Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az Apró–Gyurcsány-villa titkai
  2018-09-22 18:15:37, szombat
 
   
 AZ APRÓ-GYURCSÁNY-VILLA TITKAI


Rózsadombi örökség pazar kilátással a szemlőhegyi káderdűlőn, avagy a kommunista elkobzásra kijelölt zsidó vagyontól a piacgazdasági szociális bérlakásig
Bán Károly - 2018.03.10. 00:43


A rózsadombi villa sorsa történelmi tükör a diktatúrákról, a haszonélvezők mentalitásáról - olvasható egy helytörténeti tanulmányban. A Szemlőhegy utcai palota elkobzásra kijelölt zsidó vagyon volt, végül a kommunisták lakóhelyéül jelölte ki a pártállami hatalom. Ma Gyurcsány Ferenc ,,építi" benne a demokratikus jogállamot.


Apró-Gyurcsány-villa 20180310
Mesés lak. A nyilas, a kommunista, a vadkapitalista zabrálás öröksége (Fotó: MH)

A Rózsadomb a két világháború között épült ki és vált a felső középosztály és a pénzarisztokrácia előkelő lakónegyedévé. Az egykori elit helyét az 1950-es években a kommunista pártelit, a közép- és felső vezetés foglalta el. Ahogy Gál Éva várostörténész tanulmányában rámutat: ettől kezdve gúnyolták ,,káderdűlőnek". A 19. század közepén még szántók, szőlők, legelők, agyag- és kavicsbányák tarkították a területet, ám a Margit híd megépítése a századforduló idején lendületet adott a festőien szép tájékon a nyári lakok megépülésének. A jelenlegi Szemlőhegy út akkoriban Rézmál dűlő néven volt ismert. A Budapesti Név- és Címjegyzékben először 1899-ben szerepel a Szemlőhegy dűlő megnevezés. A 42. szám alatti ház tulajdonosa ekkor Kurtz Károlyné volt - írja tanulmányában a történész.

Az 1930-as években az Odescalchi család egyik tagja, Erba Odescalchi Sándor mint ügyvéd lakja a Szemlőhegy utcai villát, amelynek építészeti - és tegyük hozzá ingatlanforgalmi - értékéről mindent elárul, hogy a Szemlélő-hegyről tiszta időben egészen a Magas-Tátráig is el lehet látni. A villa akkori lakója, Sándor herceg mint a svéd király egyik budapesti ügyvivője, gyakorta utazott külföldre, ám a háborús időkben Stockholmban ragadt, s többé már vissza sem tért. A villát 1936 tavaszán eladták Sebestyén Aladárnak és nejének, Grünwald Rózának. Sebestyén a Weiss Manfréd alapította Ferro­globus Rt. igazgatója volt. A birtoklap szerint Sebestyén Aladár és felesége házát 1944. április 28-án, a német bevonulás után a faji törvények alapján a nyilasok nyilvántartásba vették. Ismeretes, az első világháborús hősök bizonyos fokú mentességet élveztek a zsidóságot kollektívan sújtó intézkedések alól. Nem tudható, miként élték túl a háború poklát - jegyzi meg a várostörténész -, csak annyi bizonyos, hogy az 1949-es és '50-es telefonkönyvben Sebestyén Aladár újra szerepel a Szemlőhegy utca 42. lakójaként.

Rákosi Mátyás hatalomra kerülése után a villát 1952-ben államosították. A földhivatali, köznyilvános dokumentumok között nincs arra nézve adat, hogy pontosan mikor került az egykori Sebestyén-villa Apró Antal használatába. Annyi bizonyos, Apró Antal 1947-ben még egy Dózsa György úti lakásban élt. Az államosítás ideje táján azonban már miniszteri rangban volt, s bár politikai karrierjében akadt némi zavar, Nagy Imre kormánya idején őt nevezték ki a Minisztertanács elnökhelyettesévé. Ekkor már minden bizonnyal helye volt az elzabrált villában, a ,,káderdűlőn".

A történelem viharaiban a tulajdoni lapon történt változások ismertetését kis időre - mondjuk a rendszerváltoztatásig - függesszük fel. A villa új, immár a kommunista elithez sorolt lakójáról, Apró Antalról azt kell tudni, hogy állami árvaként nőtt fel. Miután túlesett szobafestő-mázoló tanoncévein, 1930-ban Szegedről Budapestre költözött és belépett a Magyar Építőmunkások Országos Szövetségébe. Ő volt az egyik szervezője az 1933-as nagy sztrájknak, s tagja lett az illegális kommunista pártnak is. Az 1944-es vészterhes időkben Zimányi Márton néven, hamis papírokkal bujkált, s ez év szeptemberében lett tagja az újjászervezett illegális kommunista párt központi vezetőségének. Életét többek között Tüdős Klárának és férjének, Zsindely Ferenc miniszterelnökségi államtitkárnak, majd kereskedelmi és közlekedési államtitkárnak köszönheti: ők bújtatták - saját villájukban. Jó tett helyébe jót várj: az embermentő Tüdős Klárát a kommunisták kitelepítették, férjét meghurcolták, a fővárosba csak férje halála után térhetett vissza. Villájukat elkobozták, Tüdős 1961-ben egy panellakásban rendezhette be otthonát Gál Éva szerint.

A Szemlőhegy úti villa - Ap­róék előtt utolsó - lakója, Sebestyén Aladár valamivel jobban járt: 1952-től, a villából való kiköltöztetésétől egy Szent István körúti lakásban élt, s az általa korábban igazgatott Ferroglobusnál osztályvezetőként dolgozhatott tovább. Még mondja valaki, hogy a kommunistákban nem volt irgalom és könyörület. Sebestyén a nyolcvanas évek második felében hunyt el.

A kommunisták által elzabrált villában Apróéknak társbérlője is akadt: az '56-os ítéleteiről elhíresült vérbíró, Jahner-Bakos Mihály és családja. A hátsó telekszomszéd pedig maga Kádár János volt. A rendszerváltozás után pedig az Apró család immár ,,demokratikusan", a piacgazdaság törvényeinek megfelelően tehette magáévá az egykori tulajdonosától elrablott ingatlant, miután a reprivatizációt elutasítva a III. Magyar Köztársaság inkább a kárpótlás jogintézményét szentesítette törvényben.

A piacgazdaság hajnalán a harmadik generációba tartozó Dobrev Klára - akinek apja a pártállami bolgár titkosszolgálat vezetője volt -, Apró Antal unokája a 159 négyzetméteres ,,szociális bérlakást" huszonhárom évesen, egyedülállóként vásárolta meg 1995-ben a kerületi önkormányzattól, kevesebb mint kilencmillió forintért. Az akkori lakásrendelet szerint a vételár tíz százalékát kellett készpénzben fizetni, a fennmaradó összegre huszonöt éves részletfizetési kedvezményt kapott. Dobrev a tulajdonjog megszerzése után még azon mele­gében tizenhatmillió forintért eladta az ingatlanhasznosítás jogát a Gyurcsánnyal közös családi vállalkozásnak, a Fittelina Kft.-nek, majd megindulhatott a később - Gyurcsány színre lépése után - nagy vihart kavaró uszodaberuházás is a Szemlőhegy úti villában.

A villa másik házrészét - amelyben korábban az ötvenhatos vérbíró lakott - Apró Piroska, Apró Antal lánya, Horn Gyula miniszterelnök kabinetfőnöke vette meg. Az Apró-családba történő benősülése hozta el a későbbi bukott miniszterelnöknek az aranykort. Apró ugyanis a Magyar Hitel Bank elnökeként hétszázmillió forint kölcsönhöz segítette Gyurcsányt, így az új családtag ötmillió forintos önerővel hozzájuthatott a Motim többmilliárdos értékű vagyonához, amelynél a kisrészvényesek kivásárlása révén száz százalékban a Gyurcsány kizárólagos tulajdonában álló Altus lett a tulajdonos. Maga Gyurcsány Ferenc egyébként 1996-ban költözött be a Szemlőhegy utca 42. szám alatt lévő rezidenciába: a nyilas, a kommunista, majd a vadkapitalista zabrálás örökségébe.


Stadinger elvtárs nagylelkűségéből zuglói lakás

A pápai panellakásban cseperedő, Pécsett előbb a Tanárképző Főiskolán, később pedig a Pécsi Tudományegyetem közgazdasági karán tanuló Gyurcsány Ferenc, a Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottságának titkára szerencsés csillagzat alatt született. Még 1989. áprilisában, amikor a KISZ kongresszusa kimondta megszűnését, és átalakult a Demokratikus Ifjúsági Szövetség alakuló kongresszusává, Gyurcsányt a Demisz alelnökévé választották. A nagy eseményt a Fővárosi Tanács utolsó elnöke, Stadinger István azzal koronázta meg, hogy Gyurcsány Ferenc elvtársnak kiutaltatott egy zuglói, a Jurisics utcában lévő lakást. Gyurcsány azonban - akit a kiutaló határozat szerint kifejezetten a KISZ ,,jogutódjánál", a Demiszben betöltött magas tisztsége predesztinált a Fővárosi Tanács nagylelkű gesztusára - csupán 1989. június végéig volt a Demisz alelnöke. Akkor látványosan megsértődött volt KISZ-es pajtásaira, s kilépett a Demiszből. Azt követően, hogy az utódszervezet elajándékozta az ötvennégy hektáros csillebérci Úttörőtábort, és eladta a KISZ KB Duna-parti székházát is. A Demiszben óriási volt a felháborodás, és a volt KISZ-esek, akkor már demokratikus ifjak azt követelték, hogy Gyurcsány haladéktalanul adja vissza a kiutalt lakást. De az öntudatos KISZ vezető - bejeletve, új ifjúsági szervezetet alapít - kitartott, nem engedett a nyomásnak, nem adott vissza semmit. Jóval később, már a kétezres évek közepén a Legfelsőbb Bíróság jogerős döntése mondta ki, hogy a Demisz nem volt a KISZ jogutódja, sőt joghatályosan létre sem jött. Emiatt a KISZ-t a társadalmi szervezetek nyilvántartásából csupán 2012-ben törölték végleg. A KISZ akkori értéken harmincmilliárd forintra becsült vagyonából a vagyonhasznosító Demisznél a szervezet törlésekor 1410 forint maradt. Az egyik vagyonhasznosító, a Demisz Gazdasági Iroda ügyvivője, Varju László, a mai DK alelnöke volt.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Média  
Címkék: vagyonhasznosító, rendszerváltozás, ingatlanforgalmi, nagylelkűségéből, részletfizetési, minisztertanács, egyedülállóként, önkormányzattól, kisrészvényesek, nyilvántartásba, tudományegyetem, harmincmilliárd, telefonkönyvben, reprivatizációt, uszodaberuházás, titkosszolgálat, vadkapitalista, ferroglobusnál, várostörténész, kongresszusává, miniszterelnök, megindulhatott, vállalkozásnak, tizenhatmillió, négyzetméteres, jogintézményét, haladéktalanul, hozzájuthatott, demokratikusan, tulajdonosától, államosították, többmilliárdos, kommunistákban, kitelepítették, államtitkárnak, szeptemberében, szemlőhegyi káderdűlőn, kommunista elkobzásra, piacgazdasági szociális, rózsadombi villa, haszonélvezők mentalitásáról, helytörténeti tanulmányban, kommunisták lakóhelyéül, pártállami hatalom, demokratikus jogállamot, vadkapitalista zabrálás, felső középosztály, pénzarisztokrácia előkelő, egykori elit, 1950-es években, kommunista pártelit, századforduló idején, GYURCSÁNY-VILLA TITKAI, Gyurcsány Ferenc, Ahogy Gál Éva, Budapesti Név-, Kurtz Károlyné, Erba Odescalchi Sándor, Sebestyén Aladárnak, Grünwald Rózának, Weiss Manfréd, Ferro­globus Rt, Sebestyén Aladár, Rákosi Mátyás, Sebestyén-villa Apró Antal, Apró Antal, Dózsa György, Nagy Imre, Apró Antalról, Szegedről Budapestre, Magyar Építőmunkások Országos Szövetségébe, Zimányi Márton, Tüdős Klárának, Zsindely Ferenc, Tüdős Klárát, Szent István, Jahner-Bakos Mihály, Kádár János, Magyar Köztársaság, Dobrev Klára, Fittelina Kft, Apró Piroska, Horn Gyula, Magyar Hitel Bank, Maga Gyurcsány Ferenc, Tanárképző Főiskolán, Pécsi Tudományegyetem, Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottságának, Demokratikus Ifjúsági Szövetség, Fővárosi Tanács, Stadinger István, KISZ KB Duna-parti, Legfelsőbb Bíróság, Demisz Gazdasági Iroda, Varju László,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Zöld mező  Pio atyáról gondolatok  Őrangyal  Maroka barátnőmtől  Szerintem elképzelni lehet, de...  Szeretteinkre emlékezünk  Mindenszentek ünnepe - novembe...  Esti szentmis Csaba testvérrel...  Kislány kutyával  Apostoli Penitenciária dekrétu...  Jézus  Házi praktikák a szájfekély ke...  Facebookon kaptam  A temető csendje, adjon nekik ...  Hát nem igazi őszi nap van? Ép...  Látod...  Facebookon kaptam  Szentírás üzenete - 2020. októ...  Kislány kutyával  Harmónia......  Kellemes teázást  Maroka barátnőmtől  Csaba testvér vasárnapi elmélk...  Facebookon kaptam  Messze mész és én búcsúzom  Hát nem igazi őszi nap van? Ép...  Temetőbe virággal, fénnyel  Felhők között  Hun ima  Én tudom, milyen elveszíteni e...  Happy Halloween  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Rozmaring – a memóriaser...  Festőien szép képek az őszi fá...  Az álmok után  Gyökereim . . .  Szent Simon és Szent Júdás apo...  Harmónia......  Mai harmónia kártyám  Ki ma este a temetőben jár  Kislány macival  Őrangyal  30. évközi hét csütörtök 10.29  Vízparti csend  Facebookon kaptam  Ki ma este a temetőben jár  Pio atyáról gondolatok  Facebookon kaptam  Az időskor nehézségeiről  Az élet és a halál misztikuma ...  Őrangyal  Égi ölelés Halottak napján a J...  A Mennyországba vezető út  30. évközi hét csütörtök 10.29  Szép napot kívánok  Őszi png csokor  Facebookon kaptam  Őszi üdvözletem ma  Jó éjszakát!  Három missziós évtized Afrikáb...  150 éve született a szegények ...  Jézus  Az élet alkonyán  Uram...  ut aliquid fieri videatur  Png nő  Harmónia......  Ne felejtsük el ....  Felhők között  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  1940-és Katyń-i vérengzés áldo...  Facebookon kaptam  Png nő  Mai harmónia kártyám  Kovács Sándor - Korhadt fakere...  Facebookon kaptam  Mária  Fűszerek a Bibliából  - de az elhunyt a szívünkben m...  Semmiért se aggódjatok  Happy Halloween  Png csokor  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Látod...  Szép estét  Csipkebogyó olaj: az univerzál...  Őszi kép William Ellery Channi...  Közelgő halottak napjára  Munkába temetkezve  Facebookon kaptam  Esti kép  Magyar misék újra a római Sant...  Facebookon kaptam  Dicsőség a magasságban...  Közelgő halottak napjára  - de az elhunyt a szívünkben m...  Biblia gif  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
szemlőhegyi káderdűlőn, kommunista elkobzásra, piacgazdasági szociális, rózsadombi villa, haszonélvezők mentalitásáról, helytörténeti tanulmányban, kommunisták lakóhelyéül, pártállami hatalom, demokratikus jogállamot, vadkapitalista zabrálás, felső középosztály, pénzarisztokrácia előkelő, egykori elit, 1950-es években, kommunista pártelit, századforduló idején, festőien szép, nyári lakok, jelenlegi Szemlőhegy, 1930-as években, villa akkori, svéd király, háborús időkben, villát 1936, birtoklap szerint, német bevonulás, faji törvények, nyilasok nyilvántartásba, első világháborús, zsidóságot kollektívan, háború poklát, várostörténész &#8211, villát 1952-ben, egykori Sebestyén-villa, államosítás ideje, elzabrált villában, történelem viharaiban, tulajdoni lapon, kommunista elithez, egyik szervezője, 1933-as nagy, illegális kommunista, 1944-es vészterhes, újjászervezett illegális, embermentő Tüdős, kommunisták kitelepítették, fővárosba csak, panellakásban rendezhette, villából való, általa korábban, nyolcvanas évek, kommunisták által, hátsó telekszomszéd, rendszerváltozás után, piacgazdaság törvényeinek, egykori tulajdonosától, reprivatizációt elutasítva, kárpótlás jogintézményét, piacgazdaság hajnalán, harmadik generációba, pártállami bolgár, kerületi önkormányzattól, akkori lakásrendelet, fennmaradó összegre, tulajdonjog megszerzése, később &#8211, villa másik, ötvenhatos vérbíró, későbbi bukott, kisrészvényesek kivásárlása, pápai panellakásban, nagy eseményt, kiutaló határozat, utódszervezet elajándékozta, ötvennégy hektáros, volt KISZ-esek, kiutalt lakást, öntudatos KISZ, kétezres évek, társadalmi szervezetek, vagyonhasznosító Demisznél, szervezet törlésekor, egyik vagyonhasznosító, vagyonhasznosító, rendszerváltozás, ingatlanforgalmi, nagylelkűségéből, részletfizetési, minisztertanács, egyedülállóként, önkormányzattól, kisrészvényesek, nyilvántartásba, tudományegyetem, harmincmilliárd, telefonkönyvben, reprivatizációt, uszodaberuházás, titkosszolgálat, vadkapitalista, , ,
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 29 db bejegyzés
e év: 233 db bejegyzés
Összes: 3970 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 782
  • e Hét: 12427
  • e Hónap: 58785
  • e Év: 559469
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.