Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miniszterelnöki rezidencia a Várban
  2019-01-03 14:00:29, csütörtök
 
   
 MINISZTERELNÖKI REZIDENCIA A VÁRBAN


A miniszterelnöki iroda a karmelita kolostorba költözik a Várba. Januárban már hivatalosan is ott lesz Orbán Viktor munkahelye. Az egykori rendházból kellett korszerű irodaházat kialakítania Zoboki Gábor építésznek, amelyik nemcsak a műemlékvédelmi előírásoknak és a kormányfő elvárásainak felel meg, de hű marad a kolostor szellemiségéhez is.

Az építkezés és a költözés összköltsége 21 milliárdba forint, amin belül csak a miniszterelnöki dolgozószoba belsőépítészeti kialakítása 3,925 milliárdba kerül. A Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből mintegy 40 festményt adtak letétbe az épület dekorálásához


MINISZTERELNÖKÜNK FELÚJÍTOTT IRODÁJA - Puritán körülmények


Puritán, szó szerint kolostori körülmények között folytatja Orbán Viktor miniszterelnök a munkáját új irodájában az egykori karmelita kolostor épületében 2019 januárjától a budai Várban. Az új kormányzati épület kialakítása során teljes mértékben a 18. századi egyszerű belsőt állították helyre a tervezők, de ezzel együtt teljes mértékben megfelel a 21. századi kormányzás elveinek. A kormányfő és a kabinet ettől kezdve fizikailag hivatalosan is elválik a törvényhozó hatalomtól, ahogyan az a nyugat-európai országokban jellemző.

Puritán körülmények között folytatja 2019 januárjától Orbán Viktor miniszterelnök a munkáját az egykori Karmelita kolostor épületében a budai Várban. A miniszterelnök irodája egy olyan épületbe költözik, amely a felújítás után is hű maradt a korábbi évszázadok hagyományához, miszerint ez egy kolostor, ahol nincsen helye a fényűzésnek és a luxusnak.
Az átalakítás során sikerült elérni azt, hogy helyreállították a 18. századi belsőt, miközben az egykori Karmelita kolostor és a mellette felépült új épület teljes mértékben megfelel a 21. századi kormányzás alapelveinek.

A Karmelita kolostorban és a mellette lévő épületben a miniszterelnöknek és munkatársainak, a Miniszterelnöki Kabinetirodának, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek és Schmitt Pál volt köztársasági elnöknek lesz külön irodája. Az új épület előnye, hogy a kormányüléseket és az államtitkári üléseket egy helyen lehet megtartani. A kormányfő számára komoly előnyt jelent majd, hogy a nemzetközi delegációkat méltó helyen tudja majd fogadni, ahol Budapest panorámáját is meg tudja nekik majd mutatni.

Egykori szerzetesi szobákból lett kialakítva Orbán Viktor új dolgozószobája

Az új kormányzati épületek lehetőséget adnak majd arra is, hogy a kormányfő nagyszámú delegációnak is tudjon fogadást adni, valamint az egykori Karmelita kolostor belső részén nagyszabású vacsorát is lehet majd adni a neves külföldi látogatóknak. Fontos megemlíteni, hogy az egész kormányzati épület-rendszer egy zárt biztonsági rendszert alkot, így ezen a téren is megfelel a 21. századi NATO-követelményeknek.

Az egyszerűség a legfőbb jellemzője Orbán Viktor miniszterelnök új dolgozószobájának.

A miniszterelnöki dolgozószoba is a puritanizmus szellemében készült. A kormányfő személyes irodája két egykori szerzetes szobájából lett kialakítva.

Orbán Viktor dolgozószobáját puritán, fehér falak, egyszerű, sötét hajópadló, egyszerű kialakítású, letisztult vonalvezetésű fabútorok jellemzik.

Mindezek a körülmények már egyértelműen cáfolják azt az álhírt, miszerint négymilliárd forintba került volna a kormányfő szobája. A két épület belsőépítészete, beleértve a híradástechnikai rendszer kiépítését, került ennyibe. Az új kormányzati épületben lévő szőnyegek sem kerültek egyetlen forintba sem, mivel a magyar állam azokat nem megvette, hanem az Iparművészeti Múzeum török szőnyeggyűjteményéből kölcsönözte ki.

A szőnyegek nem kerültek egyetlen forintjába sem a magyar államnak.

A kormányfő személyes védelmét továbbra is a Terrorelhárítási Központ látja el, de a felújított épületben a biztonságot a készenléti rendőrség szavatolja.
Az új kormányzati épülettől távol áll a hivalkodás

A felújított Karmelita kolostor előtti részen nem lesz lezárás, csak ha hivatalos nemzetközi delegáció érkezik a kormányfőhöz. Így bizonyos időszakokat leszámítva a nagyközönség is megtekintheti a felújított kolostort, aminek az elmúlt évtizedekben meglehetősen hányattatott sorsa volt.

Összességében a 21. századi magyar államhoz méltó, de nem hivalkodó épületegyüttes készült a budai Várban, ami lényegesen jobban kifejezi Magyarország szuverenitását, mint a korábbi állapot.

2011-ben született döntés arról, hogy a végrehajtó hatalomnak el kell hagyni a Parlamentet. A közép-európai országok többségében a végrehajtói és a törvényhozói hatalom külön működik. Háromévi előkészítő munka volt annak kitalálása, hogy a kormány hogyan tudná elhagyni a Parlament épületét. A mostani kormány filozófiájának a középpontjában az áll, hogy

A VÁR A MAGYAR ÁLLAM ÖNÁLLÓSÁGÁNAK A KÖZPONTJA.

Éppen emiatt döntött úgy a kormány, hogy a Sándor-palota mellé kerüljön a miniszterelnök és az őt támogató infrastruktúra.

A miniszterelnök itt is tud majd delegációkat fogadni

A budai Várnegyed hazánk egyik történelmi székhelye, a budapesti turistahadak célpontja, a világörökség része - jól ismerjük látnivalóit, tornyait és sziluettjét. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy összességében mindig is így nézett ki, megőrizve és háborúk után újjáépítve a régi emlékeket. Pedig hatalmas változásokon ment keresztül a Várnegyed az elmúlt bő egy évszázadban.

És van egy része, amely évtizedekig szinte senki földje volt, és még most is csak részben ébredt fel világháború utáni, szándékosan előidézett Csipkerózsika-álmából. Ez a Vár déli része, a királyi palota és a Mátyás-templom közötti szakasz, amely az 1944-45-ös pusztulásig a magyar államiság igazi központja volt - a Duna-parti Országház mellett.

A Karmelita kolostor egykori belső tere megfelelő helyszín lesz a nemzetközi találkozóknak

Ma a Sándor-palota ismét állami főméltóság rezidenciája: 1945-ig a miniszterelnök, jelenleg a köztársasági elnök használja.

A Sándor-palota szomszédságában és szétszórva a Várban számos minisztérium és más intézmény működött 1945-ig. Egyes épületeket a háború vagy utána a kommunista vezetés rombolt porig, de legalábbis visszabontott.

A Sándor-palotától északra eső területen már a XIII. században rendházat és templomot építettek a ferencesek, és itt temették el III. Andrást, az utolsó Árpád-házi királyt is. A későbbi századokban udvari főemberek, többek között Kapisztrán Szent János és Tomori Pál érsek-hadvezér is itt lakott. A török korban dzsámivá alakították a templomot. Buda visszafoglalása után kaszárnya épült a területre, de az épület már 1693-ban a karmelitákhoz került, akik 1734-re készültek el Szent Józsefnek szentelt templomukkal - a későbbi Várszínház épületével.

A tárgyalókra a letisztult, egyszerű formák a jellemzőek

A Karmelita kolostor és környezetének története, mint azt előbb láthattuk, több száz évre nyúlik vissza, hasonlóan a magyar államéhoz. A kolostor a Színház utcában jött létre, amely utca előzménye, a Szent János utca déli irányban jóval hosszabb volt: keresztülhaladt a mai Szent György téren (amely akkor még beépített terület volt), és folytatódott a királyi palota irányában. Legdélebbi szakaszát a palota északi zárófalának felépítése után szüntették meg. Középkori nevét a ferencesek Szent János kolostoráról kapta, amely már 1270 körül itt állt: temploma az egykori Várszínház, lakószárnya a Sándor-palota helyére lokalizálható.

Török kori nevét nem ismerjük, de tudjuk, hogy itt, a mai úgynevezett Karmelita udvarnak megfelelő területen helyezkedett el a budai pasák rezidenciája, a Pasapalota. A török kor végére déli épületei elpusztultak, s ezzel elindult a tér kialakulása.

A törököktől való visszafoglalás után az utca keleti oldalának egy részét a jezsuiták, majd nem sokkal később a karmeliták kapták meg, akik a 18. század folyamán itt építették fel Szent József kolostorukat.

Róluk elnevezve az utcát sokáig ,,Carmeliter Gasse"-nak hívták.

Ez lesz a helyszíne a jövőbeni kormányüléseknek.

Beethoven is megfordult a falak között.

A karmelita rend feloszlatása (1784) után a budavári kolostoruk Szent József templomából előbb katonai raktár, majd II. József császár jóváhagyásával színház lett. Az épületet 1787 januárja és októbere között a kor magyar származású polihisztora, Kempelen Farkas udvari tanácsos tervei alapján alakították át színházzá. A főhomlokzatot is a kor copf (kései, klasszicista-barokk) stílusában újították meg. A színdarabokat sokáig német nyelven játszották, de 1790. október 5-én itt zajlott le az első magyar nyelvű színielőadás. Kelemen László társulata Simai Kristóf ,,Igazházi" című darabját mutatta be.

1800. május 7-én Beethoven is játszott falai között, 1835-ben pedig Budán itt adták először elő Katona József később nemzeti drámaként számon tartott Bánk bánját.

Az idők során többször belső átalakításon átment színházban 1924-ig tartottak előadásokat, s számos különböző társulat játszott benne. 1870-től a századfordulóig például a Nemzeti Színház kamaraszínházaként működött. Ezután a második világháborúig ismét raktárként használták. Az 1944-1945-ös ostrom során megsérült épület sokáig romokban állt, s csak 1977-re újították fel Kékesi László tervei alapján.

A Karmelita udvar helyén a középkorban több lakóház, majd a késő középkorban a Werbőczy-palota helyezkedett el. A török korban, legalábbis a 16. század végétől itt volt a budai pasák palotája (szerája) is. A telekegyüttest a visszafoglalás után előbb a jezsuiták, majd a karmeliták szerezték meg, és 1734-re itt építették fel kolostorukat. A rend 1784-es feloszlatása után az épületben lakásokat alakítottak ki, kaszinó, végül katonai parancsnokság költözött ide. Ez utóbbi funkcióját - különböző formában - egészen 1945-ig megtartotta.

A világháborús ostrom során súlyos sérüléseket szenvedett. Helyreállítása (1976-1977) után különféle intézmények elhelyezésére szolgált.
 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Címkék: terrorelhárítási, helyreállították, kormányüléseknek, követelményeknek, híradástechnikai, kabinetirodának, századfordulóig, miniszterelnöki, szellemiségéhez, visszafoglalása, belsőépítészete, dolgozószobáját, kormányüléseket, szomszédságában, keresztülhaladt, belsőépítészeti, miniszterelnök, infrastruktúra, dolgozószobája, munkatársainak, szuverenitását, filozófiájának, középpontjában, épületegyüttes, gyűjteményéből, jóváhagyásával, visszafoglalás, telekegyüttest, helyreállítása, műemlékvédelmi, parancsnokság, hagyományához, dekorálásához, visszabontott, csipkerózsika, vonalvezetésű, miniszterelnöki iroda, karmelita kolostorba, egykori rendházból, műemlékvédelmi előírásoknak, kormányfő elvárásainak, kolostor szellemiségéhez, költözés összköltsége, miniszterelnöki dolgozószoba, épület dekorálásához, egykori karmelita, budai Várban, kabinet ettől, törvényhozó hatalomtól, egykori Karmelita, miniszterelnök irodája, olyan épületbe, MINISZTERELNÖKI REZIDENCIA VÁRBAN, Orbán Viktor, Zoboki Gábor, Magyar Nemzeti Galéria, MINISZTERELNÖKÜNK FELÚJÍTOTT IRODÁJA, Miniszterelnöki Kabinetirodának, Semjén Zsolt, Schmitt Pál, Iparművészeti Múzeum, Terrorelhárítási Központ, MAGYAR ÁLLAM ÖNÁLLÓSÁGÁNAK KÖZPONTJA, Duna-parti Országház, Kapisztrán Szent János, Tomori Pál, Szent Józsefnek, Szent János, Szent György, Szent József, Carmeliter Gasse”, Kempelen Farkas, Kelemen László, Simai Kristóf, Katona József, Nemzeti Színház, Kékesi László,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.23. 21:42 Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és vetélytársa, Beni Ganc a Fehér Házb...
01.23. 21:42 Fáklyás tiltakozó felvonulásokat tartottak Franciaországban a nyugdíjreform...
01.23. 21:42 Női röplabda Challenge Kupa - Jelentős előnyben a Békéscsaba
01.23. 21:22 Jégkorong Erste Liga - Otthon győzött a Fehérvár, idegenben a Gyergyó
01.23. 21:22 A lengyel szejm ismét megszavazta az új bírák legitimitását védő törvénymód...
01.23. 21:22 Brexit - Szakértő: december 31. lesz az igazi választóvonal
01.23. 21:12 Vízilabda Eb - Bíró Attila szerint az olimpiai selejtező miatt is fontos a ...
01.23. 21:02 Asztalitenisz olimpiai selejtező - Tokiói kvótát szerzett a magyar női válo...
01.23. 20:42 Visszakapta ellopott hegedűjét Lajkó Félix
01.23. 20:32 Vízilabda Eb - Kikapott az elődöntőben, márciusban szerezhet olimpiai kvótá...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Kellemes kávézást  Grazban a műkorcsolya férfi r...  Vízcseppes rózsa  Szèp estét kedves látogat...  Facebookon kaptam  Rózsa csokor vázában  A szemet szemért elv csak oda ...  Sárga rózsák  Adomány  Tévedés  Köszöntelek oldalamon  Fegyelem  Hatalom  Örök törvény  Tévedés  Téli kép  Szèp estét  "10 vitamin " A legfontosabb ...  Piros liliomok  Érdekes filmek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tízpontos  Örök törvény  Png nő  Cica pillangóval  Esik a hó  Facebookon kaptam  Elképesztően bájos családi por...  Az önkéntesek  Ellenfél  Az ember a tűz mellé huzódik.  Szeretettel kedves Látogatókna...  Mai cuki  Farkas Éva: Csak néhány óra ke...  Remény és hit  Farkas Éva: Csak néhány óra ke...  Lelkiismeret  Rózsa csokor vázában  Figyelő  Szeretet  Gyalázkodás  Esik a hó  Szèp álmokat  Új imaház  Facebookon kaptam  Téli kép  Követés  Fegyelem  Férfi kézilabda E.B. 01.21  Isten a mi erősségünk  Győztesek útján  Vivaldi - Négy évszak - Tél! v...  Facebookon kaptam Krisztina...  Szent Margit búcsú Veszprémben...  Farkas Éva: Csak néhány óra ke...  Követés  Január 22. – A magyar ku...  Kellemes délutánt kívánok  Téli kép  Vajon tényleg a férfiak csak a...  A nyomorúság mint üdvösségünk ...  Új imaház  Png nő  Életünk zeneműve  Téli kép  Fo-gyó-kú-ra  Balga  Facebookon kaptam  Png rózsa  Fo-gyó-kú-ra  Halló Január!  Rózsa csokor vázában  Hatalom  A bölcsesség kezdete  Rózsa csokor csendélet  Png nő  Nők szemüvegben  A nő mitől nő? Igen,mint sok n...  Köszöntelek oldalamon  Tízpontos  Hogy örömet szerezzek kínozómn...  Téli kép  Facebookon kaptam  Szalagos fánk recept  Kellemes napot kívánok!  Az önkéntesek  Mókus magához ölel egy virágot  Téli kép  Mókus magához ölel egy virágot  Facebookon kaptam  Tudom miért  Harmónia......  Png nő  Nők szemüvegben  Facebookon kaptam  Ellenfél  Mókus magához ölel egy virágot  Facebookon kaptam  Ha azt csinálod, amit szeretsz 
Bejegyzés Címkék
miniszterelnöki iroda, karmelita kolostorba, egykori rendházból, műemlékvédelmi előírásoknak, kormányfő elvárásainak, kolostor szellemiségéhez, költözés összköltsége, miniszterelnöki dolgozószoba, épület dekorálásához, egykori karmelita, budai Várban, kabinet ettől, törvényhozó hatalomtól, egykori Karmelita, miniszterelnök irodája, olyan épületbe, felújítás után, korábbi évszázadok, átalakítás során, mellette felépült, mellette lévő, államtitkári üléseket, helyen lehet, kormányfő számára, nemzetközi delegációkat, kormányfő nagyszámú, neves külföldi, egész kormányzati, zárt biztonsági, legfőbb jellemzője, puritanizmus szellemében, kormányfő személyes, kormányfő szobája, híradástechnikai rendszer, magyar állam, magyar államnak, felújított épületben, készenléti rendőrség, felújított Karmelita, felújított kolostort, elmúlt évtizedekben, korábbi állapot, végrehajtó hatalomnak, közép-európai országok, törvényhozói hatalom, kormány hogyan, mostani kormány, budai Várnegyed, budapesti turistahadak, világörökség része, régi emlékeket, királyi palota, magyar államiság, nemzetközi találkozóknak, köztársasági elnök, háború vagy, kommunista vezetés, utolsó Árpád-házi, későbbi századokban, török korban, karmelitákhoz került, későbbi Várszínház, magyar államéhoz, palota északi, ferencesek Szent, egykori Várszínház, budai pasák, törököktől való, utca keleti, karmeliták kapták, utcát sokáig, jövőbeni kormányüléseknek, falak között, karmelita rend, budavári kolostoruk, épületet 1787, színdarabokat sokáig, első magyar, idők során, századfordulóig például, második világháborúig, 1944-1945-ös ostrom, középkorban több, késő középkorban, visszafoglalás után, karmeliták szerezték, rend 1784-es, épületben lakásokat, világháborús ostrom, terrorelhárítási, helyreállították, kormányüléseknek, követelményeknek, híradástechnikai, kabinetirodának, századfordulóig, miniszterelnöki, szellemiségéhez, visszafoglalása, belsőépítészete, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 18 db bejegyzés
e év: 18 db bejegyzés
Összes: 3865 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3274
  • e Hét: 13935
  • e Hónap: 61175
  • e Év: 61175
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.