Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
565 éve a pápa ezen a napon rendelte el a déli harangozást
  2021-06-29 21:30:47, kedd
 
 







565 ÉVE III. KALLIXTUS PÁPA 1456. JÚNIUS 29-ÉN RENDELTE EL A DÉLI HARANGOZÁST


A magyar és nyugati hagyomány szerint a déli harangszó az 1456. július 22-i, nándorfehérvári diadallal függ össze, amikor a Magyar Királyság déli kapujának tartott végvárat Hunyadi János megvédte a muszlimok támadásától.

III. Kallixtus pápa "Imabullá"-jában rendelte el a déli harangozást és a győzelemért esdeklő imát, miután Európa uralkodóinak közömbössége miatt nem tudott keresztes hadjáratot szervezni a mindinkább előrenyomuló török ellen. Elrendelte, hogy minden templomban mondjanak imát a pogányok ellen, délben pedig háromszor kongassák meg a harangokat, amellyel "jel adassék minden hívőnek, hogy imáikkal segítsék azokat, akik a török ellen harcolnak".

1500. augusztus 9-én VI. Sándor arról rendelkezett, hogy a harangszó az egész keresztény világban minden délben szólaljon meg.








Elkésett harangszó, avagy miért harangoznak délben?


1456. június 29-én indult útjára imaként a déli harangszó a nándorfehérvári védők tiszteletére, akik július 22-én a mai Belgrádot védve visszaverték II. Mehmed török szultán csapatait. Az Országgyűlés 2011. július 4-én ezt a napot a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.


A török félhold hódítása

A déli harangszóra mindenki felkapja a fejét. Sokaknak eszébe juthat, hogy ez az a pillanat, amikor összeül a család a hétvégén az asztal körül, és jön az ebéd. Vagy az a történelmi háttértudás is felbukkanhat, hogy valójában Hunyadi János 1456-os nándorfehérvári diadalát ünnepeljük. De ez az ismeret annyira hibás, mint Dugovics Titusz hősies ugrása a törökkel a mélybe.

Hunyadiék hősök voltak mind, és a pápa pont arra kívánta felszólítani a világ keresztényeit, hogy imádkozzanak a védőkért.

Pár évet még visszalépve, 1453. május 29-én az oszmánok huszonéves uralkodója, II. Mehmed (1451-1481) elfoglalta a ,,városok városát", a Bizánci Birodalom fővárosát, Konstantinápolyt (korábbi nevén Bizánc, majd később Új Róma), amely a Keleti-római Birodalom egyik leggazdagabb városává nőhette ki magát központi feladatköréből adódóan, sőt idővel a történelemben további fontos szerep hárult rá.

A fiatal szultán felvette a Hódító megnevezést, és a várost megtette fővárosává.

1453 után gyakorlatilag már Isztambulnak nevezték a települést, ám hivatalosan csak 1930-ban nevezték át.


Déli végen déli harangszó

A Hódító szultán nem várt sokáig. Az egykor még Nagy Lajos (1342-1382) magyar királlyal kötött fegyverszüneti megállapodások már lejártak, ennek következményei már láthatók voltak Luxemburgi Zsigmond (1387-1437) király uralkodása alatt, amikor Nikápolynál vereséget szenvedtek a francia-magyar összevont erők.

A törökök hosszú ideig próbáltak betörni az ország területére, de a déli határvonalon épült végvárrendszer ezt mindig megállította. Ennek a vonalnak volt az egyik központja Nándorfehérvár, amelyet Szilágyi János és emberei hősiesen védtek a betörő oszmánok ellen.

A pápa, III. Kallixtusz (1455-1458) a hódítók ellen keresztes hadjáratot hirdetett, majd 1456. június 29-én kiadott imabullájában elrendelte, hogy

napi háromszori harangszó szólítson imára minden hívőt a kereszténység védelmében, így buzdítsák mindazokat, akik a hódítók ellen küzdenek.


III. Kallixtusz Fotó: Ipsumpix / Corbis / Getty Images Hungary





A pápa kérésének eleget téve 1456 nyarán - zömében németekből és csehekből álló - nagy keresztes sereg gyűlt össze Bécs mellett Hunyadi János és Kapisztrán János vezetésével.

Későn érkező hír

A többhetes török ostromot megtörő magyar ellentámadás július 22-én fordította meg végérvényesen a csata kimenetelét, amikor Hunyadi János elfoglalta a török ágyúállásokat. Sokan az ima erejének tulajdonították, hogy a túlerőben lévő törökökkel szemben a Hunyadi János és Kapisztrán János vezette sereg győzelmet aratott.

Ezután több mint fél évszázadig nem érte támadás a keresztény Európát délkeletről.

A pápai imabulla-rendelkezése és a nándorfehérvári diadal híre körülbelül egy időben érkezett meg a magyar fővárosba és Bécsbe, ezért ivódott be a köztudatba másként, mint amit eredetileg jelentett. A pápa augusztus 6-án értesült a győzelemről, ezután rögtön elrendelte, hogy azt a napot az egész kereszténység ünnepként tisztelje.

Későbbi visszaemlékezésekben és levelekben az áll, hogy a déli harangszó a nándorfehérvári csata győzelméért szóló hálaadás. VI. Sándor pápa egyik bullájában arról rendelkezett, hogy a harangszó minden délben szólaljon meg a keresztény világban, mert ez mutatja a kereszténység véderejét és az összetartozást.


Nándorfehérvár /Belgrád/ ma












 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Címkék: konstantinápolyt, nándorfehérvári, tulajdonították, végvárrendszer, következményei, megállapodások, nándorfehérvár, összetartozást, fegyverszüneti, feladatköréből, nyilvánította, keresztényeit, imabullájában, kereszténység, ágyúállásokat, végérvényesen, történelemben, gyakorlatilag, felbukkanhat, ellentámadás, közömbössége, uralkodóinak, rendelkezett, imádkozzanak, előrenyomuló, emléknapjává, rendelkezése, tiszteletére, visszaverték, országgyűlés, leggazdagabb, felszólítani, határvonalon, megállította, isztambulnak, kimenetelét, déli harangszó, muszlimok támadásától, déli harangozást, győzelemért esdeklő, mindinkább előrenyomuló, pogányok ellen, török ellen, egész keresztény, nándorfehérvári védők, nándorfehérvári diadal, török félhold, déli harangszóra, asztal körül, ismeret annyira, pápa pont, világ keresztényeit, KALLIXTUS PÁPA, RENDELTE EL DÉLI HARANGOZÁST, Magyar Királyság, Hunyadi János, Dugovics Titusz, Bizánci Birodalom, Keleti-római Birodalom, Nagy Lajos, Luxemburgi Zsigmond, Szilágyi János, Kallixtusz Fotó, Getty Images Hungary, Kapisztrán János,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A kételkedés kezelése  Csak a fogyatkozás látható  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Erdőn  Idő  Elköszönt  Reménység és erő Krisztustól e...  Albert Einstein gondolata  Julian Brass gondolata  Alázat  Kaffka_Margit  Akarat  Png rózsa csokor  Elköszönt  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Éretlen vers  A boldog családok mind hasonló...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam Mírjam barát...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Hiányzik  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Adakozás  Facebookon kaptam  Akarat  Reggel van  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Albert Einsteinről  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Nem méltó hozzád  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png nő  Nevem  Png telefon  Paul David Tripp Április 19  Egy hatékony szolga  Julian Brass gondolata  Szívem  Szabolcska Mihály – Ákác...  Éretlen vers  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Örülök, hogy látlak!  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Akarat  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Egy maradéktalanul uralt világ  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png csokor 
Bejegyzés Címkék
déli harangszó, muszlimok támadásától, déli harangozást, győzelemért esdeklő, mindinkább előrenyomuló, pogányok ellen, török ellen, egész keresztény, nándorfehérvári védők, nándorfehérvári diadal, török félhold, déli harangszóra, asztal körül, ismeret annyira, pápa pont, világ keresztényeit, oszmánok huszonéves, történelemben további, fiatal szultán, várost megtette, törökök hosszú, ország területére, déli határvonalon, vonalnak volt, egyik központja, betörő oszmánok, hódítók ellen, kereszténység védelmében, pápa kérésének, többhetes török, csata kimenetelét, török ágyúállásokat, túlerőben lévő, keresztény Európát, időben érkezett, magyar fővárosba, köztudatba másként, pápa augusztus, egész kereszténység, nándorfehérvári csata, harangszó minden, keresztény világban, kereszténység véderejét, konstantinápolyt, nándorfehérvári, tulajdonították, végvárrendszer, következményei, megállapodások, nándorfehérvár, összetartozást, fegyverszüneti, feladatköréből, nyilvánította, keresztényeit, imabullájában, kereszténység, ágyúállásokat, végérvényesen, történelemben, gyakorlatilag, felbukkanhat, ellentámadás, közömbössége, uralkodóinak, rendelkezett, imádkozzanak, előrenyomuló, emléknapjává, rendelkezése, tiszteletére, visszaverték, országgyűlés, leggazdagabb, felszólítani, határvonalon, megállította, isztambulnak, kimenetelét, támadásától, hivatalosan, vezetésével, harangszóra, harangoznak, győzelemről, nikápolynál, délkeletről, megnevezést, győzelméért, háttértudás, visszalépve, harangozást, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 123
  • e Hét: 8578
  • e Hónap: 48399
  • e Év: 226274
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.