Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
140 éve született Ady Endre
  2017-11-22 18:43:22, szerda
 
   
 140 éve született Ady Endre


26+42+32=100. Segesvár (vagy Barguzin?), vérbaj, vonat alatt - három lángelme a magyar költészet mezején. Három lázadó forradalmár, egyikük 26 évesen ottveszett a csatamezőn (de ha eljutott Szibériába, az sem sokkal örömtelibb), másikuk 42 évesen vérbajban, az őszirózsás forradalom árnyékában, a Tanácsköztársaság előtt pár hónappal hull végleg el, harmadikuk a vonat alatt végzi, alig 32 évesen. Se utódjuk, sem boldog ősük - azóta se. 140 éve született Ady Endre


Mindhárman fényévekre voltak a percemberkék földi élményvilágától, mégis nagyon szerették volna, ha szeretik őket. Petőfi Sándort Szalkszentmártonban azok zavarják el vasvillával, akik nélküle talán máig jobbágysorban szenvednének, míg József Attila úgy halt meg, hogy még Baumgarten-díjra sem tartották érdemesnek, Flóra pedig inkább a biztos kenyeret nyújtó Illyés Gyulát választja. Kettejük közül Ady vezeti át a magyar költészetet a tizenkilencedik századból a huszadikba. A hivatalos irodalomkönyvek a huszadik század legjelentősebb magyar költőjének hazudják, holott se életében, se holtában nem tudtak, s nem is akarnak mit kezdeni vele. Tükörbe nézni ugyanis nem percemberkéknek való vállalkozás.

De azért még nem került ki az irodalomkönyvekből, utcái, terei és alkalomadtán szobrai is vannak (egyik se a közelmúltból való), egy időben Latinovits azonosult vele, később Földes László (aki nagyon szereti ezeket a világfájdalmat kiáltó meg nem értett zseniket, Jim Morrisont, József Attilát vagy Viszockijt), mostanában egy fiatal Latinovits-díjas versmondó, Kurucz Ádám próbálja pénzzé és értékké tenni Érmindszent szülöttjét.


Érmindszent, Ady szülőházában (Fotó: vaskarika.hu)

Mivel minden lexikonokban benne van, az életrajzát most nem mondjuk fel. Kevesebben tudják, hogy már születési rendellenességei előrevetítik a sorsát. Mindkét kezén hat ujjal, mindkét oldalon lenőtt füllel, nagy bütykökkel és feltűnően nagy, rövidlátó szemmel született. Szemüveget mégsem viselt, inkább szemébe húzta az olvasnivalót.

Nagykárolyban a piaristák között ismerkedik meg Jászi Oszkárral, s itt írja első verseit is. Zilahon érettségizik le, egy ideig Kun Bélát is tanítja. Bár egyetemre is beiratkozik, állandóan betegeskedik, s 1898-ban a Debreczeni Főiskolai Lapokban megjelenik első írása is. A következő évben már első verseskötetét is kézbe vehetik, de a költői siker még várat magára.

A kálvinista Rómából Nagyváradra megy, a Pece-parti Párizs akkor éli virágkorát, s Ady megtalálja a számításait, előbb a Szabadság, majd a Nagyváradi Napló munkatársa lesz, újabb visszhangtalan verseskötet, az ekkor begyűjtött szifilisz viszont korántsem marad visszhangtalan, ,,elkíséri" egy életre. S még egy nagyváradi élmény: Léda, vagyis Diósyné Brüll Adél, az első meghatározó múzsa, aki kilenc évig lesz ihletője. ,,Általam vagy, mert meg én láttalak//S régen nem vagy, mert már régen nem látlak" - röviden így ér véget a XX. század első nagy költői szerelme. Léda mellett a másik nagy ,,ihletőmester" Párizs, de idővel felsorakozik mellé Budapest is. 1906-ban jelenik meg harmadik verseskötete, az Új versek, s Adyt felfedezi a magyar irodalom. Alig tíz év van már csak hátra az életéből, sikert sikerre halmoz, Vér és arany, Budapesti Napló, majd 1908-ban a Nyugat, amely összefonódik a nevével. Ahogy A Holnap irodalmi csoporté is Nagyváradon.

Befutott költő már, de továbbra is írja sajátos politikai eszmefuttatásait. Egyre sötétebben, pontosabban tisztábban látja a világot, nem viselheti el a Trianon felé rohanó, egyre inkább magába zárkózó politikai elitet, s egyre reménytelenebbül látja a jövőjét: ,,Ezerszer gondolt csodaszépet,//Gondolt halálra, borra, nőre,//Minden más táján a világnak// Szent dalnok lett volna belőle.//De ha a piszkos, gatyás, bamba//Társakra s a csordára nézett,//Eltemette rögtön a nótát://Káromkodott vagy fütyörészett".

Egy beteljesül(het)etlen szerelem Dénes Zsófiával, majd az utolsó fellángolás Boncza Berta, vagyis Csinszka iránt. Az első házasságot Zsófia anyja megakadályozza, utóbbit Boncza Miklós már nem tudja. Kitör az első világháború, beteljesülni látja jövendöléseit, alig ír. Csak 1918-ban jelenik meg A halottak élén című kötete, de ekkor már súlyos beteg. Szélütés, majd spanyolnátha. Ebbe nemcsak Kaffka Margit és fia halt bele, hanem ő is. Több ezren kísérték utolsó útjára, számosan olyanok is, akik nem is olvasták verseit és írásait. ,,Csönd van. A dudva, a muhar// A gaz lehúz, altat, befed//S egy kacagó szél suhan el// A nagy Ugar felett" - írta, s talán ő maga sem gondolta, nem sok minden változott azóta.

,,Ő volt az, akiben teljes lett az idő, akinek elébe jutottak az előfutárok, aki kimondta a szót, amit ki kellett mondani. Az egész nemzedék köréje csoportosult, olyannyira, hogy ha a régi egyéniségtisztelő iskola hívei lennénk, Ady Endre koráról kellene beszélni. Adyban volt valami prófetikus, volt benne valami a »jelből, amelynek ellentmondatik«. Az első pillanattól kezdve, amint feltűnt, egyszerre formát kapott az addig kaotikus irodalmi tudat: Ady neve két ellenséges táborra osztotta az embereket, egyszerre mindenki pontosan tudta a helyét. Olyan volt Ady, mint a kő Jókai regényében, mely belehull az olvadt kristály tavába, és egyszerre bazaltoszlopok sorakoznak égfelé. Jelentősége messze elhagyta az irodalom határait, és a pro vagy kontra Ady-állásfoglalás politikai és világnézeti felfogások elkeseredett szembenállását váltotta ki.


Kalotaszegen is őrzik az emlékét (Fotó: Okos Márton/Felvidék.ma)

A pro-Ady táborban most tudatosodott és vált mondhatóvá a század egész új tartalma, és az új tartalom által felébredt a kedélyesen alvó magyar élet - itt volt a harc, amiért harcolni lehetett. A nemzedék többi íróját is Ady Endre magyarázza meg - nem mintha Ady hatása nagyobb kortársaira jelentékeny lett volna, hanem, mert nem lettek volna azok, akik, Ady Endre aurája nélkül, az Ady körüli harcok, az Ady által megindított nagy áttörés, az Ady mögé csoportosuló társadalom lendülete nélkül."

Igen, Szerb Antal fogalmazta meg mindezt a XX. század első, s talán csak József Attila által megközelített költői fenségéről. Az a Szerb Antal, akit 1945 januárjában nemes egyszerűséggel agyonvernek a balfi fogolytáborban.

,,Én nem bűvésznek,//de mindennek jöttem,// A Minden kellett s megillet a Semmisem" - tévedett is, s talán mégsem. Olyan száz év van mögötte, mögöttünk, amikor is ,,Megnőtt a világ, megsokasodtak az írástudók és farizeusok, az Isten nem nagyon törődik velünk, de talán még betakar, ha fázunk." Csak Ady maradt teljesen egyedül.

Jakubecz László és Reiter István Ady Endre éjszakái című közös estjével bejárták a Felvidéket és Erdélyt. A szülőhely, Érmindszent mellett Kalotaszegen is élő az emléke. A megemlékezések sora a Felvidéken tovább folytatódik. Kurucz Ádám Konrád Latinovits-díjas előadóművész Ady estjét Büszke voltam a magyarra címmel 2018. január 17-én, szerdán 18.00 órai kezdettel a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium dísztermében nézhetik meg.

LinkEMBER AZ EMBERTELENSÉGBEN


Szívemet a puskatus zúzta,
Szememet ezer rémség nyúzta,
Néma dzsin ült büszke torkomon
S agyamat a Téboly ütötte.

És most mégis, indulj föl, erőm,
Indulj föl megintlen a Földről.
Hajnal van-e, vagy pokol-éjfél?
Mindegy, indulj csak vakmerőn,
Mint régen-régen cselekedted.

Ékes magyarnak soha szebbet
Száz menny és pokol sem adhatott:
Ember az embertelenségben,
Magyar az üzött magyarságban,
Újból-élő és makacs halott.

Borzalmak tiport országútján,
Tetőn, ahogy mindég akartam,
Révedtem által a szörnyüket:
Milyen baj esett a magyarban
S az Isten néha milyen gyenge.

És élni kell ma oly halottnak,
Olyan igazán szenvedőnek,
Ki beteg szívvel tengve-lengve,
Nagy kincseket, akiket lopnak,
Bekvártélyoz béna szivébe
S vél őrizni egy szebb napot.

Óh, minden gyászok, be értelek,
Óh, minden jövő, be féltelek
(Bár Föltámadt holthoz nem illik)
S hogy szánom menekülő fajtám.

Aztán rossz szívemből szakajtván
Eszembe jut és eszembe jut:
Szívemet a puska-tus zúzta,
Szememet ezer rémség nyúzta,
Néma dzsin ült büszke torkomon
S agyamat a Téboly ütötte.

S megint élek, kiáltok másért:
Ember az embertelenségben.


 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Címkék: embertelenségben, eszmefuttatásait, rendellenességei, reménytelenebbül, percemberkéknek, élményvilágától, irodalomkönyvek, tizenkilencedik, megakadályozza, visszhangtalan, egyszerűséggel, legjelentősebb, fogolytáborban, szembenállását, világfájdalmat, ellentmondatik, bazaltoszlopok, megemlékezések, nagykárolyban, állásfoglalás, verseskötetét, jövendöléseit, megsokasodtak, jobbágysorban, megközelített, kalotaszegen, lexikonokban, elkeseredett, fütyörészett, dísztermében, előrevetítik, ihletőmester, alkalomadtán, csoportosuló, percemberkék, felsorakozik, magyar költészet, őszirózsás forradalom, vonat alatt, percemberkék földi, biztos kenyeret, magyar költészetet, tizenkilencedik századból, hivatalos irodalomkönyvek, huszadik század, közelmúltból való, időben Latinovits, világfájdalmat kiáltó, fiatal Latinovits-díjas, életrajzát most, piaristák között, következő évben, Petőfi Sándort Szalkszentmártonban, József Attila, Illyés Gyulát, Földes László, József Attilát, Kurucz Ádám, Jászi Oszkárral, Debreczeni Főiskolai Lapokban, Rómából Nagyváradra, Pece-parti Párizs, Nagyváradi Napló, Diósyné Brüll Adél, Budapesti Napló, Ahogy Holnap, Dénes Zsófiával, Boncza Berta, Boncza Miklós, Kaffka Margit, Okos Márton, Szerb Antal, Csak Ady, Jakubecz László, Reiter István Ady Endre, Kurucz Ádám Konrád Latinovits-díjas, Tompa Mihály Református Gimnázium, EMBER AZ EMBERTELENSÉGBEN,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
11.11. 22:32 Illegális bevándorlás - Az európai migrációs probléma szélesebb körű megold...
11.11. 21:42 Szakértő: rövid távon nem látszik a kiút Bolíviában
11.11. 21:42 Átadták a megújult kaposvári Csiky Gergely Színházat
11.11. 21:22 Júniusban úszik legközelebb Mányoki Attila, akiről dokumentumfilm készült
11.11. 21:11 Katalán válság - Függetlenségpárti tüntetők alkotnak útzárat a határ franci...
11.11. 20:52 Jövőre Sopron rendezi az U20-as női kosárlabda Eb-t
11.11. 20:22 Német képviselők: a Fidesznek a Néppártban a helye
11.11. 20:22 Emmi: a kormány továbbra is a párbeszéd híve, nyitott a szakmai egyeztetésr...
11.11. 20:12 Szörnyetegnek nevezte az általa feldarabolt lányt a szentpétervári történés...
11.11. 19:51 Daróczi Csaba: a nagy fotópályázatokon rendre jól szerepelnek a magyar term...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Áprily Lajos: A csavargó halá...  Mai harmónia kártyám  Virágszirmok hullnak . . .  Nasi délutánra  Tejes kannák  Esik az eső  szerdai üdvözlet  Őszi csendélet  Kőszegen a Missziós kereszt  Azt kívánom . . .  Png rózsa  Esik az eső  Facebookon kaptam  Png virág  Naplemente  Esős este  Harmónia......  Facebookon kaptam  Harmónia......  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Magyar nyelv napja November 1...  Bűnbánat  Facebookon kaptam  Vízcseppes rózsa  Bővült a család  Cica az ablakban  Bűnbánat  Virágok kosárban  Harmónia......  A magyar nyelv napja 11.13  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjszakát , szép álmokat  Őszi levelek  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Kislány a padon  H.Kohut Katalin: Húszezres kol...  Őszi csendélet  Kellemes délutáni pihenést  Őszi naplemente  Jó reggelt , szép napot - egy ...  Karácsonyi történet  Esti kép  Pihenő nő  Vízcseppes rózsák  Őszi kép  Facebookon kaptam Krisztina...  Teás kanna  Magyar nyelv napja November 1...  Cukor tartó  Bűnbánat  Dália csokor  Egy kívánság - szerdára  Harmónia......  Harmónia......  Facebookon kaptam  Levendula mező  Őszi levelek  Nő kalapban  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  November 13 A MAGYAR NYELV NAP...  Őszi levelek  13. az ellenünk vétkezőknek me...  Nyári kép: egy nagy kosár virá...  Facebookon kaptam  Szülinapra  Facebookon kaptam  Kislány esernyővel  szerdai üdvözlet  Png virág  Facebookon kaptam  Remek délutánt  Vízcseppes rózsa  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok!  Őszi kép  Kellemes délutáni pihenést  Szép őszi napot  Jó reggelt , szép napot  A keresztény ember nem fakír  Facebookon kaptam  De az aztán ember legyen  Rózsa csokor vázában  Mindenkinek, aki nyugdíjas let...  Facebookon kaptam  Szülinapra  Dália csokor  Harmónia......  Őszi levelek  Csini baba  Megváltás  Lehet hogy...  Szép őszi napot  Koncz Zsuzsa: „Anyukánk ...  Koncz Zsuzsa: „Anyukánk ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Őszi levelek  Harmónia...... 
Bejegyzés Címkék
magyar költészet, őszirózsás forradalom, vonat alatt, percemberkék földi, biztos kenyeret, magyar költészetet, tizenkilencedik századból, hivatalos irodalomkönyvek, huszadik század, közelmúltból való, időben Latinovits, világfájdalmat kiáltó, fiatal Latinovits-díjas, életrajzát most, piaristák között, következő évben, költői siker, kálvinista Rómából, ekkor begyűjtött, nagyváradi élmény, első meghatározó, másik nagy, magyar irodalom, csordára nézett, utolsó fellángolás, első házasságot, első világháború, halottak élén, kacagó szél, nagy Ugar, egész nemzedék, régi egyéniségtisztelő, első pillanattól, addig kaotikus, olvadt kristály, irodalom határait, pro-Ady táborban, század egész, kedélyesen alvó, nemzedék többi, balfi fogolytáborban, megemlékezések sora, magyarra címmel, rimaszombati Tompa, puskatus zúzta, üzött magyarságban, szebb napot, puska-tus zúzta, embertelenségben, eszmefuttatásait, rendellenességei, reménytelenebbül, percemberkéknek, élményvilágától, irodalomkönyvek, tizenkilencedik, megakadályozza, visszhangtalan, egyszerűséggel, legjelentősebb, fogolytáborban, szembenállását, világfájdalmat, ellentmondatik, bazaltoszlopok, megemlékezések, nagykárolyban, állásfoglalás, verseskötetét, jövendöléseit, megsokasodtak, jobbágysorban, megközelített, kalotaszegen, lexikonokban, elkeseredett, fütyörészett, dísztermében, előrevetítik, ihletőmester, alkalomadtán, csoportosuló, percemberkék, felsorakozik, szenvednének, verseskötete, tudatosodott, csoportosult, olvasnivalót, közelmúltból, betegeskedik, bekvártélyoz, spanyolnátha, beteljesülni, magyarságban, érettségizik, előadóművész, , ,
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 232 db bejegyzés
Összes: 3862 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 960
  • e Hét: 6699
  • e Hónap: 17135
  • e Év: 367566
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.