Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Adventtől Karácsonyig
  2019-12-01 21:30:11, vasárnap
 
 










ADVENTTŐL KARÁCSONYIG




1 Adventtől karácsonyig - avagy a karácsonyi ünnep története

2 Advent: Jézus eljövetelére való felkészülés időszaka, december 24-ét megelőző 4 hét, amely mindig vasárnappal kezdődik.

3 Advent hagyományai

4 Adventi koszorú A gyertyákkal díszített fenyőkoszorú jelezi a még karácsonyig hátra lévő idő múlását. Az adventi vasárnapokon először egy, majd két, három, végül négy gyertya gyulladhat meg rajta...

5 Advent angyalai: Az első vasárnap angyala: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az égből, hogy közelebb húzódjon az emberekhez. A második vasárnapi angyala: piros palástba öltözött angyal száll le a mennyekből, kezében egy nagy serleget hoz. A szeretetet teszi a serlegébe, s viszi majd vissza a mennybe hogy fényt készítenek belőle a csillagoknak.

6 A harmadik vasárnap angyala: egy fehér ragyogó angyal jön le a földre
A harmadik vasárnap angyala: egy fehér ragyogó angyal jön le a földre. Jobb kezében egy fénysugarat tart, amelynek csodálatos ereje: békét, tiszta szeretetet és boldogságot ad. A negyedik vasárnap angyala: egy nagy, lila lepelbe öltözött angyal jelenik meg kezében lantot tart, és azt pengeti, a béke dalát énekli, melytől valamennyi mag, amely a földben szunnyad, felébred, így lesz majd új élet tavasszal a Földön.

7 Adventi naptár Egy édesanya találta ki. Kisfia minden este azzal a kérdéssel nyaggatta: "Hányat kell még aludnunk, hogy megjöjjön a Jézuska?" Fogott egy kartont, huszonnégy mezőre osztotta, mindegyikre rátűzött egy bonbont, melyről kisfia mindennap lecsippenthetett egyet...
Advertisements

8 András napja (november 30.)
Ezen a napon a karácsonyi időjárásra jósoltak.

9 A hajadon lányok, a bányászok és tüzérek védőszentje.
Borbála (december 4.) a hajadon lányok, a bányászok és tüzérek védőszentje. Hajdan a lányok pártfogójuknak tekintették, ezen a napon a cseresznyefa ágát vízbe tették, az ha karácsonyra kivirágzott, az házasságot jelentett.

10 Szent Miklós püspök emléknapja.
Miklós (december 6.) Szent Miklós püspök emléknapja. A legenda szerint egyszer egy nyitott ablakon dobott be aranyakat három hajadonnak, kik ezáltal tisztességgel férjhez mehettek. Innen ered a szokás, hogy gyermekek a mai napig kiteszik az ablakokba kitisztított cipőiket.

11 Az év legrövidebb napja.
Luca napja (december 13.) az év legrövidebb napja. Ehhez a naphoz sok hagyomány, babona társul. E napon nem volt szabad fonni, kenyeret sütni. A lányok jósoltak: a gombócba gyúrt papírdarabra egy-egy fiú nevet írtak, kifőzték és amelyik legelőbb jött a víz tetejére, azt kimerték, s megnézték milyen nevű lesz a férjük. A boszorkányok fölismerésére készítették a luca-széket. Ezen a napon kellett elkezdeni, s karácsonyig be kellett befejezni.

12 Karácsony (december 24.) December 24-ét karácsony böjtjének is nevezzük, ez a nap az ünnep kezdete, Jézus születésének napja. A betlehemezés a kis Jézus Betlehemi megszületésének történetét eleveníti fel.
Advertisements

13 Az éjféli misére együtt ment a család
Az éjféli misére együtt ment a család. Ekkor kellett magukkal vigyék Luca óta készített széket, melyre ha felálltak megláthatták a falu boszorkányait. Egy kedves elképzelés szerint az éjféli mise alatt megszólalnak az állatok és kibeszélik a gazdájukat.

14 A karácsony kellékei

15 A karácsonyfa A karácsonyfa-állítás a népi hiedelmek szerint: a téli napforduló alkalmával, a gonosz démonok, szellemek kiszabadulnak, és szabadon kószálnak a világban. A gonosz kísértetektől csak az menekülhet meg, aki az élet örökzöldjének számító fa alá húzódott.

16 A közterületeken kivilágított karácsonyfáknak és a karácsonyi fényben úszó utcarészleteknek is szimbolikus jelentése van. A fény a sötét-ségben a ősi vallási jelentés szerint a keresz-ténységnek a pogány világban való meg-jelenésére utal.

17 Ünnepi vacsora Bajai halászlé Hozzávalók:
4 személyre: g ponty, 500 g vegyes hal (törpeharcsa, kárász, keszeg), 2 db közepes vöröshagyma, 2 ek. őrölt pirospaprika (édesnemes, és erős), só, 1 db paradicsom, 1 db hegyes zöldpaprika, 1-2 db, só, cseresznyepaprika, 250 ml vörösbor, 150 g gyufatészta

18 Szaloncukor Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor. Híres mestercukrászok műhelyeiben született a múlt században. A századfordulón vált divatossá francia minta nyomán a polgári lakásokban. Nevét a fogadószoba, azaz szalon után kapta, ahová a díszesen csomagolt csemegével díszített karácsonyfát állították.

19 Fagyöngy a legenda: Az idők hajnalán Friggnek, a házasság istennőjének fiát Baldert, fagyöngyből készített dárdával ölték meg. A felháborodott istenek megengedték Friggnek, hogy azt tegyen a fagyönggyel, amit akar. Frigg azonban, a szeretet istennőjeként nem akarta bántani a növényt, inkább a szeretet jelképévé tette, és azt kérte, hogy akik megállnak alatta, csókolják meg egymást a szeretet és megbocsájtás jeléül.

20 Zene: Mariah Carey All I Want for Christmas Is You
Ezúton kívánok mindenkinek Békés adventi készülődést és boldog karácsonyt! Zene: Mariah Carey All I Want for Christmas Is You


Link






































































NÉGY GYERTYA














































Link


Link

Link







ADVENT ANGYALAI




Az első vasárnap angyala
Négy héttel karácsony előtt valami nagyon fontos dolog történik: egy angyal kék köpenybe öltözve leszáll az égből, hogy közelebb húzódjon az emberekhez. Azok, akik jól figyelnek, meghallják a hangját. Ma van az első napja, hogy az angyal először szól, s keresni kezdik azokat, akik meg tudják és meg akarják hallgatni őt.

A második vasárnapi angyala
A második adventi vasárnapon piros palástba öltözött angyal száll le a mennyekből, kezében egy nagy serleget hoz. Az angyal észrevétlen végigmegy a világ összes házán és lakásán, mert valamit keres. Tiszta szeretetet minden ember szívében. Ezt a szeretetet teszi a serlegébe, s viszi majd vissza a mennybe. Mindazok. akik a mennyben élnek, fogják ezt a szeretetet, s fényt készítenek belőle a csillagoknak. Ezért olyan jó felnézni a hunyorgó, ragyogó csillagokra.

A harmadik vasárnap angyala
Advent harmadik vasárnapján egy fehér ragyogó angyal jön le a földre. Jobb kezében egy fénysugarat tart, amelynek csodálatos ereje van. Odamegy mindenkihez, akinek tiszta szeretet lakik a szívében, s megérinti fénysugarával. Azután a fény ragyogni kezd az emberek szemében, s elér a kezükhöz, lábukhoz és egész testükhöz. Így még az, aki a legszegényebb, legszerencsétlenebb az emberek között, az is átalakul, s megszállja a béke, a tiszta szeretet és a boldogság érzése.

A negyedik vasárnap angyala
A karácsony előtti utolsó vasárnap egy nagy, lila lepelbe öltözött angyal jelenik meg a mennybolton, és járja be az egész Földet. Kezében lantot tart, és azt pengeti. Közben szépen énekel hozzá. Ahhoz, hogy meghallhassuk, jól kell figyelnünk, s szívünknek tisztának kell lennie. A béke dalát énekli. Sok kis angyal kíséri, s együtt énekelnek. Daluktól valamennyi mag, amely a földben szunnyad, felébred, így lesz majd új élet tavasszal a Földön.

...és a karácsony






















Link








KIS ANGYALKÁK




Egyszer volt, hol nem volt, egy gyermek megszületni készült.

Egy napon a gyermek így szólt Istenhez: "Azt beszélik, holnap leküldesz a földre"

"de hogyan fogok ott élni, hiszen olyan kicsi és védtelen vagyok?,,

Isten azt válaszolta: ,,A sok angyal közül kiválasztottam egyet neked.

Várni fog téged, és vigyázni fog rád".

,,De" mondta a gyermek,

,,itt a Mennyor- szágban nem csinálok mást, csak énekelek és mosolygok."

Erre van szükségem, hogy boldog lehessek!"

Isten így szólt: ,,Az angyalod minden nap fog énekelni neked. És érezni fogod az angyalod szeretetét, és boldog leszel".

,,És, mondta a gyermek,

"hogyan fogom megérteni az embereket, ha nem értem a nyelvüket?"

"Az könnyű", mondta Isten
"Az angyalod meg fogja tanítani neked a legszebb és legédesebb szavakat, amiket valaha is hallani fogsz,

és az angyalod türelemmel és gondossággal meg fog tanítani beszélni".

A gyermek felnézett Istenre, és így szólt:

"És mit fogok tenni, ha veled akarok beszélni?"

Isten rámosolygott a gyermekre, és azt mondta:

,,az angyalod össze fogja tenni a kezeidet és megtanít imádkozni".

A gyermek azt mondta: ,,Úgy hallottam, a földön rossz emberek vannak.

Ki fog engem megvédeni?"

Az Isten megölelte a gyermeket, és azt mondta:

,,az angyalod óvni fog téged, akkor is, ha ez az élete kockáztatásával jár!"

A gyermek szomorúan nézett, és így szólt: ,,De mindig szomorú leszek, mert nem láthatlak téged".

Isten megölelte a gyermeket

,,Az angyalod mindig beszélni fog neked rólam, és meg fogja mutatni, hogy hogyan juthatsz vissza hozzám, habár én mindig melletted leszek".

de már hallani lehetett a földi hangokat.
Ekkor nagy békesség volt a Mennyben, de már hallani lehetett a földi hangokat.

A gyermek sietve megkérdezte:

,,Istenem, ha most mennem kell, kérlek áruld el nekem az angyalom nevét!"

Isten így válaszolt: ,,Az angyalod neve nem fontos... Egyszerűen csak így fogod hívni:

"ANYUCI!"


Link

















































































































 
 
0 komment , kategória:  Karácsony - Újév  
Címkék: lecsippenthetett, utcarészleteknek, mestercukrászok, karácsonyfáknak, kockáztatásával, megszületésének, pártfogójuknak, advertisements, közterületeken, századfordulón, kiválasztottam, legszegényebb, örökzöldjének, kiszabadulnak, meghallhassuk, kísértetektől, felháborodott, fölismerésére, tisztességgel, fénysugarával, boszorkányait, pirospaprika, megláthatták, boszorkányok, papírdarabra, gondossággal, csillagoknak, vasárnapokon, rámosolygott, eljövetelére, kitisztított, karácsonyfát, istennőjének, megszólalnak, betlehemezés, születésének, karácsonyi ünnep, gyertyákkal díszített, adventi vasárnapokon, első vasárnap, második vasárnapi, nagy serleget, szeretetet teszi, mennybe hogy, harmadik vasárnap, fehér ragyogó, fénysugarat tart, negyedik vasárnap, béke dalát, földben szunnyad, édesanya találta, kérdéssel nyaggatta, Adventtől Karácsonyig, ADVENTTŐL KARÁCSONYIG, Szent Miklós, Jézus Betlehemi, Szaloncukor Jellegzetes, Mariah Carey All Want, Christmas Is You, NÉGY GYERTYA, ADVENT ANGYALAI,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A pálma a győzelem és a diadal...  Alvó kisfiú  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  Rács mögé  A nagy természet  Kékfestőről pár szóban  Graffiti bölcsesség  Facebookon kaptam  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 27  Sárkány  Húsvéti üdvözlet !  A jó kedv a világon  Nagyon furcsa szeretni valaki...  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  képre írva  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  képre írva  A máj egészségének javítása te...  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  Képes idézet !  Sonka vásár  Játékos kis cicák  Vérnyomáscsökkentés  Sir Andrew Lloyd Webber  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kutya  Paul David Tripp Március 25  Óraállítás  Facebookon kaptam  képre írva  Paul David Tripp Március 25  Egy hét kihagyás  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Válaszok a halál után  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Soli Deo gloria  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  képre írva  Alvó kisfiú  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Nem azt látja  Mi van, ha?  Az angyali üdvözlet  Az út  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sir Andrew Lloyd Webber  Esti kép  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  Sonka vásár  Esti képek  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  A pálma a győzelem és a diadal...  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Esti képek  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
karácsonyi ünnep, gyertyákkal díszített, adventi vasárnapokon, első vasárnap, második vasárnapi, nagy serleget, szeretetet teszi, mennybe hogy, harmadik vasárnap, fehér ragyogó, fénysugarat tart, negyedik vasárnap, béke dalát, földben szunnyad, édesanya találta, kérdéssel nyaggatta, karácsonyi időjárásra, hajadon lányok, lányok pártfogójuknak, cseresznyefa ágát, házasságot jelentett, legenda szerint, nyitott ablakon, ablakokba kitisztított, lányok jósoltak, gombócba gyúrt, boszorkányok fölismerésére, napon kellett, ünnep kezdete, éjféli misére, falu boszorkányait, kedves elképzelés, éjféli mise, karácsony kellékei, népi hiedelmek, téli napforduló, gonosz démonok, gonosz kísértetektől, élet örökzöldjének, közterületeken kivilágított, karácsonyi fényben, pogány világban, múlt században, századfordulón vált, polgári lakásokban, díszesen csomagolt, idők hajnalán, házasság istennőjének, felháborodott istenek, szeretet istenn&#245, szeretet jelképévé, első napja, angyal először, második adventi, angyal észrevétlen, világ összes, mennyben élnek, fény ragyogni, emberek szemében, emberek között, tiszta szeretet, boldogság érzése, karácsony előtti, egész Földet, gyermek megszületni, angyalod minden, angyalod szeretetét, angyalod türelemmel, gyermek felnézett, angyalod össze, földön rossz, angyalod óvni, élete kockáztatásával, gyermek szomorúan, angyalod mindig, földi hangokat, gyermek sietve, angyalom nevét, angyalod neve, lecsippenthetett, utcarészleteknek, mestercukrászok, karácsonyfáknak, kockáztatásával, megszületésének, pártfogójuknak, advertisements, közterületeken, századfordulón, kiválasztottam, legszegényebb, örökzöldjének, kiszabadulnak, meghallhassuk, kísértetektől, felháborodott, fölismerésére, tisztességgel, fénysugarával, boszorkányait, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 69 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1174
  • e Hét: 9411
  • e Hónap: 36034
  • e Év: 173406
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.