Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
559 éve Hunyadi Mátyás visszavásárolta a Magyar SzentKoronát
  2022-07-25 21:15:32, hétfő
 
 














MA 559 ÉVE HUNYADI MÁTYÁS VISSZAVÁSÁROLTA A MAGYAR SZENT KORONÁT


NE feledkezzünk el erről a fontos eseményről, hisz mindenki tudja:


559 éve 1463 .07. 24-én



Hunyadi Mátyás 80 ezer aranyért visszavásárolta a Magyar Szent Koronát III. Frigyestől.

80 ezer aranyforint az akkori Magyar Királyság bevételeinek harmadát-negyedét tette ki. Ez ma körülbelül négy-ötezer milliárd forintnak felelne meg.

Több mint 500 évvel ezelőtt 1440. február 21-ére virradó éjjel a korona ,,krimibe illő" viszontagságokon esett át. Kottanner Jánosné, Luxemburgi Erzsébet királyné udvarhölgye, kesselőkői Liptai Bálint és szolgája segítségével Visegrádon ellopta a koronát, és egy vánkosba rejtve Komáromba vitte. Ezzel lehetővé tette V. László megkoronázását, a korona Frigyes császár kezére jutását, és meghiúsította I. Ulászló megkoronázását.

Erzsébet a koronázás után a Szent koronát néhai férje rokonának, Habsburg III. Frigyes német-római királynak, a leendő császárnak adta át megőrzésre.

Emiatt, 1440. július 17-én I. Ulászló királyt egy alkalmi koronával koronázták meg, amelyet I. István székesfehérvári ereklyetartójáról szereltek le. A két király miatt az országban polgárháború tört ki, amelyből I. Ulászló került ki győztesen, de ő az 1444-es Várnai csatában elesett.

Frigyes sem Ulászló királynak, sem Hunyadi János kormányzónak, sem a tényleges uralkodást 1453-ban megkezdő V. Lászlónak nem adta át a koronát, mert annak birtokában igyekezett politikai befolyást gyakorolni Magyarországon.

A korona 1463-ban Bécsben volt, amikor I. Corvin Mátyás király megkötötte III. Frigyessel a bécsújhelyi megállapodást, amelynek értelmében 80 000 aranyforintért visszakapta tőle a Szent Koronát, és azzal 1464. március 29-én Székesfehérvárott megkoronázták.

Mátyást 15 évesen választották királlyá, "igazi" királlyá, azaz legitim, szuverén uralkodóvá azonban csak jó hat évvel később vált, amikor 1464. március 29-én, Székesfehérváron a Szent Koronával megkoronázta az esztergomi érsek.

Legitim uralkodónak ugyanis hagyományosan az számított a Magyar Királyságban,
akit Szent István koronájával,


a székesfehérvári bazilikában az esztergomi érsek koronázott meg.

Az 1463. július 24-én Mátyás követei - Vitéz János püspök, Pálóczi László országbíró és Szapolyai Imre kincstartó - által Bécsújhely kapujában átvett Szent Koronát 3 napos közszemlére tették ki Sopronban, majd Budára szállították...

Az 1526-os mohácsi csatavesztés után Perényi Péter koronaőr a török elől Trencsénbe vitte a Szent Koronát, de Szapolyai János koronázását követően Perényi Péter koronaőr ahelyett, hogy megszokott helyére, a visegrádi várba vitte volna a koronát, Füzérre szállíttatta és ott rejtegette, majd a magyar koronát kiszolgáltatta az osztrák Ferdinánd főhercegnek. Ferdinánd megkoronázása után Perényi először Siklós várába vitte a koronát, majd 1529-ben Sárospatakra hurcolta.

1848. december 30-án Kossuth Lajos, Magyarország kormányzója nyílt rendeletetére a koronát budai őrzési helyéről Debrecenbe szállították, ahová a kormány is költözött. A Szent Korona a háborús veszély elmúltával 1853-ban újra a budai várba került és a második világháború utolsó időszakáig a várban őrizték.







1978. január 6. - ÚJRA HAZATÉRT A SZENT KORONA


1978. január 6-án, egy amerikai küldöttség ünnepélyesen visszaadta a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, melyek több mint három évtized után tértek haza. A magyar állam önállóságának és függetlenségének ezeréves jelképe, a magyar nép legdrágább történelmi ereklyéje, ma az Országházban tekinthető meg.

1945 elején Szálasi Ferenc nyilas vezetőnek menekülnie kellett, a koronát magával vitte, mivel az volt a véleménye, hogy ,,a Szent Korona és az államfő elválaszthatatlanok egymástól". A német kormány adott volna menedékhelyet a korona és a koronázási jelvények számára. A Szent Koronát tartalmazó ládát először Kőszegen őrizték, majd Szálasi intézkedésére 1945. január 12-én Velem községbe, onnan március 18-án osztrák (akkor német birodalmi) területre, a Mürzzuschlag melletti volt császári vadászkastély óvóhelyére vitték, majd Mariazellen keresztül a Salzburgtól keletre fekvő Atterseebe, végül a szomszédos Mattseebe szállították.


Az elrejtett korona



1945 áprilisában ,,a Szent Korona megmentése és biztonságba helyezése" érdekében a Szálasi által tartott utolsó koronatanács, majd a minisztertanács elhatározta, hogy a koronát elássák. A koronaőrség egyik tagjának visszaemlékezése szerint:

,,Egy üres, elhagyott benzineshordót kettéfűrészeltünk, ebben a kétfenekű hordóban akartuk biztonságba helyezni a koronát. A hordó két darabját egybetoltuk, a koronát, a jogart, az országalmát, a koronázási kardot és a palástot lepedőkbe csavarva beletettük, és május 5-én este elástuk a tóparton".

A tópart menti mocsaras részen eltüntették az ásás nyomait, a koronaőrző ládát pedig tovább vitték, mintha az ékszerek benne volnának. Május 9-én a koronaőrség teherautója, Szálasival és főembereivel együtt a 8. amerikai hadsereg fogságába került. Az amerikaiak megszerezték a koronázási ládát, majd a Szálasi szárnysegédjénél lévő kulcsot is, aki azt vallotta, hogy Szálasi parancsa szerint ,,halála esetén öt évig tartsák a korona hollétét titokban, s ha akkor nem a nemzetiszocialisták kormányozzák Magyarországot, adjuk át a koronát megőrzésre a Német Birodalom Führerének". A láda azonban üres volt, végül - hosszas kihallgatás eredményeként - az egyik koronaőr elárulta, hogy Szálasi rendeletére Mattsee mellett, egy mocsárban elásták a koronát.

Előkerül a kincs

Megtalálták az olajoshordót, amelyben ,,egy láda volt, abban vászonba csavarba a korona, amelynek belseje, bélése - a szövetrész - már teljesen el volt rothadva, ki is kellett szedni belőle". 1945 májusának utolsó napjaiban a koronát és a koronázási jelvényeket beszállították a majnai Frankfurtba, majd eltűnt a koronaőrség szeme elől. Az Amerikai Egyesült Államok őrizetébe került, előbb Európában, azután Amerikában. A korona visszaadását a magyar kormány nemzetközi fórumokon többször is szóvá tette, de eredménytelenül. A hivatalos nyilatkozat szerint: ,,a koronát úgy tekintik, mint a magyar nép különleges helyzetben lévő tulajdonát, amely az Egyesült Államok hatóságainál van letétben". Mattsee plébániájának falán magyar-német feliratú emléktábla hirdeti, hogy 1945-ben itt időzött néhány napig a magyar Szent Korona. Az átadási ünnepségen Kádár János nem vett részt - egyes vélemények szerint Carter kérésére -, tiltakozásul a magyar vezetőket Amerikában ért attrocitások miatt.


1978. január 6. - Újra hazatért a Szent Korona

Link








Tormay Cécile: Bujdosó könyv: 1918. november 24. - Részlet

Gyönyörű és magasztos írás


Nem ékszer az, nem pompa és nem dísz, de maga Magyarország. Királyságok jöttek és mentek a földön, nem volt azonban népe a világnak, melynek valaha is azt jelentette volna a koronája, mint amit a mienk nekünk jelent. A magyar korona minden magyar és minden magyar rög és minden termés és minden aratás... Benne nem csupán a királyságot tépik le az ország fejéről, hanem azt, ami voltunk és ami lehetünk.

Ájtatos homályban, vaspántos ládában, fenn a budai várban él évszázadról-évszázadra az aranyba öntött ősi szimbólum és ezer éven át mindössze ötvenháromszor ötvenhárom király fején vonult el koronázások napján a magyar föld felett. És egyszer, mikor az ezer év fordult, a Millennium ünnepén... kitéve közszemlére, akkor állt ott a koronázó templom oltára előtt. Jött a nép, láttam a szememmel: galambősz magyar parasztok, munkások, urak és térdel hajtottak előtte, mintha szentség lenne. Térdet hajtottunk: önmagunk előtt borultunk le. És láttam Károly király fején egy decemberi napon a fejedelmi vén Buda falai alatt, hatvanhárom vármegyénk zászlóinak a lobogásában, rivalgó éljenek között, a nagy tiszta Himnusz gyönyörű dalában.

A hazaárulók és hazátlanok tábora szentségtörő kézzel letaszította helyéről Szent István koronáját. Ők azt hitték hogy a király fejéről taszítják le. Pedig az a korona nemcsak a király fején volt. Mint egy aranyabroncs, az fogta össze a Kárpátok óriási láncait, Erdélyt, az Adria kék öblét, Horvátországot és Szlavóniát, a róna egész birodalmát, melynél területében egységesebb ország nincs Európa földjén. És most, hogy az aranyabroncs nem fogja többé össze, széthull és bomlik az, ami végtelen időkön át egy volt.


















 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Címkék: viszontagságokon, székesfehérváron, függetlenségének, visszaemlékezése, szárnysegédjénél, székesfehérvári, visszavásárolta, eredménytelenül, minisztertanács, magyarországon, aranyforintért, beszállították, horvátországot, megkoronázását, benzineshordót, magyarországot, ötvenháromszor, kiszolgáltatta, intézkedésére, eredményeként, megkoronázták, megállapodást, meghiúsította, rendeletetére, megkoronázása, hagyományosan, vadászkastély, plébániájának, önállóságának, menedékhelyet, szentségtörő, tiltakozásul, feledkezzünk, magyarország, olajoshordót, letaszította, fontos eseményről, akkori Magyar, korona „, vánkosba rejtve, korona Frigyes, koronázás után, leendő császárnak, alkalmi koronával, országban polgárháború, 1444-es Várnai, tényleges uralkodást, korona 1463-ban, bécsújhelyi megállapodást, esztergomi érsek, székesfehérvári bazilikában, 1526-os mohácsi, Hunyadi Mátyás, Magyar SzentKoronát, HUNYADI MÁTYÁS VISSZAVÁSÁROLTA MAGYAR SZENT KORONÁT, Magyar Szent Koronát III, Magyar Királyság, Kottanner Jánosné, Luxemburgi Erzsébet, Liptai Bálint, Habsburg III, Hunyadi János, Corvin Mátyás, Szent Koronát, Szent Koronával, Magyar Királyságban, Szent István, Vitéz János, Pálóczi László, Szapolyai Imre, Perényi Péter, Szapolyai János, Kossuth Lajos, Szent Korona, ÚJRA HAZATÉRT SZENT KORONA, Szálasi Ferenc, Német Birodalom Führerének”, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Államok, Kádár János, Tormay Cécile,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Április 21  Png virág  Reggel van  Garai Gábor - Takarítás  Szép estét kedves látogatóimna...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szép álmokat!  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png lepke  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png csokor  Németh László tollából  Akarat  Png telefon  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Nem tudhatod  Az engedelmesség miért nem vál...  Akarat  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Jónás Tamás – Végtelen b...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Őrizkednünk kell...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kerüld el az evangélium örömén...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Akarat  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  A Megváltó szolgálatában  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Lóhere  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Akarat  Egy bizonyos határt  Még csak most kezdődik a nap  Png virág  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nem tudhatod  Szép estét kedves látogatóimna...  A másik dolog,  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nagyi telefonál  Kellemes délutánt kívánok  Szívem  Radikális szeretet  Az igazi szeretetért rendszeri...  Adakozás  Kellemes délutánt kívánok  Miért kiabálunk amikor dühösek...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép napot kívánok  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Irgalom és ítélet  Nagyi telefonál  Nagyi telefonál  Png virág  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png virág  Paul David Tripp Április 19 
Bejegyzés Címkék
fontos eseményről, akkori Magyar, korona &#8222, vánkosba rejtve, korona Frigyes, koronázás után, leendő császárnak, alkalmi koronával, országban polgárháború, 1444-es Várnai, tényleges uralkodást, korona 1463-ban, bécsújhelyi megállapodást, esztergomi érsek, székesfehérvári bazilikában, 1526-os mohácsi, török elől, visegrádi várba, magyar koronát, osztrák Ferdinánd, koronát budai, háborús veszély, budai várba, második világháború, várban őrizték, amerikai küldöttség, koronázási jelvényeket, magyar állam, koronát magával, német kormány, koronázási jelvények, szomszédos Mattseebe, elrejtett korona, minisztertanács elhatározta, koronát elássák, koronaőrség egyik, kétfenekű hordóban, koronázási kardot, palástot lepedőkbe, tópart menti, ásás nyomait, koronaőrző ládát, ékszerek benne, koronaőrség teherautója, amerikaiak megszerezték, koronázási ládát, korona hollétét, koronát megőrzésre, láda azonban, egyik koronaőr, mocsárban elásták, láda volt, szövetrész &#8211, majnai Frankfurtba, koronaőrség szeme, korona visszaadását, magyar kormány, hivatalos nyilatkozat, magyar Szent, átadási ünnepségen, magyar vezetőket, mienk nekünk, magyar korona, királyságot tépik, ország fejéről, budai várban, aranyba öntött, magyar föld, koronázó templom, decemberi napon, nagy tiszta, király fejéről, király fején, fogta össze, róna egész, viszontagságokon, székesfehérváron, függetlenségének, visszaemlékezése, szárnysegédjénél, székesfehérvári, visszavásárolta, eredménytelenül, minisztertanács, magyarországon, aranyforintért, beszállították, horvátországot, megkoronázását, benzineshordót, magyarországot, ötvenháromszor, kiszolgáltatta, intézkedésére, eredményeként, megkoronázták, megállapodást, meghiúsította, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 495
  • e Hét: 8950
  • e Hónap: 48771
  • e Év: 226646
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.