Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elhunyt dr. Rátosi Ernő
  2017-07-14 17:30:54, péntek
 
 




ELHUNYT DR. RÁTOSÍ ERNŐ (1931-2017)







A MOL Magyarország saját halottjának tekinti dr. Rátosi Ernőt
2017-06-30


A MOL megrendülten értesült arról, hogy életének 86. évében elhunyt Dr. Rátosi Ernő, vegyészmérnök, a Dunai Kőolajipari Vállalat korábbi vezérigazgatója, a MOL első igazgatóságának tagja, Százhalombatta díszpolgára.
Dr. Rátosi Ernőnek meghatározó szerepe volt abban, hogy a százhalombattai Dunai Finomító Európa egyik vezető kőolaj-feldolgozó létesítménye legyen. A veszprémi egyetemen szerzett vegyészmérnöki diplomát 1960-ban. A csepeli finomítóban kezdte pályafutását, majd 1963-tól a százhalombattai Dunai Finomítóban, akkori nevén a Dunai Kőolajipari Vállalatnál (DKV) dolgozott. 1968-tól főtechnológusként dolgozott a finomító második ütemének előkészítésén, mintegy húsz üzem megnyitásában vett részt, majd 1975-től 1991-es nyugdíjazásáig a vállalat vezérigazgatója volt. A vállalat vezetőjeként is több fontos beruházást irányított.

1991-től 1995-ig a MOL Rt. Igazgatóságának tagja volt. Ezt követően is az olaj- és gázipar modernizációjának résztvevője, szakértőként tevékenykedett a MOL Termékelőállítás és Kereskedelem Divíziónál, 2003 végéig.

Dr. Rátosi Ernőt a MOL Magyarország saját halottjának tekinti.


Link



Megrendüléssel értesültünk arról, hogy élete nyolcvanhatodik évében elhunyt Rátosi Ernő, a Dunai Finomító egykori vezérigazgatója, Százhalombatta díszpolgára. A város legnagyobb vállalatának vezetőjeként azok közé tartozott, akik a legtöbbet tették az itt élőkért.

Rátosi Ernő 1931-ben született egy kis faluban Zalagyömörőn, szülei földműveléssel foglalkoztak. Legfontosabb példaképe édesapja, aki hosszú évekig volt választott bíró. Karrierje egykor a falujából indult el, eminens diák volt a gimnáziumban. A Veszprémi Egyetemen1960-ban vegyészmérnöki diplomát szerzett kiváló eredménnyel.

Fényes szakmai pályát futott be, azt vallotta, hogy szerencsés csillagzat alatt született. Vallásos családból származott, erős hite segítette egész életét, munkáját. Fiatal szakemberként került a Csepeli Finomítóhoz, ahol két évig dolgozott három műszakban, majd nappalos mérnök lett. 1963-ban Péceli Béla opponense hívta Százhalombattára, ahol a Dunai Kőolajipari Vállalat beruházásának I. ütemében három üzem tervezését végezte. Dolgozott a Nehézipari Minisztériumban, majd a tragikus körülmények között meghalt Hága László helyére, aki a DKV korábbi főtechnológus volt dr. Simon Pál, az akkori vezérigazgató visszahívta főtechnológusnak. 1973-ban a DKV-ban főmérnök, 1975-ben igazgató lett, majd 1980-ban vezérigazgatói címet kapott.

Főtechnológusként húsz üzem megnyitásában vett részt Százhalombattán, majd vezérigazgatóként irányította a katalitikus krakk (FCC) 1984-es beruházását, amit egyik legnagyobb szakmai teljesítményének tartott. Magyarországon elsőként épült ilyen üzem, amely akkor világszínvonalúnak számított. A beruházásnak köszönhetően megnövekedett a finomító tevékenységének gazdaságossága, és javult az előállított termékek minősége is. A város együtt épült a finomítóval, amelyben mint városépítőnek nagy szerepe volt. Fontos volt számára a jó kapcsolat a város vezetőivel. Ennek az időszaknak köszönhető, hogy Százhalombatta óvodát és uszodát kapott.

Családjával Budapesten élt, ahonnan nap, mint nap kijárt Százhalombattára 1991-ig, nyugdíjba vonulásáig. Nyugdíjasként tagja lett a MOL igazgatóságának, 2004-ig segítette tanácsadóként a Termékelőállítás és Kereskedelmi Divízió munkáját. 2007-ben a MOL Életpálya elismeréssel tüntette ki. Rátosi Ernő a város legnagyobb vállalatának vezetőjeként minden segítséget megadott Százhalombatta épüléséhez, fejlődéséhez, amit 1999-ben a legnagyobb kitüntetéssel, a díszpolgári címmel ismert el az önkormányzat.

A Százhalombattán töltött időszakra mindig élete legszebb éveiként emlékezett vissza. Ha tehette és egészsége engedte, évente meglátogatta a finomítót, hogy találkozzon egykori kollégáival, barátaival. Az utóbbi időben már visszavonultan élt, halála nagy veszteség mindannyiunk számára. Egész életében a szerénység és az alázat volt rá jellemző, kivívta a szakma és munkatársai megbecsülését. Hite, kiváló szakmai tudása segítette elérni a hazai és nemzetközi sikereket. Emléke itt marad velünk és mindaz, amit az olajiparért és Százhalombattáért tett. Egy igazi városépítő ment el, akitől búcsúzunk.

Nyugodjon békében!

Mély együttérzéssel osztozunk a család gyászában.

Vezér Mihály polgármester
2017-06-30


Link



A MOL Magyarország saját halottjának tekinti dr. Rátosi Ernőt

Link



Megemlékezés - Dr. Rátosi Ernő (1931-2017)

Link








Felejthetetlen halottunk, volt főnökünk, kollégánk és barátunk hamvait a mai napon, 2017. július 14-én 10 órakor a Szent Gellért Plébániatemplom urnatemetőjében (Bp. XI. Bartók Béla út 149.) római katolikus gyászszertartás szerint helyeztük örök nyugalomra.

dr. Rátosi Ernő fényes szakmai pályát futott be, vele együtt világszínvonalú fejlesztések részesei lehettünk. Az ország legnagyobb vállalatának vezetőjeként kivívta a szakma és valamennyi munkatársai megbecsülését.

Halála nagy veszteség mindannyiunk számára.

Mély fájdalommal búcsúzunk tőle!

Nyugodjék békében!








Az OMNYE vezetősége nevében Nádasy István elnök búcsúztató beszéde:


Tisztelt Vezérigazgató Úr, Kedves Ernő!

Ravatalod előtt megrendülve állva, a MOL Magyarország, a Dunai Finomító és az Olajipari Műszaki Nyugdíjasok Egyesület nevében is szólok hozzád. De kívánok szólni mindazok nevében is, akik szerettünk és tiszteltünk téged.

Szerettünk, mert minden helyzetben—választott falubíró édesapádtól is tanulva-kerested és meg is találtad a legemberségesebb megoldást. Mindenkor fontos volt számodra a kulturált, a biztonságos munkahely megteremtése. Számos intézkedést hoztál annak érdekében, hogy ne csak a technológiák, hanem az azokat működtető munkatársak munkahelyei is legyenek korszerűek. Sőt a DKV kerítésén kívül is mindig megtaláltad annak a módját, hogy a Százhalombattán lakó dolgozók életkörülményeit, s így persze a többi lakosét is javítsad. Bölcsőde, iskola és szabadidős létesítmények jelzik törekvéseid eredményeit, amit a város is elismert a Díszpolgári cím adományozásával. Érzékeltük továbbá a finomítói munkatársak javadalmazásának növelésére szolgáló törekvéseidet is. Közvetlen munkatársaiddal együtt végül is sikerült olyan munkahelyi légkört kialakítani, melyben sokunk lelkesen járt be dolgozni.

Tiszteltünk, mert döntéseid majdnem minden esetben helyesnek bizonyultak és a finomító javát szolgálták. Elődeid által elért eredmények bázisán irányításoddal a DKV-ból európai színvonalú finomító jött létre.
- a szervesen egymásra épülő technológiák bevezetése, az új, s újabb üzemek építése
- az előd példáját is követő, állhatatos, a munkakör megtartását is kockáztató küzdelem a legkorszerűbb, legeredményesebb technológiák alkalmazásáért.
- a mindenkori minőségi előírások szigorú betartatása, sőt a nemzetközi, egyre szigorodó minőségi követelményeknek való megfelelés, idő előtti teljesítése
- a legkorszerűbb folyamatirányító rendszerek alkalmazása
- a minőségbiztosítási rendszerek bevezetése
- a számítógép által támogatott rendszerek bevezetése
- más európai finomítókkal történő összevetés gyakorlatának alkalmazása
- a hatékonyság növelése
- s végül, ama szemlélet megteremtése és megszilárdítása, melyben a vállalat számára nincs fontos és kevésbé fontos terület, csak egymásra épülő és egymást segítő tevékenységek összessége.

A teljesség igénye nélküli felsorolásban ezek alapozták meg sikert.

Szakmai pályafutásodat többször, több helyen megismerhettük, de ennek részleteit jobban megismerve az irántad tanúsított tisztelet csak nőt. Annak ellenére, vagy talán ezért is, lettél sikeres vezető, hogy egyetemistából - az első év után - politikai megbízhatatlanságod miatt segédmunkás lettél. Hortobágyon aztán villanyszerelővé váltál és sztahanovista elismerésben részesültél. Bebizonyítottad, hogy kétkezi munkában is megállod a helyed, s így méltó vagy a bizalomra. Visszakerültél az egyetemre, s így került tíz évedbe a kiváló minősítésű diploma megszerzése öt év helyett. Mint kezdő mérnök három műszakban ismerkedtél a csepeli finomító működésével, majd Százhalombattára jöttél technológusnak, ahonnan elhívtak a Nehézipari Minisztérium egyik munkatársának. A finomító történetének legnagyobb tragédiája után visszahívást nyertél és főtechnológusi beosztásban irányítottad a technológiai feladatokat. Ezt követően lettél a DKV, sorban a harmadik vezetője, majd vezérigazgatója. Szakmai pályafutásod csúcsa a Katalitikus Krakk üzem létrehozása, mely a hatékonyság, a korszerűség és a jelentős gazdasági haszon mellett ugrásszerűen változtatta jó irányban a finomítói kultúrát.

Pályafutásodat magad egy interjúban úgy ítélted meg, hogy ,,szerencsés helyzetben voltam, mert főnökeim mindig elismerték tehetségemet és tudásomat."

A magyar olajipar privatizációját követően - sajnálatos módon - nyugállományba vonultál, de nem szakadtál el. Szakértőként dolgoztál tovább, rendszeresen jártál Százhalombattára, s jelentél meg minden olyan rendezvényen, amely a finomítóval volt összeköthető. Így láthattunk viszont az igazgatói találkozókon, az évfordulós üzemi és városi rendezvényeken és az egyesület egyes eseményein is. Miközben egészségi állapotod lassan, de folyamatosan romlott. Erőd gyengült, egyre nehezebbé vált a beszéd számodra, míg végül, legnagyobb sajnálatunkra már beszélni sem tudtunk egymással.

Pedig joggal mondhattad volna még el, hogy ,,ama nemes harcot megharcoltam, pályámat megfutottam, a hitet megtartottam" /Pál II. levele Timóteushoz 4.7-8 - a szerk./

Tisztelt Vezérigazgató Úr, Kedves Ernő

Nyugodjál békében!











 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Címkék: százhalombattára, legemberségesebb, főtechnológusnak, villanyszerelővé, termékelőállítás, javadalmazásának, legeredményesebb, követelményeknek, életkörülményeit, folyamatirányító, teljesítményének, vezérigazgatója, százhalombattán, nyolcvanhatodik, munkatársaiddal, százhalombattai, adományozásával, privatizációját, gyászszertartás, igazgatóságának, urnatemetőjében, plébániatemplom, bebizonyítottad, világszínvonalú, minisztériumban, megszilárdítása, tevékenységének, alkalmazásáért, pályafutásodat, százhalombatta, irányításoddal, vezérigazgatói, nyugállományba, gazdaságossága, magyarországon, nyugdíjazásáig, százhalombattai Dunai, veszprémi egyetemen, csepeli finomítóban, finomító második, vállalat vezérigazgatója, vállalat vezetőjeként, város legnagyobb, legtöbbet tették, falujából indult, tragikus körülmények, akkori vezérigazgató, katalitikus krakk, beruházásnak köszönhetően, finomító tevékenységének, előállított termékek, város együtt, Rátosi Ernő, ELHUNYT DR, RÁTOSÍ ERNŐ, Rátosi Ernőt, Dunai Kőolajipari Vállalat, Rátosi Ernőnek, Dunai Finomító Európa, Dunai Finomítóban, Dunai Kőolajipari Vállalatnál, Kereskedelem Divíziónál, Dunai Finomító, Veszprémi Egyetemen1960-ban, Csepeli Finomítóhoz, Péceli Béla, Nehézipari Minisztériumban, Hága László, Simon Pál, Családjával Budapesten, Kereskedelmi Divízió, Vezér Mihály, Szent Gellért Plébániatemplom, Bartók Béla, Nádasy István, Tisztelt Vezérigazgató Úr, Kedves Ernő, Olajipari Műszaki Nyugdíjasok Egyesület, Nehézipari Minisztérium, Katalitikus Krakk,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Segíts neki dicsérni Téged  Alvó cicák  "Ez egy csoda"  Eduardo Sacheri gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  A hagyma antibakteriális hatás...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Paul Éluard - És egy mosoly  Eduardo Sacheri gondolata  József Attila - Kopogtatás nél...  Önmaga ellenére  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  képre írva  jó reggelt  IGEN így  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Töröld le  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  képre írva  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  különleges  A Magyar Költészet napja alkal...  Pitypang szökőkút  Ady Endre - Mindegy átka  Reményik Sándor: Pierrot &...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Egyszerű  Előfordul, hogy  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Segíts neki dicsérni Téged  Anyák napjára  Szép estét kedves látogatóimna...  Jázmin  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Csend  Jázmin  A hagyma antibakteriális hatás...  Borzasztó  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Hogyan válunk hűségesekké?  Van néhány kérdés, amin gondol...  Tavaszi este  "Ez egy csoda"  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Megígért békesség  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  "Ez egy csoda"  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  "Ez egy csoda"  Mindent de mindent visszakap  Eduardo Sacheri gondolata  Szabó T. Anna - Pitypang  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Bársony székben  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Szép estét  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Gebhardt Nóra versei II.  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Jó éjszakát  Paul Éluard - És egy mosoly 
Bejegyzés Címkék
százhalombattai Dunai, veszprémi egyetemen, csepeli finomítóban, finomító második, vállalat vezérigazgatója, vállalat vezetőjeként, város legnagyobb, legtöbbet tették, falujából indult, tragikus körülmények, akkori vezérigazgató, katalitikus krakk, beruházásnak köszönhetően, finomító tevékenységének, előállított termékek, város együtt, város vezetőivel, időszaknak köszönhető, legnagyobb kitüntetéssel, díszpolgári címmel, utóbbi időben, alázat volt, igazi városépítő, család gyászában, ország legnagyobb, legemberségesebb megoldást, biztonságos munkahely, azokat működtető, többi lakosét, finomítói munkatársak, finomító javát, szervesen egymásra, előd példáját, munkakör megtartását, mindenkori minőségi, legkorszerűbb folyamatirányító, számítógép által, hatékonyság növelése, vállalat számára, teljesség igénye, irántad tanúsított, kiváló minősítésű, csepeli finomító, finomító történetének, technológiai feladatokat, harmadik vezetője, jelentős gazdasági, finomítói kultúrát, magyar olajipar, finomítóval volt, igazgatói találkozókon, évfordulós üzemi, egyesület egyes, beszéd számodra, százhalombattára, legemberségesebb, főtechnológusnak, villanyszerelővé, termékelőállítás, javadalmazásának, legeredményesebb, követelményeknek, életkörülményeit, folyamatirányító, teljesítményének, vezérigazgatója, százhalombattán, nyolcvanhatodik, munkatársaiddal, százhalombattai, adományozásával, privatizációját, gyászszertartás, igazgatóságának, urnatemetőjében, plébániatemplom, bebizonyítottad, világszínvonalú, minisztériumban, megszilárdítása, tevékenységének, alkalmazásáért, pályafutásodat, százhalombatta, irányításoddal, vezérigazgatói, nyugállományba, gazdaságossága, magyarországon, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 79 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 453
  • e Hét: 14778
  • e Hónap: 37266
  • e Év: 215141
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.