Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Emlékezés a hősökre: 1849. október 6.
  2021-10-06 18:45:54, szerda
 
   
 

EMLÉKEZÉS A HŐSÖKRE: 1849. OKTÓBER. - AZ ARADI VÉRTANÚK ÉS BATTHYÁNY LAJOS KIVÉGZÉSE


,,...a legnagyobb szigorúság a kompromittáltakkal szemben. Sok fejnek kell lehullania, mint a kiemelkedő mákfejeknek, ha az ember fölöttük ellovagol."

(Ferenc József utasítása Haynau számára)

1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49. évi szabadságharc 13 honvédtisztjét, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. A bécsi forradalom évfordulójára időzített kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt, amiről a magyarság évről évre nemzeti gyásznap keretében emlékezik meg.


batthyany-lajos

Bár a magyar honvédseregek csak augusztus 13-án, Világosnál - szimbolikus módon az oroszok előtt - tették le a fegyvert, a Habsburg katonai közigazgatás megtorló akciói már július elején megkezdődtek. A május végén lemondott Welden után a ,,bresciai hiéna" néven emlegetett Haynau táborszernagy lett a császári hadsereg új főparancsnoka, aki Ferenc József (ur. 1867-1916) utasítása nyomán a már megszállt területeken ádáz hajtóvadászatba kezdett a ,,rebellió" támogatói ellen. Mivel a háború még folyt, a nyári akciók java része a polgári lakosság - főleg jegyzők, papok, tanítók - ellen irányult, a világosi fegyverletétel után azonban megkezdődhettek a tárgyalások I. Miklóssal (ur. 1825-1855) az orosz fogságba esett tisztek átadásáról. Bár a cár újfent könyörületességre intette a fiatal Ferenc Józsefet, a császár mindenképpen példát akart statuálni a szabadságharc kézre kerített vezetőivel, igaz, még ő is elutasította Haynau kérését, aki a foglyokat statáriális eljárás keretében akarta kivégeztetni.

Ennek következtében számos városban - például Kecskeméten, Aradon vagy Nagyváradon - különleges katonai törvényszékek alakultak, melyek közül a később kivégzett 13 honvédtiszt elleni eljárást Aradon, Karl Ernst törzsbíró vezetésével folytatták le. A bíróság az aradi tizenhármakat két szempont alapján választotta ki: egyfelől mindegyikük a császári hadsereg tisztjeként kezdte meg katonai pályafutását, másfelől pedig valamennyiükről elmondható volt, hogy az 1848. október 3-i uralkodói manifesztum kiadása után - melyben V. Ferdinánd (ur. 1835-1848) önkényesen feloszlatta a magyar országgyűlést - önálló seregtesteket vezettek. Bár ehhez rendes esetben tábornoki rang szükségeltetett, Lázár Vilmos személyében mégis akadt egy kivétel, akit Bem az utolsó napokban nevezett ki ezredesnek, és a világosi fegyverletételkor állt először egy seregtest élére. A haditörvényszék elé állított tisztek elleni vád elsősorban fegyveres lázadás volt, amit a Függetlenségi Nyilatkozat kiadása - 1849. április 14-e - után szolgálatban maradók esetében felségárulásnak minősítettek.

Kimondhatjuk, hogy az eljárás számos szempontból koncepciós jellegű volt, hiszen Haynau körében már a tárgyalások előtt döntöttek a halálos ítéletről, a vádak pedig jogi szempontból is aggályosak voltak: a felségárulás azért volt vitatható, mert Ferenc József a törvények értelmében nem volt legitim király, a fegyveres lázadás vádjának pedig többek között az mondott ellen, hogy Ferdinánd 1848 októberében törvénytelenül oszlatta fel a magyar országgyűlést. Ez a tény a Karl Ernst főtörzsbíró vezette 14 tagú törvényszéket ugyanakkor nem akadályozta meg abban, hogy augusztus 25-én - Kiss Ernő kihallgatásával - megkezdje a honvédtisztek elleni eljárást.

A vizsgálat során a vádlottak nem részesültek méltányos eljárásban - ugyanis a vád képviselte a ,,védelmet" is -, vallomásaikat csak kivonatosan rögzítették, az ítéletet pedig két nappal a kivégzés előtt tudatták velük. A törvényszék - Haynau kívánságának megfelelően - szeptember 26-án valamennyi honvédtisztet kötél általi halálra ítélte, négy fő ügyében azonban Ernst enyhítésért fellebbezett Haynauhoz, aki Lázár Vilmos, Dessewffy Arisztid, Schweidel József és Kiss Ernő esetében az ítéletet golyó általi halálra változtatta. Az enyhítést az első két esetben az indokolta, hogy Dessewffy és Lázár az osztrákoknak adták meg magukat, Schweidel és Kiss pedig viszonylag jelentéktelen szerepvállalása miatt részesült főparancsnoki ,,kegyben."

A honvédtisztekkel párhuzamosan gróf Batthyány Lajos, az első felelős kormány miniszterelnöke ellen is eljárás indult, akire az Olmützben ülésező osztrák bíróság a lázadás mellett azt is rá akarta bizonyítani, hogy részt vett az 1848. október 6-i bécsi forradalom megszervezésében - az ügyészek ennek nyomán úgy vélték, tettei együttesen kimerítik a felségárulást. Batthyány esetében az előre borítékolt döntés szintén a halálos ítélet volt, ám az ítészek kezdetben úgy gondolták, az uralkodó később kegyelmet gyakorol majd a gróf felett; ez végül nem valósult meg, ugyanis a jogi szempontból ugyancsak aggályos eljárás előtt Ferenc József szabad kezet adott Haynaunak az ítéletek végrehajtása szempontjából, és átadta neki a foglyot.

A ,,szabad kéz" azt jelentette, hogy a táborszernagynak csak utólagos jóváhagyást kellett kérnie Bécstől, vagyis a szeptemberben Pestre szállított miniszterelnök sorsa megpecsételődött. Haynau az ő esetében is ragaszkodott a legmegalázóbb kivégzési módhoz, az akasztáshoz, azonban Batthyány egy, a felesége által bejuttatott tőrrel olyan sérüléseket tudott magának okozni, melyek lehetetlenné tették az ítélet - ilyen - végrehajtását. A miniszterelnök és a tizenhárom, Aradon fogva tartott tiszt kivégzését Haynau szándékosan október 6-ára, a bécsi forradalom és Latour hadügyminiszter meggyilkolásának évfordulójára időzítette, amivel egyértelművé tette, hogy az eljárások célja a bosszú és nem az igazság volt.

Ezen a szomorú napon Aradon hulltak le először a Ferenc József által követelt fejek: Haynau rendelkezése nyomán - hajnali fél hatkor - a négy golyó általi halálra ítélt tisztet - sorrendben Lázárt, Dessewffyt, Kiss Ernőt és Schweidelt - végezték ki először, utánuk következtek a kötélre szánt tábornokok. A sort hat órakor Poeltenberg Ernő nyitotta meg, őt pedig Török Ignác, Láhner György, Knezić Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westerburg Károly gróf, Aulich Lajos, majd Damjanich János követte. A legszörnyűbb büntetés így Vécsey Károly grófnak jutott osztályrészül, neki ugyanis végig kellett néznie társai halálát; miután ő már senkitől nem tudott elbúcsúzni, kivégzése előtt jobb híján Damjanichnak csókolt kezet.

A 13 mártír honvédtiszt a szemtanúk szerint bátran állt hóhérai elé, akik elrettentésül estig kinn hagyták a holttesteket. Számításaik nem váltak be, ezzel a lépéssel ugyanis csak azt érték el, hogy a közeli falvakból több ezren zarándokoltak a vesztőhelyre. Batthyány Lajost ugyanezen a napon Pesten az esti órákban, az Újépület zárt udvarán állították kivégzőosztag elé, majd a ferencesek belvárosi templomában helyezték végső nyugalomra.

Az aradi tizenhármak és az első felelős miniszterelnök meggyilkolásával a Haynau által levezényelt megtorlás elérte csúcspontját, ami nem csak Magyarországon váltott ki erős indulatokat, de Európát is tiltakozásra sarkallta. A honvédtisztek és Batthyány kivégzése a bírósági eljárás dacára puszta gyilkosság volt, hiszen az ítélethozatalra egy koncepciós pert követően, jogtalan vádak alapján került sor; halálukkal Haynau - és Ferenc József - a magyarság függetlenségi törekvését kívánta büntetni, ennek nyomán pedig a tizennégy kivégzett férfit joggal tartjuk nemzeti ügyünk mártírjainak.
Ady Endre: OKTÓBER 6.


Őszi napnak mosolygása,
Őszi rózsa hervadása,
Őszi szélnek bús keserve
Egy-egy könny a szentelt helyre,
Hol megváltott - hősi áron -
Becsületet, dicsőséget
Az aradi tizenhárom.

Az aradi Golgotára
Ráragyog a nap sugára,
Oda hull az őszi rózsa,
Hulló levél búcsucsókja;
Bánat sír a száraz ágon,
Ott alussza csendes álmát
Az aradi tizenhárom.

Őszi napnak csendes fénye,
Tűzz reá a fényes égre,
Bús szivünknek enyhe fényed
Adjon nyugvást, békességet;
Sugáridon szellem járjon
S keressen fel küzdelminkben
Az aradi tizenhárom.

 
 
0 komment , kategória:  Nemzeti ünnep  
Címkék: meggyilkolásának, meggyilkolásával, miniszterelnökre, táborszernagynak, megszervezésében, megpecsételődött, honvédtisztekkel, felségárulásnak, kivégzéssorozat, szükségeltetett, hadügyminiszter, ítélethozatalra, miniszterelnöke, hajtóvadászatba, kihallgatásával, megkezdődhettek, szerepvállalása, valamennyiükről, haditörvényszék, miniszterelnök, fegyverletétel, magyarországon, honvédtisztjét, törvénytelenül, szeptemberben, honvédtisztek, honvédseregek, szabadságharc, elrettentésül, seregtesteket, évfordulójára, végrehajtását, legmegalázóbb, tizenhármakat, függetlenségi, törvényszéket, legnagyobb szigorúság, kiemelkedő mákfejeknek, ember fölöttük, napon hajtották, gróf Batthyány, bécsi forradalom, levert szabadságharc, magyarság évről, magyar honvédseregek, oroszok előtt, május végén, császári hadsereg, nyári akciók, polgári lakosság, világosi fegyverletétel, orosz fogságba, EMLÉKEZÉS HŐSÖKRE, ARADI VÉRTANÚK ÉS BATTHYÁNY LAJOS KIVÉGZÉSE, Ferenc József, Batthyány Lajos, Ferenc Józsefet, Karl Ernst, Lázár Vilmos, Függetlenségi Nyilatkozat, Kiss Ernő, Dessewffy Arisztid, Schweidel József, Kiss Ernőt, Poeltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knezić Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, Vécsey Károly, Batthyány Lajost,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Nyugger dal  Karácsony Benő : Pjotruska (ré...  Ének, tánc szívvel  Bűnös  Idézet  Png nő  Facebookon kaptam  Fernhill, Új-Zélandon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Delaware-folyó, USA  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapot kívánok!  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png kislány  Dicsérd Istent!  Facebookon kaptam  Dél-Thaiföld  Túróczy Zoltán: Tanács Ma még ...  Sóhaj Szívedre hajtva fáradt f...  Facebookon kaptam  Png nő  Mai harmónia kártyám  Eiði, Feröer-szigete  A cukorbetegség néma tünetei  Csangje Tanhszia, Kínában  Jó éjszakát ! ......  Festményem  Vasárnapi fundamentum  Csillagos ég  Csillagos ég  Amikor szeretett, és amikor sz...  Png csokor  Amikor szeretett, és amikor sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden történetnek...  Png nő  Örülnünk kell minden napnak, m...  Mosolygós napot !......  Facebookon kaptam  Png kutya  Gyomorégést kiváltók  Homokszobor  Szép álmokat! ......  Mai harmónia kártyám  Táncolj, nevess, örülj, kacagj...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon szép.......  Nincs semmink...  Dicsérd Istent!  Szép estét ! ......  Foltos-tó, Kanadában  Minden történetnek...  Sütik pohárban  Táplálékok, amelyek megvédik a...  Tulajdon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Légy vidám  Png nő  Táplálékok, amelyek megvédik a...  Mikor szeretettel nézed a vilá...  Facebookon kaptam  "Cica"-világ...........  Idézet........  Idő  El Nido, Fülöp-szigetek  Tavaszi tűzgyújtás  Facebookon kaptam  Addig amíg nem késő....  Facebookon kaptam  Tisztátalan ajkú  Jöjj karold át a vállamat . ....  Isten dicsősége  Bűnös  Png rózsa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Uram! A reggeli csendben békéé...  Facebookon kaptam  Megjöttek a gólyák.....  Tulajdon  Nem siránkozom  Jöjj az élet vizéhez, nélküle ...  Nagyon szép.......  Glebdurgan kert Cornvall Angli...  Facebookon kaptam  Mindig van kiút  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapot kívánok!  Ének, tánc szívvel  Carrizo Plain Kalifornia  Facebookon kaptam  Mindig van kiút  Escalles, Franciaországban  Kép keretben 
Bejegyzés Címkék
legnagyobb szigorúság, kiemelkedő mákfejeknek, ember fölöttük, napon hajtották, gróf Batthyány, bécsi forradalom, levert szabadságharc, magyarság évről, magyar honvédseregek, oroszok előtt, május végén, császári hadsereg, nyári akciók, polgári lakosság, világosi fegyverletétel, orosz fogságba, fiatal Ferenc, császár mindenképpen, szabadságharc kézre, foglyokat statáriális, később kivégzett, aradi tizenhármakat, magyar országgyűlést, utolsó napokban, világosi fegyverletételkor, seregtest élére, eljárás számos, tárgyalások előtt, halálos ítéletről, vádak pedig, felségárulás azért, törvények értelmében, fegyveres lázadás, mondott ellen, honvédtisztek elleni, vizsgálat során, ítéletet pedig, kivégzés előtt, törvényszék &#8211, ítéletet golyó, osztrákoknak adták, honvédtisztekkel párhuzamosan, első felelős, lázadás mellett, ügyészek ennek, előre borítékolt, halálos ítélet, ítészek kezdetben, uralkodó később, gróf felett, jogi szempontból, ítéletek végrehajtása, táborszernagynak csak, szeptemberben Pestre, legmegalázóbb kivégzési, felesége által, ítélet &#8211, eljárások célja, igazság volt, szomorú napon, négy golyó, kötélre szánt, legszörnyűbb büntetés, szemtanúk szerint, lépéssel ugyanis, közeli falvakból, napon Pesten, esti órákban, ferencesek belvárosi, aradi tizenhármak, bírósági eljárás, koncepciós pert, magyarság függetlenségi, tizennégy kivégzett, szentelt helyre, aradi tizenhárom, aradi Golgotára, őszi rózsa, száraz ágon, fényes égre, meggyilkolásának, meggyilkolásával, miniszterelnökre, táborszernagynak, megszervezésében, megpecsételődött, honvédtisztekkel, felségárulásnak, kivégzéssorozat, szükségeltetett, hadügyminiszter, ítélethozatalra, miniszterelnöke, hajtóvadászatba, kihallgatásával, megkezdődhettek, szerepvállalása, valamennyiükről, haditörvényszék, miniszterelnök, fegyverletétel, , ,
2022.04 2022. Május 2022.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 62 db bejegyzés
Összes: 4360 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 2898
  • e Hónap: 53081
  • e Év: 285612
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.