Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nemzeti gyásznap - Október 6. - Az aradi vértanúk napja
  2017-10-06 20:00:18, péntek
 
   
 NEMZETI GYÁSZNAP - OKTÓBER 6. - Az aradi vértanúk napja


ARAD FELŐL FÚJ A SZÉL

Arad felől fúj a szél, kergeti a felhőt.
Szegény magyar bujdosó rója a nagy erdőt.
Hull a fáról a levél, könnyeim is hullnak.
Én Istenem, mért hagyod, hogy így elpusztuljak?

Régi, boldog magyar nyár visszasírunk téged.
Kossuth apánk jöjj el hát,
Mentsd meg a te néped!

Fecske madár hová szállsz, merre visz a szárnyad?
Mért nincs szárnyam nékem is, hogy most véled szálljak?
Nem tudok én már tovább rab Hazában élni.
Magyar búza kenyerét idegentől kérni.

A könnyem is elapadt, csak a bánat éget.
Kossuth apánk jöjj el hát,
Mentsd meg árva néped!


Link
AZ ÉN MAGYARSÁGOM


A császári haditörvényszék ítélete alapján 1849. október 6-án Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét, akik a szabadságharc bukása után kerültek az osztrákok fogságába.

Ők a nemzet vértanúivá váltak:
Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly,
Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly.

Ugyanezen a napon végezték ki Pesten Magyarország első felelős kormányának miniszterelnökét, gróf Batthyány Lajost.

Emlékezzünk főhajtással Arad vértanúira, az 1848-49-es szabadságharc hőseire, akiket ezen a napon végeztek ki.

Az ő példájuk bizonyítja leginkább, hogy nem az eredete számít az embernek, hanem az emberi mivolta, amely naggyá emeli és örökre bevési emléküket az emlékezetbe! Ma talán még inkább igaz, egy olyan megosztott és hitében megtépázott nemzet életében, mint a miénk, hogy felemelt fejjel kell építsük a közös jövőt, értéket teremtve, felnevelve a következő generációkat, akik a közös jövőnk záloga és annak letéteményesei:

"Magyarnak születni nem csupán holmi születési előjog, vagy Öntelt nemzeti felsőbbség tudat... hanem élethosszig tartó kötelesség a Nemzetünk iránt! Ezáltal ki Magyarnak születsz, ne csak beszélj róla, hanem élj is úgy, hogy arra érdemes legyél..."Varjú Zoltán: AZ ÉN MAGYARSÁGOM


Az én magyarságom nem a nemesi rang,
amit őseim adtak, mikor megszülettem.
Az én magyarságom nem egy égi hang,
hanem mélyen fogant, zsigeri szerelem.
Az én magyarságom zúgó orkán, harang!
S ha kell, szerető szívű fehér galamb.
Olyan lélek, aki Téged is szívéből szeret,
de ha nemzete ellen törnek, elönti a harag!
Jól jegyezd meg, vendég, aki hazámba betér,
tisztelje fajom s e földet, ami az otthonom!
Mert ha ellene törsz, az egekig tolul a vér,
s Isten sírva fogja megtagadni Tőlem...
...a bűnbocsánatom!Késő estig az akasztófán hagyták az aradi vértanúk holttesteit


1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. A golyó általi halálra "kegyelmezett" Kisst, Schweidelt, Dessewffyt és Lázárt hajnalban lőtték agyon a vár északi sáncában, a többi elítéltet ezt követően a vártól délre sebtében összetákolt bitófákra akasztották fel. Elrettentésül a holttesteket estig az akasztófán hagyták, de ezzel éppen az ellenkező hatást érték el, mert a kivégzés helye valóságos búcsújáró hellyé vált.Az 1848-1849-es szabadságharc leverését kegyetlen megtorlás követte. A közkatonák amnesztiát kaptak ugyan, de sokukat besorozták a császári seregbe, a magasabb rangú tisztek, tisztviselők pedig hadbíróság elé kerültek. A tárgyalások sorrendjét a "bűnösség" foka határozta meg: elsőként a "főbűnösök", a csehországi Olmützben Batthyány Lajos, Aradon pedig a honvédsereg önálló seregtestet vezénylő főtisztjeinek perét folytatták le.

A tisztségéről 1848. október 2-án lemondó Batthyányt 1849 januárjában Pesten tartóztatták le. A szabadságharc bukása idején Olmützben raboskodó politikust a haditörvényszék 1849. augusztus 30-án felsőbb utasításra felségárulás vádjával kötél általi halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte, de kegyelemre ajánlotta. Koncepciós perében még azt a bécsi utasítást is megsértették, hogy a vádlottak csak a magyar parlament 1848. október 3-i feloszlatása utáni forradalmi cselekményekért vonhatók felelősségre. Batthyány esetében ugyanis ennél korábbi cselekményei (többi között kapcsolatfelvétel a külföldi hatalmakkal, megegyezés elmulasztása a horvátokkal és az osztrák kormánnyal, uralkodói jóváhagyás nélküli honvédújoncozás és papírpénz-kibocsátás) alkották a vád alapját. A kegyelemre ajánlást Ausztriában az íratlan szabály szerint figyelembe kellett venni, ezért Batthyányt Pestre szállították, ahol a Magyarországot teljhatalommal kormányzó Haynau táborszernagy 1849. október 5-én megerősítette az ítéletet.

Aradon 1849. szeptember 26-án 13 tábornokot és egy ezredest (Lázár Vilmost, aki szintén önálló seregtestet irányított) ítéltek halálra felségsértés és lázadás miatt. Haynau ezt szeptember 30-án hagyta jóvá, de Gáspár András (Ferenc József egykori lovaglómestere) büntetését az utolsó pillanatban börtönre változtatták."Allez, Jäger! (Rajta, vadászok!) Éljen a haza!" - kiálltotta Batthyányi Lajos a kivégzése előtti pillanatban 1849. október 6-án

A kivégzéseket október 6-ára, az egy évvel korábbi bécsi felkelés évfordulójára időzítették. A börtöneként szolgáló pesti Újépületben Batthyány a kivégzés előtti éjjelen egy becsempészett tőrrel nyakon szúrta magát, de életben maradt. Ezek után nem lehetett a megbecstelenítő jellegű, jobbára köztörvényes bűnözőknél alkalmazott akasztást végrehajtani, a helyi parancsnok saját hatáskörben a kivégzés módját "porra és golyóra" változtatta. A hír hallatán Haynau később idegrohamot kapott. Batthyány nem engedte a szemét bekötni, és maga vezényelt tüzet a kivégzőosztagnak, utolsó szavai három nyelven hangzottak el: "Allez, Jäger! (Rajta, vadászok!) Éljen a haza!" Kivégzésének színhelyén, az egykori Újépület falánál 1926. október 6-án avatták fel a Pogány Móric tervei alapján készült Batthyány-örökmécsest, amely a szabadság jelképe lett, és a kádárizmus utolsó éveiben a március 15-i ellenzéki tüntetések rendszeres színhelye volt. Magyarország első miniszterelnökének hamvai a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, a Batthyány-mauzóleumban nyugszanak.

Aradon ugyancsak október 6-án végezték ki a 13 honvédtábornokot: Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Dessewffy Arisztidot, Kiss Ernőt, Knézich Károlyt, Láhner (Lahner) Györgyöt, Lázár Vilmost, Leiningen-Westerburg Károlyt, Nagysándor Józsefet, Poeltenberg Ernőt, Schweidel Józsefet, Török Ignácot és Vécsey Károlyt. A golyó általi halálra "kegyelmezett" Kisst, Schweidelt, Dessewffyt és Lázárt hajnalban lőtték agyon a vár északi sáncában, a többi elítéltet ezt követően a vártól délre sebtében összetákolt bitófákra akasztották fel. Elrettentésül a holttesteket estig az akasztófán hagyták, de ezzel éppen az ellenkező hatást érték el, mert a kivégzés helye valóságos búcsújáró hellyé vált. Ma az egykori vesztőhelyen emlékoszlop áll, a vértanúk emlékét a városban a 2004-ben visszaállított Szabadság-szobor, Zala György munkája őrzi.

Aradon 1850 februárjáig még három honvédtisztet végeztek ki, Ormai Norbert honvéd ezredest, Kazinczy Lajos honvéd ezredest (Kazinczy Ferenc fiát) és Ludwig Hauk alezredest, Bem tábornok hadsegédét. Lenkey János honvéd vezérőrnagy azért nem került a kivégzőosztag elé, mert 1850 februárjában, megtébolyodva halt meg börtönében. A szabadságharc utáni megtorlások során hozzávetőleg 500 halálos ítéletet hoztak, és mintegy 110-et hajtottak végre. Az emigránsokat in effigie - távollétükben, jelképesen - végezték ki, azaz nevüket az akasztófára szögelték. A bosszúhullám csak 1850 júliusától mérséklődött, amikor az európai felháborodás miatt a bécsi udvar nyugdíjazta a "hatáskörét túllépő" Haynaut. A kormány 2001. november 24-én nemzeti gyásznappá nyilvánította október 6-át. Ezen a napon az állami lobogót félárbócra eresztik, a középületekre kitűzik a gyászlobogót, az iskolákban megemlékezést tartanak.


MIKOR AZ AKASZTÓFÁKAT FARAGTÁK - MIHI

Link
 
 
0 komment , kategória:  Nemzeti ünnep  
Címkék: vagyonelkobzásra, kivégzőosztagnak, honvédtábornokát, miniszterelnökét, honvédtábornokot, haditörvényszék, megbecstelenítő, honvédújoncozás, cselekményekért, visszaállított, teljhatalommal, letéteményesei, magyarországot, lovaglómestere, becsempészett, elrettentésül, megemlékezést, szabadságharc, középületekre, nyilvánította, távollétükben, bűnbocsánatom, évfordulójára, táborszernagy, honvédtisztet, kivégzőosztag, megerősítette, főtisztjeinek, megtébolyodva, felségárulás, megsértették, kivégzésének, februárjában, vesztőhelyen, generációkat, elmulasztása, aradi vértanúk, nagy erdőt, bánat éget, császári haditörvényszék, magyar honvédsereg, szabadságharc bukása, osztrákok fogságába, nemzet vértanúivá, napon végezték, 1848-49-es szabadságharc, napon végeztek, eredete számít, emberi mivolta, olyan megosztott, közös jövőt, következő generációkat, NEMZETI GYÁSZNAP, ARAD FELŐL FÚJ SZÉL, Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác, Vécsey Károly, Pesten Magyarország, Batthyány Lajost, Varjú Zoltán, Batthyány Lajos, Olmützben Batthyány Lajos, Batthyányt Pestre, Lázár Vilmost, Gáspár András, Ferenc József, Batthyányi Lajos, Újépületben Batthyány, Pogány Móric, Nemzeti Sírkertben, Aulich Lajost, Damjanich Jánost, Dessewffy Arisztidot, Kiss Ernőt, Knézich Károlyt, Leiningen-Westerburg Károlyt, Nagysándor Józsefet, Poeltenberg Ernőt, Schweidel Józsefet, Török Ignácot, Vécsey Károlyt, Zala György, Ormai Norbert, Kazinczy Lajos, Kazinczy Ferenc, Ludwig Hauk, Lenkey János, MIKOR AZ AKASZTÓFÁKAT FARAGTÁK,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.18. 23:12 Illegális bevándorlás - Szakértő: egyre több migráns érkezik
01.18. 22:32 Férfi kézilabda Eb - Csak percekig vezettek, mégis nyertek a horvátok
01.18. 22:12 UDMR şi-a sărbătorit 30 de ani de existenţă la Cluj-Napoca
01.18. 22:02 Vízilabda Eb - Szerb siker
01.18. 21:32 Jégkorong Magyar Kupa - Az FTC legyőzte a MAC-ot az elődöntőben
01.18. 21:02 Harry herceg és Meghan hercegnő lemond királyi titulusáról és nem vesz rész...
01.18. 20:52 Női kézilabda EHF Kupa - Először nyert az Érd
01.18. 20:42 Adunarea delegaţilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi Partidu...
01.18. 20:22 Férfi röplabda Extraliga - Öt szettben nyert a MAFC
01.18. 20:22 Vízilabda Eb - Gálamérkőzésen lett csoportelső a magyar férfi válogatott
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztina...  Rákos betegségek megelőzése  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Facebookon kaptam  Az élő Isten  Ahogy telet követ tavasz  Meteorit gif  Mikulástorta  A spenótról jó tudni  Téli kép  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Árpád-házi Szent Margit szűz  Minyon  Téli kép  Csak egy igekötő  Békaszáj  Vajda Pál: Az alázatosság útja  Posertube  Téli kép  Posertube  Orchidea  Harmonia kártya után......  Szép estét  A nők szeretik, ha meghallgatj...  Vajda Pál: Az alázatosság útja  Posertube  Nő téli öltözékben  Marcellus Hesperus: AZ ÚR SZÍN...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az Atlanti-óceáni út Norvégiáb...  Árpád-házi Szent Margit szűz  Harmónia......  Ejnye , anyu ! ........  Jákób kútjánál  Fehér orrszarvú....  Png nő  Az sasok királya.......  Gulácsi Péter: Próbáltam úgy f...  Feloldódás  Sárga rózsa csokor  Halál  A szeretetre nem várni kell, h...  Isten már mindent elintézett  Facebookon kaptam  Naplemente  Facebookon kaptam  Bundástorta  Amikor valaki autóbaleset áldo...  Gyümölcslevekkel a betegségek ...  Mikulástorta  Önismeret  Téli kép  Rákos betegségek megelőzése  Sexy nő  Sötétben nem látok aludni  Korpacibere  Kellemes hétvégét  EGY NŐNEK KELL, HOGY LEGYEN...  Kaktusztorta  Jákób kútjánál  A történelmi tények elhallgatá...  Posertube  A tisztelet annak jutalma, aki...  Csend kell ahhoz  Mennyasszony  Mennyasszony  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes hétvégét  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Mikulástorta  Dr. Székely János megyéspüspök...  Szèp napot kívánok!  Házszentelés a Szent Ferenc Al...  Férfi vízilabda E.B. mérkőzése...  Profi munka........  Jó éjszakát, szép álmokat !......  Szép estét  Harmónia......  Téli kép  Bárcsak leszállnál!  Önismeret  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Uram, tekints e földre  Képes idézet !  Mai harmónia kártyám  Kislány virággal  "Hányszor gondolsz bele mélyen...  Hóember  Aranyosi Ervin: Éjjeli bagoly ...  Ausztrália.....  Facebookon kaptam  Tudtad e?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Havas rózsa  Harmónia...... 
Bejegyzés Címkék
aradi vértanúk, nagy erdőt, bánat éget, császári haditörvényszék, magyar honvédsereg, szabadságharc bukása, osztrákok fogságába, nemzet vértanúivá, napon végezték, 1848-49-es szabadságharc, napon végeztek, eredete számít, emberi mivolta, olyan megosztott, közös jövőt, következő generációkat, közös jövőnk, nemesi rang, egekig tolul, akasztófán hagyták, magyar szabadságharc, első magyar, golyó általi, többi elítéltet, vártól délre, holttesteket estig, ellenkező hatást, kivégzés helye, 1848-1849-es szabadságharc, közkatonák amnesztiát, császári seregbe, magasabb rangú, tárgyalások sorrendjét, csehországi Olmützben, honvédsereg önálló, tisztségéről 1848, haditörvényszék 1849, bécsi utasítást, vádlottak csak, magyar parlament, külföldi hatalmakkal, osztrák kormánnyal, kegyelemre ajánlást, íratlan szabály, utolsó pillanatban, kivégzése előtti, kivégzéseket október, börtöneként szolgáló, kivégzés előtti, becsempészett tőrrel, megbecstelenítő jellegű, helyi parancsnok, kivégzés módját, szemét bekötni, egykori Újépület, szabadság jelképe, kádárizmus utolsó, március 15-i, egykori vesztőhelyen, vértanúk emlékét, 2004-ben visszaállított, szabadságharc utáni, akasztófára szögelték, bosszúhullám csak, európai felháborodás, bécsi udvar, kormány 2001, állami lobogót, középületekre kitűzik, iskolákban megemlékezést, vagyonelkobzásra, kivégzőosztagnak, honvédtábornokát, miniszterelnökét, honvédtábornokot, haditörvényszék, megbecstelenítő, honvédújoncozás, cselekményekért, visszaállított, teljhatalommal, letéteményesei, magyarországot, lovaglómestere, becsempészett, elrettentésül, megemlékezést, szabadságharc, középületekre, nyilvánította, távollétükben, bűnbocsánatom, évfordulójára, táborszernagy, honvédtisztet, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 15 db bejegyzés
Összes: 3877 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 0
  • e Hónap: 47240
  • e Év: 47240
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.