Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Új világrend felé haladunk
  2022-07-18 20:45:34, hétfő
 
 ÚJ VILÁGREND FELÉ HALADUNK


Leáldozóban az ötszáz éve tartó nyugati hegemónia, új világrend van kialakulóban, amelynek főszereplője az ötezer éves Kína. Növekvő szerepe ellenére azonban alig ismerjük a régi-új szuperhatalmat. A frissen megjelent A kínai geopolitikai gondolkodás című könyv szerzőjével, Horváth Levente Kína-szakértővel, a Neumann János Egyetemen működő Eurázsia Központ igazgatójával beszélgettünk.- Sok nyugati elemző szerint Kínában ismeretlen fogalom a geopolitika, ez az Európa-méretű ország az egész világot akarja gyarmatosítani kereskedelem- és hitelpolitikája révén. Egyetért ezzel?

- A kínai civilizáció ötezer éves történelme egészen másként alakult, mint a nyugati világé. Más a földrajzi elhelyezkedése, társadalmi berendezkedése, kultúrája és vallása, ebből következően geopolitikai gondolkodása is teljesen eltér a Nyugaton megszokottól. A kínaiak mindig is úgy gondoltak a birodalmukra, hogy az a világ közepe. Maga az ország kínai elnevezése is azt jelenti, hogy a Középső Birodalom. Ami a határain kívül helyezkedett el, azt, beleértve a nyugati civilizációt is, barbárnak tekintették. Ebből fakadóan míg a nyugati országok a gyarmatosításra összpontosítottak, addig a kínaiak a határvédelmet tekintették elsődleges geopolitikai érdeküknek, és regionális szinten gondolkodtak. A nyugati geopolitikai gondolkodás gyökerei Arisztotelészig, nagyjából a Kr. e. 300-as évekig nyúlnak vissza, és általában a filozófusokat foglalkoztatta. Kínában azonban az ókori stratégák bölcselete és intelmei határozzák meg a geopolitikát és a hozzá kötődő, különböző helyzetekben alkalmazható taktikákat. Kétezer évre visszamenőleg megtalálhatjuk azokat az írásos műveket, amelyekre Kína támaszkodhat döntései meghozatalakor.

- A nyugati kommunikáció szerint Oroszország mellett Kína a legfőbb gonosz, amely igába akarja hajtani a világot. Valóban átlépheti azt a határt, amely a gazdasági terjeszkedés és a gyarmatosítás között húzódik?

- Az európai ember sakkozik, és a játszma végén az győz, akinek sikerül elpusztítania az ellenfelet, vagyis üthető helyzetbe hozza a királyt. A kínaiak azt a területfoglaló játékot játsszák, amit nyugaton gónak neveznek, és amelynek célja, hogy a játékosoknak sikerüljön úgy a táblára helyezni a lehető legtöbb úgynevezett követ, hogy a lehető legnagyobb területet ellenőrzés alá vonják. Gondolkodásukat minden területen ez a játékmód jellemzi. A kínaiak minden nemzetközi fórumon hangsúlyozzák, hogy nem érdekük a zéró összegű játszma. Nem legyőzni akarják a világot, hanem win-win, vagyis minden partnerük számára előnyös kapcsolatokat akarnak kiépíteni, hogy el tudják adni a termékeiket. Mert gondolkodásuk szerint az a jó partnerkapcsolat, amely mindkét félnek jólétet hoz. Éppen ezért Kína nem gyarmatosít, nem akarja kirabolni a partnereit, nem akarja rájuk erőltetni saját társadalmi berendezkedését, ideológiáját, ahogyan ezt 5000 éves történelmük során is láthattuk.

- Kína gyarmatosítás nélkül is szédületes gazdasági fejlődést produkált az utóbbi negyven évben. Nyugaton ezt azzal magyarázzák, hogy Kína ellopta a nyugati technológiákat. Ez volna az egyetlen ok?

- A fejlődést az 1978-ban meghirdetett reform és nyitás programja alapozta meg. A példátlan sikert azonban más is magyarázza. Kína mindig hosszú távra tervez. Elnöküket sem négyévente választják, hanem tíz évig látja el a hivatalát. A terveket sem a választási ciklusokhoz igazítják, száz- és ötvenéves terveket dolgoznak ki. Az első, 1921-ben meghirdetett százéves terv tavaly zárult le, ennek célja az volt, hogy a kínai tömegeket kiemeljék a mélyszegénységből, amelybe a XIX. századi ópiumháborúkat és a nyugati erőszakos gyarmatosítást követő káosz taszította őket. A Kínai Kommunista Párt alapításának (1921) századik évfordulóján Hszi Csin-ping elnök bejelentette, hogy nyolcszázmillió embert sikerült felemelni és kivezetni a nyomorból. A következő százéves terv 2049-ben, a Kínai Népköztársaság megalapításának századik évfordulóján zárul le, Kína megerősítése, a jólét stabilizálása a kitűzött célja. De hogy a kérdésre is válaszoljak: Kína évszázadokon keresztül a világkereskedelem 20-30 százalékát adta, e képessége azonban felmorzsolódott a káosz évtizedeiben. Ám 1978-tól Kína arra törekedett, hogy visszaszerezze helyét a világban, ezen belül a világkereskedelemben is. Ennek egyik eszköze volt a tanulás, vagyis az, hogy mindent, amit lehetett, megtanultak az országba települt nyugati cégektől, és valóban lemásolták a nyugati termékeket is. Egyébként a kínai nyelvben ugyanaz a szó fejezi ki a tanulást és a másolást. A valódi kitörési lehetőséget azonban a 2008-as pénzügyi válság hozta el az ország számára. A válságban megrendült a nyugati világ, azon belül az USA gazdasága. Kína ellenben nagyobb baj nélkül vészelte át a nehéz éveket, és egyre erősebb lett, sőt, neki köszönhető, hogy a világ viszonylag gyorsan túl tette magát a gazdasági válságon. A nyugati elit, amely mindig is lenézte a kínaiakat, azzal szembesült, hogy Kína veszélyt jelenthet a Nyugat hegemóniájára.

- Ezért lát gyarmatosító törekvéseket a Nyugat az Egy övezet, egy út kezdeményezés 2013-as meghirdetésében?

- Az atlanti korszak utóbbi száz évében a világkereskedelem 90 százaléka a tengereken, amerikai ellenőrzés alatt zajlott. Kína az Egy övezet, egy út program révén az eurázsiai szárazföldi útvonalakat akarja kiépíteni. Így bekapcsolhatóvá válnak a világkereskedelembe olyan belső-ázsiai országok is, amelyek eddig teljesen el voltak zárva tőle. A tervek szerint a kereskedelmi útvonalak behálóznák Európa és Ázsia egészét, ami előnyös lenne a kezdeményezéshez kapcsolódó minden országnak. Kína emellett ezzel elkerülheti annak kockázatát, hogy amerikai hadihajók elzárják előle a tengeri kereskedést.

- Ebbe a sorba tartozik a sokat támadott Belgrád-Budapest-vasútvonal is?

- Ennek kiépítése nem feltétlenül csak kínai érdek, a régiónknak nagyon jól jönne egy észak-déli irányú közlekedési hálózat a nyugat-keleti mellett. Már többször felmerült, hogy a közlekedés révén is összekössék a V4-országokat; most Kína hajlandó foglalkozni a kérdéssel.

- Ez része a 16+1 programnak, amely a közép- és kelet európai országok közötti kereskedelmi útvonalak megteremtéséről szól?

- Ezt a kezdeményezést a nyugati politikusok Kína trójai falovának tekintik, amely az Európai Unió szétverését készíti elő. Ám ez nincs így. Kína számára fontos, hogy az egymás közötti kereskedelem révén is gazdagodjanak partnerei, hiszen így lesz pénzük arra is, hogy a kínai termékeket megvásárolják. A kínaiak az új világrendet is multilaterális alapon képzelik el, ebben fontos közvetítői szerepet szánnak az ENSZ-nek mint olyan szervezetnek, amelynek a világ valamennyi országa a tagja, és nem csak egy bizonyos világrészt fed le.

- A nyugati szemlélet szerint az Afrikában zajló gigantikus infrastrukturális fejlesztésekkel Kína a fekete kontinensre is ki akarja terjeszteni a befolyását, és adósságcsapdába csalná az ott lévő országokat. Ez sem helytálló?

- Kína valóban hatalmas beruházásokba kezdett Afrikában, utakat, kikötőket, iskolákat épít. Ám ezt is win-win alapon teszi, vagyis azzal a szándékkal, hogy segítse ezeket az országokat a felemelkedésben, így nyitva újabb piacokat saját áruinak. Ám cserébe nem kíván beleszólni sehol a belpolitikába, és nem támaszt sehol politikai elvárásokat sem. Véleményem szerint az sem igaz, hogy adósságcsapdával akarná befolyása alá vonni ezeket az államokat. Ahol államcsőd következett be, mint például Srí Lankán, ott a korábbi nagymértékű eladósodás sodorta bajba az országot, a kínai hitel alig tíz százaléka volt a teljes hitelállománynak.

- Ám Kína politikai befolyása is erősödik Afrikában. Ezt fényesen bizonyította, hogy az orosz-ukrán háború kezdete után az Afrikai Unió országai nem csatlakoztak a Nyugat szankciós politikájához, és nem ítélték el az orosz felet sem. Vagyis a kínai-orosz tandem mellett tették le voksukat. Ez nem kínai nyomásra történt?

- Kína nem várja el a partnereitől, hogy egyik vagy másik oldal mellé álljanak. Az előnyös üzletkötésekben érdekelt. De az tény, hogy a világ államai számára egyre vonzóbbak a BRICS-országokkal, vagyis Brazíliával, Oroszországgal, Indiával, Kínával és a Dél-afrikai Köztársasággal való kapcsolatok. És igaz ugyan, hogy a legfejlettebb nyugati országokat tömörítő G7 politikusai hajlamosak rá, hogy az egész világ képviselőjeként tekintsenek magukra, ám a tények rácáfolnak erre az álláspontra. A G7-ek nagyjából 800 millió embert képviselnek. A BRICS-országok pedig 3,2 milliárdot. És többen, például Argentína és Irán is jelezte, hogy csatlakozni kíván a szervezethez.

- Ha jól értem, Kína szinte minden területen támadja az USA hegemóniáját. Megkerüli a tengeren zajló világkereskedelem fölötti amerikai ellenőrzést, befektetéseivel rontja a hitelüzletet, sőt ma már a jüanban folytatott kereskedés révén megkérdőjelezi a dollár világpénzszerepét is. Azért fegyverkezik Kína nagy erőkkel, mert elkerülhetetlennek ítéli a háborút a nyugati világgal?

- Kína nem épít katonai támaszpontokat a világban, nem tart elrettentő hadgyakorlatokat, és katonai beruházásai messze elmaradnak az USA hasonló célú kiadásaitól. Tény azonban, hogy vannak határvitái több szomszédjával. A kínai törekvések azonban nem valamiféle gyarmatosítási szándékot mutatnak, hanem mint mondtam, a határai védelmét szolgálják. Emellett szem előtt tartják Szun-ce ókori stratéga és hadvezér intését. Szun-ce azt mondta, hogy aki a háborúban leli örömét, az el fog pusztulni. Ám aki megfelejtkezik a háborúról, veszélybe kerül.

- Ma már a közbeszéd része, hogy a nyugati világ számára az orosz-ukrán proxyháború csak főpróbája annak a csatának, amelyet Kínával fognak megvívni. Kína is készül erre a háborúra?

- A világrend változása kapcsán a nyugati kutatók arra jutottak, hogy a világtörténelemben tizenhat alkalommal alakult ki olyan helyzet, amikor egy hegemón hatalomnak vetélytársa akadt. Tizenkét alkalommal kiterjedt háború kísérte a világrend változását. Mindössze négyszer történt meg békés átalakulás, ezek egyike a Szovjetunió összeomlása volt, amikor kisebb proxyháborúktól eltekintve viszonylag nyugodtan történt meg a világrend átalakítása. Úgy gondolom, napjainkban megérett a helyzet az egypólusú világrend megváltoztatására. A világ a multilaterális rend felé halad. E folyamatokat az USA és a nyugati világ szankciós politikával vagy háborúval lassíthatja ugyan, de megállítani nem tudja.


Új világrend felé haladunk

LinkA Kínai nagy fal

LinkKína, ahogyan egy madár vagy drón látja! - Egy csodás videó
/Drón felvétel Kínában! Egy érdekes világ - egy csodás természet Kinában!/

LinkPeking elmagyarázta a nyugati médiának, hogy mit jelent a nemzetközi közösség Forrás: Orosz Hírek

Link
 
 
0 komment , kategória:  Média  
Címkék: adósságcsapdával, hitelállománynak, partnerkapcsolat, kezdeményezéshez, hadgyakorlatokat, nyolcszázmillió, üzletkötésekben, hitelpolitikája, megalapításának, fejlesztésekkel, felemelkedésben, felmorzsolódott, berendezkedését, képviselőjeként, befektetéseivel, gyarmatosításra, adósságcsapdába, bekapcsolhatóvá, arisztotelészig, gondolkodásukat, proxyháborúktól, megteremtéséről, meghirdetésében, gyarmatosítási, visszaszerezze, oroszországgal, megtalálhatjuk, berendezkedése, területfoglaló, népköztársaság, támaszpontokat, köztársasággal, elhelyezkedése, kezdeményezést, gyarmatosítást, multilaterális, ötezer éves, régi-új szuperhatalmat, frissen megjelent, kínai geopolitikai, egész világot, kínai civilizáció, nyugati világé, földrajzi elhelyezkedése, kínaiak mindig, ország kínai, határain kívül, nyugati civilizációt, nyugati országok, gyarmatosításra összpontosítottak, határvédelmet tekintették, nyugati geopolitikai, VILÁGREND FELÉ HALADUNK, Horváth Levente Kína-szakértővel, Neumann János Egyetemen, Eurázsia Központ, Középső Birodalom, Kínai Kommunista Párt, Hszi Csin-ping, Kínai Népköztársaság, Európai Unió, Afrikai Unió, Dél-afrikai Köztársasággal, Orosz Hírek,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Idézet  Facebookon kaptam  Ma van az őszi nap-éj egyenlős...  Szívemberek  Áldott - lélekbékés Vasárnap...  Dr. Máriás 100 X 80 cm. akril ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egészség, boldogság.......  Csak remélni tudom a férfiak i...  Őszi hónapjaink kezdete  Lábduzzanat ellen  Amit mi sajátos jellemnek látu...  Kellemes hétvégét mindenkinek  Kellemes kávézàst  Baba születik  Harmonia.......  Becsaptak a hajnali fények  Ne feledd  Láttalak.  Facebookon kaptam  Veronika virág  Spurgeon - Szeptember 26  Szép mai napot !........  Harmonia.......  Harmonia.......  Esti kép  Gyógytea receptek a füvesember...  Őszi reggeli  Facebookon kaptam  Esti kép  Búvárok  Amit mi sajátos jellemnek látu...  A nehéz ételek és az esti kávé...  Lila ősz  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást......  Ősszel is csinosan  Szép új hetet! .....  Tibeti bölcsességek  Facebookon kaptam  Nagyon szép.......  Facebookon kaptam Krisztinától  Vas István - Őszi ének  Jean of Ormesson - Az élet von...  Facebookon kaptam  Anyák napi nagymama köszöntő  Ahogy nagymamaként, szívvel lá...  Becsaptak a hajnali fények  Harmonia.......  Megyek a kertbe - hallgat a ma...  Idézet  Márta hite  Jó éjszakát ! ......  Facebookon kaptam  Aggie Hold - Knóssos  Felsőpulyán  Lila ősz  Idővel rájössz  Facebookon kaptam Krisztina b...  Jó éjszakát  Régen és most........  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Idézet  Szép új hetet! .....  Tibeti bölcsességek  Háború  Aggie Hold - Nyomokban  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Mi az érettség  Nagyon szép.......  Facebookon kaptam  Őszi levelek  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást......  Így tanítom meg a gyermekeimne...  A nagymama olyan anya  Közös tőről fakad  Fekete rózsa  Tanács  "A csecsemő lelke, tiszta lap"  Facebookon kaptam  Őszi hónapjaink kezdete  Amíg az ember fiatal,...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Csak remélni tudom a férfiak i...  A szeretet soha el nem múlik  Facebookon kaptam  Aggie Hold - Nyomokban  Ha megrekedtél  Búzavirágok  Kacsirek Ottó - Erdély  Mikor megszületik egy várva vá...  Másokkal megosztva  Kellemes kávézàst 
Bejegyzés Címkék
ötezer éves, régi-új szuperhatalmat, frissen megjelent, kínai geopolitikai, egész világot, kínai civilizáció, nyugati világé, földrajzi elhelyezkedése, kínaiak mindig, ország kínai, határain kívül, nyugati civilizációt, nyugati országok, gyarmatosításra összpontosítottak, határvédelmet tekintették, nyugati geopolitikai, filozófusokat foglalkoztatta, ókori stratégák, hozzá kötődő, írásos műveket, nyugati kommunikáció, legfőbb gonosz, gazdasági terjeszkedés, gyarmatosítás között, európai ember, játszma végén, területfoglaló játékot, játékosoknak sikerüljön, táblára helyezni, lehető legtöbb, lehető legnagyobb, játékmód jellemzi, kínaiak minden, zéró összegű, utóbbi negyven, nyugati technológiákat, 1978-ban meghirdetett, példátlan sikert, választási ciklusokhoz, kínai tömegeket, nyugati erőszakos, következő százéves, jólét stabilizálása, kitűzött célja, világkereskedelem 20-30, káosz évtizedeiben, országba települt, nyugati termékeket, kínai nyelvben, valódi kitörési, 2008-as pénzügyi, ország számára, válságban megrendült, nyugati világ, nehéz éveket, világ viszonylag, gazdasági válságon, nyugati elit, atlanti korszak, eurázsiai szárazföldi, tervek szerint, kereskedelmi útvonalak, kezdeményezéshez kapcsolódó, tengeri kereskedést, sorba tartozik, sokat támadott, régiónknak nagyon, közlekedés révén, 16+1 programnak, nyugati politikusok, egymás közötti, kínai termékeket, világ valamennyi, bizonyos világrészt, nyugati szemlélet, fekete kontinensre, korábbi nagymértékű, kínai hitel, teljes hitelállománynak, orosz felet, előnyös üzletkötésekben, világ államai, legfejlettebb nyugati, egész világ, tények rácáfolnak, tengeren zajló, jüanban folytatott, dollár világpénzszerepét, nyugati világgal, kínai törekvések, határai védelmét, háborúban leli, közbeszéd része, világrend változása, nyugati kutatók, hegemón hatalomnak, világrend változását, világrend átalakítása, egypólusú világrend, multilaterális rend, madár vagy, , ,
2022.08 2022. Szeptember 2022.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 25 db bejegyzés
e év: 153 db bejegyzés
Összes: 4450 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 249
  • e Hét: 4138
  • e Hónap: 55140
  • e Év: 532941
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.