Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Wass Albert: Az én titok-karácsonyom
  2017-12-20 17:15:07, szerda
 
   
 


Wass Albert: AZ ÉN TITOK KARÁCSONYOM


Megtanultam tisztelni az ünnepet. Az ünnep Isten ajándéka, mint a többi nap, s arra való, hogy hétköznapi mivoltunkból kivetkőzve tiszteljük önmagunkban az embert. Sajnálom azokat, akik nem tudnak ünnepelni. Az ünnep önmagunk fölemelése. Tiszta ünnepi ruhában és tiszta ünnepi gondolatokkal lehet csak ünnepelni, fölemelkedve a hétköznapokon s apró küzdelmeinken. Csak az ünneplőbe öltözött ünneplő ember tudja megérteni annak a kijelentésnek a nagyságát, hogy Isten az embert a saját képére teremtette.

Az erdélyi nagy gyász éveiben nálunk otthon elfelejtették az ünnepet. Nem volt karácsony, és nem volt újév, nem volt húsvét és pünkösd, mint ahogy vasárnapok sem voltak. Viselő ruháinkat s nehéz gondjainkat szakadatlanul hordtuk, bármit mutatott a naptár. Keserűség tanyázott otthon, s én hiába küzdöttem az ünnepekért, ünnepi öltözetet és ünnepi arcot éveken át nem látott a házunk.

Egyszer fellázadtam. Karácsony volt. De nagyon emlékszem még arra a karácsonyra!
Tizenöt, vagy tizenhat éves lehettem. Karácsonyi szabadságra küldött haza a város,
és Sándor bácsi ünnepes háza után olyan volt a miénk, mintha halottat őriztek
volna benne.Apámék egy-egy könyvbe temetkezve naphosszat hallgattak sötéten, és nem volt szabad előttük karácsonyról szólni. Évek óta nem járt nálunk az angyal. Súlyos gond nyomta a szárnyait, és nem tudott elrepülni hozzánk. Akkor öregedtek meg apámék. Nem akartak az ünnepre gondolni, mert eszükbe jutottak a régi és gondtalan ünneplések, s a jövő ködös volt, nem láttak előre. Pedig ha tudtak volna ünnepelni, a karácsonyfa gyertyái mellett az ünnepi gondolatok magasságából meglátták volna az utat, mely már akkor is egyenesen vezetett a reménység felé. De gyászba s ünneptelen hallgatásba rejtőzködtek az idő elől, pedig az idő azért múlott, éppen úgy.

Karácsony szombatja volt. Kint nagy puha hó, a kerti fákat belepte egészen. Olyan csöndes volt kereken a világ, mintha a békesség készült volna megszületni akkor.

Egyedül lézengtem a kertben. A szürkület már meglepte a fenyvest, s kereken a dombok is belevesztek a lehulló estébe. Lent a faluban egy-egy lámpa kigyúlt. Fájt, hogy karácsony estéje van. Máshol izgalommal lesik az angyalt, ünneplő ruha van és karácsonyi szag és boldog rejtelmesség a levegőben. Hallottam a csilingelést, s láttam gyertyafényben úszó szép karácsonyfákat, pedig ahogy ott kószáltam a behavazott fák közt, végtelen egyedülléttel a szívemben, tudtam, hogy mindez csak álmodozás, mert nálunk sötétek a szobák, s régi gyűrött ruháinkban éppen olyan magányosan töltjük el ezt az estét is, akár a többit.

Esteledett nagyon. Lent a faluban egyre több lámpa égett, s a papnál megkezdték a kántálást is. Megálltam a fenyők alatt, és hallgattam a felszűrődő éneket. Románok kántáltak. Az egyhangú dallamot búsan itta föl a szétterülő este, s én arra gondoltam, hogy a románok kántáltak. Románok ünnepeltek. Mindig csak románok.

Sokáig álldogáltam ott, közben sötét lett egészen. Fázni is kezdtem, hűvös szél támadt a fák közül, éreztem, hogy haza kell már menni. De ugyanakkor valami fájdalmasan a torkomba markolt. A tudat, hogy karácsony este van, s én ott ülök majd egyedül, és nem lesz ott senki, akivel beszéljek, és nem lesz semmi ünnep. Az öregek olvasnak a lámpa alatt, olvasnak zord, szótlan arccal, mintha olyan nap lenne ez is, mint a többi. Úgy szorította a torkomat, hogy könnyeket préselt ki a szemem. Hát csak a románok?

S ekkor valami bátor, nagy dolog jutott eszembe hirtelen, hogy szinte beleszédültem. Nem csak a románok! Miért csak ők? Karácsonyt csinálok én, magamnak! Karácsonyt, titokban, hogy senki se lássa!Volt a fenyves szélén néhány kicsi fenyő. Csak akkorák, hogy a derekamig sem értek. A kerti színből kiloptam egy ásót, meg egy ládát. S kiástam egyet, egy szépet a fenyőcskék közül. Sok földdel vettem ki, betettem a ládába, elrendeztem a gyökereit is, hogy baja ne essék, s megindultam vele a ház felé.

Vert a szívem az izgalomtól. Hátha meglátnak? Hátha baj lesz ebből? De sötét volt, nem látott meg senki. Egyedül laktam, a ház végiben. Úgy osontam be a szobába, mint a tolvaj. Meggyújtottam a lámpát, a ládát a fával az asztalra tettem s hozzáfogtam a feldíszítéséhez. Izgalmas, nagyszerű munka volt. Színes pirosból láncokat fabrikáltam, néhány szál aranyozott zsinórt is leltem hozzá s öt darab maradék gyertyavéget. A gyertyavégeket drótra kötöttem rá a fenyőre, idétlenül álltak rajta, az igaz. A színes papírlánc sem sikerült úgy, ahogy akartam. Csúnya lett nagyon a karácsonyfám. De karácsonyfa volt!

Mikor elkészültem a díszítéssel, hallgatóztam. Csend volt a házban, nem mozdult senki. Előszedtem gyorsan az ünneplő ruhámat, s fölöltöztem úgy, ahogy illik. Aztán meggyújtottam a gyertyacsonkokat. Elfújtam a lámpát. Sötét lett egyszeribe, csak az öt kis sárga láng dideregte be félénken a szobát. Kinyitottam a kályhaajtót, hogy világítson a tűz is. Aztán felkuporodtam az ágyra és ünnepeltem.

Táncolt a tűz lángja a falakon, rebbentek a kis gyertyák, fenyőszag volt és nagy csöndesség kereken. Valami szomorúan szépet éreztem akkor. Fájdalmasat, mert akkor egyedül voltam, s mert nem volt ajándék az asztalon. De komoly és dacos érzést is, mert magam teremtettem ünnepet magamnak, s most már nem csak a románok ünnepeltek a faluban.

Úgy éreztem, mintha az én kicsi karácsonyfámtól egyszeribe megenyhült volna az élet szigorú arca, s a reménység meg a jövendő beléptek ünnepelni hozzám a szobába. S talán, azt hiszem, úgy is volt.Ültem ünneplő ruhában az ágyon, s néztem a szegényes kis karácsonyfát, és gondoltam mindenfélét össze-vissza, szépet és szomorút, ahogy ilyen szép és magányos, de különösen nagy ünnepeken szokás, amíg lassan leégtek a gyertyavégek. Leégtek és elaludtak egyenként, csöndesen. Még éppen csak egy lángocska őrizte hűségesen az ünnepet a legalsó ágon, aztán elaludt az is.

Még ültem az ágyon egy keveset, s néztem az elsötétülő szobát, mert a kályhában is roskadt már a tűz és alig világított. A sötétséggel együtt éreztem lassan a hétköznapot is visszatérni, s emlékszem jól, ez csúnya és keserű érzés volt.

Aztán meggyújtottam újra a lámpát, levettem az ünnepi ruhát, s felvettem a régit. Leszedtem a fenyőről a ráaggatott holmit, s visszadugtam mindent a fiókba. Aztán kabátba bújtam, és visszavittem a fenyőfát oda, ahonnan kiástam.

Úgy emlékszem, mintha tegnap történt volna. Borzasztó sötét volt a fenyves, és szél suhogott az ágak között. Kint a tisztásokon derengve világított a hó. Féltem. Kísérteties volt a hószínű sötétség és a suhogó fenyves.Sietve helyére tettem a fát. Gyökere körül ledöngöltem a földet, s havat is kapartam köréje. A csöndesség felől veszekedés hallatszott. Románul veszekedtek. A hangok felverték a falut, aztán befagytak újra a csendbe. Kántálás már nem hallatszott sehol. Hideg, néma téli este volt.

Ásót, ládát visszacipeltem a kerti házba, aztán hazamentem. Ideje volt, hívtak vacsorázni.

Mikor bementem, az asztalnál ültek. Fáradtan és rosszkedvűen kérdezte meg apám.

- Mit csináltál?

- Semmit - feleltem.

Apám szája megrándult, de nem kérdezett többet. Ő maga is a semmivel foglalkozott abban az időben.

Szótlanul ettünk. De valami furcsát, büszkét és szomorút éreztem akkor: hogy nekem karácsonyom volt mégis.Véletlenül jutott az eszembe minap ez a régi történet. Karácsonyfát néztem a fiaim számára, s megtaláltam közben azt a fenyőt is, amit akkor este kiloptam a kertből. Megsínylette az ünneplést. Évekig csenevész maradt, volt idő, hogy azt hittem kipusztul. De aztán mégis erőre kapott. S ma már sudáran és magasan szökik az ég felé, erősen túlnőtt engem s mindnyájunkat, kik akkor éltünk.


László Attila: Happy Christmas (John Lennon) - feldolgozás

Link
 
 
1 komment , kategória:  Wass Albert  
Címkék: gyertyacsonkokat, feldíszítéséhez, karácsonyfámtól, karácsonyfákat, visszacipeltem, gyertyavégeket, gyertyafényben, felkuporodtam, hétköznapokon, beleszédültem, küzdelmeinken, meggyújtottam, gondolatokkal, egyedülléttel, kijelentésnek, szakadatlanul, mindnyájunkat, elfelejtették, rejtelmesség, karácsonyfát, foglalkozott, csilingelést, karácsonyfám, rejtőzködtek, hallgatóztam, visszadugtam, visszavittem, magasságából, rosszkedvűen, fölemelkedve, gyertyavégek, karácsonyról, gyertyavéget, megsínylette, mivoltunkból, ledöngöltem, ünnep Isten, ünnep önmagunk, ünneplőbe öltözött, saját képére, erdélyi nagy, ünnepre gondolni, jövő ködös, karácsonyfa gyertyái, ünnepi gondolatok, reménység felé, kerti fákat, békesség készült, lehulló estébe, faluban egy-egy, faluban egyre, papnál megkezdték, Wass Albert, TITOK KARÁCSONYOM, László Attila, Happy Christmas, John Lennon,
Simányi József (#1)   2017-12-23 12:33:02
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket !Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.07. 22:09 Koronavírus - Záhonyi polgármester: folyamatosan érkeznek a hazafelé tartó ...
04.07. 22:08 Krónika 13. rész (területfejlesztés, napirend után)
04.07. 22:05 Nem folytatódik az olasz kosárlabda-bajnokság
04.07. 22:04 Koronavírus - Trump felmentette a Pentagon belső ellenőrzésének vezetőjét
04.07. 22:04 Koronvírus - Az amerikai elnök az Egészségügyi Világszervezetet bírálja
04.07. 22:04 Ifj. Lomnici Zoltán: külső támadás érte a forintot
04.07. 22:04 Koronavírus - AM-államtitkár: az idén is biztosított a magyar emberek élelm...
04.07. 22:04 Koronavírus - ITM-államtitkár: a kormány segítséget ad, hogy a vállalkozáso...
04.07. 22:03 Koronavírus - Inforádió - Palkovics: az akcióterv végrehajtása közös ügyünk
04.07. 21:53 Koronavírus - Tízezer fölött a halottak száma Franciaországban, lassult, de...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Imádkozzunk együtt a járvány ...  Júdás eladta a lelkét. Vajon m...  Kislány nyuszikkal  817 főre nőtt a beazonosított ...  Imádság  Kellemes délutánt  Facebookon kaptam  Mindíg  8. Hittanóra: Szentek közösség...  Bízz az Úrban, mert karja megs...  Nyuszi kislány  A legnagyobb szeretet  Gyászba borult Isten csillagvá...  Mai vicc  Ló és a kutyabari  Jó éjszakát  Jézus Él!  Naplemente  Facebookon kaptam  Tamkó Sirató Károly: Bíztató  Facebookon kaptam  02. Nagyheti-húsvéti szereplők...  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Pio atya mélyen és feltétlenül...  Facebookon kaptam  Lúd ás a kutyus  Világvége  A keresztfához megyek  Ne félj! Tárd szélesre a kapuk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szentmise közvetítés hétfő est...  817 főre nőtt a beazonosított ...  Magasan áll a Golgota ormán...  A mi Getszemánink  Felfújom  Te győzöl Uram! – Keresz...  Az Emmauszi tanítványok  Ima - Edda együttestől  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Mai vicc  744 főre nőtt a beazonosított ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két kutya beszélget  Húsvét  Rózsa csokrok  Isten áldása legyen Mindnyájun...  Önmaga számára teremtette Iste...  Koronavírus  Szentmise Veszprém 04.07  Nyugalmas Húsvétvárást mindenk...  Mindenkinek van egy küldetése ...  Felfelé törő  Nyíló piros eózsa  Újdonságokkal bővül az ÉletMen...  Facebookon kaptam  Bozsó Imre - A bezártság  Újdonságokkal bővül az ÉletMen...  Te győzöl Uram! – Keresz...  Ima - Edda együttestől  Rózsaszín rózsa  Virágok csészében  Fekete István: Nincs az a viha...  Imádság  Facebookon kaptam  Húsvét  Felfelé törő  Facebookon kaptam  Új terv de csak jövőre  Isten áldása legyen Mindnyájun...  Hogyan vegyünk részt online sz...  Nagykedd 04.07 - Utolsó vacsor...  Jó reggelt  Rózsa csokrok  Magasan áll a Golgota ormán...  Ha látnád kimennél??????  Döntsünk a szeretet mellett!  Facebookon kaptam Cs ildikótól  Orbók Ildikó fotója – Pe...  Robot szerelem  Csomag szállítás  Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Szentmise Veszprém 04.07  Kellemes délutáni pihenést  „Ellenszél volt”  Vízcseppes rózsa  Facebookon kaptam  Nyuszi kislány  Szentmise közvetítés nagykedde...  Facebookon kaptam  Ima - Edda együttestől  Bízz az Úrban, mert karja megs...  De la Salle Szent János áldozó...  Imádság  Lehulott a Jézus vére  Ferenc pápa: A szegényekhez va...  Mai vicc 
Bejegyzés Címkék
ünnep Isten, ünnep önmagunk, ünneplőbe öltözött, saját képére, erdélyi nagy, ünnepre gondolni, jövő ködös, karácsonyfa gyertyái, ünnepi gondolatok, reménység felé, kerti fákat, békesség készült, lehulló estébe, faluban egy-egy, faluban egyre, papnál megkezdték, fenyők alatt, felszűrődő éneket, egyhangú dallamot, szétterülő este, románok kántáltak, torkomba markolt, öregek olvasnak, lámpa alatt, fenyves szélén, kerti színből, fenyőcskék közül, asztalra tettem, gyertyavégeket drótra, színes papírlánc, ünneplő ruhámat, románok ünnepeltek, élet szigorú, jövendő beléptek, lángocska őrizte, legalsó ágon, elsötétülő szobát, sötétséggel együtt, ünnepi ruhát, ráaggatott holmit, ágak között, tisztásokon derengve, hószínű sötétség, suhogó fenyves, csöndesség felől, hangok felverték, kerti házba, asztalnál ültek, semmivel foglalkozott, eszembe minap, régi történet, fiaim számára, gyertyacsonkokat, feldíszítéséhez, karácsonyfámtól, karácsonyfákat, visszacipeltem, gyertyavégeket, gyertyafényben, felkuporodtam, hétköznapokon, beleszédültem, küzdelmeinken, meggyújtottam, gondolatokkal, egyedülléttel, kijelentésnek, szakadatlanul, mindnyájunkat, elfelejtették, rejtelmesség, karácsonyfát, foglalkozott, csilingelést, karácsonyfám, rejtőzködtek, hallgatóztam, visszadugtam, visszavittem, magasságából, rosszkedvűen, fölemelkedve, gyertyavégek, karácsonyról, gyertyavéget, megsínylette, mivoltunkból, ledöngöltem, megszületni, karácsonyra, fájdalmasat, szabadságra, hallatszott, kinyitottam, fabrikáltam, megindultam, megtanultam, díszítéssel, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 79 db bejegyzés
Összes: 3910 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 201
  • e Hét: 4615
  • e Hónap: 11315
  • e Év: 181058
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.