Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Proli - hogy összeálljon a kép
  2020-05-03 21:00:10, vasárnap
 
 




PROLI - HOGY ÖSSZEÁLLJON A KÉP










Szentesi Zöldi László: PROLI


Így nevezzük őt, és még véletlenül sem proletárnak vagy melósnak, esetleg munkásembernek. A proli mindezek selejtje, tudatlan és rosszindulatú lény.

Óvatos becsléssel azt mondjuk, inkább milliószámra, mint százezrével fordul elő hazánkban, és korántsem a nagyvárosokban, a kommunizmus évtizedei alatt mindenhol elterjedt. Igazi közege mindenesetre Budapest, itt szó szerint percenként botlunk prolikba, ha akarunk, ha nem.

Ha a proli lényegét óhajtjuk meghatározni, ezek a szavak jutnak eszünkbe: hőbörgés, irigység, hazudozás, igénytelenség, sunyiság, rosszindulat. Ebből a pompás koktélból keverték ki őt, és bármi történjék is vele, ezek a tulajdonságai beleivódtak lényébe, ahogyan az anyaföld is beszívja a radioaktív esőt.

Állandóan panaszkodik. Valahogy úgy kanyarítja a szót, hogy belásd, mindannyian áldozatok vagyunk. Megállás nélkül fröcsög belőle a gyűlölet, és rögtön ki is mondja, amire közben gondol. Útfelújítás a Rákóczi úton? ,,Rohadjon meg, aki kitalálta!" Határon túli magyarok? ,,Felőlem megdögölhet az összes!" Eleve úgy tekint a világra, hogy csak a rosszat vegye észre belőle. Semmilyen szép és nemes körülmény nem érdekli, észre sem veszi, mert lelki beállítottsága negatív, intrikus.

A proli mindig hazudik. Pontosabban szólva, nem tudod, mikor hazudik öncélúan és mikor hazudik valamilyen kifejezett céllal. Párbeszédre képtelen

Az emberek többségében a szellemi és testi erőfeszítések tiszteletet ébresztenek, benne viszont irigységen kívül semmit sem kelt a Nobel-díjas tudós vagy az olimpiai bajnok jelenléte.

Kulturális ízlése alantas és felszínes.Aki jól néz ki, nyugalmat és erőt sugall, a proli természetes ellensége. Egyszerűen nem bírja elviselni a szellemi jelenlétet, sunyi gyűlöletet táplál minden olyan politikus iránt, aki nem hízeleg neki, a prolinak. Időlegesen azt a pártot támogatja, amelyik a leginkább felébreszti benne rossz tulajdonságait, de főként a baloldali pártokra szavaz.Közösségi oldalakon ha van egyáltalán neki,gyakran kimutatja ellenkezését, szid, kritizál, hőbörög ,utálkozik szidja a rendszert, a kormányt ,az embereket.

A prolinak nincsen apja, se anyja, se Istene, se hazája. Embernek hitvány, magyarnak alkalmatlan. Itt él köztünk, vegetál. Társadalmi, közösségi ügyekben tökéletesen használhatatlan. Ami a közösségé, azt semmire sem tartja, nem épít, csak rombol. Általában adót sem fizet, én tartom el. A prolihoz voltaképpen semmi köze a embernek. Nem honfitársunk, csak ugyanúgy néz ki a személyi igazolványunk. És annak ellenére, hogy mintha valami udvariatlanság volna, társadalmi tilalom övezi a megnevezését, jellemzését, igazából nagyon is létezik. Szerintem viszont az az udvariatlanság, hogy a fajtájából még mindig annyi járkál köztünk a XXI. században.


Link









A PROLI


"A proli ravasz. Nem hisz neked, bizalmatlan.

Meg van győződve arról, hogy be akarod csapni. Pláne, ha tudja, hogy tanultál és szellemi munkából élsz. Tanulni csak azt lehet, hogy őt hogy kell becsapni. A gondolkodás funkcióját tulajdonképpen ebben látja. Ezért ab ovo védekező állásba helyezkedik, s inkább ő üt először, mielőtt te ütnél, és hiába magyarázod utána, hogy te nem is akartál ütni. Ezért nem lehet prolival barátkozni! Vagy ha barátkozol, eljön a pillanat, amikor fellázad tehetetlen butaságában, meg van győződve arról, hogy meg akartad alázni, fitogtatni akartad a tudásodat és ezzel valami őt kihasználni akaró célt elérni, tehát valamilyen módon a kultúrával "kivenni a fegyvert a kezéből", amivel neki örökké védekezni kell az "okos" világ ellen, és mindezekért végül elárul.

Elárul mindent: téged, a világot, a saját életét. A proli örökké érzékeny. Bosszút kell állnia. A proli a legszörnyűbb állat a világon. Bár nem akarom az állatokat bántani. A proli nemcsak a fölötte állóval szemben kegyetlen: a hasonló proli szomszédja épp úgy ellensége. Lesi, figyeli, hogy mije van. Ha egy hamutartóval többje van, már följelenti, álmában megöli (ez a rosszabb).

Tehát maguk között sem tudnak békességben élni. Nem véletlen, hogy régen nem hagyták őket szabadjára. Ma azt mondják, hogy azért nem, mert féltek, hogy az urakat fölfalják. Nem! Az urak féltek, hogy ők egymást fölfalják!"


Mensáros László, az egykori neves színművész 1982-ben írta ezt a naplójába. Még a Kádár-rendszerben. A proli ugyanaz, mint a proletár, csak távolságtartóan és bizony lekezelően. A téma tabu volt a proletárdiktatúrában. Legalábbis így nyíltan kimondva. Inkább körül kellett írni, vagy még inkább kerülni kellett a témát.


Ma is! Aki előmerészkedne vele, azt nyomban gőgösnek bélyegeznék. Politikusok pedig végképp kerülik, mert abban a pillanatban sok hívet és szavazatot veszítenének vele.

Illetve mégsem. Választások után a vesztes fél emlegetni szokta ezt a kategóriát. Panelprolik. És elmondják mindennek, kicsinyesnek, földhözragadtnak, butának.

Igazuk van?

Egyáltalán: létezik-e még ez a réteg, ez a kategória, amit Mensáros már 1982-ben így jellemzett?

De még mennyire!

Rendszerfüggetlen.

Szeretik a Kádár-kor termékének és maradványának beállítani. Ennek erősen ellentmond a tapasztalat, hogy azóta mintha szaporodnának. Mások a külsőségei, de a lényeg ugyanaz benne.

Ami még rosszabb: még jobban megnőtt az egója!

Egyrészt azért, mert valamilyen szinten elhitte - bevette azt a cumit -, miszerint az úgynevezett ,,demokráciában" a Népé a hatalom, vagyis az övé, és hogy számít valamit a véleménye vagy a szavazata. A Kádár-féle proletárdiktatúrában ugyanez volt a mese, vagyis hogy a Népé, a közemberé a hatalom. De azt sokkal kevésbé hittük el. A mai demokráciás duma hatékonyabb ebből a szempontból, és így a csekély értelmű medvebocsok elhiszik, és magabiztosabbak tőle, amiatt pedig kellemetlenebbek a környezetükre.

Másrészt a korábbi kialakult struktúrák szétrohadásával és lerombolódásával felkeveredett a társadalom. Bármilyen minőségű is volt a régi rend, de legalább rend volt, de mostanra ez szétment, és az alja került felülre. Nekiszabadultak a bunkók.

Fokozza a problémát, hogy ha radikális változásokat akarunk elérni az ország gatyába rázására és a jelenlegi hazug és aljas berendezkedés túllépésére, ahhoz tényleg társadalmi összefogásra van-lesz-volna szükség. A proli mint réteg ebben nélkülözhetetlen. Megkerülhetetlen. Részben a létszáma miatt. Részben amiatt, hogy a prolinak kevés oka van ragaszkodni a mostani berendezkedéshez, és mozgósíthatóbb a változtatásokra.

Ehhez meg kell tanulni kezelni őket. Valahogy. Vezetésre, döntéshozásra nem alkalmasak. Viszont folyamatosan a ,,véleményüket" harsogják, és az ebből kialakuló általános töketlenkedés miatt nem lehet ötről hatra jutni. Tehát vezetni kell őket - de úgy, hogy ne vegyék észre. Ahhoz pedig be kell csapni vagy legalább terelgetni kell őket.

A Nép - amelynek a proli megkerülhetetlen része - saját maga vonja magára, hogy becsapják.

Egyebek közt ezért tartunk még mindig ott, ahol.


Link





 
 
0 komment , kategória:  Média  
Címkék: nélkülözhetetlen, megkerülhetetlen, földhözragadtnak, kellemetlenebbek, lerombolódásával, berendezkedéshez, használhatatlan, nekiszabadultak, magabiztosabbak, szétrohadásával, távolságtartóan, változtatásokra, tulajdonságait, munkásembernek, előmerészkedne, udvariatlanság, nagyvárosokban, tulajdonképpen, beállítottsága, mozgósíthatóbb, maradványának, igénytelenség, demokráciában, szaporodnának, felkeveredett, tulajdonságai, környezetükre, döntéshozásra, igazolványunk, töketlenkedés, erőfeszítések, berendezkedés, rosszindulatú, legszörnyűbb, rosszindulat, honfitársunk, proli mindezek, kommunizmus évtizedei, proli lényegét, szavak jutnak, pompás koktélból, tulajdonságai beleivódtak, radioaktív esőt, rosszat vegye, proli mindig, emberek többségében, olimpiai bajnok, proli természetes, szellemi jelenlétet, pártot támogatja, leginkább felébreszti, baloldali pártokra, HOGY ÖSSZEÁLLJON KÉP, Szentesi Zöldi László, Mensáros László,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét  A máj egészségének javítása te...  képre írva  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Esti kép  Alvó baby  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Jó éjszakát  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Levél lány  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Sárkány  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Alvó cica  Apu  képre írva  Minden kedves látogatómnak sze...  Szép estét  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet !  Leereszkedés és olvadás  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Márciuzs 24.  Alvó cica  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Aki belekortyol  Szép estét  Képes idézet !  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  A máj egészségének javítása te...  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem látom őket  A máj egészségét biztosító és ...  Válaszok a halál után  Szép estét kedves látogatóimna...  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Humor is meg nem is szerinted?  Minden kedves látogatómnak sze...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Odaadja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  A máj egészségét biztosító és ...  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A pálma a győzelem és a diadal...  A tavasz nem csak önmagában sz...  Reményik Sándor: Itt most virá...  Paul David Tripp Március 28  Facebookon kaptam  képre írva  Manna OWell tollából  A nagy természet  Facebookon kaptam  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Alvó kutyák  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Jó éjszakát  képre írva  Facebookon kaptam  Szép estét  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam  Boldogság  képre írva  Paul David Tripp Március 27  Esti kép  Idővel az ember megérti, hogy ...  Esti kép  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam  Idővel az ember megérti, hogy ...  Mire jók ? 
Bejegyzés Címkék
proli mindezek, kommunizmus évtizedei, proli lényegét, szavak jutnak, pompás koktélból, tulajdonságai beleivódtak, radioaktív esőt, rosszat vegye, proli mindig, emberek többségében, olimpiai bajnok, proli természetes, szellemi jelenlétet, pártot támogatja, leginkább felébreszti, baloldali pártokra, prolinak nincsen, prolihoz voltaképpen, személyi igazolványunk, proli ravasz, gondolkodás funkcióját, saját életét, proli örökké, legszörnyűbb állat, állatokat bántani, proli nemcsak, fölötte állóval, hasonló proli, hamutartóval többje, urakat fölfalják, urak féltek, egykori neves, proli ugyanaz, téma tabu, lényeg ugyanaz, cumit &#8211, úgynevezett &#8222, véleménye vagy, csekély értelmű, korábbi kialakult, régi rend, alja került, ország gatyába, jelenlegi hazug, proli mint, létszáma miatt, prolinak kevés, mostani berendezkedéshez, ebből kialakuló, proli megkerülhetetlen, nélkülözhetetlen, megkerülhetetlen, földhözragadtnak, kellemetlenebbek, lerombolódásával, berendezkedéshez, használhatatlan, nekiszabadultak, magabiztosabbak, szétrohadásával, távolságtartóan, változtatásokra, tulajdonságait, munkásembernek, előmerészkedne, udvariatlanság, nagyvárosokban, tulajdonképpen, beállítottsága, mozgósíthatóbb, maradványának, igénytelenség, demokráciában, szaporodnának, felkeveredett, tulajdonságai, környezetükre, döntéshozásra, igazolványunk, töketlenkedés, erőfeszítések, berendezkedés, rosszindulatú, legszörnyűbb, rosszindulat, honfitársunk, megnevezését, kicsinyesnek, meghatározni, hamutartóval, veszítenének, ellenkezését, mindenesetre, folyamatosan, összefogásra, változásokat, véleményüket, milliószámra, mindezekért, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 69 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 108
  • e Hét: 8345
  • e Hónap: 34968
  • e Év: 172340
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.