Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kertépítési - kerti munkák tavasszal
  2021-03-02 21:30:46, kedd
 
   
 KERTÉPÍTÉSI - KERTI MUNKÁK TAVASSZAL


A tavasz a Föld ébredése.
A márciusi szél pedig a reggeli ásítása.

(Lewis Grizzard)
ÉBRED A TERMÉSZET


Ébred a természet: egyik nap még szürke, aztán zöld.
Lassan éled a természet, és a csendes, magányos táj apránként felélénkül.
Lassan éled a természet. Még kicsit szürke, még kicsit sáros, még kicsit túlságosan csendes a vidék, de már érezni, hogy a fák között lassan előbújik újra a tavasz...

A melengető napsugarak, a kellemes, tíz fok fölötti hőmérséklet érzékelhető hatással van a természetre. Kibújtak és virulnak a krókuszok, rügyezik az orgonabokor.Rügyező és virágzó fákkal éled újra a természet


A tavasz az újjáéledés és a megújulás jelképe, ezt pedig a kiskertek is tökéletesen jelzik. Megmetszett gyümölcsfák, nyíló tavaszi virágok, rügyező alma, barack, cseresznye és fügefák jelzik, hogy valami új, ebben az évben is elkezdődik.

Szép tavaszi napok jönnek, 20-25°C, szikrázó napsütés. Szépen süt majd a nap, kiülhetsz a nyitott teraszra, abba a nagyon kényelmes kerti székbe.

Elégedetten csodálod a kertedet, a frissen vágott pázsit zöldell, harmatos. Minden növény, virág egységben van a kerttel, minden részlet a kerti tavon keresztül a kis szökőkútig a béke szigete, a megtestesült harmónia. Igazán elfejted minden bajod ebben a megnyugtató környezetben. Kipihent vagy és feltöltődött.


Nem tudsz betelni a kerttel...


Élvezed, hogy kinyílt az élettered, örülsz annak, hogy idén már lesz néhány szem őszibarack a fán, örülsz az egy szem diónak a kis diófádon, örülsz annak, hogy a gyerekek reggelente szemezgetik az epret és a málnát, örülsz a nyíló rózsáidnak és az illatozó violáknak, levenduláknak, és boldogan és büszkén hozod be a kertből a napi 3-4 szem saját, édes paradicsomot.

Tavasszal végre langyos a szél, a levegő megtelik a föld és a nyíló virágok illatának a keverékével, ez maga az élet illata. Ilyenkor az ember nyújtózik egyet és vérében érzi, menni kell, közelről kiélvezni a felengedett föld jótékony leheletét.Engedjünk a kikelet csábításának, vegyük nyakunkba a kertet, segítsünk növényeinknek is kiszabadulni a tél fogságából.Éled a természet, várnak minket a kerti munkák


Amikor beköszönt a tavasz és újjáéled a természet, a kerttel rendelkezőkre számtalan feladat és kihívás vár. Mire kell odafigyelnünk a fák és bokrok metszésénél? Mit tegyünk a gyeppel és a kerti tavakkal? Milyen a jó öntözőrendszer? És mekkora költséggel jár mindez, ha szakemberekre bízzuk a kertkarbantartást?


A nulladik lépés


Mielőtt belevetnénk magunkat a munkába, érdemes átnézni a kerti szerszámok állapotát. A megfelelően karbantartott és megtisztított eszközpark ugyanis elengedhetetlen a hatékony és eredményes kertrendezéshez.

Ha szerszámaink berozsdásodtak a tél során, dörzsöljük át őket drótkefével! Extrém esetekben bevethetünk rozsdaoldó szereket is, de az ecetes áztatás vagy a szódabikarbónás pasztával való átdörzsölés is hatásos lehet.

A fanyelű szerszámok esetén fennáll a veszélye annak, hogy munka közben előbb vagy utóbb eltörnek a kezünkben. Ezért ha az eszköz nyele repedt vagy korhadt, inkább cseréljük le!

Ha lötyög a nyél, cseréljük ki a a tartószeget! A fát meleg, langyos vízzel tisztíthatjuk meg, majd használat előtt dörzsöljük át csiszolópapírral, a szálkák eltávolítása érdekében!

A metszőollók esetében pedig a megfelelő élezésre és rugók kifogástalan működésére kell odafigyelnünk.


Növényeink gondozása


A legtöbb esetben a télen elfagyott, elszáradt részek levágásával indul a munka. Erre ajánlott kiemelt figyelmet fordítani, hiszen a helyes metszéssel jelentősen kitolhatjuk növények élettartamát, a gyümölcsfák és -bokrok termőképességét pedig akár 30 százalékkal is megnövelhetjük.

A metszésnél arra törekedjünk, hogy a korona szellős és egyenletes legyen, hogy minden ágat ugyanolyan mértékben érjen majd a napfény és a permetszer. A “versengő" ágak közül mindig az erősebbet hagyjuk meg! Közvetlenül a metszési munkák után végezzünk tavaszi lemosó permetezést is!

A füves területek tavaszi felkészítése a gereblyézéssel indul, amellyel eltávolíthatjuk az őszről-télről visszamaradt falevélmaradványokat. Ezt követi a gyeplazítás vagy gyeplevegőztetés, amelynek lényege, hogy a fű tövét levegőhöz juttassuk.

Végül pedig ne feledkezzünk meg a tápanyag utánpóltásról sem! A füves területek, valamint a termő- és dísznövényeink egy jó minőségű műtrágya vagy tápoldat segítségével szinte újjászülethetnek. Választásnál mindig figyeljünk a növények igényeire, az adagolásnál pedig minden esetben a gyártó utasítását kövessük!


A víz az úr


Ahhoz, hogy növényeink szépen fejlődjenek, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű víz biztosítása is. Egy öntözőrendszer nagyban megkönnyítheti a dolgunkat, de ettől még ugyanúgy oda kell figyelnünk a kertünk igényeire.

Ha öntözőrendszer kiépítésén gondolkodunk, érdemes olyat választani, amellyel 24, vagy akár 48 órát is csúsztathatjuk a programot. Így egy esős időszakot követően néhány gombnyomással kihagyhatjuk az aznapi öntözést, ha úgy ítéljük meg, hogy elegendő a talaj nedvességtartalma. Az esőérzékelő pedig automatikusan kikapcsolja a soron következő programot a csapadékos időjárás esetén.

Ahogy melegszik az idő, érdemes fokozatosan növelni az öntözés időtartamát is. A gyepet napi egyszer ajánlott öntözni, leginkább a kora reggeli vagy a késő esti órákban. A cserjéket elegendő 2-3 naponta ellátni új vízzel, akkor viszont akár 30 percig is működtethetjük a csepegtető rendszert.

Ha pedig már a víznél tartunk, nem feledkezhetünk meg a kerti tavakról sem. Tavasszal ezek felszínét érdemes megtisztítani az úszó szennyeződésektől, valamint ki kell szedni az elhalt növényi részeket is. A teljes vízmennyiség egyharmadát ajánlott frissre cserélni.

A csobogók, szökőkutak motorját vegyük ki, szedjük szét, amennyire lehet, és alaposan tisztítsuk meg a lerakódásoktól és a vízkőtől! A szivattyúk szűrői és tömlői mindig legyenek tiszták! Ha nem sikerül maradéktalanul eltüntetni az alga- és iszaplerakódásokat, inkább cseréljük le az alkatrészeket!ELSŐ A METSZÉS


Jó pap holtig tanul, jó kertész holtig tanulja a metszést!

A metszés tudomány, külön univerzum a kertészkedéssel kapcsolatos tevékenységek között. De azért nem kell megijedni, ha egy-két alapszabályt betartunk, akkor alapfokon mindenki ,,belevághat"! Akár már februárban.Ha enyhe az idő, a tavaszi metszést már február közepétől elkezdhetjük, főleg a strapabíróbb fajták esetében, mint a körte vagy az alma. Barackkal, szilvával azonban nem árt megvárni a márciust, mert ha nagyon ,,röpködnek a mínuszok“ körülöttünk, és éjszaka erősen fagypont alá zuhan a hőmérséklet, akkor a megmetszett ágak könnyen visszafagyhatnak! Viszont az is fontos, hogy a tél végi metszést legkésőbb március közepéig ildomos befejezni a tavaszi lemosó permetezés miatt.


Koronaritkítás


Az almafa, a körtefa és a szilvafák sűrű koronát nevelnek, ezért a koronaritkítást kötelező elvégezni rajtuk. Nem kell sajnálni fáinkat, de azért először alaposan járjuk körbe őket, hogy ne negyedóra metszés után derüljön ki, hogy mit is kellett volna csinálni!


Egészségügyi metszés


A metszést mindenképpen azokkal az ágakkal kell kezdeni, ami sérült, beteg, megtört, vagy már visszafagyott, esetleg nagyon sok rajta a kártevő, a kórokozó.


Az egymást keresztező, befelé növő ágakat tőből ki kell metszeni vagy fűrészelni


Így járjunk el a törött, sérült, felkopaszodott ágakkal is. Ezáltal a megmaradó termőrészek több fényhez jutnak, a rajtuk levő gyümölcsök biztosabban megtermékenyülnek, és nem utolsó sorban sokkal finomabbak lesznek.


Növekedési ciklusok

Nagyon fontos, hogy tudjuk, a növényeknek, többek között a gyümölcsfáknak növekedési ciklusaik vannak, tehát teljesen máshogy növekszik egy egészen fiatal fácska, mint egy komoly, méretes gyümölcsfa.

A gyümölcstermő növények élete három szakaszra osztható. Az első az erőteljes növekedésé, amikor kialakul a koronaváz, a jövendő termőrészek alapjaival. Ekkor a fa kevés termést hoz. A második szakasz a termőre fordulás. A fa növekedése ebben a periódusban mérséklődik, és már sok termőrész képződik. A harmadik szakasz a termés csökkenése, az öregedés, amikor a növekedés és a termésképzés mérséklődik, majd megáll.
A metszés erősségét tekintve is háromféle metszésről beszélhetünk


Van gyenge, közepes és erős, ami attól függ, hogy mennyit vágunk vissza az adott ágból.

A gyengébb metszés a termőrészek képződését növeli, ezért fiatal fákat közepesen erősen vágjuk vissza, vagy gyengén (a vessző 1/3-át vágjuk le) metsszünk a fa növekedési erejétől függően. ,,Örökzöld" szabály, hogy az erősebb vesszőket hosszabbra, a gyengébbeket rövidebbre metsszük vissza.

Figyeljünk oda, hogy lehetőség szerint mindig a kifelé mutató rügy felett vágjunk, hogy ne befelé nőjenek a hajtások, mert akkor a korona belseje sűrűsödne. A vízszintes hajtásoknál a felső oldalon fejlődik a termőág a rügyekből. Ezért ha választani kell, az oldalra és lefelé tartó nyúlványoktól szabaduljunk meg. Nőjön a fánk felfelé! A párhuzamos csúcshajtásoknál a gyengébbiket mindig tőből nyessük le!

Erős metszéssel alakítjuk a fa hosszanti növekedését, míg termőágat gyönge visszametszéssel nyerhetünk. A visszametszést mindig átlós szögben és 4-5 milliméterrel a rügy fölött kell elvégezni, mivel a sérült ágrész visszaszáradhat vagy fagyhat.

A metszés folyamán figyelembe kell vennünk, hogy a növények mindig felfelé nőnek, tehát ha levágunk egy ágacskát, akkor az utolsó rügy fog a leggyorsabban nőni. Hiába van alatta egy csomó hajtás kezdemény, biztos, hogy a felső fog a legerőteljesebben és a legjobban fejlődni. Ezt nevezzük ,,csúcsdominanciának". A kertész pedig éppen ezt használja ki, hogy amelyik rügyre levágja az ágacskát, az a rügy lesz a legfelső, vagyis az fog a legjobban nőni. Így tudjuk irányítani a növekedést.Általában azokat a gyümölcsféléket, amelyek gyümölcsei nagy tömegűek - alma, körte, őszibarack -, vagy metszés nélküli állapotuk gondot okoz, a termés mennyisége és minősége jelentősen csökkenne - málna, szeder, ribizli, köszméte, fekete bodza - minden évben illik megmetszeni.

Azonban néhány faj esetében elegendő két-, esetleg három évente metszeni. Ez utóbbiak közé tartozik a kajszibarack, a meggy, a cseresznye, a szilva, a dió, a mandula és a mogyoró. Az őszibarack és a szőlő termőre metszését azonban nem kell elsietni; érdemes addig türelemmel lenni, amíg a rügyek kissé duzzadni kezdenek, és maguktól jelzik, milyen hosszú termőcsapokat kell hagyni.

Meglehetősen gyakran elkövetett hiba, hogy túl sok rügyet hagynak a tőkéken/ágakon. Holott ez nem jelenti azt, hogy ettől több termésünk lenne, mert a nagyobb számú termés nem tud majd rendesen fejlődni, mivel nem kapnak elegendő energiát.

Rendkívül fontos, hogy MINDIG éles és TISZTA eszközzel dolgozzunk, hogy ne roncsoljuk vagy fertőzzük meg a növényeinket!
Ne feledkezzünk el a metszést követően a sebek kezeléséről sem!

Hiszen komoly sebeket ejtünk a növényeinken, a vágási felületek pedig utat engedhetnek a gombáknak és baktériumoknak, amelyek tovább terjedve ágelhalásokat, mézgásodást okozhatnak. Ezért egy ecsettel finoman menjünk végig a megmetszett felületeken, és kenjük be őket sebkezelővel.

Ám a legfontosabb dolog a metszéssel kapcsolatban, hogy elfogadjuk, hogy a metszés nem az azonnali eredményről szól. Nagy valószínűséggel csak a következő év(ek)ben fogjuk tisztán látni, hogy a metszés a megfelelő eredményt hozta-e. És ha nem, akkor tanulni kell a hibákból, és ismét meg kell próbálni!KERTÉPÍTÉSI TEENDŐK TAVASZRA ILL. NYÁRRA


Megfelelő hozzáértéssel és főként öntözőrendszer telepítése mellett a tavaszi kertépítés épp úgy lehetséges és megszokott, mint más évszakokban, bár szakmai szemmel nézve a kertépítés igazából ősszel a legideálisabb, ettől függetlenül tényszerűen tavasszal és kora nyáron a legnagyobb a kereslet a kertek kialakítása, megújítása iránt. A tavaszi kertépítés mellett szól ugyanis, hogy a kerttulajdonosok, a tavaszi munkálatok eredményét azonnal és egész évében (nyáron és ősszel) élvezhetik, s nem csupán a következő kerti szezonban, másfelől a fagyveszéllyel sem kell különösebben kalkulálni, ráadásul az egyre melegedő talaj könnyíti a növények legyökerezését.TAVASZ A KERTBEN: A MEGÚJULÁS IDŐSZAKA


A tél, a hűvös és szürke idő elmúltával rendszerint tetterősen állunk neki kertünk gondozásához, felújításához. Ez egyfelől jelentheti a meglévő kertünk ápolását, kitakarítását vagy akár egy teljesen új elképzelés szerint történő tavaszi átépítését vagy újjáépítését is a kertnek. Mielőtt belekezdenénk kertünk átalakításába fontos, hogy végiggondoljuk mit is szeretnénk, és hogy milyen kert is illik hozzánk és lakhelyünkhöz, otthonunkhoz.KERTÉPÍTÉS TAVASSZAL?


Megfelelő hozzáértéssel és főként öntözőrendszer telepítése mellett a tavaszi kertépítés épp úgy lehetséges és megszokott, mint más évszakokban, bár szakmai szemmel nézve a kertépítés igazából ősszel a legideálisabb. A tavaszi kertépítés mellett szól ugyanakkor, hogy a kerttulajdonosok, megrendelők a tavaszi munkálatok eredményét azonnal és egész évében (nyáron és ősszel) élvezhetik, s nem csupán a következő kerti szezonban, másfelől a fagyveszéllyel sem kell különösebben kalkulálni, ráadásul az egyre melegedő talaj könnyíti a növények legyökerezését.Akár tavasszal, akár más évszakban építünk kertet, első lépésként minden esetben érdemes egy kívánságlistát készítenünk, hogy milyen kerti építményeket és növényeket szeretnénk látni kertünkben. Növénylista készítése azért is szükséges, mert átgondolt és tervszerű kiültetés hiányában sokan esnek abba a hiba, hogy minél előbb szeretnék kertjüket késznek, burjánzónak látni, emiatt szorosan egymás mellé ültetünk különböző színpompás, nagyobb méretű növényeket, melyeknek azonban megfelelő élettérre lenne szükségük, a túlzottan szoros összeültetésükkel pedig veszélybe kerül a fennmaradásuk. Ha nem biztos elképzelésében mindenképp javasolt kikérni egy szakember véleményét.

Kertépítés előtt vázoljuk fel területünket, és jelöljük rajta a kívánságlistánkon szereplő elemeket. Felülnézeti rajzunk mellé készíthetünk térbeli rajzot, hogy lássuk elképzelésünk valóban a várt eredményt fogja-e nyújtani. Látványtervek készítésénél is javasolt szakember segítségét kérni. Amennyiben elkészültünk terveinkkel előkészíthetjük kertünket a további munkálatokra. Kertünk kialakításánál elsődleges feladatunk a tereprendezés, mely során megfelelő körülményeket biztosítunk a kerti elemeknek és növényeknek. A tereprendezés után következik a különböző szerkezetek (pl.: teraszok, burkolatok) helyének kijelölése és megépítése. Mikor már látjuk a határokat, elkezdhetjük a füvesítést is, és végül elhelyezhetjük növényeiket az elképzelt helyükre.A TAVASZI FÜVESÍTÉS ELŐNYE ÉS HÁTRÁNYA


Mint minden tavasszal végzett kerti munkának, a tavaszi füvesítésnek is az a fő előnye, hogy végeredményét egész évben élvezhetjük. De amíg gyepszőnyeget a kellő öntözés biztosítása mellett lényegében egész évben bármikor könnyedén fektethetünk, addig a fűmagvetés tavasszal némileg több odafigyelést igényel (pl. a területen akár többszöri gyomirtás is szükséges), mint ősszel. Tavaszi füvesítésnél különösen ügyelnünk kell arra, hogy ha gyorsan felmelegszik az idő, kellően intenzív öntözést biztosítsunk a frissen füvesített területnek, mert a kiszáradás a csírázó növények elhalásához vezetne.


NEM ELÉG KORÁN KEZDENI...


A fagyok elmúltával, lényegében az első melegebb, napsütötte napokkal együtt megélénkül a kertépítő szakma, mivel a kerttulajdonosok szeretnék mielőbb viszontlátni megálmodott kertjüket. Kérdés azonban, hogy a hazai időjárási viszonyok között mikor lehetséges belevágni a munkálatokba? A kérdésre adható válasz az, hogy a fagyok elmúltával lényegében nincs akadálya a kültéri munkavégzésnek, így mint általában az építőiparban, a kertépítésben sincs akadálya még a téli hónapokban való munkavégzésnek sem, feltéve, hogy a talaj nem fagyott, ellenben kellően száraz és munkavégzésre alkalmas a terület a kertben.

Ez az idilli állapot hagyományosan március hónapban szokott beköszönteni, hol annak elején, sokszor a közepén, de legkésőbb március második felére már kertépítésre alkalmas az időjárás. Egyébiránt hiába is szeretnénk ennél korábban belefogni a kivitelezésbe, mert jellemzően a kertészetek is üresek még, a növénykészletek felöltése szintén csak márciusban kezdődik meg, továbbá a gyepszőnyeg felszedése sem lehetséges ennél korábban. Megfelelő alapanyag nélkül pedig rendszerint nincs értelme belevágni a kivitelezésbe.

Jellemzően tehát március hónaptól kezdődően indul minden évben újra a kertépítő szezon Magyarországon. Kora tavasszal azonban még sokszor szeszélyes az időjárás, és bizony néha kisebb fagyok vagy havazás lep meg minket a kivitelezés közben. Aggodalomra azonban nincsen ok, ezeket a kisebb tavaszi fagyokat már könnyen átvészelik a növények és a fű is, így egész évben üdén zöldellő a kora tavasszal újonnan kialakított kertünk.TAVASZI TEENDŐK A KERTBEN


Amint az előzőekben láthattuk, a kisebb-nagyobb volumenű kertépítés tavasszal és nyáron éppúgy elvégezhető feladat, mint ősszel. A tavasz beköszöntével azonban akkor is számos - az alábbiakban felsorolt - kerti munka vár minket, ha a komplett kertépítés vagy nagyobb kertfelújítás helyett ,,csupán" a meglévő kertünket szeretnénk formába hozni.


Általános fenntartási munkálatok


- az ágyásokat, növények töveit, valamint a térburkolatok közeit gondosan gyomláljuk ki, szükség esetén (a dísznövényeket elkerülve) gyomirtóval permetezzünk

- a kigyomlált és szabadon álló talajrészeket kb. 5-8 cm vastagon fedjük be fenyőhánccsal (mulccsal) a további gyomosodás megelőzése érdekében

- az üres virágágyásokat, növénytartó edényeket tetszés szerint ültessük be növényekkel: virágzó egynyárikkal, évelőkkel

- ellenőrizzük és próbaüzemmel indítsuk újra az öntözőrendszert,

- öntözőrendszer hiányában ellenőrizzük a kert megfelelő öntözéséhez szükséges eszközök állapotát.


A gyep tavaszi ápolása


- szükség esetén fektessünk gyepszőnyeget, vagy magvetéssel ültessünk új gyepet

- tavasszal okvetlen végezzük el a gyep szellőztetését és szükség szerinti felülvetését

- a fű - időjárástól függően - március, április hónapban folyamatos növekedésnek indul, ekkortól szükséges a gyep rendszeres nyírásáról gondoskodnunk

- a lenyírt füvet gereblyézzük össze, mert az elpusztult fűszálak a talajra rakodnak, és amennyiben nedvesség éri őket, úgy az így képződő filcszerű réteg akadályozza a talaj megfelelő szellőzését

- kézi gyomláló eszközzel távolítsuk el a gyomokat és a hátramaradó lyukakat termőfölddel tömjük be, majd a foltot vessük be fűmaggal

- kézi gyomlálás helyett - a gyomok nagyobb számára tekintettel - választhatjuk a szelektív gyomirtó alkalmazását is - tavasszal gondoskodjunk a gyep megfelelő tápanyag utánpótlásáról is, e körben javasoljuk jó minőségű hosszú hatású gyepműtrágya egyenletes kiszórását a teljes gyepfelületre


Fák és cserjék tavaszi ápolása

- az elhalt, beteg ágakat vágjuk le - a sövényeket kézi ollóval, vagy gépi sövénynyíróval nyírjuk formára

- kora tavasszal metsszük meg a nyár folyamán virágzó cserjéket, míg a tavasszal virágzóak metszését lehetőség szerint a virágok elhervadása után azonnal végezzük el

- kora tavasszal - a rügyfakadás előtt - preventív célzatú permetezés ajánlott (ún. lemosó permet)

- a cserjék tápanyag utánpótlása érdekében a növények töveinél juttassunk a talajba hosszú hatású műtrágyát


Évelők tavaszi ápolása

- a télre meghagyott és elhalt hajtásokat vágjuk le

- amennyiben ősszel nem került rá sor, úgy kora tavasszal a nagyobb méretű évelőtöveket emeljük ki a talajból és tőosztást követően ültessük vissza őket

- az évelők tápanyag utánpótlása érdekében a növények töveinél juttassunk a talajba szerves trágyátNYÁRI KERTI MUNKÁK


Általános kertfenntartási munkálatok

- rendszeresen öntözzük a növényeinket és a gyepfelületet

- az öntözést lehetőség szerint akkor végezzük, amikor nem éri napsütés a kertet (kézi öntözést naplemente után végezzük, az öntözőrendszert pedig hajnali öntözésre állítsuk)

- rendszeresen távolítsuk el a mulcsrétegen át-áttörő gyomokat

- az elhervadt hajtásokat, virágokat távolítsuk el, hogy mielőbb újabb növények nőhessenek helyettük


A gyep ápolása


- a növekedő gyepet nyírjuk rendszeresen, a fűnyírót olyan magasságba állítsuk, hogy max. a fű hosszának harmadát nyírjuk le

- a lenyírt füvet gondosan gereblyézzük össze, és lehetőség szerint a nyesedéket házi komposztálóba gyűjtsük

- ügyeljünk a gyomok rendszeres eltávolítására


Fák és cserjék ápolása

- a formára nevelt fákon és cserjéken rendszeresen végezzük el a formatartó metszéseket

- a sövényeket kézi ollóval, vagy gépi sövénynyíróval igazítsuk kb. havonta 1 alkalommal

- gondoskodjunk az elhervadt rózsák és egyéb virágok eltávolításáról

- a kúszónövények mind hosszabb friss hajtásait rendszeresen kötözzük a megfelelő támasztékhoz


Évelők ápolása


- védekezzünk a csigák pusztításával szemben

- a nem fagytűrő évelőkről (pl. muskátli) a nyár vége felé vágjunk le dugványoknak való hajtásokat a jövő évi évelőink elültetéséhez
Az alábbi Linkek és videók segítséget nyújtanak mind a tavaszi munkákhoz mind a metszési ismeretek elsajátításához is


Kezdődhet a nagy tavaszi kerttakarítás!

Link12 kihagyhatatlan kerti teendő márciusra

LinkSzínt a kertbe! - így készíts virágágyást

LinkA kerttervezés 3 alappillére

LinkCsodás angolszász előkertek

LinkSok szép, nagy őszibarackot szeretnél? Akkor így metszd meg a fádat - videó

LinkFebruár Hogyan kell metszeni a sárgabarackot? - videó

LinkIdős gyümölcsfa megfiatalítása - videó

LinkA rózsák tavaszi metszése - rózsabokor, rózsafa, minirózsa, futórózsa
/Ügyes metszéssel biztos a rózsaözön/

LinkOLTÁS, SZEMZÉS - nemcsak kertbarátoknak!

LinkFÁS NÖVÉNYEK OLTÁSA - Kisfilm
/ Egy film, amiből többet tanulhatsz, mint akárhány leírásból, nem feleslegesen tudományos, viszont alapos, részletes, átfogó. Az egyetlen igazán hasznos oltásról szóló kisfilm. A videó bemutatja az oltási szemzési módokat, és azok gyakorlati megvalósítását./

Link


 
 
0 komment , kategória:  Kertünk - házunk - otthonunk  
Címkék: kerttulajdonosok, visszametszéssel, csúcshajtásoknál, gyeplevegőztetés, csiszolópapírral, újjászülethetnek, visszafagyhatnak, gyümölcsféléket, elsajátításához, eltávolíthatjuk, eltávolításáról, növénykészletek, elengedhetetlen, szódabikarbónás, kertészkedéssel, visszaszáradhat, öntözőrendszert, termőképességét, valószínűséggel, koronaritkítást, kertrendezéshez, kertfenntartási, előkészíthetjük, gereblyézéssel, koronaritkítás, munkavégzésnek, kialakításánál, sövénynyíróval, legyökerezését, fagyveszéllyel, megkönnyítheti, öntözőrendszer, maradéktalanul, kívánságlistát, működtethetjük, elhelyezhetjük, márciusi szél, reggeli ásítása, melengető napsugarak, megújulás jelképe, nyitott teraszra, nagyon kényelmes, frissen vágott, kerti tavon, béke szigete, megtestesült harmónia, megnyugtató környezetben, gyerekek reggelente, nyíló rózsáidnak, illatozó violáknak, levegő megtelik, nyíló virágok, KERTI MUNKÁK TAVASSZAL, Lewis Grizzard, ÉBRED TERMÉSZET, ELSŐ METSZÉS, KERTÉPÍTÉSI TEENDŐK TAVASZRA ILL, TAVASZ KERTBEN, MEGÚJULÁS IDŐSZAKA, KERTÉPÍTÉS TAVASSZAL, TAVASZI FÜVESÍTÉS ELŐNYE ÉS HÁTRÁNYA, ELÉG KORÁN KEZDENI…, TAVASZI TEENDŐK KERTBEN, NYÁRI KERTI MUNKÁK, NÖVÉNYEK OLTÁSA,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Mókus és az illatos virág  Facebookon kaptam  Gyömbértea készítése  péntek 13 babonák  KÁRÁSZ IZABELLA: Hitért könyör...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Milyen Nagy A Te Jóságod !  Kellemes napot kívánok!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Angyal a fényben gif  Holnap CH-Bécs  Facebookon kaptam  Pár kedves szó  Facebookon kaptam  Berzsenyi Dániel - A közelítő ...  Harmonia.......  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Péntek 13 !  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó reggelt, kellemes szép vasá...  Facebookon kaptam  József Attila: Kertész leszek....  Facebookon kaptam  Ma álmomban fiatal voltam  Facebookon kaptam  Véna tonizálás természetesen  Harmonia.......  Facebookon kaptam  Angyalkás torta  Facebookon kaptam  Áldásaid  Tengeri barlang Michiganben  Refluxra - természetesen  Nem történt meg  Facebookon kaptam Krisztina b...  Járj emelt fővel  Nagyon igaz  Facebookon kaptam  Néha olyan problémákat sodor e...  Őrangyal gif  Harmonia.......  Nyári gumik  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Talptérkép  Mókuskák az etetőnél  Egy pszichológia professzor az...  Ha erőd fogytán van Ha összetö...  Facebookon kaptam  Szép estét  Havat nem látok  A hála és a lehetőség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  péntek 13 babonák  Milyen Nagy A Te Jóságod !  Facebookon kaptam  Angyal csillogó szárnyakkal  Horváth Piroska - Hajnali mere...  Ragtapasz  Jó reggelt, kellemes szép vasá...  péntek 13 babonák  Facebookon kaptam  Angyal a fényben gif  Facebookon kaptam  Tengeri barlang Michiganben  Csend, nyugalom  Minden apróságért hálás vagyok  Mókuskák az etetőnél  Nem kell szeretni.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A szervezet méregtelenítése  Véna tonizálás természetesen  Kék angyal gif  Járj emelt fővel  Berzsenyi Dániel - A közelítő ...  A fagyosszentek: Pongrác, Szer...  Spurgeon - Május 14  Szép kristály  Facebookon kaptam  Mókus a virágzó ágon  Nyári gumik  Áldásaid  Facebookon kaptam  Bugaboo-hegyvidék,Kanada.  Naplemente  Jó éjszakát  Minden apróságért hálás vagyok  Akik reménykednek  A nap gondolata  Facebookon kaptam  Akik reménykednek  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
márciusi szél, reggeli ásítása, melengető napsugarak, megújulás jelképe, nyitott teraszra, nagyon kényelmes, frissen vágott, kerti tavon, béke szigete, megtestesült harmónia, megnyugtató környezetben, gyerekek reggelente, nyíló rózsáidnak, illatozó violáknak, levegő megtelik, nyíló virágok, élet illata, ember nyújtózik, felengedett föld, kikelet csábításának, kerti munkák, kerttel rendelkezőkre, kerti tavakkal, nulladik lépés, kerti szerszámok, megfelelően karbantartott, ecetes áztatás, szódabikarbónás pasztával, fanyelű szerszámok, veszélye annak, eszköz nyele, szálkák eltávolítása, metszőollók esetében, megfelelő élezésre, legtöbb esetben, télen elfagyott, helyes metszéssel, metszésnél arra, korona szellős, erősebbet hagyjuk, metszési munkák, füves területek, gereblyézéssel indul, őszről-télről visszamaradt, gyeplazítás vagy, tápanyag utánpóltásról, növények igényeire, adagolásnál pedig, gyártó utasítását, megfelelő mennyiségű, öntözőrendszer nagyban, kertünk igényeire, esős időszakot, aznapi öntözést, talaj nedvességtartalma, esőérzékelő pedig, soron következő, csapadékos időjárás, öntözés időtartamát, gyepet napi, kora reggeli, késő esti, cserjéket elegendő, csepegtető rendszert, víznél tartunk, kerti tavakról, úszó szennyeződésektől, elhalt növényi, teljes vízmennyiség, szivattyúk szűrői, metszés tudomány, kertészkedéssel kapcsolatos, tavaszi metszést, strapabíróbb fajták, körte vagy, megmetszett ágak, tavaszi lemosó, szilvafák sűrű, koronaritkítást kötelező, metszést mindenképpen, ágakkal kell, egymást keresztező, megmaradó termőrészek, rajtuk levő, gyümölcsfáknak növekedési, egészen fiatal, gyümölcstermő növények, erőteljes növekedésé, jövendő termőrészek, második szakasz, termőre fordulás, periódusban mérséklődik, harmadik szakasz, termés csökkenése, termésképzés mérséklődik, metszés erősségét, adott ágból, gyengébb metszés, termőrészek képződését, erősebb vesszőket, gyengébbeket rövidebbre, , ,
2022.04 2022. Május 2022.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 62 db bejegyzés
Összes: 4360 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2086
  • e Hét: 2086
  • e Hónap: 52269
  • e Év: 284800
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.