Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az opera - régen és most
  2020-10-24 19:00:21, szombat
 
 







Az OPERA - RÉGEN ÉS MOST


RÉGEN


Az opera régen hatalmas buli volt, ma meg csak ülünk a sötétben

Az opera fénykorának közönsége evett, ivott és beszélgetett Verdi operái alatt, mégis tudta, mikor kell ünnepelni egy új művet, és mikor kell színpadra kérni a szerzőt. Hogyan zajlott egy operaelőadás egykor, és hogyan zajlik ma?

Theodor Adorno zeneszerző, filozófus, szociológus és esztéta egyike volt azoknak, akik a 20. században feltették a kérdést: miért veszítette el az opera a társadalmi funkcióját? Burgeois Opera című cikkében leírta, hogy az opera hatása és érvénye a mai társadalomban periférikus, az operaház pedig olyan lett, mint egy múzeum, amely azért működik, hogy megőrizze a régi nagy műveket.

Miért vonzz ilyen kevés embert az opera? Túl nehéz a kortárs zene? Vagy azért, mert a nagy repertoárdarabokat ismételjük újra és újra?
És miért ül a közönség sötétben?

Ha összehasonlítjuk az opera fénykorát, a 18-19. századot a mai korral, hatalmas különbségeket látunk: a mai állapotokhoz nehezen alkalmazkodik a közönség, és más magatartású nézőknek írtak a nagy bel canto komponisták is. A szigorú szabályok miatt sokan úgy érzik, nem tudnak eleget, nem elég műveltek vagy mélyek ahhoz, hogy az opera élményében részt vegyenek.
Az olasz opera hatalmas buli volt

Itáliában az emberek beszélgettek, flörtöltek, ettek, ittak és kártyáztak, az operaház pedig az egyik legfontosabb közösségi tér volt. Az itt megjelenők társadalmi státuszukat és érdeklődésüket is jelezték jelenlétükkel azontúl, hogy kíváncsiak voltak a zenére. Egy angol úriember például felháborodottan számolt be a San Carlo-i operaházban tapasztaltakról:

A tömeg nevetgélt és beszélgetett az előadás közben...

Kicsit viselkedett csak jobban a milánói Scala közönsége, ahol a szerencsejátékokat is engedélyezték. A 19. század végén viszont betiltották a házban a ráadásokat, és a nézők nem tapsolhatták vissza egynél többször a sztárokat. 1887-ben, Verdi Otellójának premierjén az előadás negyed kilenckor kezdődött és jóval éjfél után fejeződött be, és a házszabályokat is megtörte lelkes hallgatóság. A zenét többször tapssal szakították félbe, és Verdinek számos alkalommal meg kellett jelennie a színpadon - természetesen hatalmas üdvrivalgás közepette.
Meyerbeer Ördög Róbert című operájának bemutatója

Meyerbeer Ördög Róbert című operájának bemutatója (Fotó/Forrás: Wikimedia Commons)

Az opera zenei nyelvét a hőskorban értették az emberek, és imádták kedvenc zeneszerzőiket, Verdit, Bellinit és Rossinit. De mi változott meg azóta ennyire?
Hé! Ki kapcsolta le a fényeket?

Wagner többet tett bárki másnál, hogy az emberek csak az operára figyeljenek. A bayreuth-i operaház úgy épült meg, hogy a nézők minden helyről tökéletesen lássanak, és a nézőtérről eltűntek a fények. A zeneszerző egyik írásában kifejtette, hogy az opera egy kiválasztott réteg műfaja, és elvárta, hogy a nézők teljesen belefeledkezzenek a drámába.

Wagnernek természetesen igaza volt, az operát csak úgy lehet a legteljesebb mértékben befogadni, ha másra nem figyelünk. Ugyanakkor többek között ő volt az, aki után az opera egészen megváltozott.
A közönség azelőtt úgy érezte, hogy ők irányítják a színpadot, ezután viszont a színpadról irányították őket,

a műfaj pedig ama bizonyos elefántcsonttorony tetejébe került. Így került az opera a csúcsra, és paradox módon rögtön válságba is.
Az opera ma

Egy este az operában egész más élmény ma, mint az elmúlt évszázadokban. Többek között eltűnt az új művek bemutatásának az izgalma, és a közönség a kedvenceit követeli: a Bohéméletet, a Traviatát és a Varázsfuvolát - hogy csak néhányat említsek. Az újdonság iránti igényünket vadabb, szokatlanabb rendezésekben éljük ki.
Az opera közönsége pedig többnyire konzervatív,

akik számára elsődleges fontosságú a régi értékek megtartása és a szociális rend fennmaradása. Az operaház olyan lett, mint egy templom, a különbség csupán annyi, hogy Isten helyett Puccinit árasztják el imádattal - vagy legalábbis kultikus tisztelettel. Persze a konzervativizmussal nincsen baj, de olyan intenzív műfajfejlődés, amilyenben az operának korábban része volt, egy ilyen környezetben nem képzelhető el.
A Garnier Opera lépcsője. Louis Béroud festménye.

A Garnier Opera lépcsője. Louis Béroud festménye. (Fotó/Forrás: Wikimedia Commons)

Ez a gyakorlat persze magasabb művészi színvonalat eredményezett a színpadon, akár tökéletes produkciók jönnek létre estéről estére, a közönség viszont egy VIP-klubbá változott, ahol tudni kell, melyik ária után illik és szabad tapsolni, ahol 3-4 órán át mozdulatlanul kell figyelni, és a szöveg olasz, német vagy francia.

Herbert Lindeberger, az Opera - Egy különleges művészet című könyv szerzője úgy véli, hogy ennyi idő valóban rendkívül hosszú, de nem biztos, hogy a zeneszerző úgy komponálta őket, hogy a közönség minden egyes hangra figyelni fog majd. Tudjuk, hogy Verdi, Puccini és a többiek fantasztikus zeneszerzők voltak. Hogy miért? Ezek a zeneszerzők tudták és érzékeltek, mi az, ami érdekli az embereket, és mi az, amivel megragadhatják a figyelmüket. Nem tekintették a művészi szabadság csorbulásának, ha közönségkedvenc áriákat ,,kellett" írniuk, hiszen úgy vélték, a mű csak a hatásában bontakozik ki igazán.
Az opera elválaszthatatlan a közönségétől.

Nem hiszem, hogy gumicukrot és sört kellene árusítani az Ybl-palotában előadás közben, vagy hangos beszélgetéssel jeleznünk unalmunkat egy-egy Wagner-felvonás közben. De vizsgáljuk meg, hogy miért járunk operába, és mi érdekes ebben a műfajban. Tapsoljunk, fütyüljünk és bravózzunk, ha tetszik az előadás, ne ünnepeljünk illemből és beszélgessünk az előadásról a szünetben. Közben pedig ne feledkezzünk meg róla, hogy egy zajos bárban énekelni semmivel sem könnyebb, mint operaszínpadon. Sőt, az előbbi helyen még a közönség figyelméért is meg kell küzdeni. Viszont ha ez sikerül, pontosan tudni fogjuk, mi tetszik a közönségnek. Csakúgy, mint Donizetti, Verdi és a többi nagyok.

A cikk Lindsay Michael 2004-es Why We Should Ditch the Concert Hall and Hit the Bar című írása alapján készült.

Ez a cikk a Koktélparti című sorozat része. Ön is járt már úgy, hogy meghívták egy elegáns koktélpartiba, ahol csupa sznob és nagyvilági ember mulatta az időt, de Ön csak bután állt a sarokban, mert nem tudott miről beszélgetni? Nos, ennek vége! Vágjon fel előttük azzal a sok mindennel, amit itt olvas!

Link








MOST - kicsit humorosan


Mivel nem tudunk most operába járni, nehogy elfelejtsük az alapvetéseket


AZ OPERA SZABÁLYAI


Amit mindenképp érdemes tudni az operáról:

1. Az operában végig énekelnek. Ha valaki abbahagyja akár egy pillanatra is, hálából rögtön meg kell tapsolni.

2. Az operák alaptörténete a következő: két kövér ember szerelmes egymásba és a végén egyikük vagy mindkettő meghal. Őket kell a leghangosabban megtapsolni. Ha nem halnak meg, vígoperáról beszélünk.

3. Az operák általában nem szinkronizáltak, de a szereplők gesztusaiból is kitalálható a történet.
- Ha mellükre szorítják a kezüket, mint Lajcsi, szerelmesek,
- ha a plafonra néznek: boldogok,
- ha a padlóra: szomorúak,
- ha pedig a kardjukat csapkodják: kardozni akarnak valakivel.
- a gonosz általában gonoszan néz, vagy ki van vastagítva a szemöldöke.

4. Aki a legmagasabb hangon énekel, az keresi a legtöbbet, mind a férfiaknál mind a nőknél.

5. Mivel az operákat régen írták, a szövegírók többsége szerencsére már nem kap pénzt az idióta dalszövegekért.

6. A jó és a gonosz kövér nőket a ruhájukról lehet megkülönböztetni: a jó kövér nőnek ugyanis általában jobban kivan a melle.

7. A zenészek nem azért vannak egy árokban, mert szar számokat fognak játszani, hanem azért, hogy látsszanak az énekesek.

8. Ne aggódjunk, senkit sem ölnek meg annyira, hogy a halála előtt ne tudjon még tíz percet énekelni!













 
 
0 komment , kategória:  Művészet  
Címkék: összehasonlítjuk, megkülönböztetni, tapasztaltakról, felháborodottan, közönségkedvenc, szinkronizáltak, megragadhatják, operaszínpadon, dalszövegekért, zeneszerzőiket, érdeklődésüket, beszélgetéssel, házszabályokat, leghangosabban, alaptörténete, alkalmazkodik, csorbulásának, varázsfuvolát, társadalomban, koktélpartiba, műfajfejlődés, természetesen, rendezésekben, jelenlétükkel, alapvetéseket, eredményezett, különbségeket, évszázadokban, beszélgessünk, bemutatásának, mozdulatlanul, engedélyezték, megváltozott, legteljesebb, fantasztikus, kiválasztott, opera régen, opera fénykorának, operaelőadás egykor, társadalmi funkcióját, opera hatása, operaház pedig, régi nagy, kortárs zene, közönség sötétben, opera fénykorát, szigorú szabályok, opera élményében, olasz opera, emberek beszélgettek, egyik legfontosabb, angol úriember, RÉGEN ÉS MOST, Theodor Adorno, Burgeois Opera, Verdi Otellójának, Meyerbeer Ördög Róbert, Wikimedia Commons, Garnier Opera, Louis Béroud, Herbert Lindeberger, Lindsay Michael, Should Ditch, Concert Hall, OPERA SZABÁLYAI,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png nő  Png nő  Jónás Tamás – Végtelen b...  Gonosz démon-álarc  Ne kapaszkodj magasabbra,  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Hiányzik  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png virág  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam Annuska bar...  A kételkedés kezelése  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Elköszönt  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Szívem tiéd  Szép estét  Nagyi telefonál  Png kutya  Facebookon kaptam  képre írva  Png férfi  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Zilahy Lajos gondolata  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Soha ne kedvezz...  Akarat  Png kutya  Jónás Tamás – Végtelen b...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Őrizkednünk kell...  Png csokor  Png csokor  Szívem  Alázat  Akarat  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Minden harmadik...  Hazára minden embernek szükség...  A Megváltó szolgálatában  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png férfi  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Adakozás  Varga János Veniam - Fontos sz... 
Bejegyzés Címkék
opera régen, opera fénykorának, operaelőadás egykor, társadalmi funkcióját, opera hatása, operaház pedig, régi nagy, kortárs zene, közönség sötétben, opera fénykorát, szigorú szabályok, opera élményében, olasz opera, emberek beszélgettek, egyik legfontosabb, angol úriember, tömeg nevetgélt, előadás közben, milánói Scala, előadás negyed, zenét többször, színpadon &#8211, opera zenei, hőskorban értették, emberek csak, operára figyeljenek, bayreuth-i operaház, nézők minden, nézőtérről eltűntek, zeneszerző egyik, kiválasztott réteg, nézők teljesen, operát csak, legteljesebb mértékben, opera egészen, közönség azelőtt, színpadról irányították, műfaj pedig, operában egész, elmúlt évszázadokban, kedvenceit követeli, újdonság iránti, opera közönsége, régi értékek, szociális rend, operaház olyan, különbség csupán, operának korábban, ilyen környezetben, gyakorlat persze, közönség viszont, szöveg olasz, különleges művészet, közönség minden, többiek fantasztikus, zeneszerzők tudták, művészi szabadság, hatásában bontakozik, opera elválaszthatatlan, zajos bárban, előbbi helyen, közönség figyelméért, többi nagyok, cikk Lindsay, elegáns koktélpartiba, operában végig, operák alaptörténete, végén egyikük, leghangosabban megtapsolni, operák általában, szereplők gesztusaiból, plafonra néznek, kardjukat csapkodják, gonosz általában, legmagasabb hangon, férfiaknál mind, operákat régen, szövegírók többsége, idióta dalszövegekért, gonosz kövér, ruhájukról lehet, halála előtt, összehasonlítjuk, megkülönböztetni, tapasztaltakról, felháborodottan, közönségkedvenc, szinkronizáltak, megragadhatják, operaszínpadon, dalszövegekért, zeneszerzőiket, érdeklődésüket, beszélgetéssel, házszabályokat, leghangosabban, alaptörténete, alkalmazkodik, csorbulásának, varázsfuvolát, társadalomban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2963
  • e Hét: 8185
  • e Hónap: 48006
  • e Év: 225881
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.