Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Wass Albert - Idézetek
  2017-11-11 21:02:08, szombat
 
   
 WASS ALBERT - IDÉZETEK IV.Akié a föld, azé a jövendő... de csak azé lehet a föld, aki együtt él vele, közel áll hozzá, aki megérti a föld szavát... magyarnak lenni Erdély földjén annyit jelent, mint mindig egy lépéssel előbb lenni... egy kicsit többnek lenni minden tekintetben... többet dolgozni, többet szenvedni, többet adni, többet tudni, többet érezni, többet gondolkozni... okosabbnak lenni, hajlékonyabbnak lenni... meghajolni a viharban, mint a mezőségi gyertyánfa, földig hajolni, ha kell... de meg nem törni soha! A fenyő hasad, a tölgyfa törik, de a gyertyán hajlik, mint az acélrugó és kiegyenesedik újra meg újra... Erdély földjén csak a gyertyán-embernek van jövendője.

Wass Albert: Kard és kaszaAki nem tud országáért küzdeni, az nem érdemel országot.

Wass Albert: Kard és kaszaAkinek nyugtalan vágyai vannak, az nem boldog. A boldogság az, amikor nem vágyunk semmire.

Wass Albert: A titokzatos őzbakAmi azelőtt jó volt, az most rossz. Ami azelőtt okosság volt, az most lopás, s ami azelőtt lopás volt, az most törvény. S mindezt együtt úgy nevezik, hogy szocializmus.

Wass Albert: Elvásik a veres csillagAmi elmúlt, nem mindig a múlté. Néha messzire kihat a jövőbe.

Wass Albert: Nem nyugaton kel fel a napAmikor a világ annyira megváltozik, hogy már élni se lehet benne többet, az embernek csak egy menedéke marad. Hogy megalkossa a maga külön világát, és bekerítse azt az érzéketlenség láthatatlan kerítésével.

Wass Albert: Átoksori kísértetekArra született az ember, hogy kínlódjon, vergődjön, de legyen mellette egy asszony, legyen mellette gyermek, család, mert különben nincs értelme a kínlódásnak.

Wass Albert: A kastély árnyékábanCseréljük föl kizsákmányolóink erkölcsét a régi, jól bevált magyar erkölcsre, nyújtson valóban testvérkezet minden magyar minden magyarnak és az Úr-Isten erőt ad újra, hogy megszabadulhassunk a gonosztól és építhessünk együtt egy szabad és igaz új Magyarországot!

Wass AlbertDe hol a cél? Mi a cél? Csak élni? Nap nap után? Megélni ezt és amazt, múlttá változtatni a jelent, jelenné a jövőt, és baktatni, baktatni a napok hátán, amíg egyszer csak elfogynak és... és a semmi, vagy az Isten, vagy akármi egy nagy fekete szivaccsal mindent letöröl, ami volt, s ami történt?

Wass Albert: Elvész a nyomAz ember együtt kell éljen elkövetett hibáival egy életen át. Ez a büntetése, amiért nem ismeri fel idejében az emberi élet legfontosabb törvényét. Hogy felelősek vagyunk minden kimondott szavunkért és minden ki nem mondott szavunkért is, felelősek vagyunk ezeken a kimondott vagy elhallgatott szavainkon keresztül úgy a magunk, mint a körülöttünk lévők jövendőjéért.

Wass Albert: Átoksori kísértetekAz emberiség legnagyobb átka az elfogultság, mert az elfogultság megvakítja a látást, s gonosz irányba téríti a tömegeket. Csak megértés alapján lehet emberi közösséget megtartani, legyen az a közösség család, nemzet vagy ország. Az egymás iránt való türelem és megértés a társadalom legfontosabb kelléke. Ahol ez kivész az elfogultság miatt, ott minden összeomlik.

Wass Albert: Kard és kaszaEsténként pedig, amikor minden elhalkul és az erdők álmodásában csak a patakok csörögnek szakadatlan tovább: puha tisztások, borzos cserjések fölött kurrogva és libegve bolyong már a gyönyörű madár. Alacsonyan száll és bagolyszerűen és hosszú csőre van és az első csillag fénye már rezdül akkor és nincsen nála szebb a tavaszi erdőn. Tudja, aki vadász: szalonkamadár ez az esti bolyongó. És nincsen csodálatosabb, mint egy olyan halk szavú tavaszi este. Akik olyankor, egy tisztáson megállnak, mélyen, mélyen bent a csalitos közt, azok tudják, hogy nem lehet soha igazuk azoknak, akik a békét csinálják. Mert a békét nem lehet csinálni. Az van, s azt csupán megtalálni lehet.

Wass Albert: FarkasveremÉn nem értek semmit a háborúhoz meg a politikához. Én csak a gabonához értek. A jó gabonához és a rossz gabonához. Ez itt rossz gabona. Mármost ha kiöntöm ezt ide a mérleg tányérjára, látod, úgy ez nagyon sok szem, rengeteg sok szem, és félrebillenti a mérleget. De ha a túlsó serpenyőbe elkezdtem önteni a tiszta búzát, akkor lassan elkezd a mérleg nyelve visszafelé... látod? A jó búza lassan legyőzi a rosszat. Már egyensúlyban áll a kettő. És most figyelj ide... most csak egyetlen búzaszem kell, egyetlen egy. Ezt most beteszem a többi közé... Látod a mérleg nyelvét? Ez az egy búzaszem elég volt, ez az egyetlenegy búzaszem, és a jó győzött a rossz fölött.

Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet!Én csak egyike vagyok azoknak, kik őrzik még mindég a szent hagyatékot, amit őseik hagytak volt reánk sok száz esztendeje annak, régi időkből, mikor még az Úr nemzete voltunk. Őrizzük, egyre csak őrizzük az Úr védelméhez visszavezető kicsinyke ösvény titkát, mely olyan ma már ebben a nagy megbolydult világban, mint elmohásodott vadcsapás havas erdő sűrűjében, amit csak a lélek láthat meg, nem a szem. Mert egyszer még elébb vagy utóbb, de minden bizonnyal el jő az idő, amikor fölébred a völgyek magyarjaiban a lélek, s keresni fogják az igaz utat, mely pusztulásból győzelembe, nyomorúságból az Úr gazdag dicsőségébe vezet vissza, ahonnan valamikor nagyon régen magunk gyarlósága folytán hibás útra tértünk"...

Wass Albert: HagyatékGondolj mindig arra: mit tenne egy majom, ha ruhába öltöztetnéd, bevezetnéd a civilizáció kényelmeibe, megismertetnéd vele a társadalmi élet játékszabályait, tisztségekkel, hivatalokkal, jogokkal és kötelességekkel látnád el, és végül kezébe tennéd a sorsodat? Ne várj többet az emberektől sem!

Wass Albert: Te és a világA győzelmet (...) ne téveszd össze a sikerrel. A felhőnek sikerül magát a nap és a föld közé tolnia. De legyőzte-e vajon a napot ezzel?

Wass Albert: Te és a világGyűlölet és keserűség a lehető legrosszabb ellenszer minden társadalmi betegséggel szemben. Olyan, mint a pálinka. Tompítja az agyat és gyöngíti a szemet, és olyan tettekhez vezet, melyeket nem lehet jóvátenni többé.

Wass Albert: Átoksori kísértetekA hazaszeretet ott kezdődik, amikor egymást szeretik azok, akik egy hazában élnek. De ezt olyan nehezen értik meg az emberek.

Wass Albert: Ember az országút szélénHazudni csak a gyöngének lehet joga, annak, akit levertek, hogy a bőrét mentse vele, ahogy lehet. De az erősnek, a győztesnek nincsen joga hazugsághoz. Aljas gazember, aki ezt teszi.

Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet!Az igazság, bármit is csináljanak vele, tovább él, mint a csizma, amelyik rátipor.

Wass Albert: Mire a fák megnőnekAz irány: ráébreszteni a világot arra, hogy mi történt velünk, és ráébreszteni a magyarokat arra, hogy nekünk kötelességünk van.

Wass AlbertJogod van az élethez, éppen úgy, mint a pillangónak. (...) Jogod van szabadon gondolkodni a világ dolgai fölött, szép és csúnya, jó és rossz között választani. Jogod van bátornak lenni és őszintének. Becsületesnek, igaznak.

Wass Albert: Te és a világKönyvtárakat írtak tele azzal, hogy mik a jogaid ezen a földön. Pedig csak egyetlen igazi jogod van: békében élni. De éppen erről feledkeznek meg leggyakrabban.

Wass Albert: Te és a világLégy tehát okos és jó kertésze a lelkednek.

Wass Albert: Te és a világ - Vágy és örömA magyarnak idegenben a legnagyobb ellensége mindig a magyar.

Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet!Megtanultam, hogy mindenki a hegytetőn akar élni, anélkül hogy tudná, hogy a boldogság a meredély megmászásában rejlik

Wass AlbertMert az a Magyarország, amit én megismertem, ezer kis hibája mellett is magában hordozta a nagyság és méltóság minden jelét. Az egyéniség országa volt, az egyéniség szabadságának országa, mely szabadság tisztelete mélyen gyökerezett mind a rendszerben, mind az emberek lelkében.

Wass Albert: Átoksori kísértetekMert rút a világ, fekete.
Vak gyűlölettől fekete.
Vak, mint az emberek szeme:
az égig sem látnak vele.
Pedig az égből lefele
porzik már Isten szekere!

Wass Albert: Karácsonyi versek II.... míg (...) a múlt hibáit le nem törlitek:
magyar földön nem lesz új
Magyarország,
Gaz és szemét nem terem nemzetet!
S a gyűlöletet nem mossa le semmi,
csak az összetartó igaz szeretet!

Wass Albert: Intelem - részletMinden baj ebből származik közöttünk ezen a földön, hogy nem értjük meg egymás szavát.

Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet!Minden embernek kell, legyen egy feladata ebben az életben - kötelességen belül, vagy azon felül is talán -, mert különben nem lenne értelme annak, hogy él. Az emberi világ több kell, legyen, mint egy bonyolult szerkezetű gép, melyben minden ember egy fogaskerék szerepét tölti be... Minden embernek kell, legyen egy feladata, egy titkos küldetése, mely Istentől való.

Wass Albert: Elvész a nyomMinden vagyonodat elvesztetted. A virágok is elvesztették színpompás ékszereiket, csak puszta gyökerük maradt meg a föld alatt. Azért ne hidd, hogy most már többé sohasem fognak virágozni.

Wass Albert: Te és a világNe üss sebet embertársaid lelkén! Ha a Tiedet gondtalanul megkarcolja valaki, ne csinálj belőle nagy ügyet. Az agyontapogatott sebek mérgesednek el leghamarabb. Ha pedig a seb körül éreznéd már a töprengések gyötrő szaggatásait: vedd elő az akarat kését, izzítsd föl a szellem tüzében és vágd ki vele lelkedből a megtámadott részt. Mosd ki a sebet tiszta önbírálattal, bármennyire is csíp és éget. Tégy rá feledés-tapaszt és úgy járj vele az emberek között, mint akivel semmi sem történt.

Wass Albert: Te és a világNem szabad megölni azt, ami él (...), az élet mindennél többet ér.

Wass Albert: A funtineli boszorkányNem a szervezés és nem az üzemek termelése a legfontosabb dolog valamely ország vagy nép életében. Hanem az erkölcs. Mert ahol ez nincs, ott semmi sincs.

Wass Albert: Az IgazlátóA nemzet élete a kultúrával azonos, nem a politikai történésekkel, melyek csak átfutnak fölötte, mint a szél. A kultúra és a nemzet azonossága az a mindeneken felül álló erő, mely ellen tehetetlenek a fegyverek, és mellyel szemben értelmüket vesztik a szögesdrótok.

Wass Albert: Magyar szemmelA nép olyan, mint a birka. Ha jó pásztor tereli őket, mennek engedelmesen s meg is híznak mellette. Ha hitvány a pásztor, elbitangol a nyáj

Wass Albert: Mire a fák megnőnekSzámomra nem vigasztalás, hogy millióknak fáj ugyanaz, ami nekem. Magamnak fáj, ami bennem fáj.

Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet!Szegények azok, aki nem értek rá örvendeni a napfénynek, a víznek, a levegőnek, a virágoknak, az ételnek.

Wass Albert: Te és a világA szennyes víznek is tiszta a teteje. A mocsok csak azután kerül elő, ha kiöntjük az egészet.

Wass Albert: A funtineli boszorkányValakinek sebet kap a lelke. Aki adta, nem is tud róla talán. Aki kapta, alig rezzent meg belé. De a seb marad, és nem heged be

Wass Albert: Te és a világValamennyi embernek ugyanaz a célja, mint Neked: emberi módon akar élni. Békét és nyugalmat akar. Otthont, vagyis egy szemétdombot, melyen ő a kakas, aki kukorékol. Azonban több a kakas, mint a szemétdomb. És így egymás között meg kell osszátok a dombot és a kukorékolást.

Wass Albert: Te és a világVan a háborúnak egy törvénye, amelyik így szól: a tiszta fegyverek győznek a szennyes fegyverek fölött. Ha azonban egyik sem tiszta a fegyverek közül, akkor mindig a nagyobbik gonoszság és a nagyobbik gyűlölet győz. A szentek tisztasága és szelídsége legyőzi
a vadállatokat, legalábbis így tanítják ezt, de ha két vadállat küzd egymással, akkor mindig a vadabbik vadállaté a diadal. Ha két barbár visel hadat egymás ellen, a barbárabbik nyeri meg azt. Így tanítja a történelem. Vagy tisztábbak kellett volna legyünk, vagy barbárabbak.

Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet!Vannak igazságok, amiket a múlttal együtt el kell felejteni, ha az ember élni akar ebben a világban.

Wass Albert: A költő és a macska
 
 
0 komment , kategória:  Wass Albert  
Címkék: kizsákmányolóink, játékszabályait, hajlékonyabbnak, kötelességekkel, agyontapogatott, megismertetnéd, magyarországot, nyomorúságból, kiegyenesedik, kötelességünk, csodálatosabb, bagolyszerűen, leggyakrabban, szalonkamadár, történésekkel, becsületesnek, tisztségekkel, megmászásában, félrebillenti, szabadságának, érzéketlenség, legfontosabb, egyensúlyban, magyarország, elvesztetted, kötelességen, testvérkezet, tehetetlenek, szögesdrótok, engedelmesen, szocializmus, szemétdombot, önbírálattal, jövendőjéért, embertársaid, elhallgatott, föld szavát, lépéssel előbb, kicsit többnek, mezőségi gyertyánfa, fenyő hasad, tölgyfa törik, gyertyán hajlik, titokzatos őzbak, most rossz, most lopás, most törvény, veres csillag, világ annyira, embernek csak, menedéke marad, maga külön, Wass Albert, WASS ALBERT, IDÉZETEK IV,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
11.14. 23:29 Illegális bevándorlás - Negyvenhárom migránst fogtak el csütörtök este Bács...
11.14. 23:29 Nancy Pelosi: Donald Trump Ukrajnával kapcsolatos lépései megvesztegetéssel...
11.14. 22:37 EU-tisztújítás - Az EU kötelezettségszegési eljárást indít Nagy-Britannia e...
11.14. 22:36 Meghalt egy elgázolt kerékpáros Kiskunfélegyháza közelében
11.14. 22:36 Stadionavató - Mészöly Kálmán: mi, magyarok a futballra születtünk
11.14. 22:36 Szijjártó: harminc évvel ezelőtt új Európa született
11.14. 22:36 A Google korlátozni tervezi a hirdetők hozzáférését a felhasználók adataiho...
11.14. 22:35 Orbán Balázs: a nemzeti érdek a döntő a tagállamok és az EU viszonyában
11.14. 22:35 Ünnepi megemlékezés és fotókiállítás Kocsis Sándorról
11.14. 22:35 A MOB támogatja a már elnyert budapesti sportesemények megrendezését
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Szèp estét kedves látogat...  Uram és Mesterem !  Jó reggelt!  Aki zavarja a templom meghitt ...  Facebookon kaptam  Őszi png  Facebookon kaptam  Őszi levelek  Halvány lila színű ruhában a ...  Dáliák  Cica az ablakban  Kellemes délutánt kívánok!  Pio atya - videók  Kellemes délutánt kívánok!  Böröczki Mihály : Őszke  Nő kalapban  Őszi termések  Emberismeret  Nagy levelű szobanövény  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sárga rózsa  Fantázia kép  Az Ősz királynője  Napraforgók  Negyven fok  Szeretettel kedves Látogatóimn...  Őszi csokor  Harmónia......  Vízcseppes őszi levél  Png nő  Kellemes kávézást!  Őszi kép  Böröczki Mihály : Őszke  Nem tudjuk, honnan és miért tö...  Harmónia......  Őszi csokor  Kellemes délutáni pihenést  Őszi kép  Gránátalma gyógyhatásairól  Zirkus wie anno dazumal  Png nő  Ami a legnagyobb, azt nem éred...  A molekuláris biológus elmagya...  Őszi dekoráció  Jó reggelt!  Őszi png  Szép csütörtököt!  A szobanövény - gyökeresztetés...  Ez a legnehezebb  Katica  A sors  Kellemes délutánt kívánok!  Őszi png  Png nő  Rózsa csokor vázában  Tagóre sétány novemberben  Harmónia......  Gyümölcslé délutánra  Szeretettel kedves Látogatóimn...  Rózsaszín rózsa  Ellenség  Az ember...  Facebookon kaptam  Szèp napot kívánok  Őszi kép  Szentlélek  Facebookon kaptam  Fekete cica  Emberismeret  Virágoknak polcok  Őszi kép  Bodajk-Csatka-Jásd zarándoklat  Rózsaszín rózsa vázában  Derűs, szép jó reggelt!  Szobanövény - tisztogatása  Gyertya  Png nő  Almák dézsában  Sárga rózsa  Ami a legnagyobb, azt nem éred...  Úgy koppan az eső  Almák dézsában  Szèp estét kedves látogat...  Facebookon kaptam  Bachatázznk...  Átlátszó cserépben - szobanövé...  Mikulástól kérem  Őszi gif képek  Mária út Vörs, - adventi zarán...  Emlékezés  Tagóre sétány novemberben  Őszi dekoráció  Jó reggelt!  Dália  Őszi kép  Facebookon kaptam  Piros virágok  Bodajk-Csatka-Jásd zarándoklat  Rózsaszín rózsa 
Bejegyzés Címkék
föld szavát, lépéssel előbb, kicsit többnek, mezőségi gyertyánfa, fenyő hasad, tölgyfa törik, gyertyán hajlik, titokzatos őzbak, most rossz, most lopás, most törvény, veres csillag, világ annyira, embernek csak, menedéke marad, maga külön, érzéketlenség láthatatlan, kastély árnyékában, napok hátán, nagy fekete, ember együtt, emberi élet, kimondott vagy, körülöttünk lévők, emberiség legnagyobb, elfogultság megvakítja, egymás iránt, társadalom legfontosabb, elfogultság miatt, erdők álmodásában, patakok csörögnek, gyönyörű madár, első csillag, tavaszi erdőn, esti bolyongó, olyan halk, tisztáson megállnak, csalitos közt, békét csinálják, gabonához értek, rossz gabonához, mérleg tányérjára, túlsó serpenyőbe, tiszta búzát, mérleg nyelve, többi közé, mérleg nyelvét, egyetlenegy búzaszem, rossz fölött, szent hagyatékot, nagy megbolydult, lélek láthat, völgyek magyarjaiban, igaz utat, civilizáció kényelmeibe, társadalmi élet, felhőnek sikerül, föld közé, napot ezzel, lehető legrosszabb, hazában élnek, országút szélén, gyöngének lehet, bőrét mentse, győztesnek nincsen, világot arra, magyarokat arra, világ dolgai, jogaid ezen, magyarnak idegenben, legnagyobb ellensége, hegytetőn akar, meredély megmászásában, egyéniség országa, egyéniség szabadságának, emberek lelkében, emberek szeme, égből lefele, múlt hibáit, összetartó igaz, feladata ebben, emberi világ, bonyolult szerkezetű, fogaskerék szerepét, titkos küldetése, föld alatt, agyontapogatott sebek, töprengések gyötrő, akarat kését, szellem tüzében, megtámadott részt, sebet tiszta, emberek között, élet mindennél, funtineli boszorkány, üzemek termelése, legfontosabb dolog, nemzet élete, kultúrával azonos, politikai történésekkel, nemzet azonossága, , ,
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 233 db bejegyzés
Összes: 3863 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 53
  • e Hét: 7275
  • e Hónap: 17711
  • e Év: 368142
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.