Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Legendás kincseket rejt a Duna Esztergomnál
  2021-06-10 22:30:18, csütörtök
 
 










TONNASZÁM FEKHET AZ ARANY A VÍZ ALATT:

LEGENDÁS KINCSEKET REJT A DUNA ESZTERGOMNÁL


Brutális mennyiségű aranyat rejt a Duna magyarországi szakasza közel 500 éve


Mária királyné kincsei után kutat egy csapat lelkes búvárrégész - - írja a Bors. Az Argonauta Kutatócsoport többször vette már be a medret Esztergomnál. Dömösnél hajómaradványokat találtak, az arannyal megrakott ládák pontos helyét egyelőre még homály fedi.


A legenda szerint 1526-ban a mohácsi csata után a magyar királyi udvar tagjai kincsekkel, rengeteg arannyal megpakolt hajókkal menekültek nyugatra, így elhajóztak Esztergom mellett is, de itt támadás érte a hajóhadat, ami elsüllyedt és a kincseket elnyelte a folyó.

A legenda arról azonban nem mesél pontosan, hogy milyen kincseket szállítottak ezek a hajók, az egyetlen írásbeli feljegyzés egy Johannes Cuspinianus nevű kortárs német tudóstól származik.


Szonárral keresik a leleteket

A leírás alapján a kutatók azt feltételezik, hogy a Budáról menekülő méltóságok hajói kincsekkel megpakolva Esztergom alatt kiköthettek, és itt lovastámadás érte őket, a hajók megsérültek, majd elsüllyedhettek a közelben. A legenda szerint az esztergomi várkapitány hazafias kötelességének érezte a magyar kincsek megmentését, de kísérlete a támadással meghiúsult. Most búvárrégészek műszeres felderítést és néhány merülést végeztek a Duna esztergomi szakaszánál olyan helyeken, ahol leletekre számíthattak. A kutatás még 2008-ban vette kezdetét, amelynek keretében oldalpásztázó szonárral dolgoztak a szakemberek.



Illusztráció - pixabay





Izgalmas az Esztergom- Pilismarót szakasz

Az esztergomi dunai kutatás után még párszor visszatértek ide, a Helemba-szigetnél lévő szakaszhoz, legutóbb 2018-ban. Ez utóbbi kutatáskor az alacsony vízállásnak köszönhetően fadarabokat találtak, ezekből mintát is vettek, melyek egyikéről megállapították, hogy egy 18. századi eredetű hajó maradványa volt.

- 18. századi hajóból származó fadarabokat már találtunk a kutatások során, sőt, Dömösnél is hajómaradványokra bukkantunk, de ezek sem azok voltak, amiért a kutatás elkezdődött "- nyilatkozta az Argonauta Kutatócsoport kutató vezetője, Tóth Attila. A búvárrégész hozzátette, hogy ezzel nem adták fel a küldetésüket, a kutatás folytatódik.

- A dömösi vízműtelepnél is hajómaradványokat találtunk. Ugyanakkor mégsem tudtunk több pontot itt kutatni, mivel egy kisebb csónakkal dolgoztunk, ami vitte a szonárt, de az azonosítómerülésekhez, főleg, ha nem a part közelében van a célpont, egy nagyobb hajóra lett volna szükség, illetve a vízimunka-engedély és más speciális feltételek akkor pénzhiány miatt nem voltak meg. Viszont éppen ezért úgy látjuk, hogy az Esztergom és Pilismarót közötti Duna-szakaszon nagyon sok kutatnivaló van."- fogalmazott a búvár.


Gazdagok menekülőútja volt

A Mária királyné kincsei utáni kereséssel kapcsolatban nem tudható pontosan, hogy mik is voltak ezek pontosan. Erről a történelmi epizódról nem készült pontos feljegyzés vagy kortárs térképrajz, melyen bejelölték volna a hajók elsüllyedését. A régészek nem tudják, hogy hány hajó süllyedt el, és azt sem, hogy kinek a hajói kerültek bajba Esztergom alatt a Dunán, de erős a feltételezés, hogy a mohácsi vész után a törökök elől Budáról menekülő főnemesek, királyi udvari méltóságok, gazdag polgárok menekülhettek vagyonukkal hajókon, amikor a támadás érte őket.

A kutatók ugyancsak feltételezik, hogy a királyi udvarból menekülő hajók Esztergomnál kikötöttek, ekkor érte őket egy lovasokból álló csapat részéről támadás, melynek során a hajók elhagyták a partot, és vagy a zátonyokon, vagy a támadás miatt közvetlenül megsérültek, majd elsüllyedtek, a fedélzeten lévő kincsek pedig hullámsírba jutottak. A régészeknek nincs tudomásuk róla, hogy ezeket a kincseket valaha is megtalálta volna valaki, így továbbra is érdemes folytatni Esztergomnál a búvár régészkedést.


Link



Esztergomi legendák: kincsekkel teli dereglyék a Dunában

Link



Leletek a Duna medréből

Link













 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Címkék: elsüllyedhettek, megállapították, kötelességének, búvárrégészek, kutatócsoport, elsüllyedését, vízműtelepnél, menekülhettek, magyarországi, oldalpásztázó, kapcsolatban, esztergomnál, köszönhetően, visszatértek, elsüllyedtek, menekülőútja, feltételezik, számíthattak, szállítottak, küldetésüket, feltételezés, régészkedést, lovastámadás, illusztráció, megsérültek, várkapitány, kutatnivaló, fadarabokat, búvárrégész, megmentését, vízállásnak, közvetlenül, felderítést, cuspinianus, hullámsírba, kiköthettek, csapat lelkes, medret Esztergomnál, arannyal megrakott, legenda szerint, mohácsi csata, magyar királyi, kincseket elnyelte, legenda arról, egyetlen írásbeli, leírás alapján, hajók megsérültek, esztergomi várkapitány, magyar kincsek, támadással meghiúsult, esztergomi dunai, alacsony vízállásnak, Duna Esztergomnál, TONNASZÁM FEKHET AZ ARANY VÍZ ALATT, LEGENDÁS KINCSEKET REJT DUNA ESZTERGOMNÁL, Argonauta Kutatócsoport, Johannes Cuspinianus, Esztergom- Pilismarót, Tóth Attila,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Esti Ima !  Manna OWell tollából  üdvözöllek!  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét  Szép estét  Jézus amikor fölment a hegyre,...  A tavasz nem csak önmagában sz...  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Alvó cica  Paul David Tripp Március 26  A máj egészségének javítása te...  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Szép estét  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  Amikor még kicsi voltál...  Virágvasárnap: az élet és a re...  Rács mögé  Esti kép  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Ratkós beszületései a szereplő...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Az idegen országok éghajlata  Amikor még kicsi voltál...  Virágvasárnap: az élet és a re...  Alvó cica  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Leereszkedés és olvadás  képre írva  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Idővel az ember megérti, hogy ...  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  Az út  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  képre írva  Szép estét  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Az idegen országok éghajlata  Alvó baby  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától 
Bejegyzés Címkék
csapat lelkes, medret Esztergomnál, arannyal megrakott, legenda szerint, mohácsi csata, magyar királyi, kincseket elnyelte, legenda arról, egyetlen írásbeli, leírás alapján, hajók megsérültek, esztergomi várkapitány, magyar kincsek, támadással meghiúsult, esztergomi dunai, alacsony vízállásnak, kutatások során, kutatás elkezdődött, búvárrégész hozzátette, kutatás folytatódik, dömösi vízműtelepnél, kisebb csónakkal, part közelében, nagyobb hajóra, történelmi epizódról, hajók elsüllyedését, hajói kerültek, mohácsi vész, törökök elől, támadás érte, kutatók ugyancsak, királyi udvarból, lovasokból álló, hajók elhagyták, támadás miatt, fedélzeten lévő, régészeknek nincs, kincseket valaha, búvár régészkedést, elsüllyedhettek, megállapították, kötelességének, búvárrégészek, kutatócsoport, elsüllyedését, vízműtelepnél, menekülhettek, magyarországi, oldalpásztázó, kapcsolatban, esztergomnál, köszönhetően, visszatértek, elsüllyedtek, menekülőútja, feltételezik, számíthattak, szállítottak, küldetésüket, feltételezés, régészkedést, lovastámadás, illusztráció, megsérültek, várkapitány, kutatnivaló, fadarabokat, búvárrégész, megmentését, vízállásnak, közvetlenül, felderítést, cuspinianus, hullámsírba, kiköthettek, vagyonukkal, elkezdődött, nyilatkozta, fogalmazott, folytatódik, szakemberek, régészeknek, szakaszánál, kincsekkel, menekültek, megpakolva, megtalálta, elsüllyedt, kutatáskor, feljegyzés, szakaszhoz, ugyanakkor, fedélzeten, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 69 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 747
  • e Hét: 8984
  • e Hónap: 35607
  • e Év: 172979
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.