Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Somogyországi barangolásaink
  2019-09-05 19:00:10, csütörtök
 
   
 

SOMOGYORSZÁGI BARANGOLÁSAINK


Magyarország tájakban és természeti szépségekben egyik legváltozatosabb vidéke Somogy megye. A kellemes éghajlat, a simogató napsütés és tiszta levegő, a változatos völgyek szabdalta szelíd lankák, a tágas síkságok, az erdőrengetegek világa, a termálvizek tára és a Balaton mind e tájék legértékesebb természeti kincse.

Ha azt mondjuk: Somogy kincse a Balaton s a tóparti települések sokasága, akkor a megye többi részére is illik a kincses jelző. Az asszonyszelídségű dombok ölelte, erdőben s így vadban is gazdag vidék úgy hívogat bennünket, mint anyját a gyermek. Vár- és templomromokkal, ódon épületekkel, megmentett tájházakkal évszázadok üzennek. Észrevétlenül lopódzik be életünkbe a múlt, miközben a vibráló jelenben élünk. Ha azonban megpróbáljuk mesterségen lelassítani az időt, akkor e térségben is felfedezhetjük a történelmi, szakrális, néprajzi és kulturális kincseket; az épített és a természetes környezet megannyi látványelemét.

Ha végigsétálunk Kaposvár virágos utcáin, vagy ellátogatunk a szoborparkjáról és termálvizéről is neves, Rinyaparti kisvárosba, Nagyatádra, onnan pedig Barcsra, amelyet Somogy déli kapujának neveznek, vagy bekukkantunk Csurgóra, Csokonai kedves városába, mindenütt érzékeljük azt az emberléptékű közeget, ahova nemcsak megérkezni jó, hanem rendszeresen visszatérni is. Dél-Somogy ugyanis lankás tájaival, pipacsmezőivel, repcetábláival, gyógyfürdőivel, kulturális attrakcióival, jóféle étkeivel, boraival és hamisítatlan vendégszeretetével hívja azokat, akik szeretnék felfedezni és megismerni e vidéket.

E tájegység maghatározó folyója a Dráva, A természetjárók és a horgászok egyaránt szeretik a határfolyót, amely a Duna-Dráva Nemzeti Park jelentős területét képezi.

S hogy hol kezdjék az ismerkedést? Északról délre vagy délről északra, tulajdonképpen teljesen mindegy. Egy azonban bizonyos: készüljön fel a kedves látogató arra, hogy egy idő után rabul ejti a látvány.

Kalandozásunkat kezdhetjük Kaposváron, Somogyország fővárosában is, Rippl-Rónai, és Vaszary János mediterrán hangulatú szülővárosában, amely hét dombra épült, és nem véletlenül tapadt nevéhez a virágos jelző. A Hild-érmes település püspöki székhely, egyetemi város, és számos kiállítóhely, sokakat vonzó kulturális és sportrendezvény kínál itt tartalmas időtöltést. A Kaposvár környéki apró Zselici falvak; Szenna, Bőszénfa és a többiek igézően szép vidéke a természetjárók kedvence, de innen továbbhaladva Belső-Somogy legnagyobb összefüggő erdőterületének központjába, Somogy zöld szívébe, Kaszóba érhetünk, ahol nyolc kilométeres szakaszon fut majd velünk a kisvasút.

Nem az erdő van Somogyban, hanem Somogy az erdőben - tartja a mondás. Bár az erdők itt is megfogyatkoztak, még mindig napokig barangolhatunk a dombok között.

E rövid és meglehetősen vázlatos ízelítő talán kellő kedvcsináló ahhoz, hogy felfedezzük Somogy déli, egykor betyárok lakta tájait, ahol a Kapos, a Rinya és a Dráva folyik, s ahol mesterséges tavak hívogatják a sport és a horgászat szerelmeseit. Nagyot szippanthatunk az erdei levegőből is, hiszen mindmáig eldöntetlen, hogy az erdő van Somogyban vagy Somogy az erdőben. E varázsos vidéken számos neves író, költő, tudós, színész, képzőművész és népművész él és alkot - jelképezve azt a szellemiséget, amelytől Somogy semmi mással össze nem téveszthető.

Persze azért a langallót, a gánicát, a vaddisznópörköltet és a somogyi rétest se felejtsük el, meg a tüzes borokat.

Csak így teljes a világ!Ezen a nyár végén a mi úti célunk ismét, most már másodszor újra Somogyország volt, ezúttal azonban már 78 fővel, így két busszal, 2 csoportban indultunk útnak. Szálláshelyünk ezúttal is Nagyatádon a Hotel Solár volt. Nagy nyárvégi kirándulásunk során öt napot töltöttünk ott.

Ezúttal erre jártunk:

Első állomásunk Várda, a Szász-kúria meglátogatása volt, ahol a művész "múzsája", majd felesége kíséretében kaptunk ízelítőt Szász Endre hagyatékából, majd szálláshelyünkre, Nagyatádra buszoztunk.

Másnap Horvátországi szomszédolás következett. Molnán megtekintettük Nagyboldogasszony (Mária Mennybevitele) tiszteletére szentelt plébániatemplomot, ami egyben zarándokhely is, majd felkerestük Durdevac (Szentgyörgyvár) várát, ahol nagy örömünkre megtekinthettünk egy Salvador Dalí kiállítást is. A nap 2. felében pedig a Mole szőlőhegyén egy borosgazda vendégeiként kaptunk egy tányér babgulyást és kóstolót a boraiból.

Harmadnap a Duna-Dráva Nemzeti Park következett. A Barcstól 4 km-re található Drávaszentesre, a Duna-Dráva Nemzeti Park bemutató központjába látogattunk el. A Bemutatóközpontban levetített filmen megismertük a környék vízi világát, a Dráva természeti értékeit bemutató kiállításon az ártéri élővilág sokszínűségét. Ezt követően Barcsot kerestük fel, majd délután Szulokra utaztunk. A környék egyik nagy hagyományőrző településén csoportunkat a helyi polgármester üdvözölte a Faluházban. A program itt is ebéddel kezdődött, megkóstoltuk a szegények eledelét, a bablevest és a babos tésztát, hozzá otelló és noha (nova) bort is kaptunk. Megnéztük templomukat, majd a Faluházban megtapsoltuk a sváb (cepedli), és horvát (kolo) táncokat bemutató falusi fiatalok előadását.

Negyedik nap felkerestük a Rétesfesztiváljairól nevezetes Mesztegnyőt. A Faluházban meghallgattunk a település múltjáról és jelenéről szóló előadást. A bátrabbak rétest nyújtottak, a többiek csak megkóstolták a ,,terméket". A kóstolás mellett természetesen megismerkedtünk a réteskészítés rejtelmeivel is. Körbejártuk a faluban összegyűjtött használati tárgyi emlékek gyűjteményét. Rövid buszozás után kis vonatra szálltunk és a Boronka tájvédelmi körzet egy halastavához, annak is a madármegfigyelő kilátójához jutottunk. Záró estünk pedig nagyatádi szállóhelyünkön a hotel szervezésében vérpezsdítő táncos esten szórakozhattunk.

Végül az utolsó nap, hazautunk során megálltunk Kaposváron. Megnéztük a Róma hegyre épült Rippl-Rónai villát, az ott kiállított képeket, betekintést kaptunk az alkotó bohém, már-már szabados életébe. Nagy sétát tettünk az Európai Virágos Városok, és a Magyarország legszebb városa címekkel is díjazott sétálóutcán, végül rövid látogatást tettünk a csodálatos kaposvári Városházán.

Szálláshelyünk a csodálatosan szép és vendégszerető Nagyatádon volt. Hamisítatlan vendégszeretetével, virágos utcáival és tereivel, "égig érő" hűs fáival /tölgyek, bükkök, hársak, juharok, platánok, kőrisek, vadgesztenyék és fűzfák/ és parkjaival örökre belopta magát a szívünkbe. Nagyatád szerintem Magyarország egyik legszebb, legtisztább, és legélhetőbb városa, sok város tanulhatna tőle kis hazánkban.Ha még csak hírből ismered Somogyország csodálatos tájait el kell menned, ha már voltál ezen a vidéken, akkor vissza kell térned. Mi újra visszatértünk és öt napon át ismét ízelítőt kaptunk Somogyország legszebb tájaiból, városairól, népszokásokról, történelmi emlékeiről, és mondáiról. Mindezekről kicsit bővebben, részletesebben majd az alábbi Linkeken - sok-sok videóval és képekkel illusztrálva.


SOMOGY MEGYE

LinkNAGYATÁD

A szelíd lankájú Belső Somogy déli részén festői szépségű erdők, rétek és szántóföldek között található Nagyatád. A parkok, szobrok és fürdők városa. 1983-ban Hild érmet kapott, 2006-ban pedig, "Európa legvirágosabb városa" címet ...

Tovább... Klikk a Linkre

Link
VÁRDA

Várda egy kisközség Somogy megyében, a Kaposvári járásban 466 fővel (2015-i adat), Nevezetessége a Somssich-kastély, ahol Szász Endre (Csíkszereda, 1926. január 7. - Mosdós, 2003. augusztus 18.) Munkácsy Mihály-díjas...

Tovább... Klikk a Linkre

Link
HORVÁTORSZÁGI SZOMSZÉDOLÁS

Molna (horvátul Molve) falu és község Horvátországban Kapronca-Kőrös megyében, a Dráva jobb partján. Molna nevét a Dráván és mellékfolyóin működött malmokról magyar névadással kapta. Nevezetességei...

Tovább... Klikk a Linkre

Link
DUNA-DRÁVA NEMZETI PARK

A nemzeti park a Duna Sió-torkolata és az országhatár, valamint a Dráva mentén helyezkedik el. A Duna-Dráva Nemzeti Park 1996-ban jött létre, több, már korábban is védetté nyilvánított terület beolvasztásával. Kiterjedése mintegy 50 000 ha...

Tovább... Klikk a Linkre

Link
MESZTEGNYŐ


Mesztegnyő község Marcalitól 8 km-re délre, a Somogyszob-Balatonszentgyörgy-vasútvonal és a 68-as főközlekedési út mentén fekszik, 50 km-re Kaposvártól. Gyönyörű természeti adottságokkal rendelkezik. Határának több mint a fele erdő...

Tovább... Klikk a Linkre

Link
KAPOSVÁR

Kaposvár Somogy megye székhelye, megyei jogú város, egyetemi város és püspöki székhely.
Kaposvár mára a Dunántúl egyik legjelentősebb városa lett. Gazdasági, kulturális és sportközpont, az ország egyik legdinamikusabban fejlődő települése...

Tovább... Klikk a Linkre

Link 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Címkék: megtekinthettünk, legváltozatosabb, szálláshelyünkre, beolvasztásával, megismerkedtünk, madármegfigyelő, megfogyatkoztak, horvátországban, templomromokkal, szórakozhattunk, szoborparkjáról, erdőterületének, szállóhelyünkön, kalandozásunkat, sportrendezvény, szülővárosában, legjelentősebb, felfedezhetjük, szentgyörgyvár, megtekintettük, népszokásokról, tulajdonképpen, drávaszentesre, barangolhatunk, meghallgattunk, természetjárók, szálláshelyünk, részletesebben, barangolásaink, nevezetességei, erdőrengetegek, pipacsmezőivel, szippanthatunk, repcetábláival, gyógyfürdőivel, vadgesztenyék, kellemes éghajlat, simogató napsütés, változatos völgyek, tágas síkságok, erdőrengetegek világa, termálvizek tára, tóparti települések, megye többi, kincses jelző, asszonyszelídségű dombok, vibráló jelenben, természetes környezet, emberléptékű közeget, horgászok egyaránt, azonban bizonyos, kedves látogató, SOMOGYORSZÁGI BARANGOLÁSAINK, Duna-Dráva Nemzeti Park, Vaszary János, Hotel Solár, Szász Endre, Másnap Horvátországi, Mária Mennybevitele, Salvador Dalí, Európai Virágos Városok, SOMOGY MEGYE, Belső Somogy, Munkácsy Mihály-díjas, HORVÁTORSZÁGI SZOMSZÉDOLÁS, Horvátországban Kapronca-Kőrös, DUNA-DRÁVA NEMZETI PARK, Duna Sió-torkolata, Kaposvár Somogy,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
10.22. 23:03 Brexit - Tusk konzultációkat kezd a huszonhetekkel a kiválási határidő hala...
10.22. 22:13 A szenátusi választási eredmények felülvizsgálatát kezdeményezte a lengyel ...
10.22. 22:03 Hollik: korrekt együttműködésre törekszünk a főváros vezetőivel
10.22. 22:02 Kövér: kiemelt szerepük volt a szakkollégiumoknak a rendszerváltás előkészí...
10.22. 21:53 Október 23. - Salvini: a magyar nép rendkívüli volt 1956-ban és most is az
10.22. 21:53 Brexit - A Brexit-megállapodás alapelveit jóváhagyta, a ratifikációs menetr...
10.22. 21:43 Október 23. - Böröcz László: az 1956-os forradalom kétszer is diadalmaskodo...
10.22. 21:43 Balázsy Péter nem lesz tagja a szombathelyi közgyűlésnek
10.22. 21:23 Férfi vízilabda ob I - A Miskolc nagy csatára késztette a címvédő Ferencvár...
10.22. 21:23 Török offenzíva - Putyin és Erdogan megállapodott a kurd milíciák török hat...
Tudjátok ?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Néhány egyszerű gyakorlat segí...  Facebookon kaptam  Néhány egyszerű gyakorlat segí...  Add tovább!  A niacinról  29. évközi hét hétfő 10.21  Pécs - Havi hegyi kegytemplom ...  Nő őszi öltözékben  Vidám, szép napot  Szép új hetet  Jó reggelt , szép napot  Két egérről  Szép új hetet  Facebookon kaptam  Pécs - Havi hegyi kegytemplom ...  Szèp napot és hetet kíván...  Az inozitról  Jöjj térj meg Jézushoz, Add né...  Napi bölcselet  Facebookon kaptam  2019 adventjétől 2020 szeptemb...  Tandari Éva: Nem kérek sokat  Facebookon kaptam  Leveles kel jótékony hatásairó...  Bármilyen utat...  Keresztutak  Facebookon kaptam  Zselatinmaszk - visszafiatalít...  Facebookon kaptam  Szép estét  Ne félj, mer megváltottalak -...  Facebookon kaptam  Jó reggelt , szép napot  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Szèp napot kívánok  2019 adventjétől 2020 szeptemb...  Esti kép  Szép estét  Holnap kitör a forradalom  Ferenc pápa üzenete a 2019. év...  Vidám, szép napot  Mit tegyél a negatív érzelmekk...  Készülődés  Kellemes új hetet  Ferenc pápa a missziók világna...  Ady Endre: Köszönet az életért  A papnál  Facebookon kaptam  Szép őszi napot  Figyeld csak meg!  Téged látlak Uram...  Facebookon kaptam  Vidám, szép napot  Csodálatos szép napot , hetet  Mit tegyél a negatív érzelmekk...  Csodálatos szép napot , hetet  Kisfiú  Egy szép álom  Szèp napot és hetet kíván...  Vidám, szép napot  Facebookon kaptam  2019.10.20. Évközi 29. vasárna...  Facebookon kaptam  Balatonfüred ősszel is gyönyör...  Aranyosi Ervin: Fciztunk a Bod...  Néhány egyszerű gyakorlat segí...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Ferenc pápa a missziók világna...  Őszi levelek  Jó éjszakát  PABA - Para-amino-benzoesav  Pécs - Havi hegyi kegytemplom ...  Facebookon kaptam  A niacinról  Vidám, szép napot  Jó reggelt , szép napot  Vidám, szép napot  2019. október 20-án dr. Székel...  Őszi kép  Igazi lelki imádság  Az Úr irgalma végtelen - Tégy ...  7. Az én 1956-om:A kölyökharco...  Ajtód előtt állok vallásos  Facebookon kaptam  Esti kép  8. Az én 1956-om, és titkosszo...  csodaszép csokor  Kislány póni lovon  Szèp estét kedves látogat...  Facebookon kaptam  Pécs - Havi hegyi kegytemplom ...  Egy kirándulás emléke  Jó éjszakát  A Fénytest aktiválásának 34 je...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pécs - Havi hegyi kegytemplom ...  Szép új hetet 
Bejegyzés Címkék
kellemes éghajlat, simogató napsütés, változatos völgyek, tágas síkságok, erdőrengetegek világa, termálvizek tára, tóparti települések, megye többi, kincses jelző, asszonyszelídségű dombok, vibráló jelenben, természetes környezet, emberléptékű közeget, horgászok egyaránt, azonban bizonyos, kedves látogató, virágos jelző, többiek igézően, természetjárók kedvence, dombok között, horgászat szerelmeseit, erdei levegőből, somogyi rétest, tüzes borokat, nyár végén, borosgazda vendégeiként, tányér babgulyást, környék vízi, ártéri élővilág, környék egyik, helyi polgármester, szegények eledelét, babos tésztát, település múltjáról, bátrabbak rétest, többiek csak, kóstolás mellett, réteskészítés rejtelmeivel, faluban összegyűjtött, madármegfigyelő kilátójához, hotel szervezésében, alkotó bohém, csodálatosan szép, alábbi Linkeken, szelíd lankájú, kisközség Somogy, nemzeti park, 68-as főközlekedési, fele erdő, ország egyik, megtekinthettünk, legváltozatosabb, szálláshelyünkre, beolvasztásával, megismerkedtünk, madármegfigyelő, megfogyatkoztak, horvátországban, templomromokkal, szórakozhattunk, szoborparkjáról, erdőterületének, szállóhelyünkön, kalandozásunkat, sportrendezvény, szülővárosában, legjelentősebb, felfedezhetjük, szentgyörgyvár, megtekintettük, népszokásokról, tulajdonképpen, drávaszentesre, barangolhatunk, meghallgattunk, természetjárók, szálláshelyünk, részletesebben, barangolásaink, nevezetességei, erdőrengetegek, pipacsmezőivel, szippanthatunk, repcetábláival, gyógyfürdőivel, vadgesztenyék, kirándulásunk, főközlekedési, réteskészítés, horvátországi, mellékfolyóin, termálvizéről, attrakcióival, adottságokkal, szervezésében, sokszínűségét, továbbhaladva, természetesen, nevezetessége, , ,
2019.09 2019. Október 2019.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 219 db bejegyzés
Összes: 3855 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 137
  • e Hét: 2296
  • e Hónap: 23784
  • e Év: 342959
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.