Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
138 éve született Móra Ferenc
  2017-07-19 19:02:08, szerda
 
 








138 ÉVE SZÜLETETT MÓRA FERENC


MLink



138 éve, született Kiskunfélegyházán Móra Ferenc író, újságíró, könyvtár- és múzeumigazgató, a Kincskereső kisködmön és az Aranykoporsó írója.

Móra Ferenc (Kiskunfélegyháza, 1879. július 19. - Szeged, 1934. február 8.) író, újságíró, muzeológus. Apja foltozó szűcslegény, majd mester, anyja kenyérsütő asszony volt. Tanulmányait - a család szegénysége miatt - nehéz körülmények között végezte. Pályáját versírással kezdte.

Móra Ferenc a magyar próza mestere, aki a gyerekekhez, fiatalokhoz és a felnőttekhez is tudott szólni - ékes magyar nyelven, gördülékeny, megkapó stílusban, természetes hangnemben.

Móra Ferenc, akinek szinte minden sor írása azt a célt szolgálta, hogy közelebb hozza a tanya népét a városi emberhez, értelmileg messze kiemelkedik nemcsak saját osztályából, hanem a magyar írói világból is. Az írás mellett könyvtár- és múzeumigazgató. A kortársak szerint ténykedése idején Európában nincsen olyan múzeum, ahol a feliratokra annyi gondot és leleményességet fordítottak volna, mint az övében.

Mórának talán a hűség a leguralkodóbb erkölcsi sajátossága. Hűség a maga kis és nagy családjához, azokhoz, akiktől származott és akik tőle származtak, hű ahhoz a városhoz, amely először adott neki kenyeret és hű ahhoz az olvasóközönséghez, amely előtt először kaptak nyilvánosságot írásai.

"Homoki palánta volt, akár az akác, de a koronája belenőtt az európai kultúra egébe. Termő erejét a hazai talajból szívta és ami rajta lombosodott, azt pazar kedvében lerázta magáról, megint elszórta a szegedi földön."
Herczeg Ferenc







A CINEGE CIPŐJE


Vége van a nyárnak,
hűvös szelek járnak
nagy bánata van a
cinegemadárnak.

Szeretne elmenni,
ő is útra kelni.
De cipőt az árva
sehol se tud venni.

Kapkod fűhöz-fához,
szalad a vargához,
fűzfahegyen lakó
Varjú Varga Pálhoz.

Azt mondja a varga,
nem ér ő most arra,


mert ő most a csizmát
nagyuraknak varrja.

Darunak, gólyának,
a bölömbikának,
kár, kár, kár, nem ilyen
akárki fiának!

Daru is, gólya is,
a bölömbika is,
útra kelt azóta
a búbos banka is.

Csak a cingének
szomorú az ének:
nincsen cipőcskéje
máig se szegénynek.

Keresi-kutatja,
repül gallyrul gallyra:
"Kis cipőt, kis cipőt!"
- egyre csak azt hajtja.







ÉNEK A BÚZAMEZŐKRŐL - részlet


Otthon, az én hazámban, szikkadt és száraz a föld, nem álmodik a paradicsomról, és elérhetetlen magasságban boltozódik fölötte a félénken kékülő ég. Otthon, az én hazámban nem virágzanak kaméliafák, nem nevezik el a tereket a megváltásról, és nincsenek megváltott emberek, akik kacagva csókolódzanak az élettel, - csak lehajtott fejű, szomorú és fáradt emberek vannak.

Otthon, az én hazámban csak a búzamezők mernek még harsogón zöldülni, a szélesen kiterített bársonyszobrok a teremtő Isten asztalán, betakarói és elsimogatói a sebeknek, amiket ember ekéje vágott a földeken és Isten ekéje az embereken.

Otthon, az én hazámban,az alvó akácok, a kipattant szemű jegenyék alatt, az aranyszőke vadvizek mentén ma nagy ünnepük van a lehajtott fejű, szomorú és fáradt embereknek. A pusztai harang szavára előbogárzanak a piros cserepes házakból és nádtetejes viskókból a Ferencek és Mátyások, az Etelek és Rozák, kézen fogják a Péterkéket és Marikákat, és föláradt homokon, tocsogós semlyékeken keresztül lassan topognak a szűzmáriakék és szentjózsefsárga lobogók után a búzamezők koszorújában, lehajtott fejjel, szomorúan és fáradtan.

...Otthon, az én hazámban nem terem meg a babér, és nem fonnak belőle koszorút annak a magános énekesnek, aki az útszélén a maga dalát dúdolja maga elé az alkonyatba, amely nemsokára eltakarja. De azért csak végigdúdolom, amit kezdek, nem a babérért, hanem mert jó énekkel végezni a napot, és mert szeretlek benneteket, városok és búzamezők egyformán lehajtott fejű, szomorú és fáradt emberei.

Itthon, az én hazámban, az aranyszemű homokon, ahol a végét dúdoltam el az éneknek, amely nem lehet másforma, mint az énekese, fürjröptű és vadgalamb-melódiájú, - mi van itt az én hazámban, amiről érdemes éneket mondani?

Az aranyszemű homok, amely majd a nyáron beleömleszti aranyát a búzaszembe, az őszön a szőlőszembe? De az énekesnek már most is megtermi a búzavirágot, a pipitért, a pipacsot, a szarkalábat, amik első pajtásai voltak tipegő gyerek korában és amikről ma is azt hiszi, amit akkor gondolt: hogy ezekkel a Ferencek és Etelek szíve küld föl üzeneteket a föld alól.

Igen, a föld, bölcsője és koporsója Ferencnek és Etelnek, Rozának és Mátyásnak, - a föld megmarad, és őróla dúdolom én ezt az éneket.


Ének a búzamezőkről - magyar filmdráma, 82 perc, 1947
/A háború a falvak életét is feldúlta. A férfiak távollétében a földeken az asszonyok és az öregek végeztek minden munkát. Az orosz hadifogságból hazatért Ferenc a szomszéd tanyán találja meg a kisfiát, akit édesanyja halála óta a férfi földije és katonatársa, Rókus családja nevelt. Most tőle tudják meg a szomorú hírt: együtt szöktek meg a fogságból, de Rókus útközben meghalt. Ferenc és Rókus özvegye, Etel lassan, szemérmes tartózkodással összemelegszenek. Boldogságuk azonban nem lehet tartós, mert a férfi szörnyű titkot őriz a szívében./
A filmet 1948-ban betiltották.

Link











A S Z Í V . . .




A szív a legfurcsább csavargó,
vigyázzatok reá nagyon!
A megszokás halála néki,
de mindig kész van útra kélni,
ha nyílik rája alkalom.

A szív a legfurcsább csavargó,
a tolvaj-utat kedveli,
hiába tiltja tilalomfa,
nem hajt veszélyre, tilalomra,
még vakmerőbben megy neki.

A szív a legfurcsább csavargó,
minden lépése új talány:
onnan szalad, hol rája várnak,


s hívatlanul oson be másnap
pár ragyogó szem ablakán.

A szív a legfurcsább csavargó,
ne bánjatok durván vele!
Mert ahonnan elűzték egyszer,
hívhatják vissza bár ezerszer,
nem látják többet sohase.

A szív a legfurcsább csavargó -
dölyfös kacajjal elszalad,
hogy megalázva, elgyötörve
visszalopódzék a küszöbre,
hol csupa dacból megszakad.


Móra Ferenc: A Szív - Sándor Mátyás film zenéjével

Link



Móra Ferenc: A SZÍV - ppt

Link













 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Címkék: kiskunfélegyháza, szentjózsefsárga, összemelegszenek, leleményességet, nyilvánosságot, múzeumigazgató, bársonyszobrok, tartózkodással, cinegemadárnak, visszalopódzék, paradicsomról, hadifogságból, előbogárzanak, leguralkodóbb, csókolódzanak, búzamezőkről, koszorújában, szűzmáriakék, beleömleszti, tanulmányait, felnőttekhez, végigdúdolom, aranykoporsó, megváltásról, távollétében, elérhetetlen, bölömbikának, betiltották, legfurcsább, sajátossága, versírással, boldogságuk, gyerekekhez, körülmények, gördülékeny, katonatársa, család szegénysége, magyar próza, célt szolgálta, tanya népét, városi emberhez, magyar írói, írás mellett, kortársak szerint, feliratokra annyi, leguralkodóbb erkölcsi, koronája belenőtt, európai kultúra, hazai talajból, szegedi földön, búbos banka, félénken kékülő, Móra Ferenc, SZÜLETETT MÓRA FERENC, Kiskunfélegyházán Móra Ferenc, Herczeg Ferenc, CINEGE CIPŐJE, Varjú Varga Pálhoz, ÉNEK BÚZAMEZŐKRŐL, Sándor Mátyás,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  39 ígéret  Facebookon kaptam  Otthon  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  képre írva  képre írva  Gebhardt Nóra versei II.  Robin Wight pitypang szobra  Baranyi Ferenc - N i n c s  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Van néhány kérdés, amin gondol...  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Pitypang szökőkút  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  képre írva  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  képre írva  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam Krisztinától  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Sorsunk miatt...  Egy párkányon  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Tanmese  Csend  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Paul David Tripp Április 15  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Sorsunk miatt...  József Attila – Keresek ...  A pitypang legendája  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  képre írva  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
család szegénysége, magyar próza, célt szolgálta, tanya népét, városi emberhez, magyar írói, írás mellett, kortársak szerint, feliratokra annyi, leguralkodóbb erkölcsi, koronája belenőtt, európai kultúra, hazai talajból, szegedi földön, búbos banka, félénken kékülő, búzamezők mernek, szélesen kiterített, teremtő Isten, alvó akácok, kipattant szemű, aranyszőke vadvizek, lehajtott fejű, pusztai harang, piros cserepes, búzamezők koszorújában, magános énekesnek, maga dalát, aranyszemű homokon, végét dúdoltam, aranyszemű homok, nyáron beleömleszti, föld alól, föld megmarad, falvak életét, férfiak távollétében, öregek végeztek, orosz hadifogságból, szomszéd tanyán, férfi földije, szomorú hírt, férfi szörnyű, filmet 1948-ban, legfurcsább csavargó, megszokás halála, tolvaj-utat kedveli, kiskunfélegyháza, szentjózsefsárga, összemelegszenek, leleményességet, nyilvánosságot, múzeumigazgató, bársonyszobrok, tartózkodással, cinegemadárnak, visszalopódzék, paradicsomról, hadifogságból, előbogárzanak, leguralkodóbb, csókolódzanak, búzamezőkről, koszorújában, szűzmáriakék, beleömleszti, tanulmányait, felnőttekhez, végigdúdolom, aranykoporsó, megváltásról, távollétében, elérhetetlen, bölömbikának, betiltották, legfurcsább, sajátossága, versírással, boldogságuk, gyerekekhez, körülmények, gördülékeny, katonatársa, kiemelkedik, osztályából, fiatalokhoz, családjához, magasságban, természetes, vigyázzatok, nagyuraknak, szőlőszembe, fűzfahegyen, fordítottak, lombosodott, elsimogatói, szarkalábat, búzavirágot, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 76 db bejegyzés
Összes: 4837 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1808
  • e Hét: 4975
  • e Hónap: 27463
  • e Év: 205338
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.