Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A világ leggazdagabb országai (2019)
  2020-03-06 19:00:06, péntek
 
   
 


A VILÁG LEGGAZDAGABB ORSZÁGAI (2019)


Melyik ország a leggazdagabb?


A kérdés hallatára a legtöbb ember Kínára vagy az Egyesült Államokra gondol, mert ezek a világ legnagyobb gazdaságai. És igen, Kína és az Egyesült Államok nagyon gazdag országok, de nem feltétlenül a leggazdagabbak a világon.

Egy ország vagyonának a kiszámítása az ország gazdaságán alapul, viszont az egy főre jutó GDP-t veszik figyelembe.

Mi a GDP?

A GDP a bruttó hazai termék, egyszerűen az áruk és szolgáltatások értéke, amelyet az ország évente gyárt.

Az egy főre eső GDP-t úgy számítják ki, hogy a bruttó hazai terméket elosztják az ország lakosságával. Meghatározza, hogy abban az országban egy személy átlagosan mekkora pénzösszegért felelős.

A GDP és az ország lakosainak az életszínvonala között egyértelmű kapcsolat áll fenn. A jövedelem temészetesen különböző, mivel ez csak egy átlagos szám az egy főre jutó GDP tekintetében.

Az Egyesült Államok a világ leggazdagabb országa?

Nem, az Egyesült Államok nem a világ leggazdagabb országa, hanem a világ legnagyobb gazdasága.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok minden egyes évben hihetetlen mennyiségű árucikket és szolgáltatást termel, az egy főre jutó GDP nagyon gyorsan csökken, amikor a GDP-t elosztják a lakossággal.

Fontos, hogy szem előtt tartsuk, hogy a leggazdagabb országokban nagy a munkaerő-bevándorlás, ami növeli a GDP-t. Ez viszont nem része az ország munkaerejének, ezért nem vehető figyelembe az egy főre jutó GDP kiszámításakor.

Itt vannak a világ 20 leggazdagabb országai

Az alábbiakban összeállítottuk a világ 20 leggazdagabb országainak a listáját, az egy főre eső GDP (PPP) szerint. A PPP a vásárlóerő-kiigazítást jelenti, figyelembe véve az ország árszintjét.

A lista a Nemzetközi Valutaalap 2019-ban előállított statisztikája alapján készült.


20. AUSZTRIA

Egy főre jutó GDP: $53,716

Ausztria egy ipari ország, magas pontjain az erdőgazdálkodás, a pásztorkodás jellemző, a völgyes részein pedig a könnyűipar, illetve a zöldmező-gazdálkodás rendelkezik fontos szereppel. Sokszínű, és önálló mezőgazdasága van, ezért az étkezési kultúra is nagyon fejlettnek mondható.

Érdekesség: Az ország számos ásványkincsben gazdag, viszont sok nyersanyagban importra szorul.


19. NÉMETORSZÁG

Egy főre jutó GDP: $53,854

Németország gazdaságilag az egyik legerősebb ország a Földön. Az egyetlen gond az, hogy a belső piacra jelentősen ránehezednek a magas szociális juttatások, ami azt jelenti, hogy a munkanélküliség Németországban hosszútávú problémát jelent.

Az ország vezető iparága a gépipar. Rengeteg elektronikai berendezést, ipari felszerelést, szerszámgépet gyárt, főleg az Európai piacra. Sok világhírű német céget ismerhetünk, ilyen például a BASF, Bosch, Volkswagen, Zeiss, Siemens.

Érdekesség: Az európai országok közül, a 2008-ban kiakalult gazdasági világválságból Németország lábalt ki a leghamarabb.


18. SVÉDORSZÁG

Egy főre jutó GDP: $54,071

Svédország a 20. Század első felében lett gazdaságilag az egyik legfeljettebb ország. Az ország szinte minden iparágánál csúcstechnológiát használ.

Svédországban termelik a világ egyik legjobb minőségű acélját, illetve a mezőgazdasága is fejlett, annak ellenére, hogy a területnek kedvezőtlen adottságai vannak.

Érdekesség: Az ország területének több, mint felét erdő borítja. Svédország az egyik legnagyobb papírgyártó.


17. TAJVAN

Egy főre jutó GDP: $55,244

Tajvan leginkább Kínához hasonlít, ha a robbanásszerű ipari és életszínvonali fejlődést vesszük figyelembe. Az országot hosszú évekig gazdasági csodaként említették, bár az is igaz, hogy a rohamos fejlődés mára már véget ért. Ez legfőképp Kínának köszönhető, hiszen korlátozza a szigetország mozgásterét, ezért csökkennek a lehetőségei, főleg gazdasági szempontból.

Érdekesség: Egy 2018-as felmérés szerint a dolgozók majdnem 90%-a szívesebben dolgozna külföldön.


16. IZLAND

Egy főre jutó GDP: $56,530

Izland egy szigetország az Atlanti-óceán északi részén, csupán 350.000 fő a népessége. Az egy főre jutó GDP részben ezért is ennyire magas.

Mivel tenger veszi körül, a halászat Izland gazdaságának a legfőbb ágazata. Rengetegen dolgoznak a gazdaság óceáni ágazatában, a munkaerő mintegy 20%-át ez teszi ki. Ide tartozik a halászat, a hal feldolgozása, a halászathoz szükséges gépek gyártása is.

Érdekesség: A magas GDP ellenére, Izland bankrendszere 2008-ban a csőd szélére került, ezért az állam hitelt vett fel.


15. SZAÚD-ARÁBIA

Egy főre jutó GDP: $56,817

Szaúd-Arábia Ázsiában helyezkedik el, az Arab-félsziget nagy részét ő teszi ki. Gazdasága a többi arab országhoz hasonlóan az olajra alapul. Az állam bevételének 75%-át csak az olajnak köszönheti. Mondani sem kell, hogy az országnak az ipar a legfeljettebb gazdasági ága.

Érdekesség: Az ország exportjának 90%-át csak az olaj teszi ki.


14. HOLLANDIA

Egy főre jutó GDP: $58,255

Hollandia rendelkezik Európa-szinten az egyik legmagasabb színvonalú gazdaságával. Ez főleg a mezőgazdaságra igaz, hiszen az óceáni éghajlat miatt nagy a takarmánymennyiség. Rengeteg virágot és zöldséget termesztenek. A mezőgazdaságon kívül az állattenyésztés is fejlett.

Érdekesség: Hollandiában található a világ legegyedibb, vizen úszó virágpiaca. Minden egyes virágtartó külön hajón helyezkedik el, és a bolt egész évben nyitva áll.


13. SAN MARINO

Egy főre jutó GDP: $61,552

San Marino, teljes nevén San Marino Köztársaság a világ egyik legkisebb országa. Európa déli részén helyezkedik el, Olaszország félszigetén, így egyetlen szomszédos országa Olaszország. Az ország GDP-jének több, mint a felét csak a turizmusnak köszönheti. Rengeteg természeti szépséggel és városi látnivalóval rendelkezik.

Érdekesség: San Marino nem tagja az Európai Úniónak, pénznemeként mégis az eurót használja. Közös megegyezés alapján, joga van euróérméket is gyártani.


12. AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK

Egy főre jutó GDP: $64,767

Az Amerikai Egyesült Államok 51 tagállamot foglal magába és Észak-Amerika középső területén helyezkedik el.

Az Államok a világ gazdaságának több, mint 22%-át teszik ki. Nagyon fejlettek az iparágaik, főleg a feldolgozóipara: rengeteg járművet, elektronikai cikket, élelmiszert gyártanak. New York sem maradhat ki a listából, hiszen itt futnak össze szinte az egész világ pénzügyi életének a szálai.

Érdekesség: Az amerikai állampolgároknak átlagosan nagyobb az adóságuk, mint a vagyonuk.


11. SVÁJC

Egy főre jutó GDP: $65,707

Svájc egy virágzó, modern ország. Saját pénzneme a svájci frank, üzleti kapcsolatban áll a szomszédos Liechtenstein-nal is. Svájc tekinthető Európa legfejlettebb és legstabilabb gazdaságának. A GDP 2001 óta csak növekszik.

Érdekesség: A svájci bankok már több évszázados hagyománnyal rendelkeznek. Rengeteg mindent titokban tartanak, köztük a bankszámlák egyenlegét is, amit még a rendőrség kérésére sem tesznek közzé. Svájc tulajdonképpen egy “menedékhely" a befektetők számára.


10. HONG KONG

Egy főre jutó GDP: $66,517

Hong Kong a negyedik legsűrűbben lakott régió a világon, és viszonylag magas jövedelmi egyenlőtlenséget szenved. Lakosai eredetileg földműveléssel és halászattal foglalkoztak, viszont a terület a világ egyik legjelentősebb pénzügyi központja és kereskedelmi kikötője lett.

Alacsonyak az adók, minimális a kormányzati piaci beavatkozás és Hong Kong egy megalapozott nemzetközi pénzügyi piac.

Érdekesség: Hong Kong a brit birodalom kolóniája lett 1842-ben, és az egész terület csak 1997-ben került vissza Kínához.


9. KUWAIT

Egy főre jutó GDP: $67,969

Kuvait egy kicsi és száraz ország, de a lakosai nagyon jól élnek. Az ország nagy mennyiségű olajat exportál, és ez lehetővé teszi számukra a víz és az élelmiszerek behozatalát.

A Kuvait olaj az ország exportbevitelének csaknem 90% -át teszi ki. Kuwaitban a lakosok nem fizetnek jövedelemadót.

Érdekesség: Úgy tartják, hogy a világ olajkészletének mintegy 10% -a Kuvaitban található.


8. EGYESÜLT ARAB AMIRSÉGEK

Egy főre jutó GDP: $70,474

Az Egyesült Arab Emírségek 7 emírséget tartalmaz, amelyek közül a leghíresebb Dubai és Abu Dhabi.

Az emirátusok legnagyobb jövedelme az olajból származik. Ezenkívül, az ország egészségügyi, védelmi és oktatási tevékenységét a sikeres olajtermelésből származó többlet pénzből fizetik, ezért az Egyesült Arab Emírségek lakosai nem fizetnek jövedelemadót.

Érdekesség: Az Egyesült Arab Emírségek nagyon szegény ország volt, amíg olajat nem találtak Abu Dhabiban, 1958-ban.


7. NORVÉGIA

Egy főre jutó GDP: $76,738

Sokan tudják, hogy Norvégia egy nagyon gazdag ország. Viszont nem tudják, hogy honnan jön ez a gazdagság.

Ebben az országban rengeteg erőforrás áll rendelkezésre, az olajtól és a földgáztól kezdve, az erdőkig és a vízenergiáig. A lakosok szerencsések, mivel élvezhetik az ország gazdagságát és a csodálatos természetet is.

Norvégia olaja sajnos nem fog örökké tartani, és amikor elfogy, az ország gazdaságát jelentősen befolyásolhatja.

Érdekesség: Norvégia a villamos energia 99% -át vízenergiából állítja elő. A világon egyetlen ország sem tud versenyezni ezekkel a számokkal.


6. ÍRORSZÁG

Egy főre jutó GDP: $82,439

Írország olyan ország, amelynek gazdasága az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt. A világ 10 leggazdagabb országa közül nem rossz ötödiknek lenni.

Az ország legnagyobb jövedelme a más országokban székhellyel rendelkező vállalatoktól származik, ami némileg kiegyensúlyozatlaná teszi az ország általános gazdaságát, így az egy főre jutó GDP szintén félrevezető.

Érdekesség: A törvény szerint az, akinek az egyik nagyszüleje ír volt, jogosult az ír állampolgárságra. Még akkor is ha nem tud semmit az országról, vagy nem járt ott soha. Az állampolgárság megszerzéséért azonban díjat is kell fizetnie.


5. BRUNEI

Egy főre jutó GDP: $83,777

Aki nem szeret adót fizetni, annak Brunei nagyon szimpatikus ország lehet. Itt nem kell adót és ÁFA-t fizetni, és ennek ellenére az egészségügy és az oktatás is ingyenes. Ráadásul az országban a kamatlábak is nagyon alacsonyak.

Brunei nagyon aktív az olaj és a földgáz kitermelésében, és a más országokból érkező befektetések Bruneit a hatodik helyre teszik a világ leggazdagabb országai listáján.

Érdekesség: Brunei 1984-ben független ország lett. Korábban a brit kormány ellenőrzése alatt volt.


4. SZINGAPÚR

Egy főre jutó GDP: $103,717

Szingapúr egy nagyon kicsi ország, amely nagyrészt a fővárosból áll. Egyike a világ sűrűn lakott országainak, de a szingapúri emberek így is nagyon jól élnek.

Az ország hatalmas vagyona elsősorban a feldolgozóiparnak köszönhető, és az áruk importálása, javítása, majd az exportálása már művészetté vált Szingapúrban.

Érdekesség: Ha Szingapúrban autót szeretnénk vásárolni vagy vezetni, akkor erre engedélyt kell kérjünk. Egy ilyen engedély 25 millió forintba kerül.


3. LUXEMBURG

Egy főre jutó GDP: $108,813

Sokan úgy vélik, hogy Luxemburg nagyon kis ország Európában. Nem egy rossz ország, de valójában nagyobb, mint Monaco, Andorra és Liechtenstein.

Luxemburgban nagyon alacsony a munkanélküliség, és az ország gazdasága egyre jobb.

Ez több fő iparágnak köszönhető, például az acélnak, a guminak és a bankoknak.

Érdekesség: A luxemburgi lakosok beszélik az luxemburgi, a francia és a német nyelvet is.


2. MACAO

Egy főre jutó GDP: $122,201

Makaó egy kis ország, amely Dél-Kínában egy félszigeten található, mintegy 600 000 lakossal.

Makaó legnagyobb bevétele a játék- és a kaszinó-tevékenységből származik, hiszen számos külföldi cég van itt jelen.

Az ország gazdagsága a textíliparból és a lábbelikből is származik, amelyek az ország exportjának 85%-át teszik ki.

Érdekesség: Macao-t egy olyan nagyvárossá szeretnék építeni, mint Las Vegas.


1. KATAR

Egy főre jutó GDP: $134,623

Eljutottunk az első helyezetthez - a világ leggazdagabb országához. Katar, mint sok szomszédja, az olajnak köszönheti gazdagságát. A katari gazdaság gyorsan nőtt az utóbbi években, elsősorban az olajárak emelkedése miatt.

Az olaj mellett Katar földgázt is exportál, miközben megpróbálja fejleszteni a vállalatokat a technológia területén, hogy ne függjenek teljesen a fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az ország lakosai nem fizetnek jövedelemadót.

Érdekesség: Az ország lakosságának mintegy 10%-a született Katarban.

Következtetés

Kína és az Amerikai Egyesült Államok ugyan nem kerültek fel erre a listára, viszont bizonyára vannak olyan országok, amelyekről tudtuk, hogy gazdagok, de olyanok is, amelyekről soha nem hallottunk.

A legtöbb ország az olajnak köszönheti a gazdagságát és a GDP nagy részét ez teszi ki. De mi lesz akkor, amikor az elfogy az olaj? Vajon milyen változáson fog átmenni ez a lista?


. . . . . . . .
 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Címkék: tüzelőanyagoktól, állampolgárságra, egyenlőtlenséget, állampolgároknak, állattenyésztés, erdőgazdálkodás, olajkészletének, befolyásolhatja, feldolgozóipara, munkanélküliség, összeállítottuk, olajtermelésből, németországban, ásványkincsben, kitermelésében, tevékenységből, szolgáltatások, életszínvonala, kiszámításakor, megszerzéséért, leggazdagabbak, állampolgárság, világválságból, földműveléssel, tulajdonképpen, mezőgazdaságra, mezőgazdaságon, életszínvonali, legjelentősebb, liechtenstein, szolgáltatást, legfejlettebb, munkaerejének, legfeljettebb, vízenergiából, textíliparból, kérdés hallatára, legtöbb ember, világ legnagyobb, ország vagyonának, ország gazdaságán, bruttó hazai, ország évente, ország lakosságával, személy átlagosan, ország lakosainak, életszínvonala között, jövedelem temészetesen, átlagos szám, világ leggazdagabb, leggazdagabb országokban, ország munkaerejének, VILÁG LEGGAZDAGABB ORSZÁGAI, Egyesült Államokra, Egyesült Államok, Nemzetközi Valutaalap, Szaúd-Arábia Ázsiában, Marino Köztársaság, Európai Úniónak, AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK, Amerikai Egyesült Államok, HONG KONG, Hong Kong, EGYESÜLT ARAB AMIRSÉGEK, Egyesült Arab Emírségek,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Te akkor érsz haza  Tulipánok  Jézus szeretete  Facebookon kaptam  Madárvilág......  Szerbiában tízezer beoltott  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Hatvanfokos  Hatvanfokos  Képes üzenet !  Rózsa üvegben  Facebookon kaptam  Hiába telt már el  Jézus szeretete  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Isten szeretete  Facebookon kaptam  Törékeny alkonyat .  Törékeny alkonyat .  Facebookon kaptam  Javulnak a járványügyi adatok  Facebookon kaptam  Mennyi olyan tett és gondolat ...  Kalkofyllit  Harmónia......  Facebookon kaptam  Tavaszi csokor  Facebookon kaptam  Kijárási tilalomkor  G.Hajnóczy Rózsa tollából  Facebookon kaptam  Hold ragyog az égnek tengerén ...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  A jövőnek élek  A divatos világ........  Kalkofyllit  Jézus szeretete  Azur andara kristály  Facebookon kaptam  Jézus szeretete  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Szép estét kívánok ! .....  Jézus szeretete  Facebookon kaptam  Jézus szeretete  Ha úgy érzed, sínen van az éle...  Isten  Teremtő  Tavaszi csokor  Az egyensúly a kulcsa  A kereszt fája  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Imunex Alga komplex gyógyhatás...  Facebookon kaptam  Piromorfit kristály  Facebookon kaptam  Tulipánok  Harmónia......  Mai harmónia kártyám  A kutyák 96 százalékos pontoss...  Szép estét kívánok ! .....  Jézus Krisztus  Krisztus  A jövőnek élek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ítélet a sikeres ember felett  Tavaszi csokor  Ahogyan Isten cselekszik velem  Facebookon kaptam  Png nő  A Nemzet fája, melynek van tör...  Tulipàn fa  Törékeny alkonyat .  Facebookon kaptam  A vallásos ember botránya  Üdvözlés  Törékeny alkonyat .  Van egy óriási dolog az életbe...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kijárási tilalomkor  Jó éjszakát!  Amint mozdulsz, a világ is moz...  Macikák......  Facebookon kaptam  Macikák......  Jézus Krisztus  Facebookon kaptam  Barit-fluorit-kálcit 
Bejegyzés Címkék
kérdés hallatára, legtöbb ember, világ legnagyobb, ország vagyonának, ország gazdaságán, bruttó hazai, ország évente, ország lakosságával, személy átlagosan, ország lakosainak, életszínvonala között, jövedelem temészetesen, átlagos szám, világ leggazdagabb, leggazdagabb országokban, ország munkaerejének, alábbiakban összeállítottuk, ország árszintjét, főre jutó, ipari ország, pásztorkodás jellemző, völgyes részein, étkezési kultúra, ország számos, egyik legerősebb, egyetlen gond, belső piacra, magas szociális, munkanélküliség Németországban, ország vezető, európai országok, 2008-ban kiakalult, egyik legfeljettebb, ország szinte, világ egyik, területnek kedvezőtlen, ország területének, egyik legnagyobb, robbanásszerű ipari, országot hosszú, rohamos fejlődés, szigetország mozgásterét, 2018-as felmérés, dolgozók majdnem, halászat Izland, legfőbb ágazata, gazdaság óceáni, munkaerő mintegy, halászathoz szükséges, csőd szélére, állam hitelt, többi arab, olajra alapul, állam bevételének, olajnak köszönheti, legfeljettebb gazdasági, ország exportjának, olaj teszi, egyik legmagasabb, mezőgazdaságra igaz, óceáni éghajlat, mezőgazdaságon kívül, világ legegyedibb, bolt egész, ország GDP-jének, felét csak, turizmusnak köszönheti, eurót használja, világ gazdaságának, egész világ, amerikai állampolgároknak, svájci frank, szomszédos Liechtenstein-nal, svájci bankok, bankszámlák egyenlegét, rendőrség kérésére, befektetők számára, negyedik legsűrűbben, kormányzati piaci, megalapozott nemzetközi, brit birodalom, egész terület, lakosai nagyon, ország nagy, élelmiszerek behozatalát, ország exportbevitelének, világ olajkészletének, leghíresebb Dubai, emirátusok legnagyobb, olajból származik, ország egészségügyi, sikeres olajtermelésből, nagyon gazdag, országban rengeteg, földgáztól kezdve, lakosok szerencsések, ország gazdagságát, csodálatos természetet, ország gazdaságát, villamos energia, világon egyetlen, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 113 db bejegyzés
Összes: 4102 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2895
  • e Hét: 15303
  • e Hónap: 44952
  • e Év: 192288
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.