Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Somogyországi barangolások
  2017-09-05 19:30:38, kedd
 
   
 


SOMOGYORSZÁGI BARANGOLÁSOK


Magyarország tájakban és természeti szépségekben egyik legváltozatosabb vidéke Somogy megye. A kellemes éghajlat, a simogató napsütés és tiszta levegő, a változatos völgyek szabdalta szelíd lankák, a tágas síkságok, az erdőrengetegek világa, a termálvizek tára és a Balaton mind e tájék legértékesebb természeti kincse.

Ha azt mondjuk: Somogy kincse a Balaton s a tóparti települések sokasága, akkor a megye többi részére is illik a kincses jelző. Az asszonyszelídségű dombok ölelte, erdőben s így vadban is gazdag vidék úgy hívogat bennünket, mint anyját a gyermek. Vár- és templomromokkal, ódon épületekkel, megmentett tájházakkal évszázadok üzennek. Észrevétlenül lopódzik be életünkbe a múlt, miközben a vibráló jelenben élünk. Ha azonban megpróbáljuk mesterségen lelassítani az időt, akkor e térségben is felfedezhetjük a történelmi, szakrális, néprajzi és kulturális kincseket; az épített és a természetes környezet megannyi látványelemét.

Ha végigsétálunk Kaposvár virágos utcáin, vagy ellátogatunk a szoborparkjáról és termálvizéről is neves, Rinyaparti kisvárosba, Nagyatádra, onnan pedig Barcsra, amelyet Somogy déli kapujának neveznek, vagy bekukkantunk Csurgóra, Csokonai kedves városába, mindenütt érzékeljük azt az emberléptékű közeget, ahova nemcsak megérkezni jó, hanem rendszeresen visszatérni is. Dél-Somogy ugyanis lankás tájaival, pipacsmezőivel, repcetábláival, gyógyfürdőivel, kulturális attrakcióival, jóféle étkeivel, boraival és hamisítatlan vendégszeretetével hívja azokat, akik szeretnék felfedezni és megismerni e vidéket.

E tájegység maghatározó folyója a Dráva, A természetjárók és a horgászok egyaránt szeretik a határfolyót, amely a Duna-Dráva Nemzeti Park jelentős területét képezi.

S hogy hol kezdjék az ismerkedést? Északról délre vagy délről északra, tulajdonképpen teljesen mindegy. Egy azonban bizonyos: készüljön fel a kedves látogató arra, hogy egy idő után rabul ejti a látvány.

Kalandozásunkat kezdhetjük Kaposváron, Somogyország fővárosában is, Rippl-Rónai, és Vaszary János mediterrán hangulatú szülővárosában, amely hét dombra épült, és nem véletlenül tapadt nevéhez a virágos jelző. A Hild-érmes település püspöki székhely, egyetemi város, és számos kiállítóhely, sokakat vonzó kulturális és sportrendezvény kínál itt tartalmas időtöltést. A Kaposvár környéki apró Zselici falvak; Szenna, Bőszénfa és a többiek igézően szép vidéke a természetjárók kedvence, de innen továbbhaladva Belső-Somogy legnagyobb összefüggő erdőterületének központjába, Somogy zöld szívébe, Kaszóba érhetünk, ahol nyolc kilométeres szakaszon fut majd velünk a kisvasút.

Nem az erdő van Somogyban, hanem Somogy az erdőben - tartja a mondás. Bár az erdők itt is megfogyatkoztak, még mindig napokig barangolhatunk a dombok között.

E rövid és meglehetősen vázlatos ízelítő talán kellő kedvcsináló ahhoz, hogy felfedezzük Somogy déli, egykor betyárok lakta tájait, ahol a Kapos, a Rinya és a Dráva folyik, s ahol mesterséges tavak hívogatják a sport és a horgászat szerelmeseit. Nagyot szippanthatunk az erdei levegőből is, hiszen mindmáig eldöntetlen, hogy az erdő van Somogyban vagy Somogy az erdőben. E varázsos vidéken számos neves író, költő, tudós, színész, képzőművész és népművész él és alkot - jelképezve azt a szellemiséget, amelytől Somogy semmi mással össze nem téveszthető.

Persze azért a langallót, a gánicát, a vaddisznópörköltet és a somogyi rétest se felejtsük el, meg a tüzes borokat.

Csak így teljes a világ!Barangolás Somogyországban


Ezen a nyáron a mi úticélunk is Somogyország volt. Nagy nyárvégi kirándulásunk során öt napot töltöttünk ott.

Mi most ezúttal erre jártunk, :

Először is felkerestük Somogyvámost, ahol megnéztük a Krisna völgyet /Kis India/. Kisbajom következett, ez a somogyi erdőség közepén található picike zsákfalu. ami egy igazi ,,ékszerdoboz", ahol megtekintettük az országos műemlékvédelem alatt álló református templomot és a Skanzent, ami a hajdani népi építészet emlékeit őrzi.

Felkerestük Kaszópusztát, ahol erdei kisvasúttal, az erdők között csodálatos tájon haladtunk a Baláta tóhoz, ami természetvédelmi terület. Megismerkedhetünk e táj sokszínű élővilágával, amely felejthetetlen élményt nyújt az ide kirándulóknak. Továbbutaztunk Csurgóra, Csokonai kedves városába.

Lábod és Nagysallér következett, az itt található Trófea Kiállítás és Helytörténeti Múzeumban és a Vadasparkban lehetőségünk volt arra, hogy természetes környezetükben figyelhessük meg a vadakat, a Petesmalmi Vidraparkban pedig, ahol a tóban számos vidra él, külön kifutóban mutatták be a vidrákat.

Végül az utolsó nap Bőszénfalván a Somogyi dombság legszebb vidékén, a bőszénfai szarvas farmra látogattunk el, ahol eredeti környezetükben élnek ezek a csodálatos, szelid állatok. igazi élmény volt olyan állatokat simogatni, amikkel nem találkozhat az ember minden nap ilyen közelségben.

Szálláshelyünk a csodálatosan szép és vendégszerető Nagyatádon volt. Hamisítatlan vendégszeretetével, virágos utcáival és tereivel, "égig érő" hűs fáival /tölgyek, bükkök, hársak, juharok, platánok, kőrisek, vadgesztenyék és fűzfák/ és parkjaival örökre belopta magát a szívünkbe. Nagyatád szerintem Magyarország egyik legszebb, legtisztább, és legélhetőbb városa, sok város tanulhatna tőle kis hazánkban.


Barangolások Somogyországban

Link
Ha még csak hírből ismered Somogyország csodálatos tájait el kell menned, ha már voltál ezen a vidéken, akkor vissza kell térned. Mi öt napon át ízelítőt kaptunk Somogyország legszebb tájaiból, városairól, népszokásokról, történelmi emlékeiről, és mondáiról. Mindezekről kicsit bővebben, részletesebben majd az alábbi Linkeken - sok-sok videóval és képekkel illusztrálva.


Somogy megye

Link
SOMOGYVÁMOS - KRISNA VÖLGY


Nagy nyárvégi Somogyországi barangolásunk első állomása a festői völgyben megbújó Somogyvámos a nyugalom völgye volt. Ami miatt népszerűvé vált, az a falu határában fokozatosan kiépült Krisna-völgy. A völgy élete...

Tovább... Klikk a Linkre

Link
NAGYATÁD


A szelid lankáju Belső Somogy déli részén festői szépségű erdők, rétek és szántóföldek között található Nagyatád. A parkok, szobrok és fürdők városa. 1983-ban Hild érmet kapott, 2006-ban pedig ,,Európa legvirágosabb városa" ...

Tovább... Klikk a Linkre

Link
KISBAJOM


Kisbajom egy zöld környezetben elhelyezkedő zsáktelepülés, ebből a jellegéből adódóan csendes, nyugodt környezet jellemzi. A település már évek óta részt vesz a különböző faluszépítő mozgalmakon, ennek köszönhetően több ezer virágtő, - köztük kétezer tő rózsa - díszíti a falu utcáit. Az utcák kereszteződésében pedig egy-egy szoboralkotás, sziklakert, virágdomb vagy szökőkút ékesedik. Az utcák, közterek szépsége miatt a Rinyamente ékszerdobozának is nevezett...

Tovább... Klikk a Linkre

Link
KASZÓ - Somogy zöld szíve...


Sokan hallottak már róla, de igazán csak kevesen ismerik. A település neve egységbe foglalja az egymástól elválaszthatatlan kaszói erdőt, az azt kezelő erdőgazdaságot, a fokozottan védett természeti értékeket őrző Baláta tavat, az erdő mélyén megbúvó kisközséget és az itt található vadászházat, üdülőt...

Tovább... Klikk a Linkre

Link
CSURGÓ


Csurgó Somogy megye legnyugatabbi városa a Dráva partján. Első okleveles említése még 1019-ből származik. Két évig itt élt Tinódi Lantos Sebestyén, miután ura, Török Bálint török fogságba esett Az 1792-ben alapított gimnáziumában tanított 1799. május 26-tól 1800. február 17-ig Csokonai Vitéz Mihály...

Tovább... Klikk a Linkre

Link
LÁBOD, NAGYSALLÉR - VIDRAPARK


Lábod Somogy megye déli részének szép természeti környezetben fekvő települése. A Lábod környéki erdőség csodálatos természeti környezetet alkot, értékes növényvilága és szép kirándulóhelyei miatt szívesen keresik fel a turisták. Gazdag a vadállomány: a vadászok körében különösen híres a gímszarvas...

Tovább... Klikk a Linkre

Link
BŐSZÉNFA - KAPOSVÁR


Bőszénfa Árpád-kori település. Azoknak a falvaknak egyike, amelyeket még Szent István király adományozott a szentmártoni apátságnak.A Surján-patak völgyében végigvezető turistaút mellett a Kaposvári Egyetem szarvasfarmjának elkerített területei láthatók, mely gazdasági jelentősége mellett a látogatók számára is érdekes: különféle szarvasokat, vaddisznókat, szamarakat és időnként egyéb állatokat is meg lehet figyelni a területen...

Tovább... Klikk a Linkre

Link


Képgaléria /összes kép/

A képtár az első képre kattintva indul, utána egyesével váltható, vagy a jobb felső részben a Vetítés jellel automatikus! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges, mivel ennek hiányában a Szolgáltató megtagadhatja a hozzáférést.

Link
 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Címkék: legváltozatosabb, természetvédelmi, szarvasfarmjának, bejelentkezéshez, erdőterületének, kirándulóhelyei, megfogyatkoztak, szoborparkjáról, somogyországban, templomromokkal, ékszerdobozának, kalandozásunkat, sportrendezvény, megtekintettük, erdőrengetegek, műemlékvédelem, erdőgazdaságot, tulajdonképpen, szülővárosában, barangolhatunk, szippanthatunk, természetjárók, felejthetetlen, népszokásokról, részletesebben, felfedezhetjük, repcetábláival, pipacsmezőivel, környezetükben, gyógyfürdőivel, szálláshelyünk, továbbutaztunk, észrevétlenül, látványelemét, megtagadhatja, termálvizéről, kellemes éghajlat, simogató napsütés, változatos völgyek, tágas síkságok, erdőrengetegek világa, tóparti települések, megye többi, kincses jelző, asszonyszelídségű dombok, vibráló jelenben, természetes környezet, emberléptékű közeget, horgászok egyaránt, azonban bizonyos, kedves látogató, virágos jelző, SOMOGYORSZÁGI BARANGOLÁSOK, Dráva Nemzeti Park, Vaszary János, Barangolás Somogyországban, Felkerestük Kaszópusztát, Továbbutaztunk Csurgóra, Trófea Kiállítás, Helytörténeti Múzeumban, Petesmalmi Vidraparkban, Barangolások Somogyországban, KRISNA VÖLGY, Belső Somogy, Csurgó Somogy, Tinódi Lantos Sebestyén, Török Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Lábod Somogy, Bőszénfa Árpád-kori, Szent István, Kaposvári Egyetem,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.05. 23:22 A civil hajók tevékenységét szabályozó európai megállapodást javasol az ola...
12.05. 22:42 Hillary Clinton volt demokrata elnökjelölt úgy véli, jó elnöke lett volna a...
12.05. 22:32 Ökölvívó ob - Nem lesz Harcsa-Cservenka döntő
12.05. 21:32 Premier League - Menesztették az Everton edzőjét
12.05. 21:23 Női kosárlabda EK - Csoportelső lett a Szekszárd
12.05. 21:23 Jégkorong Erste Liga - Debrecenben győzött a Csíkszereda
12.05. 21:22 Rövidpályás úszó Európa-bajnokság - Késely ezüstérmes, Holló negyedik, Bohu...
12.05. 20:42 Rövidpályás úszó-Eb - A csütörtöki eredmények
12.05. 20:32 Putyin: Moszkva kész előfeltételek nélkül meghosszabbítani az Új START egye...
12.05. 20:32 Új médiaszabályozási rendszer készül Németországban
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  A kis dolgok fénye az-  Nem a szalmaszál  Advent második vasárnapja Adv...  Facebookon kaptam  Kellemes Adventi hétvégét  Darálós sütemény, hernyó tészt...  Facebookon kaptam  Téli képek  Itt van már a Télapó, tele van...  Itt van már a Télapó, tele van...  Facebookon kaptam  Romantikus szép estét - táncos...  Mikulás  Arany  1. adventi hét szombat 12.07  Kellemes hétvégét  5. Az őszödi beszéd üzenete, n...  Romantikus szép estét - táncos...  Üzent az Úr  Advent második vasárnapja Adv...  Szeretettel egy csokor rózsa  Önbecsülés  december 6.  Facebookon kaptam  Alázatosság  A szeretet Isten ajándéka  Szèp estét  Advent második vasárnapja Adv...  Teázó kislány  - ha valakinek jó szíve van.  Karácsonyfa  Csöndes adventi imaiskola Pili...  Kellemes hétvégét  Itt van már a Télapó, tele van...  Facebookon kaptam  Csinos nő - régi hangszerrel -...  Madárdalos jó reggelt  Hóember  Facebookon kaptam  Téli este  Facebookon kaptam  Hóember  Png kislány  Kutyus sálban  Téli este  Facebookon kaptam  Alázatosság  Facebookon kaptam  Kellemes Adventi hétvégét  Szèp estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Üzent az Úr  Téli este  Ezeket láttam...  Arany  Szèp estét kedves látogat...  Facebookon kaptam  Szép új hetet  Facebookon kaptam  Szèp napot kívánok  Szives üdvözlet  Harmónia......  Jó éjszakát  A játékos szél  Alázatosság  Madárdalos jó reggelt  Jégvirág  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  5. Az őszödi beszéd üzenete, n...  Szèp estét  Alázatosság  Az élet célja  Facebookon kaptam  Alázatosság  Jó reggelt , szép napot  Alázatosság  Nem a szalmaszál  Harmónia......  Szép új hetet  Benedek  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Madár a havas fenyőn  Hóember  Arany  Rövid pályás Úszás E.B.2019 Sk...  Romantika  Szabadnapok  Második Advent  Kellemes hétvégét  Megérkezett a Mikulás!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Fehér rózsa  Mai harmónia kártyám  Png nő 
Bejegyzés Címkék
kellemes éghajlat, simogató napsütés, változatos völgyek, tágas síkságok, erdőrengetegek világa, tóparti települések, megye többi, kincses jelző, asszonyszelídségű dombok, vibráló jelenben, természetes környezet, emberléptékű közeget, horgászok egyaránt, azonban bizonyos, kedves látogató, virágos jelző, többiek igézően, természetjárók kedvence, erdőben &#8211, dombok között, horgászat szerelmeseit, erdei levegőből, somogyi rétest, tüzes borokat, somogyi erdőség, igazi &#8222, országos műemlékvédelem, hajdani népi, erdők között, tóban számos, bőszénfai szarvas, ember minden, csodálatosan szép, alábbi Linkeken, festői völgyben, nyugalom völgye, völgy élete, szelid lankáju, zöld környezetben, jellegéből adódóan, különböző faluszépítő, falu utcáit, utcák kereszteződésében, település neve, egymástól elválaszthatatlan, fokozottan védett, erdő mélyén, 1792-ben alapított, vadászok körében, falvaknak egyike, szentmártoni apátságnak, látogatók számára, első képre, jobb felső, bejelentkezéshez regisztráció, legváltozatosabb, természetvédelmi, szarvasfarmjának, bejelentkezéshez, erdőterületének, kirándulóhelyei, megfogyatkoztak, szoborparkjáról, somogyországban, templomromokkal, ékszerdobozának, kalandozásunkat, sportrendezvény, megtekintettük, erdőrengetegek, műemlékvédelem, erdőgazdaságot, tulajdonképpen, szülővárosában, barangolhatunk, szippanthatunk, természetjárók, felejthetetlen, népszokásokról, részletesebben, felfedezhetjük, repcetábláival, pipacsmezőivel, környezetükben, gyógyfürdőivel, szálláshelyünk, továbbutaztunk, észrevétlenül, látványelemét, megtagadhatja, termálvizéről, attrakcióival, végigsétálunk, kirándulásunk, legvirágosabb, barangolásunk, zsáktelepülés, legnyugatabbi, , ,
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 251 db bejegyzés
Összes: 3867 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 269
  • e Hét: 269
  • e Hónap: 12611
  • e Év: 401838
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.