Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
95 éve először úszta át a 19 éves amerikai nő az Angol-csato
  2021-08-06 21:15:39, péntek
 
 




95 ÉVE ELŐSZÖR ÚSZTA ÁT AMERIKAI NŐ, A 19 éves GERTRUDE EDERLE AZ ANGOL- CSATORNÁT


Útlevél ellenőrzéssel fogadták a sós víztől beszélni sem tudó hősnőt, aki átúszta a La Manche-csatornát


,,Az emberek azt mondták, a nők képtelenek átúszni a Csatornát, bebizonyítottam, hogy tévednek" - mondta az amerikai Gertrude Ederle (1905-2003), aki 1926. augusztus 6-án 14 óra 34 perc alatt jutott át úszva Franciaországból Angliába, amivel két órát vert az addigi legjobb férfi időre. Teljesítménye azért is példaértékű, mert első próbálkozása kudarccal zárult, ám nem adta fel, és második nekifutását ragyogó siker koronázta. A világszerte ismertté váló nő útja azonban korántsem volt zökkenőmentes.

Gertrude Ederle 1925-ben - ebben az évben még nem, de a következőben sikeresen végrehajtotta a történelmi tettet, első nőként rekordidővel úszta át a La Manche-csatornát




,,Anglia vagy a fulladás" - állt a New York Daily News első oldalán 1926. augusztus 6-án, amikorra ki volt tűzve a dátum, hogy az amerikai Gertrude Ederle átússza a La Manche-csatornát. A gyorsan változó árapályokkal tarkított, kétméteres hullámokkal, különösen hideg vízzel és rendkívül sok medúzával színesített, extrém nehéz, 34 kilométeres kihívást azt megelőzően csupán öt férfi tudta teljesíteni.

Ederle 1905 októberében német szülők gyermekeként látta meg a napvilágot New Yorkban. A helyi nyilvános úszómedencében teljesítette az első karcsapásokat, majd New Jersey strandján tökéletesítette a mozdulatokat. Olyannyira a szívéhez nőtt az úszás, hogy otthagyta az iskolát, hogy versenyzőnek álljon. A Női Úszó Szövetséghez csatlakozva már 16 évesen megnyerte első komolyabb díját, három évvel később pedig már az 1924-es olimpián vett részt. A Párizsból egy arannyal és két bronzzal hazatérő lány igen csalódott volt, hogy csupán csapatban tudott a dobogó legfelsőbb fokára állni (4x100 méteres gyors váltóban). Még Franciaországban volt, amikor szöget ütött fejében a gondolat, hogy átússza az Angliát és Franciaországot elválasztó La Manche-csatornát.


Ederle versenyszerűen is úszott: az 1924-es párizsi olimpiáról érmekkel tért haza





1925-ös kísérlete kudarccal zárult, ugyanis edzője, Jabez Wolffe, aki a csatornát 22 alkalommal kísérelte meg átúszni, azt hitte, hogy az éppen pihenőt tartó lány rosszul van, ezért segítséget küldött neki, a britek pedig diszkvalifikálták. A szabályok szerint nem érinthette meg senki a vízben úszó sportolót, ám ételt és italt természetesen adhattak neki. Egyes vélemények szerint a féltékeny britek lihegték túl az egészet, és nekik köszönhető, hogy végül nem tette meg a teljes távot, és kénytelen volt beszállni a hajóba. Mások szerint egyértelműen az edző hibázott.

Aznap valóban küzdelmes lett volna teljesíteni a távot, a dagály elég heves volt és a felkészülése sem volt megfelelő. Az öt-hat óránként esedékes árapályváltozás miatt nem is lehetett egyenesen úszni, csak cikkcakkban, hogy az ár is segítse az úszót. Következő edzője, Bill Burgess, a második személy, aki átúszta a csatornát (mégpedig 1911-ben), mondta neki, hogy adja fel, ha úgy érzi, hogy túl küzdelmes és a hullámok is ellene dolgoznak, mert akkor idő előtt kifárad.

Gertrude a következő évben újra nekiveselkedett. Plusz motivációt jelentett, hogy az édesapja megígérte, hogyha teljesíti a távot, kap tőle egy tűzpiros sportkocsit. 20 évesen tehát újra megpróbálta, ezúttal jobban felkészült a hullámokra és az árapállyal történő haladásra. Korábban használt hagyományos úszódresszét is lecserélte egy általa tervezettre.

A női fürdőruhák akkoriban még csupán egy gyapjúdresszből, harisnyanadrágból és cipőből álltak. Sokan érveltek amellett, hogy ezek a ruhák túlságosan nehézkesek és cseppet sem biztonságosak, azonban a legtöbb nő ezt hordta, ugyanis a testre tapadós változat még tabunak számított. 1907-ben például a bostoni parti őrség letartóztatta Annette Kellerman ausztrál úszónőt, mert a lábát mezítelenül hagyó dresszt viselt. Ederle első kísérleténél nagyon megszenvedett a hagyományos változattal, ugyanis az megszívta magát vízzel, ezzel növelve a súlyt, ráadásul a hidegtől sem védett. 1926. augusztus 6-án azonban már egy jóval könnyebb szerelésben jelent meg, testét pedig jó vastagon bekente zsírral.

Második nekirugaszkodása már sikeres volt, 14 óra 34 perces ideje ráadásul két órával jobb volt, mint az addigi leggyorsabb férfié. A franciaországi Cape Gris-Nezből indult és utazása az angliai Doverben ért véget. A motorkerékpáros védőszemüvegben úszó, útja közben csirkecombot, narancsot és zöldséges csirkelevest majszoló Gertrude-ot az Elzász nevű vontatóhajó kísérte, ahol családtagjai és az őt szponzoráló New York Daily News és Chicago Tribune újságírói kaptak helyet. Ez volt az első sportközvetítés, amelynek híreit vezeték nélkül tudták közvetíteni. Egészen pontosan a hajóról Londonba ért a jel, ahol az újságok friss információkat szerezhettek a lány hollétéről, haladási sebességéről és erőnlétéről. Ennek is köszönhető, hogy az angolok pontosan tudták, mikorra várható a lány felbukkanása a tengerparton, így óriási tömeg verődött össze érkezésekor.

Az előbb említett két lap tudósítóin kívül más újságírót nem engedtek fel a fedélzetre. A hoppon maradt zsurnaliszták egy másik hajót béreltek (a Morinie-t), amely állítólag többször is túl közel ment az úszóhoz, veszélyeztetve a sikerét. Ugyanakkor a brit sajtóban olyan vádak is megjelentek, hogy a két vontatóhajó gyakorlatilag megvédte Trudyt a nagy hullámoktól, ezért tudta lényegesen könnyebben teljesítenie a távot. Egyébként a 12. óra környékén edzője annyira aggódott a feltámadó szél miatt, hogy azt kiáltotta oda Trudynak, hogy jöjjön ki. A lány felemelte a fejét, és csak annyit kérdezett, ,,miért?", majd folytatta útját.


Óriási tömeg ünnepelte New Yorkban, hónapokon keresztül címlapokon szerepelt Gertrude Ederle





A 20 éves sportolónőt az angol partoknál egy brit bevándorlási tiszt fogadta, aki - a szabály az szabály - legelőször az útlevelét kérte el. A beszámolók szerint a ,,hullámok királynője" - ahogyan a sajtó nevezte a lányt - a partra érve alig tudott lábra állni, és úgy nézett ki mint egy bokszoló, hiszen arca kissé felpüffedt a hullámoktól. A nyelve bedagadt a sok sós víztől, alig tudott beszélni emiatt, ráadásul számos medúzacsípése volt.

A világrekordert hazatérésekor kétmillióan ünnepelték a New York utcáin tiszteletére rendezett parádén. Calvin Coolidge elnök ,,Amerika legjobb lányának" nevezte, és az édesapjától is megkapta a hőn áhított sportautót. Néhány hónapig ő volt a legismertebb személy a világon. Teljesítményével bebizonyította, hogy a szebbik nem nem feltétlenül a gyengébb is. 14 óra 34 perces rekordját csupán 1950-ben tudták megdönteni hölgy társai, amikor Florence Chadwick egy órával javított idején.


Link



Sikertelen kísérletei után a legnépszerűbb franciává ,,emelkedett" a La Manche légi meghódítója

Link








 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Címkék: teljesítményével, nekirugaszkodása, franciaországból, franciaországban, bebizonyítottam, tökéletesítette, árapályváltozás, franciaországot, sportközvetítés, motorkerékpáros, nekiveselkedett, védőszemüvegben, gyapjúdresszből, franciaországi, versenyszerűen, világrekordert, veszélyeztetve, bebizonyította, úszómedencében, medúzacsípése, gyakorlatilag, legnépszerűbb, természetesen, zsurnaliszták, információkat, ellenőrzéssel, zökkenőmentes, karcsapásokat, teljesítménye, megszenvedett, biztonságosak, hazatérésekor, végrehajtotta, letartóztatta, legismertebb, családtagjai, amerikai Gertrude, addigi legjobb, világszerte ismertté, következőben sikeresen, történelmi tettet, gyorsan változó, helyi nyilvános, első karcsapásokat, szívéhez nőtt, 1924-es olimpián, dobogó legfelsőbb, 1924-es párizsi, éppen pihenőt, britek pedig, szabályok szerint, vízben úszó, ELŐSZÖR ÚSZTA ÁT AMERIKAI NŐ, GERTRUDE EDERLE AZ ANGOL- CSATORNÁT, Gertrude Ederle, Franciaországból Angliába, York Daily News, Úszó Szövetséghez, Jabez Wolffe, Bill Burgess, Annette Kellerman, Cape Gris-Nezből, Chicago Tribune, Calvin Coolidge, Florence Chadwick,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Várnai Zseni - Éveim  Manna OWell tollából  Varázskönyv  képre írva  Öröknek hinni . . .  Jó éjszakát  Alvó cica  Facebookon kaptam  Az út  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Talppontok közérthetően  Esti képek  Karinthy Frigyes: Almafa  Figyeld meg az "én"-t  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Alvó baby  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden kedves látogatómnak sze...  Haja van  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  képre írva  Nem látom őket  Virág vasárnap  Heltai Jenő: Március  Alvó cica  Virágvasárnap a húsvét előtti  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Esti kép  Várnai Zseni - Éveim  képre írva  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nárcisz  Áldott, békés, szép Virágvasár...  virágvasárnap  Várnai Zseni - Éveim  Virág vasárnap  Heltai Jenő: Március  Az angyali üdvözlet  Szép estét  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  Kinyílni egy beteg világban: v...  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  Alvó cica  Mire jók ?  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  képre írva  Boldogság  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Görgess  Boldog virágvasárnapot minden...  Szimbólumok  Facebookon kaptam  Figyeld meg az "én"-t  Havazás  Szép estét kedves látogatóimna...  Tudd, hogy magától az élet soh...  Minden kedves látogatómnak sze...  2004-es kivégzés után  Az út  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Virágos mező  Reményik Sándor: Itt most virá...  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Apu  Szeretettel !  A Víz Világnapja.  Sadhguru idézet  Kékfestőről pár szóban  Ködvirágok  Facebookon kaptam  Esti képek  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagy Feró megmondta?  A Víz Világnapja.  Alvó baby  Facebookon kaptam  Graffiti bölcsesség  képre írva  képre írva  Talppontok közérthetően  képre írva  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
amerikai Gertrude, addigi legjobb, világszerte ismertté, következőben sikeresen, történelmi tettet, gyorsan változó, helyi nyilvános, első karcsapásokat, szívéhez nőtt, 1924-es olimpián, dobogó legfelsőbb, 1924-es párizsi, éppen pihenőt, britek pedig, szabályok szerint, vízben úszó, féltékeny britek, teljes távot, edző hibázott, dagály elég, öt-hat óránként, második személy, következő évben, édesapja megígérte, tűzpiros sportkocsit, árapállyal történő, általa tervezettre, ruhák túlságosan, testre tapadós, bostoni parti, lábát mezítelenül, hagyományos változattal, megszívta magát, jóval könnyebb, addigi leggyorsabb, franciaországi Cape, angliai Doverben, motorkerékpáros védőszemüvegben, első sportközvetítés, hajóról Londonba, újságok friss, lány hollétéről, angolok pontosan, lány felbukkanása, előbb említett, hoppon maradt, másik hajót, brit sajtóban, nagy hullámoktól, feltámadó szél, lány felemelte, angol partoknál, brit bevándorlási, szabály &#8211, útlevelét kérte, beszámolók szerint, sajtó nevezte, lányt &#8211, partra érve, nyelve bedagadt, világrekordert hazatérésekor, legismertebb személy, órával javított, legnépszerűbb franciává, teljesítményével, nekirugaszkodása, franciaországból, franciaországban, bebizonyítottam, tökéletesítette, árapályváltozás, franciaországot, sportközvetítés, motorkerékpáros, nekiveselkedett, védőszemüvegben, gyapjúdresszből, franciaországi, versenyszerűen, világrekordert, veszélyeztetve, bebizonyította, úszómedencében, medúzacsípése, gyakorlatilag, legnépszerűbb, természetesen, zsurnaliszták, információkat, ellenőrzéssel, zökkenőmentes, karcsapásokat, teljesítménye, megszenvedett, biztonságosak, hazatérésekor, végrehajtotta, letartóztatta, legismertebb, családtagjai, szerezhettek, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 69 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1796
  • e Hét: 8140
  • e Hónap: 34763
  • e Év: 172135
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.