Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
125 éve hunyt el Erkel Ferenc
  2018-06-14 20:45:25, csütörtök
 
 





125 ÉVE HUNYT EL ERKEL FERENC


Százhuszonöt éve, 1893. június 15-én halt meg Erkel Ferenc, a magyar nemzeti opera megteremtője, a Himnusz megzenésítője. A jubileum alkalmából Erkel-emlékévet tartanak.


1810. november 7-én született Gyulán, német eredetű zenészcsaládban. Gimnáziumi és zenei tanulmányait Nagyváradon, majd Pozsonyban végezte, ahol egész életére meghatározó élményt jelentett számára Bihari János verbunkos zenéje és a városban fellépő Liszt Ferenc virtuóz zongorajátéka. Tizennyolc évesen került Kolozsvárra zenetanárnak, ahol zongoraművészként és zeneszerzőként is ismert lett, szerzeményeibe a polihisztor Brassai Sámuel bíztatására emelt be magyaros motívumokat. Pesten 1834-ben mutatkozott be, egy évvel később véglegesen itt telepedett le, de szülővárosába, főként nyaranta, gyakran visszatért.

1835-ben a Budai Magyar Színjátszó Társulathoz szerződött karmesternek, innen a Pesti Magyar Színházhoz hívták, ahol 1838 januárjában vezényelt először. Két év múlva itt mutatták be első operáját, a Bátori Máriát; ennek színlapján nevezték először Nemzeti Színháznak az intézményt. A Bátori Mária zenetörténeti jelentőségét az adja, hogy magyar mű volt, magyar nyelven, magyar énekesekkel, 2002-ben ez a mű nyitotta meg az Erkel-operák kritikai kiadásának sorát. A szövegkönyvet Dugonics András színműve alapján Egressy Béni írta, az ősbemutatón István herceget a zeneszerző öccse, Erkel József alakította. A témát Erkel, miként a későbbiekben is, a magyar történelemből merítette, de feldolgozása már ekkor sem felelt meg a hivatalosságnak. Pályafutása alkonyán Podmaniczky Frigyes báró, az Operaház intendánsa szemére is vetette az idős mesternek: "Annyi dalműve közül egy sem volt, amelyet valamely ünnepélyes alkalommal elő lehetett volna adni. Király- vagy királynégyilkolás, az aristocratia elleni zendülés, nemzetiségi harcok s torzsalkodás nélkül nem lehetett egyetlen librettója sem."

Erkel 1843-ban nem indulhatott a Szózat megzenésítésére kiírt pályázaton, mert a zsűri tagja volt, de Egressy Béni győztes kompozícióját ő hangszerelte zenekarra. A következő évben viszont megnyerte a Himnusz megzenésítésére kiírt pályázatot, nemzeti imánkat azóta az ő zenéjével énekeljük (szintén ezen a napon:1844. 06. 15.). Ugyancsak 1844-ben született - Egressy szövegkönyvére - első jelentős operája, egyben az első magyar nemzeti opera, a Hunyadi László, 1848. március 15-én este a zenedráma Meghalt a cselszövő című kórusát énekelték a Nemzeti Színházban.

A szabadságharc leverése utáni időszak a személyes csapások miatt is élete legnehezebb időszakának bizonyult: elvesztette édesapját, lányát és öccsét, házassága felbomlott, komorrá és rideggé vált. Erkel, aki kiváló sakkozó is volt, ezekben az években a pesti sakk-kör és a Filharmóniai Társaság életre hívásán fáradozott. Az elsőt nem engedték a Bach-huszárok, de a zenei társulat 1853-ban megkezdhette működését, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara (BFTZ) volt az első magyar hivatásos szimfonikus együttes.

Az önkényuralom enyhültével, 1861-ben került színre a Katona József drámája alapján, Egressy Béni szövegkönyvére készült Bánk bán, melynek zenéjét a legenda szerint a gyulai Almásy-kastély parkjában, egy öreg fa alatt szerezte. Legnagyobb történelmi operánk bemutatója hatalmas sikert aratott, egyben a zsarnokság elleni tiltakozássá vált, Bánk Hazám, hazám című áriája önálló életre kelt. Erkel későbbi operái, a Sarolta, a Dózsa György, a Brankovics György, a Névtelen hősök már nem tettek szert ilyen népszerűségre. A komponista hetvenöt éves volt, amikor az újonnan felépült Operaházban bemutatták kilencedik operáját, az István királyt. Az intézmény megnyitására rendelt, de csak a következő évben bemutatott művet 1885-ben tizenháromszor játszották, de - hatalmas költségigénye miatt - eredeti formájában csak Erkel születésének bicentenáriumán, 2010-ben Komáromban szólaltatták meg újra. Az opera 2013-ban államalapító szent királyunk halálának 975. és szentté avatásának 930. évfordulóján a margitszigeti szabadtéri színpadon kelt ismét életre, helyreállított változata 2014-ben jelent meg CD-n. Utolsó operáját Jókai Mór nyomán Kemény Simonról kezdte írni, de már nem jutott a munka végére.

Erkel kiváló karmester is volt: az Operaház ünnepélyes megnyitásán 1884-ben ő vezényelte a Bánk bán első felvonását, a Hunyadi László nyitányát és a Lohengrin első felvonását. Ő dirigálta nálunk először Beethoven kilencedik és Schumann első szimfóniáját, az operák közül Beethoven Fidelióját és Wagner Tannhäuserét. Ő emelte be a magyar operába a verbunkost, a csárdást és a népies műdalt, operáinak több áriája “népdallá" lett. Erkel használt először cimbalmot operazenekarban, a Bánk bán bemutatóján a szólamot tizenöt éves Sándor fia játszotta, mert a zenekar tagjai közül senki sem értett a hangszerhez.

A zeneszerzőt 1865-ben "az országos daláregylet örökös főkarmesterévé" választották. Az 1875-ben megnyílt Zeneakadémia első igazgatójaként kilenc tárgyat oktatott, olykor Liszt Ferencet helyettesítve. Karmesteri működésének ötvenedik évfordulóját fényes külsőségek közepette ülték meg, utoljára nyolcvanadik születésnapján lépett színpadra, Mozart d-moll zongoraversenyét játszotta. 1888-ban Gyula díszpolgára lett.

Erkel Ferenc 1893. június 15-én halt meg Budapesten. Gyulán 2011-ben adták át felújított szülő- és emlékházát, a város több intézménye is nevét őrzi, s 1921 óta rendszeresen megrendezik az Erkel Ferenc Emlékversenyt. A nevét viselő budapesti Erkel Színház a hatéves felújítást követően 2013-ban Erkel születésnapján nyílt meg hivatalosan, és az ő nevét viseli az egyik legrangosabb magyar zenei díj.

Forrás: MTI.hu
Forrás: wikipedia







Magyar Himnusz

Link



Így szólt százezrek ajkáról a Magyar és a Székely Himnusz

Link



125 éve hunyt el Erkel Ferenc - Magyar Rádió Hangtár

Link



Sírja



Szobra Gyulán



Szülőháza






 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Címkék: zongoraversenyét, hivatalosságnak, bicentenáriumán, zenészcsaládban, megzenésítésére, operazenekarban, szerzeményeibe, születésnapján, zeneszerzőként, főkarmesterévé, igazgatójaként, szövegkönyvére, helyreállított, tizenháromszor, népszerűségre, szabadságharc, zongorajátéka, szülővárosába, helyettesítve, emlékversenyt, kompozícióját, történelemből, szövegkönyvet, zenetörténeti, költségigénye, margitszigeti, megzenésítője, későbbiekben, szólaltatták, tiltakozássá, filharmóniai, államalapító, zenetanárnak, évfordulóját, nyolcvanadik, születésének, magyar nemzeti, jubileum alkalmából, városban fellépő, polihisztor Brassai, évvel később, szövegkönyvet Dugonics, ősbemutatón István, zeneszerző öccse, témát Erkel, magyar történelemből, idős mesternek, aristocratia elleni, zsűri tagja, következő évben, első magyar, zenedráma Meghalt, Erkel Ferenc, HUNYT EL ERKEL FERENC, Bihari János, Liszt Ferenc, Brassai Sámuel, Budai Magyar Színjátszó Társulathoz, Pesti Magyar Színházhoz, Bátori Máriát, Nemzeti Színháznak, Bátori Mária, Dugonics András, Egressy Béni, Erkel József, Podmaniczky Frigyes, Hunyadi László, Nemzeti Színházban, Filharmóniai Társaság, Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, Katona József, Bánk Hazám, Dózsa György, Brankovics György, Jókai Mór, Kemény Simonról, Beethoven Fidelióját, Wagner Tannhäuserét, Liszt Ferencet, Erkel Ferenc Emlékversenyt, Erkel Színház, Magyar Himnusz, Székely Himnusz, Magyar Rádió Hangtár, Szobra Gyulán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alázat  Png kislány  Gonosz démon-álarc  Fekete István - Akác  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Popper Péter szavai  Alázat  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Még csak most kezdődik a nap  Png cica  Kerüld el az evangélium örömén...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Hogy lehet megtartani  Reggel van  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Szívem  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Mi lenne ha  Akarat  Irgalom és ítélet  Szabolcska Mihály – Ákác...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Egy maradéktalanul uralt világ  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Bounty krémes  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Egy hatékony szolga  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Reménység és erő Krisztustól e...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Adakozás  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Soha ne kedvezz...  Julian Brass gondolata  Akarat  Szívem  Soha ne kedvezz...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Alázat  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Reggel van  Neked tudnod kell  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Fekete István - Akác  Rátalálsz  Popper Péter szavai  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Png kutya  Sokan azt tartják 
Bejegyzés Címkék
magyar nemzeti, jubileum alkalmából, városban fellépő, polihisztor Brassai, évvel később, szövegkönyvet Dugonics, ősbemutatón István, zeneszerző öccse, témát Erkel, magyar történelemből, idős mesternek, aristocratia elleni, zsűri tagja, következő évben, első magyar, zenedráma Meghalt, cselszövő című, szabadságharc leverése, személyes csapások, pesti sakk-kör, zenei társulat, önkényuralom enyhültével, legenda szerint, gyulai Almásy-kastély, zsarnokság elleni, komponista hetvenöt, újonnan felépült, intézmény megnyitására, opera 2013-ban, margitszigeti szabadtéri, munka végére, operák közül, magyar operába, népies műdalt, szólamot tizenöt, zenekar tagjai, zeneszerzőt 1865-ben, országos daláregylet, 1875-ben megnyílt, város több, nevét viselő, hatéves felújítást, egyik legrangosabb, zongoraversenyét, hivatalosságnak, bicentenáriumán, zenészcsaládban, megzenésítésére, operazenekarban, szerzeményeibe, születésnapján, zeneszerzőként, főkarmesterévé, igazgatójaként, szövegkönyvére, helyreállított, tizenháromszor, népszerűségre, szabadságharc, zongorajátéka, szülővárosába, helyettesítve, emlékversenyt, kompozícióját, történelemből, szövegkönyvet, zenetörténeti, költségigénye, margitszigeti, megzenésítője, későbbiekben, szólaltatták, tiltakozássá, filharmóniai, államalapító, zenetanárnak, évfordulóját, nyolcvanadik, születésének, legrangosabb, megkezdhette, szimfóniáját, választották, karmesternek, jelentőségét, megteremtője, aristocratia, rendszeresen, önkényuralom, feldolgozása, évfordulóján, százhuszonöt, megnyitására, tanulmányait, zeneakadémia, hangszerelte, torzsalkodás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 82 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1828
  • e Hét: 4976
  • e Hónap: 44797
  • e Év: 222672
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.