Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kilencvenkilenc éve vonult be Horthy Budapestre
  2018-11-16 16:45:41, péntek
 
   
 KILENCVENKILENC ÉVE VONULT BE HORTHY BUDAPESTRE


Ma 99 éve, hogy Horthy Miklós "tetemre hívta" a magyar nemzetet országunk fővárosában. 1919. november 16-án Siófokról utazott Budapestre, és miután különvonata reggel negyed 7-kor beért a Kelenföldi pályaudvarra, hadserege élén szemerkélő esőben hatalmas pompával vonult be fehér lován a Bartók Béla úton a város szívébe.

Hivatalos fogadása a Gellért Szálló előtt, a bevonulási ünnepség pedig az Országháznál zajlott.

Budapest polgármestere, Bódy Tivadar a Duna partján, a Szent Gellért téren köszöntötte Horthyt, aki híres beszédében >tetemre hívta< a magyar fővárost, felrótta neki, hogy >vörös rongyokba öltözött<, egyúttal azonban megbocsátásáról biztosította hallgatóságátHorthy tiszteleg katonáinak Budapesten a Bartók Béla úton
A magyar királyságnak mint államformának 1920 február végén történt visszaállítása a háború utáni európai történelem egyedülálló eseménye. A széthullott Habsburg Monarchia valamennyi utódállama köztársasággá lett: Ausztria, Csehszlovákia, Lengyelország, sőt 1918 őszén Magyarország is. Az akkor központi hatalmaknak nevezett, legyőzött katonai szövetség tagjai közül Németország éppúgy köztársasággá alakult át, mint Törökország. Miért állították vissza a magyar törvényhozók e parányivá csonkított államban az alkotmányos monarchiát?

A kérdés abból a szempontból is jogosnak tűnik, mert bár hazánknak volt megkoronázott királya IV. Károly személyében, az ő visszatértét a győztes hatalmak megtiltották. De mivel a nemzetgyűlés mindezek ellenére ragaszkodott a királysághoz mint államformához, a történelmi hagyományainkhoz híven ideiglenes államfőt, kormányzót kellett választani. A nemzetgyűlés királysággal kapcsolatos döntése tehát nem egy személynek, hanem az államformának szólt.

Horthy Miklós bevonulásának kilencvenedik évfordulója alkalmából érdemes szemügyre vennünk tehát, hogy milyen politikai folyamatok vezettek el 1919. november 16-ig, illetve milyen események voltak a közvetlen előzményei annak, hogy Horthy az utolsó magyar - király nélküli - királyság első embere lett.

1919 nyarán-őszén Magyarországon három hatalmi tényező jött létre: a megszálló román hadsereg, a Horthy Miklós fővezér által irányított Nemzeti Hadsereg és a budapesti ellenforradalmi kormány.

November közepéig a legerősebb hatalmi tényező a román hadsereg volt. A Tiszántúlon román katonai közigazgatást vezettek be azzal a szándékkal, hogy azt Nagy-Romániához csatolják. A megszállás hatalmas anyagi károkat okozott: a román katonák megkezdték a magyarországi területek szisztematikus kirablását. Mindent elvittek, ami a kezük ügyébe került és mozdítható volt: gabonát, állatokat, élelmiszert, komplett gépsorokat, műkincseket &#8212; és egyúttal a vagonokat és mozdonyokat is. Miután a győztes hatalmak úgy gondolták, Románia elég lopott holmit szállíthatott el az országból, kiparancsolták az ország területéről. A románok azonban nem vették sietősre a magyar állam területének elhagyását, a Tiszántúlt csak 1920 tavaszán hagyták el.

A Balatontól délre fekvő területeken az 1919 augusztus elejétől fokozatosan átvonuló Nemzeti Hadsereg volt az igazodási pont. A hadügyminiszteri tisztséget betöltő Horthy augusztus elején függetlenítette magát a szegedi kormánytól, és 1919. augusztus 9-én Siófokon megalapította a Fővezérséget. Horthy csapatai az Ausztriából visszatérő magyar alakulatokkal karöltve állították helyre az általuk ellenőrzött területeken a korábbi közigazgatást és a rendet, a Nemzeti Hadsereg alakulatai ezzel párhuzamosan pedig igyekeztek a kommün utolsó vidéki sejtjeit is felszámolni.

A leginkább kaotikus helyzet Budapesten alakult ki, ahol augusztus 6-tól egy Friedrich István vezetésével és a románok katonai felügyelete mellett működő ellenforradalmi kormány alakult. A különböző politikai pártok koalíciós megállapodásain alapuló kormány többségét a keresztény-nemzeti pártok tették ki. A rendezőelv a keresztény-nemzeti ellenforradalom elfogadása és a szocializmus, liberalizmus teljes elutasítása lett.

A párizsi békekonferencia küldöttjének, Sir George Clerknek budapesti működése nyomán folyamatosan kezdett körvonalazódni a leginkább működőképes politika iránya. Amikor a román katonák november közepére végre elhagyták Magyarország fővárosát, Horthy Miklós a Nemzeti Hadsereg elit alakulatainak élén bevonult Budapestre. Az ellenforradalmi kormány azonban feltételekhez kötötte a bevonulás lehetőségét, Horthy pedig - engedve a reá nehezedő politikai nyomásnak - írásos kötelezvényt adott a politikai pártoknak. Ebben ígéretet tett arra, hogy nem vezet be katonai diktatúrát, hanem elismeri az új koalíciós kormányt és aláveti magát az alkotmányos hatalomnak.


Bódy Tivadar polgármester üdvözli a fővezért

LinkA fővezér november 16-án fehér lova nyergében ülve így válaszolt az őt köszöntő budapesti polgármester üdvözlő szavaira:

Polgármester Úr!

Szívből köszönöm szíves üdvözlő szavait. Mondhatom, nem vagyok abban a lelkiállapotban, hogy e percben megszokott frázisokat használjak, igazságérzetem azt parancsolja, hogy minden kertelés nélkül azt mondjam, amit e percben érzek. Mikor még távol voltunk innen, és csak a remény sugara pislogott lelkünkben, akkor - kimondom - gyűlöltük és átkoztuk Budapestet, mert nem azokat láttuk benne, akik szenvedtek, akik mártírok lettek, hanem az országnak itt összefolyt piszkát. Szerettük, becéztük ezt a várost, amely az elmúlt évben a nemzet megrontója lett. Tetemre hívom itt a Duna partján a magyar fővárost: ez a város megtagadta ezeréves múltját, ez a város sárba tiporta koronáját, nemzeti színeit és vörös rongyokba öltözött. Ez a város börtönre vetette, kiüldözte a hazából annak legjobbjait és egy év alatt elprédálta összes javainkat. De minél jobban közeledtünk, annál jobban leolvadt szívünkről a jég, és készek vagyunk megbocsátani. Megbocsátunk akkor, hogy ha ez a megtévelyedett város visszatér megint a hazájához, szívéből, lelkéből szeretni fogja a rögöt, amelyben őseink csontjai porladoznak, szeretni azt a rögöt, amelyet verítékes homlokkal munkálnak falusi testvéreink, szeretni a koronát, a dupla keresztet. Katonáim, miután földjeikről betakarították Isten áldását, fegyvert vettek a kezükbe, hogy rendet teremtsenek itt e hazában. Ezek a kezek nyitva állanak testvéri kézszorításra, de büntetni is tudnak, ha kell. Meg vagyok győződve róla, azaz úgy remélem, hogy erre nem fog sor kerülni, hanem ellenkezőleg, akik bűnösöknek érzik magukat, megtérnek, és hatványozott erővel segítenek a nemzeti reményekben tündöklő Budapest felépítésében. A mártírokat, az itt sokat szenvedett véreinket meleg szeretettel öleljük szívünkhöz.


Ezt követően a mérvadó politikai pártokból november 24-én megalakult az ún. ,,koncentrációs kormány" Huszár Károly keresztény párti politikus vezetésével. 1920 januárjában azután a meg nem szállt területeken lezajlottak az első nemzetgyűlési választások általános, egyenlő és titkos választójog alapján. 1920. február 23-án ült össze első alkalommal a Nemzetgyűlés, a megválasztott politikusok két évre szóló mandátumot kaptak. A két legnagyobb párt az Országos Kisgazdapárt és a Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja lett.

A Nemzetgyűlés legsürgetőbb feladata - amellett, hogy az államforma kérdése nem volt vitakérdés - az államfővel kapcsolatos alkotmányozó tevékenység volt. A szociáldemokraták kivételével egyetértettek abban, hogy a kommün bukása után automatikusan helyreállt az 1918. október 31-e előtti állapot: Magyarország államformája királyság.

Az 1920. évi első törvénycikk értelmében a Monarchia megszűnésével érvényét veszítette a Pragmatica Sanctio, így helyreállt a Magyar Királyság szuverenitása, a királyválasztás joga pedig visszaszállt a nemzetre. Ezt a jogot a törvény értelmében az országgyűlés gyakorolja. A nemzet azonban most nem dönthet szabadon ebben a kérdésben, s ezért ideiglenes jelleggel államfői tisztséget létesít: az államfői hatalom gyakorlását a nemzetgyűlés által választott kormányzóra ruházza.

A kormányzóválasztásra 1920. március 1-jén került sor. Az ülésteremben helyet foglaló 141 képviselő közül 131 Horthy Miklóst jelölte meg mint kormányzót, így Magyarország első embere erős legitimitással a talpa alatt láthatott hozzá az ország politikai és gazdasági stabilizációjához.


,,Vegyétek a zászlót, és ne nyugodjatok, míg bele nem tükröztétek képét négy folyónk vizébe, míg vissza nem emeltétek a három halmok fölé. Vegyétek, asszonyok keze áldotta meg, szentelje fel dicsőségben a Ti férfikezetek."

(részlet Tormay Cécile 1919. november 16-án a Nemzeti Hadsereg katonái előtt elmondott beszédéből)Pest, Buda és Óbuda egyesülésével 1873. november 17-én jött létre a mai Budapest, azaz holnap november 17-én 145 éves a világ egyik leggyönyörűbb városa. Budapest ma óriási fejlődés kapujában áll, a következő évtizedben a város történetének legsikeresebb korszakát élheti meg.


Horthy Miklós budapesti bevonulása 1919. november 16-án

LinkHORTHY MIKLÓS BEVONUL BUDAPESTRE 1919. november 16. - ÜZENETE - MIHI

LinkHorthy Miklós üzenete

Link


A bevonuló Fővezér fogadása a budapesti Gellért Szálló előtt

 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
Címkék: hadügyminiszteri, hagyományainkhoz, királyválasztás, megbocsátásáról, békekonferencia, megállapodásain, kilencvenkilenc, ellenforradalmi, ellenforradalom, függetlenítette, lelkiállapotban, legitimitással, szisztematikus, kiparancsolták, körvonalazódni, megtévelyedett, betakarították, magyarországon, visszaállítása, igazságérzetem, alakulatokkal, megszűnésével, szállíthatott, közigazgatást, államformának, felépítésében, kilencvenedik, hallgatóságát, leggyönyörűbb, kézszorításra, megalapította, megválasztott, bevonulásának, magyarországi, polgármestere, egyesülésével, magyar nemzetet, város szívébe, bevonulási ünnepség, magyar fővárost, magyar királyságnak, háború utáni, széthullott Habsburg, akkor központi, magyar törvényhozók, alkotmányos monarchiát, kérdés abból, győztes hatalmak, nemzetgyűlés mindezek, királysághoz mint, történelmi hagyományainkhoz, nemzetgyűlés királysággal, Horthy Budapestre, KILENCVENKILENC ÉVE VONULT BE HORTHY BUDAPESTRE, Horthy Miklós, Bartók Béla, Gellért Szálló, Bódy Tivadar, Szent Gellért, Habsburg Monarchia, Nemzeti Hadsereg, Friedrich István, George Clerknek, Polgármester Úr, Huszár Károly, Országos Kisgazdapárt, Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja, Pragmatica Sanctio, Magyar Királyság, Horthy Miklóst, Tormay Cécile, HORTHY MIKLÓS BEVONUL BUDAPESTRE,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
11.18. 23:23 EURO-2020 - A kijutott és pótselejtezős válogatottak
11.18. 23:13 Megállapodásra jutottak az európai uniós intézmények a jövő évi költségveté...
11.18. 23:02 Curling Eb - Ismét nyert a magyar női csapat
11.18. 22:53 "Heringek" vonultak utcára Salvini ellen
11.18. 22:22 Szlovák jégkorongliga - Kikapott a MAC
11.18. 22:13 Csepel támogatja az atlétikai világbajnokság megrendezését
11.18. 22:13 EU-tisztújítás - Elemző: Várhelyi Olivér az EU nyugat-balkáni bővítéséért f...
11.18. 22:12 Feldman Zsolt: a baromfi- és húsmarha-támogatások javítják az agrárium telj...
11.18. 21:32 AM: tizenhárom uniós tagállam támogatta a magyar méhészeti javaslatokat
11.18. 21:32 Nemzetközi díjat nyert a Fesztivál Akadémia Budapestről készült imázsfilm L...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes, szép napot!  Bűnbánat és bűnbocsánat  Ferenc pápa homíliája: 11.17  Nézz vissza megbocsátással!  Őszi dekoráció  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét, jó éjt!  Esti kép  Szent-Gály Kata: Kérdések  Szepes Mária: A gyógyító öröm  Őszi este  Őszi kép  Facebookon kaptam  Havas téli kép  Halihó  Halihó  Kirándulás Jászberénybe - Sajá...  Bűnbánat és bűnbocsánat  Kellemes teázást  Facebookon kaptam  Az embernek szüksége van  Gerberák  Facebookon kaptam  10. Keresztény tanösvény: Hisz...  A csend világa - vízalatti fel...  Szeretetről, vagyis az életről  Bánki Éva - Hát hogymint vagyt...  Gyurkovics Tibor - Mi lesz vel...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bűnbánat és bűnbocsánat  Kellemes ébredést, szép napot!  Őszi dekoráció  Szülinapra  Png rózsa  Bánki Éva - Hát hogymint vagyt...  2019.11.17 Szent Erzsébet ünne...  Gámentzy Eduárd: Kérés  Hit és bűnbánat  Hit és bűnbánat  Müller Péter: Rendszerint van ...  Bűnbánat és bűnbocsánat  Az a szép a reggelben, ha csal...  Látványos mérkőzéssel avatták ...  Hit és bűnbánat  Harmónia......  Csokor vázában  Nézz vissza megbocsátással!  Hálaadás  Vas István: Mikor a rózsák nyí...  Harmónia......  Havas téli kép  Bensőséges - szép estét kíváno...  Négysoros  Szent-Gály Kata: Kérdések  Csinos nők  Kutya takaró alatt  Facebookon kaptam  Kristina Calu - A bánat Széle...  Isteni irgalom  Nő kalapban  Szép estét, jó éjt!  Kellemes, szép napot!  Szép új hetet  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Kristina Calu - A bánat Széle...  Facebookon kaptam Krisztina...  Esti kép  Szent-Gály Kata: Kérdések  Orchidea  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Havas reggel  Kutya takaró alatt  Png virág  A csend világa - vízalatti fel...  Facebookon kaptam Erzsikétől  11.Az én 56-om, Megtorlás a kö...  Havas reggel  Kellemes délutánt!  Pilinszky János - Miféle földa...  Szép napot, kellemes hetet!  11.Az én 56-om, Megtorlás a kö...  Facebookon kaptam  Szentség  Bűnbánat  Facebookon kaptam  Boldog ősz  Facebookon kaptam  11.Az én 56-om, Megtorlás a kö...  Facebookon kaptam  Jó reggelt , szép napot  Szép új hetet  Kellemes, szép hétvégét!  Kellemes, szép napot!  Szép estét  Facebookon kaptam  Szèp estét kedves látogat...  Kellemes, szép napot!  Gámentzy Eduárd: Kérés 
Bejegyzés Címkék
magyar nemzetet, város szívébe, bevonulási ünnepség, magyar fővárost, magyar királyságnak, háború utáni, széthullott Habsburg, akkor központi, magyar törvényhozók, alkotmányos monarchiát, kérdés abból, győztes hatalmak, nemzetgyűlés mindezek, királysághoz mint, történelmi hagyományainkhoz, nemzetgyűlés királysággal, államformának szólt, közvetlen előzményei, utolsó magyar, megszálló román, budapesti ellenforradalmi, legerősebb hatalmi, román hadsereg, megszállás hatalmas, román katonák, magyarországi területek, kezük ügyébe, ország területéről, románok azonban, magyar állam, 1919 augusztus, igazodási pont, hadügyminiszteri tisztséget, szegedi kormánytól, általuk ellenőrzött, korábbi közigazgatást, kommün utolsó, leginkább kaotikus, románok katonai, különböző politikai, párizsi békekonferencia, leginkább működőképes, ellenforradalmi kormány, bevonulás lehetőségét, politikai pártoknak, alkotmányos hatalomnak, fővezér november, remény sugara, elmúlt évben, nemzet megrontója, város megtagadta, város sárba, város börtönre, hazából annak, megtévelyedett város, dupla keresztet, kezek nyitva, nemzeti reményekben, mérvadó politikai, első nemzetgyűlési, megválasztott politikusok, államforma kérdése, államfővel kapcsolatos, szociáldemokraták kivételével, kommün bukása, királyválasztás joga, törvény értelmében, országgyűlés gyakorolja, nemzet azonban, államfői hatalom, nemzetgyűlés által, ülésteremben helyet, talpa alatt, ország politikai, három halmok, világ egyik, következő évtizedben, város történetének, bevonuló Fővezér, budapesti Gellért, hadügyminiszteri, hagyományainkhoz, királyválasztás, megbocsátásáról, békekonferencia, megállapodásain, kilencvenkilenc, ellenforradalmi, ellenforradalom, függetlenítette, lelkiállapotban, legitimitással, szisztematikus, kiparancsolták, körvonalazódni, megtévelyedett, betakarították, magyarországon, visszaállítása, , ,
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 236 db bejegyzés
Összes: 3866 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 3037
  • e Hónap: 23632
  • e Év: 374063
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.