Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Somogyországi barangolásaink
  2019-09-05 19:00:10, csütörtök
 
   
 

SOMOGYORSZÁGI BARANGOLÁSAINK


Magyarország tájakban és természeti szépségekben egyik legváltozatosabb vidéke Somogy megye. A kellemes éghajlat, a simogató napsütés és tiszta levegő, a változatos völgyek szabdalta szelíd lankák, a tágas síkságok, az erdőrengetegek világa, a termálvizek tára és a Balaton mind e tájék legértékesebb természeti kincse.

Ha azt mondjuk: Somogy kincse a Balaton s a tóparti települések sokasága, akkor a megye többi részére is illik a kincses jelző. Az asszonyszelídségű dombok ölelte, erdőben s így vadban is gazdag vidék úgy hívogat bennünket, mint anyját a gyermek. Vár- és templomromokkal, ódon épületekkel, megmentett tájházakkal évszázadok üzennek. Észrevétlenül lopódzik be életünkbe a múlt, miközben a vibráló jelenben élünk. Ha azonban megpróbáljuk mesterségen lelassítani az időt, akkor e térségben is felfedezhetjük a történelmi, szakrális, néprajzi és kulturális kincseket; az épített és a természetes környezet megannyi látványelemét.

Ha végigsétálunk Kaposvár virágos utcáin, vagy ellátogatunk a szoborparkjáról és termálvizéről is neves, Rinyaparti kisvárosba, Nagyatádra, onnan pedig Barcsra, amelyet Somogy déli kapujának neveznek, vagy bekukkantunk Csurgóra, Csokonai kedves városába, mindenütt érzékeljük azt az emberléptékű közeget, ahova nemcsak megérkezni jó, hanem rendszeresen visszatérni is. Dél-Somogy ugyanis lankás tájaival, pipacsmezőivel, repcetábláival, gyógyfürdőivel, kulturális attrakcióival, jóféle étkeivel, boraival és hamisítatlan vendégszeretetével hívja azokat, akik szeretnék felfedezni és megismerni e vidéket.

E tájegység maghatározó folyója a Dráva, A természetjárók és a horgászok egyaránt szeretik a határfolyót, amely a Duna-Dráva Nemzeti Park jelentős területét képezi.

S hogy hol kezdjék az ismerkedést? Északról délre vagy délről északra, tulajdonképpen teljesen mindegy. Egy azonban bizonyos: készüljön fel a kedves látogató arra, hogy egy idő után rabul ejti a látvány.

Kalandozásunkat kezdhetjük Kaposváron, Somogyország fővárosában is, Rippl-Rónai, és Vaszary János mediterrán hangulatú szülővárosában, amely hét dombra épült, és nem véletlenül tapadt nevéhez a virágos jelző. A Hild-érmes település püspöki székhely, egyetemi város, és számos kiállítóhely, sokakat vonzó kulturális és sportrendezvény kínál itt tartalmas időtöltést. A Kaposvár környéki apró Zselici falvak; Szenna, Bőszénfa és a többiek igézően szép vidéke a természetjárók kedvence, de innen továbbhaladva Belső-Somogy legnagyobb összefüggő erdőterületének központjába, Somogy zöld szívébe, Kaszóba érhetünk, ahol nyolc kilométeres szakaszon fut majd velünk a kisvasút.

Nem az erdő van Somogyban, hanem Somogy az erdőben - tartja a mondás. Bár az erdők itt is megfogyatkoztak, még mindig napokig barangolhatunk a dombok között.

E rövid és meglehetősen vázlatos ízelítő talán kellő kedvcsináló ahhoz, hogy felfedezzük Somogy déli, egykor betyárok lakta tájait, ahol a Kapos, a Rinya és a Dráva folyik, s ahol mesterséges tavak hívogatják a sport és a horgászat szerelmeseit. Nagyot szippanthatunk az erdei levegőből is, hiszen mindmáig eldöntetlen, hogy az erdő van Somogyban vagy Somogy az erdőben. E varázsos vidéken számos neves író, költő, tudós, színész, képzőművész és népművész él és alkot - jelképezve azt a szellemiséget, amelytől Somogy semmi mással össze nem téveszthető.

Persze azért a langallót, a gánicát, a vaddisznópörköltet és a somogyi rétest se felejtsük el, meg a tüzes borokat.

Csak így teljes a világ!Ezen a nyár végén a mi úti célunk ismét, most már másodszor újra Somogyország volt, ezúttal azonban már 78 fővel, így két busszal, 2 csoportban indultunk útnak. Szálláshelyünk ezúttal is Nagyatádon a Hotel Solár volt. Nagy nyárvégi kirándulásunk során öt napot töltöttünk ott.

Ezúttal erre jártunk:

Első állomásunk Várda, a Szász-kúria meglátogatása volt, ahol a művész "múzsája", majd felesége kíséretében kaptunk ízelítőt Szász Endre hagyatékából, majd szálláshelyünkre, Nagyatádra buszoztunk.

Másnap Horvátországi szomszédolás következett. Molnán megtekintettük Nagyboldogasszony (Mária Mennybevitele) tiszteletére szentelt plébániatemplomot, ami egyben zarándokhely is, majd felkerestük Durdevac (Szentgyörgyvár) várát, ahol nagy örömünkre megtekinthettünk egy Salvador Dalí kiállítást is. A nap 2. felében pedig a Mole szőlőhegyén egy borosgazda vendégeiként kaptunk egy tányér babgulyást és kóstolót a boraiból.

Harmadnap a Duna-Dráva Nemzeti Park következett. A Barcstól 4 km-re található Drávaszentesre, a Duna-Dráva Nemzeti Park bemutató központjába látogattunk el. A Bemutatóközpontban levetített filmen megismertük a környék vízi világát, a Dráva természeti értékeit bemutató kiállításon az ártéri élővilág sokszínűségét. Ezt követően Barcsot kerestük fel, majd délután Szulokra utaztunk. A környék egyik nagy hagyományőrző településén csoportunkat a helyi polgármester üdvözölte a Faluházban. A program itt is ebéddel kezdődött, megkóstoltuk a szegények eledelét, a bablevest és a babos tésztát, hozzá otelló és noha (nova) bort is kaptunk. Megnéztük templomukat, majd a Faluházban megtapsoltuk a sváb (cepedli), és horvát (kolo) táncokat bemutató falusi fiatalok előadását.

Negyedik nap felkerestük a Rétesfesztiváljairól nevezetes Mesztegnyőt. A Faluházban meghallgattunk a település múltjáról és jelenéről szóló előadást. A bátrabbak rétest nyújtottak, a többiek csak megkóstolták a ,,terméket". A kóstolás mellett természetesen megismerkedtünk a réteskészítés rejtelmeivel is. Körbejártuk a faluban összegyűjtött használati tárgyi emlékek gyűjteményét. Rövid buszozás után kis vonatra szálltunk és a Boronka tájvédelmi körzet egy halastavához, annak is a madármegfigyelő kilátójához jutottunk. Záró estünk pedig nagyatádi szállóhelyünkön a hotel szervezésében vérpezsdítő táncos esten szórakozhattunk.

Végül az utolsó nap, hazautunk során megálltunk Kaposváron. Megnéztük a Róma hegyre épült Rippl-Rónai villát, az ott kiállított képeket, betekintést kaptunk az alkotó bohém, már-már szabados életébe. Nagy sétát tettünk az Európai Virágos Városok, és a Magyarország legszebb városa címekkel is díjazott sétálóutcán, végül rövid látogatást tettünk a csodálatos kaposvári Városházán.

Szálláshelyünk a csodálatosan szép és vendégszerető Nagyatádon volt. Hamisítatlan vendégszeretetével, virágos utcáival és tereivel, "égig érő" hűs fáival /tölgyek, bükkök, hársak, juharok, platánok, kőrisek, vadgesztenyék és fűzfák/ és parkjaival örökre belopta magát a szívünkbe. Nagyatád szerintem Magyarország egyik legszebb, legtisztább, és legélhetőbb városa, sok város tanulhatna tőle kis hazánkban.Ha még csak hírből ismered Somogyország csodálatos tájait el kell menned, ha már voltál ezen a vidéken, akkor vissza kell térned. Mi újra visszatértünk és öt napon át ismét ízelítőt kaptunk Somogyország legszebb tájaiból, városairól, népszokásokról, történelmi emlékeiről, és mondáiról. Mindezekről kicsit bővebben, részletesebben majd az alábbi Linkeken - sok-sok videóval és képekkel illusztrálva.


SOMOGY MEGYE

LinkNAGYATÁD

A szelíd lankájú Belső Somogy déli részén festői szépségű erdők, rétek és szántóföldek között található Nagyatád. A parkok, szobrok és fürdők városa. 1983-ban Hild érmet kapott, 2006-ban pedig, "Európa legvirágosabb városa" címet ...

Tovább... Klikk a Linkre

Link
VÁRDA

Várda egy kisközség Somogy megyében, a Kaposvári járásban 466 fővel (2015-i adat), Nevezetessége a Somssich-kastély, ahol Szász Endre (Csíkszereda, 1926. január 7. - Mosdós, 2003. augusztus 18.) Munkácsy Mihály-díjas...

Tovább... Klikk a Linkre

Link
HORVÁTORSZÁGI SZOMSZÉDOLÁS

Molna (horvátul Molve) falu és község Horvátországban Kapronca-Kőrös megyében, a Dráva jobb partján. Molna nevét a Dráván és mellékfolyóin működött malmokról magyar névadással kapta. Nevezetességei...

Tovább... Klikk a Linkre

Link
DUNA-DRÁVA NEMZETI PARK

A nemzeti park a Duna Sió-torkolata és az országhatár, valamint a Dráva mentén helyezkedik el. A Duna-Dráva Nemzeti Park 1996-ban jött létre, több, már korábban is védetté nyilvánított terület beolvasztásával. Kiterjedése mintegy 50 000 ha...

Tovább... Klikk a Linkre

Link
MESZTEGNYŐ


Mesztegnyő község Marcalitól 8 km-re délre, a Somogyszob-Balatonszentgyörgy-vasútvonal és a 68-as főközlekedési út mentén fekszik, 50 km-re Kaposvártól. Gyönyörű természeti adottságokkal rendelkezik. Határának több mint a fele erdő...

Tovább... Klikk a Linkre

Link
KAPOSVÁR

Kaposvár Somogy megye székhelye, megyei jogú város, egyetemi város és püspöki székhely.
Kaposvár mára a Dunántúl egyik legjelentősebb városa lett. Gazdasági, kulturális és sportközpont, az ország egyik legdinamikusabban fejlődő települése...

Tovább... Klikk a Linkre

Link 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Címkék: megtekinthettünk, legváltozatosabb, szálláshelyünkre, beolvasztásával, megismerkedtünk, madármegfigyelő, megfogyatkoztak, horvátországban, templomromokkal, szórakozhattunk, szoborparkjáról, erdőterületének, szállóhelyünkön, kalandozásunkat, sportrendezvény, szülővárosában, legjelentősebb, felfedezhetjük, szentgyörgyvár, megtekintettük, népszokásokról, tulajdonképpen, drávaszentesre, barangolhatunk, meghallgattunk, természetjárók, szálláshelyünk, részletesebben, barangolásaink, nevezetességei, erdőrengetegek, pipacsmezőivel, szippanthatunk, repcetábláival, gyógyfürdőivel, vadgesztenyék, kellemes éghajlat, simogató napsütés, változatos völgyek, tágas síkságok, erdőrengetegek világa, termálvizek tára, tóparti települések, megye többi, kincses jelző, asszonyszelídségű dombok, vibráló jelenben, természetes környezet, emberléptékű közeget, horgászok egyaránt, azonban bizonyos, kedves látogató, SOMOGYORSZÁGI BARANGOLÁSAINK, Duna-Dráva Nemzeti Park, Vaszary János, Hotel Solár, Szász Endre, Másnap Horvátországi, Mária Mennybevitele, Salvador Dalí, Európai Virágos Városok, SOMOGY MEGYE, Belső Somogy, Munkácsy Mihály-díjas, HORVÁTORSZÁGI SZOMSZÉDOLÁS, Horvátországban Kapronca-Kőrös, DUNA-DRÁVA NEMZETI PARK, Duna Sió-torkolata, Kaposvár Somogy,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Hiszem, hogy vagy.  Jegesmedve bocs  Téli este  Facebookon kaptam  Magyar kultúra napja  Csaba testvér mai imája 01.24  Fehér mókusok  Szitakötő  Szent mise Boldog Öcséb áldozó...  Kis tigris  Magyar kultúra napja  Hiszem, hogy vagy.  Kék-sárga északi fény  Bőrvédelem antioxidánsokkal  Egy csók és más semmi - magyar...  Mi az a lecitin és milyen előn...  Kellemes kávézást  Mindig is jobban foglalkoztatt...  Szép estét kedves látogatóimna...  döntős a férfi váltó a rövid p...  Egy csók és más semmi - magyar...  Facebookon kaptam  Sajnos az emberek többsége nem...  Gdanskban zajló rövid pályás-g...  Jégpalota.....  2. évközi hét szombat 01.23  Katica  Facebookon kaptam  Harmónia......  Évközi 3. vasárnap – Ist...  Nő téli öltözékben  Gandhi 1982 HUN Teljes film v...  Mai harmónia kártyám  Újrakezdés  Három holló  Magyar kultúra napja  Olyan, mintha üres lenne  Kedves hóemberek  Kréta ........  Triduumos szentmise közvetítés...  Magyar kultúra napja  Három okosság  Kréta ........  Egy csók és más semmi - magyar...  Álmos bagoly  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Hiába telt már el a huszonegye...  Facebookon kaptam  Zermatt.....Svájc......  Az első lépcső.......  Facebookon kaptam  Magyar kultúra napja  Szent mise Boldog Öcséb áldozó...  Facebookon kaptam  Az ember...  Három holló  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Facebookon kaptam Annuska bará...  Facebookon kaptam  Tirol- Ausztria.......  Amikor Krisztus meghív 01.23  Facebookon kaptam  Mókás hóemberek  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Beautiful Relaxing Music - tav...  Az első lépés, az egyik legfáj...  Zermatt.....Svájc......  1257 fővel emelkedett a beazon...  Citromos sült csirke  Csíkos mókus  Katica  Fehér mókusok  Mi az a lecitin és milyen előn...  Mókusmosoly :-)  A kötődni képtelen férfi élvez...  Szépség......  Mezei István - MAJD GONDOLJ VI...  Romy Schneider  Mókus és a toboz  Mezei István - MAJD GONDOLJ VI...  Jegesmedve bocs  A Csodaszarvas.......  Harmónia......  Hiszem, hogy vagy.  Nemzeti Park......  Ma SZUPER szombat van a magyar...  Szobor......  Három okosság  Gandhi 1982 HUN Teljes film v...  Facebookon kaptam  Uram ! kérünk légy irgalmas v...  Naplemente  Szép jó reggelt!  Tanulságos mese felnőtteknek  Havazás gif  Szép északi fény  Beautiful Relaxing Music - tav...  Facebookon kaptam  Szép jó reggelt Mindenkinek! 
Bejegyzés Címkék
kellemes éghajlat, simogató napsütés, változatos völgyek, tágas síkságok, erdőrengetegek világa, termálvizek tára, tóparti települések, megye többi, kincses jelző, asszonyszelídségű dombok, vibráló jelenben, természetes környezet, emberléptékű közeget, horgászok egyaránt, azonban bizonyos, kedves látogató, virágos jelző, többiek igézően, természetjárók kedvence, dombok között, horgászat szerelmeseit, erdei levegőből, somogyi rétest, tüzes borokat, nyár végén, borosgazda vendégeiként, tányér babgulyást, környék vízi, ártéri élővilág, környék egyik, helyi polgármester, szegények eledelét, babos tésztát, település múltjáról, bátrabbak rétest, többiek csak, kóstolás mellett, réteskészítés rejtelmeivel, faluban összegyűjtött, madármegfigyelő kilátójához, hotel szervezésében, alkotó bohém, csodálatosan szép, alábbi Linkeken, szelíd lankájú, kisközség Somogy, nemzeti park, 68-as főközlekedési, fele erdő, ország egyik, megtekinthettünk, legváltozatosabb, szálláshelyünkre, beolvasztásával, megismerkedtünk, madármegfigyelő, megfogyatkoztak, horvátországban, templomromokkal, szórakozhattunk, szoborparkjáról, erdőterületének, szállóhelyünkön, kalandozásunkat, sportrendezvény, szülővárosában, legjelentősebb, felfedezhetjük, szentgyörgyvár, megtekintettük, népszokásokról, tulajdonképpen, drávaszentesre, barangolhatunk, meghallgattunk, természetjárók, szálláshelyünk, részletesebben, barangolásaink, nevezetességei, erdőrengetegek, pipacsmezőivel, szippanthatunk, repcetábláival, gyógyfürdőivel, vadgesztenyék, kirándulásunk, főközlekedési, réteskészítés, horvátországi, mellékfolyóin, termálvizéről, attrakcióival, adottságokkal, szervezésében, sokszínűségét, továbbhaladva, természetesen, nevezetessége, , ,
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 20 db bejegyzés
e év: 20 db bejegyzés
Összes: 4009 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 97
  • e Hét: 1300
  • e Hónap: 45268
  • e Év: 45268
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.