Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Adj helyet a jónak
  2020-12-23 20:00:28, szerda
 
   
 ADJ HELYET A JÓNAK

A MAG


Egy sikeres üzletember már idős volt és érezte, hogy eljött az ideje, hogy kiválassza az örökösét, aki továbbviszi az üzletet. Viszont nem az egyik igazgatót vagy az egyik gyermekét választotta, hanem valami egészen mást tett. Összehívta az összes fiatal alkalmazottat.
Ezt mondta nekik:

- Eljött az ideje, hogy visszavonuljak és kiválasszam a következő vezérigazgatót. Elhatároztam, hogy közületek fogok választani valakit.

A fiatal alkalmazottak megdöbbentek. A főnök így folytatta:

- Mindegyikőtöknek adok egy MAGOT - egy nagyon különleges MAGOT. Szeretném, ha elültetnétek, öntöznétek ezt a magot, és jöjjetek vissza mához egy évre azzal, amit neveltetek a magból. Akkor majd megnézem a növényeiteket és kiválasztom, ki lesz a következő vezérigazgató.

Volt a fiatalok közt egy Jim nevezetű is aznap, aki a többiekhez hasonlóan, szintén kapott egy magot. Nagyon izgatottan tért haza, s elmondta a feleségének is a történteket. A felesége segített cserepet, földet és komposztot keríteni és Jim elültette a magot. Minden nap meglocsolta és figyelte, nőtt-e a növénye. Körülbelül három hét elteltével a többi alkalmazott már a kikelt növényekről beszélgetett.
Jim mindig megvizsgálta a kapott magot, de semmi nem kelt ki belőle. Eltelt három, négy, végül öt hét, még mindig semmi. Addigra már mindenki a növényéről mesélt, de Jimnek nem volt növénye, úgy érezte, kudarcot vallott.

Már eltelt hat hónap és még mindig nem volt semmi Jim cserepében. Tudta, hogy biztosan elpusztította a magját. Mindenkinek fái és magas növényei voltak, de neki semmije sem. Jim mégsem szólt egy szót sem a kollégáinak. Tovább locsolta és trágyázta a földet. Annyira akarta, hogy kikeljen a mag.

Amikor végre letelt az egy év a cég minden fiatal alkalmazottja elhozta a növényét, hogy a vezérigazgatónak megmutassa. Jim azt mondta a feleségének, hogy ő nem fog bevinni egy üres cserepet. De ő azt válaszolta, hogy őszintén el kell mondania, ami történt. Jimnek kavargott a gyomra, úgy érezte, ez lesz életének legkínosabb pillanata, de tudta, hogy a feleségének igaza van. Elvitte az üres cserepét a tanácsterembe. Amikor Jim megérkezett, csodálattal nézte a sokféle növényt, amit a többi alkalmazott nevelt. Gyönyörűek voltak, mindenféle alakú és méretű növények. Jim letette a földre az üres cserepét, sok kollégája kinevette, páran sajnálták őt.

Amikor a vezérigazgató belépett, körülnézett és köszöntötte fiatal kollégáit.
Jim próbált meghúzódni valahol a sarokban.

- Istenem, milyen gyönyörű növényeket, fákat és virágokat neveltetek - mondta a vezérigazgató - Ma az egyikőtöket kinevezem vezérigazgatónak.

Hirtelen a vezérigazgató megpillantotta Jimet az üres cseréppel a terem végében. A pénzügyi igazgatót arra kérte, hogy hívja Jimet előre. Jim megrémült. Azt gondolta: A vezérigazgató tudja, hogy kudarcot vallottam! Talán kirúg!

Amikor Jim előrement, a vezérigazgató megkérdezte, hogy mi történt a maggal. Jim elmondta a történetét. A vezérigazgató mindenkit arra kért, hogy üljön le, kivéve Jimet. Ránézett Jimre és mindenki előtt bejelentette:

- Ime az új vezérigazgatótok! Jimnek hívják.

Jim nem hitt a fülének. Hisz még ki sem kelt a mag.

- Hogyan lehetne ő az új vezérigazgató? - mormogták a többiek.

A vezérigazgató akkor azt mondta:

- Egy évvel ezelőtt az itt lévők közül mindenkinek adtam egy magot. Arra kértelek titeket, hogy ültessétek el, öntözzétek és hozzátok vissza nekem e napon. Én mindenkinek főtt magot adtam; halottak voltak - lehetetlen volt, hogy kibújjanak a földből.
Mindegyikőtök, Jimet kivéve, fákat, növényeket és virágokat hozott nekem. Amikor észrevettétek, hogy a magok nem kelnek ki, kicseréltétek a tőlem kapott magot egy másikra. Jim volt az egyetlen, akiben megvolt a kellő bátorság és őszinteség, hogy egy olyan edényt hozzon ide, amiben a tőlem kapott mag van. Ezért ő lesz a következő vezérigazgató!


Ha őszinteséget vettek el, bizalmat arattok.
Ha jóságot vettek el, barátokat arattok.
Ha alázatot vettek el, nagyszerűséget arattok.
Ha kitartást vettek el, elégedettséget arattok.
Ha megfontoltságot vettek el, reményteli kilátást arattok.
Ha kemény munkát vettek el, sikert arattok.
Ha megbocsátást vettek el, megbékélést arattok.
Tehát, vigyázzatok, mit vettek el ma,
mert ez határozza meg, mit fogtok később learatni.
Bármit adtok az életnek, az élet visszaadja azt nektek.
Az ember nagyságát szeretetében lehet lemérni.


"Ne hallgass arra, amit az emberek mondanak, nyugodtan végezd kötelességedet. Isten nem az embereket fogja megkérdezni, mikor ítéletet gyakorol feletted."A SORS ÚTJAI - RÁCSODÁLKOZÁS


Egy 24 éves fiú bámult ki a vonat ablakán.

- Apa nézd, azok ott hátul a fák!

Az apja elmosolyodott. Egy fiatal házaspár ült mellettük és figyelték a fiú nagyon gyerekes viselkedését.

Ismét kiáltás...

- Apa nézd a felhők olyanok, mintha velünk jönnének!

A fiatal pár nem tudott már tovább ellenállni:

- Miért nem viszi el a gyerekét egy jó elmeorvoshoz? ...kérdezték az apját.

Az idős ember mosolyogva válaszolt:

- A kórházból jövünk. A fiam vakon született és csak pár nap telt el a műtét óta. Ma van az első napja, hogy láthatja a világot körülötte.

Tanulság:
Minden embernek megvan a maga története. Ne ítélkezzünk felettük, ne bántsuk őket, mert nem tudhatjuk, hogy mit éltek át, vagy mi történt velük. Az igazság néha megdöbbentő is lehet!

Egy 24 éves fiú bámult ki a vonat ablakán - Videó

Link
SZŐLŐFÜRT


Egyik reggel egy paraszt dörömbölt a ferences kolostor kapujában. Amikor a portás kinyitotta a kaput, a paraszt átnyújtott neki egy pompás szőlőfürtöt.

Drága kapus barát, ez itt a szőlőm legszebb fürtje, azért jöttem, hogy elhozzam neked ajándékba!

- Drága kapus barát, ez itt a szőlőm legszebb fürtje, azért jöttem, hogy elhozzam neked ajándékba!

- Köszönöm! Máris viszem az gvárdiánnak, aki biztosan nagyon fog neki örülni.

- Nem. Én neked hoztam.

- Nekem? Én nem érdemlem meg a természetnek ily gyönyörû ajándékát.

- Amikor kopogtattam, Te mindig szívesen nyitottál ajtót nekem. Amikor segítségre szorultam, mert a szárazság tönkretette a termést, mindennap adtál egy darab kenyeret és egy pohár bort. Azt akarom, hogy ez a fürt szőlő neked is adjon valamit a nap szeretetéből, az első szépségből.

A kapus barát letette maga elé a fürtöt, és egész délelőtt csodálta: valóban nagyon szép volt. Éppen ezért úgy döntött, hogy átadja az gvárdiánnak, aki mindig bölcs szavakkal biztatta. Az gvárdiánnak is nagyon örült a szőlőnek, de eszébe jutott, hogy van a kolostorban egy beteg barát, és azt gondolta: “Neki adom a szőlőt. Talán megajándékozza őt egy kis vidámsággal."

De a szőlő nem maradt sokáig a beteg barát szobájában, mert ő is elgondolkodott: “A szakács barát gondoskodik rólam, mindig a legjobb ételt adja nekem. Biztos vagyok benne, hogy ez a szőlőfürt majd boldoggá teszi." És amikor a szakács barát belépett hozzá az ebéddel, átadta neki a szőlőt.

- Ez a tied. Mivel te mindennap kapcsolatban vagy a természet ajándékaival, te tudni fogod, mit kezdj Istennek ezzel a csodálatos mûvével.

A szakács barátot elkápráztatta a fürt szépsége, meg is mutatta segédjének, milyen tökéletes szőlőt kapott. Olyan tökéleteset, hogy senki sem értékelhette volna jobban, mint a sekrestyés barát, aki az oltáriszentséget őrzi, és akit a kolostorban sokan szentnek tartottak.

Aztán sekrestyés barát odaajándékozta szőlőt a legfiatalabb novíciusnak, hogy megértse, hogy a teremtés benne rejlik a legapróbb részletekben is. Amikor a novícius megkapta, szíve megtelt Isten dicsőségével, mert még soha nem látott ilyen szép fürtöt. És eszébe jutott az a nap, amikor először lépett a kolostorba, és eszébe jutott az az ember, aki akkor ajtót nyitott neki. Ez tette lehetővé, hogy egy olyan közösség tagjává válhasson, amely tudja értékelni a csodákat. Így nem sokkal naplemente előtt, elvitte a szőlőt a kapus barátnak.

- Edd meg és teljen benne örömöd. Hiszen te időd nagy részét itt töltöd egyedül, ez a szőlő jót fog tenni neked.

A kapus barát pedig megértette, hogy ezt az ajándékot valóban neki szánták, minden egyes szőlőszemet hosszan ízlelgetett, és boldogan aludt el. Ily módon bezárult a kör, a boldogság és az öröm köre, amely mindig körülöleli azt, aki kapcsolatban áll a Szeretet Forrásával. Ez a szeretet körforgása.NE HAMARKODJ EL SEMMIT!


A második világháború Don-kanyari rémségeiről sok levél számolt be, dokumentumok és emlékek bizonyítják a magyar katonák kiszolgáltatott helyzetét. Antal, a harcok közepette, lefagyott lábujjakkal került hadifogságba és mire hazaindulhatott, kereken tíz esztendő telt el.

Antal állapota siralmas volt, idegrendszere tönkrement. Haza sem mert rögtön menni, öregapjához tért be először, aki messze lakván fia családjától, nem tudott róluk semmit. Amikor Antal bevonult, tízéves fiát hagyta hátra feleségével, így meg volt győződve róla, hogy őt azok már rég elsiratták. Tudta, hogy rokkantan nem képes dolgozni, de nem is akart tovább élni. Hozott magával egy pisztolyt, mert azt akarta, itthon temessék el. Öregapja nyugodtan végighallgatta zavaros gondolatait az öngyilkosságról. Csak annyit mondott:

- Ne hamarkodjál el fiam soha semmit. Fáradt vagy, aludj rá egyet, mielőtt őrültségeket teszel.

Antal lefeküdt. Reggel azzal ébredt, hogy mielőtt meghal, megnézi a házat, amit otthagyott, benéz az ablakon, aztán végez magával. Elutazott a falujába, bement az utcába és mivel már sötétedett, megállt az ablaknál, hogy megnézze, ki lakik most az ő házában. Felismerte a feleségét, aki vacsoránál ült egy férfival, aki háttal volt az ablaknak.

Antal nem hitte, hogy benne még - ilyen nyomorult testi állapotban - valaha is gyilkos indulat támadhat, de ösztönösen pisztolya után nyúlt a felismerése, hogy a feleségének szeretője van.

Hirtelen öregapja szavai csendültek meg benne. Hogy a fülében-e, vagy égi hang volt, nem tudta, de ezt hallotta:

,,Ne hamarkodjál el soha semmit!"

Antal megfordult és elment a vendégfogadóba, ami ugyanott volt, ahol régen.

Másnap reggel újra elment a házhoz, de most nem az ablakhoz állt, hanem az ajtón ment be. A felesége zokogva borult a nyakába, nem tudott szólni, csak sírni! A másik szobából kilépett az a férfi, akit este látott. Dermedten nézte zokogó anyját, aztán felkiáltott:

- Édesapám! - és odament hozzá ölelésre.

Apja csak most ismert férfivá érett fiára.

Borzadva gondolt a tegnap esti önmagára, de nem szólt semmit, csak átölelte családját és hálaimába kezdett.

Ismeretlen szerző

 
 
0 komment , kategória:  Irodalom - Publicisztika  
Címkék: oltáriszentséget, vezérigazgatónak, mindegyikőtöknek, vezérigazgatótok, hazaindulhatott, megfontoltságot, öngyilkosságról, kiszolgáltatott, kötelességedet, odaajándékozta, végighallgatta, vendégfogadóba, megajándékozza, nagyszerűséget, elgondolkodott, elégedettséget, visszavonuljak, megpillantotta, vezérigazgatót, alkalmazottak, vezérigazgató, idegrendszere, elmosolyodott, rácsodálkozás, növényeiteket, alkalmazottat, elkápráztatta, mindegyikőtök, alkalmazottja, elpusztította, kicseréltétek, tanácsterembe, észrevettétek, részletekben, elhatároztam, megvizsgálta, sikeres üzletember, egyik igazgatót, egyik gyermekét, összes fiatal, következő vezérigazgatót, fiatal alkalmazottak, nagyon különleges, évre azzal, következő vezérigazgató, fiatalok közt, többiekhez hasonlóan, felesége segített, többi alkalmazott, kikelt növényekről, kapott magot, növényéről mesélt, HELYET JÓNAK, Amikor Jim, Ránézett Jimre, SORS ÚTJAI, Szeretet Forrásával, HAMARKODJ EL SEMMIT, Amikor Antal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Juhász Ferenc : Húsz éves volt...  Mosoly mára........  Facebookon kaptam  Szép estét  Téged átölelve  Facebookon kaptam  Üdvözlet Szegedről.....  Göngyölt hús  Facebookon kaptam  Vallásos külsőségek  A fáradhatatlan szív . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szelenit  Csodálatos Erdély........  A gonosz győzelméhez  Ételek magasvérnyomásra  Ez volt Szulejmán szultán utol...  Csodálatos Erdély........  Facebookon kaptam  Szép estét  Őszi este  Napraforgók  Facebookon kaptam  A manipulációról  Szép mai napot !........  Gyémántok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi a múló pillanat?  Facebookon kaptam  Test  Facebookon kaptam  Lépcső  Facebookon kaptam  Kellemes meglepetés  Őszi Napsütés  Nincs haragom Megmosolygom már...  Bécs-Botanikus kert........  Szép estét kedves látogatóimna...  Tudod, kisfiam, a világon nagy...  Kapaszkodós  Kvarc kristály  Levél az erdőből.......  Facebookon kaptam  Ezzel a csodás képpel kivánok ...  Test  Jó reggelt kedves látogatóimn...  Őszi Napsütés  Magával raadó örvény .  Kívánok neked  Ételek magasvérnyomásra  Facebookon kaptam  Csiszolt gyémántok  Test  Kicsi talpak  Facebookon kaptam  Jó éjszakát!  Legyetek az Univerzum legboldo...  Őszi dekoráció  Utassy József : Szép lassan  Png virág  Facebookon kaptam  Szárnyaló szív  Anya csókja  Ezt az utat nem lehet lerövidí...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyémántok  Fekete macska  Mosoly mára........  Őszi dekoráció  Png virág  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Test  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vándor .  Kicsi talpak  Facebookon kaptam  Születésnapomra  Szárnyaló szív  Szeretettel Mindenkinek !  Kívánok neked  A szeretet hosszútűrő  Facebookon kaptam  Pénz hullám  Jó éjszakát!  Bécs-Botanikus kert........  Odafentről vigyáz.......  Juhász Gyula: Mit akartam?  Anya csókja  Az imáról  Fekete macska  Test  Madárlesen.......  Fekete macska  Apám síremlékére  Őszi csokor 
Bejegyzés Címkék
sikeres üzletember, egyik igazgatót, egyik gyermekét, összes fiatal, következő vezérigazgatót, fiatal alkalmazottak, nagyon különleges, évre azzal, következő vezérigazgató, fiatalok közt, többiekhez hasonlóan, felesége segített, többi alkalmazott, kikelt növényekről, kapott magot, növényéről mesélt, vezérigazgatónak megmutassa, üres cserepet, feleségének igaza, üres cserepét, sokféle növényt, vezérigazgató belépett, egyikőtöket kinevezem, vezérigazgató megpillantotta, üres cseréppel, terem végében, pénzügyi igazgatót, vezérigazgató tudja, vezérigazgató megkérdezte, vezérigazgató mindenkit, vezérigazgató akkor, évvel ezelőtt, tőlem kapott, kellő bátorság, olyan edényt, élet visszaadja, ember nagyságát, emberek mondanak, embereket fogja, vonat ablakán, apja elmosolyodott, fiatal házaspár, felhők olyanok, idős ember, kórházból jövünk, fiam vakon, első napja, világot körülötte, maga története, igazság néha, paraszt dörömbölt, ferences kolostor, portás kinyitotta, paraszt átnyújtott, pompás sz&#245, szárazság tönkretette, darab kenyeret, pohár bort, fürt sz&#245, kapus barát, beteg barát, szakács barát, legjobb ételt, természet ajándékaival, csodálatos m&#251, szakács barátot, fürt szépsége, sekrestyés barát, oltáriszentséget &#245, kolostorban sokan, legfiatalabb novíciusnak, teremtés benne, legapróbb részletekben, novícius megkapta, olyan közösség, kapus barátnak, ajándékot valóban, öröm köre, szeretet körforgása, második világháború, magyar katonák, harcok közepette, feleségének szeretője, ablakhoz állt, ajtón ment, felesége zokogva, másik szobából, tegnap esti, oltáriszentséget, vezérigazgatónak, mindegyikőtöknek, vezérigazgatótok, hazaindulhatott, megfontoltságot, öngyilkosságról, kiszolgáltatott, kötelességedet, odaajándékozta, végighallgatta, vendégfogadóba, , ,
2021.09 2021. Október 2021.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 295 db bejegyzés
Összes: 4276 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 443
  • e Hét: 6611
  • e Hónap: 28031
  • e Év: 488154
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.