Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Rejtőzködő villák és történetek a budai hegyekben
  2023-03-25 19:30:52, szombat
 
 REJTŐZKÖDŐ VILLÁK ÉS TÖRTÉNETEK A BUDAI HEGYEKBEN - A LEGHÍRESEBB LUXUSKÖRNYÉK, AVAGY SÉTA A RÓZSADOMBON
We Love Budapest


Budán lakni világnézet - vallotta Márai Sándor. A Rózsadomb pedig a budapesti konyhanyelvben nem is egy környék elnevezése, hanem inkább egy életstílus, a luxus szinonimája lett. Sokáig a legdrágább, legnagyobb presztizsű városrésznek tartott villanegyedbe csak a kiváltságosok építkezhettek, és ez nem változott a második világháború után sem. Az akkor ,,Káderdűlőként" ismertté vált környék végig a pártelit kedvelt lakhelye volt. És hogy miért télen kerekedjünk fel, ha látni szeretnénk a rózsadombi villákat? Mert ez az egyetlen évszak, amikor a magas kerítések mögött, a buja növényzet hiányában van esélyünk teljes pompájukban megcsodálni az elmúlt évszázad villáit, a klasszikustól a szecesszióson át a gyönyörű modern, bauhausos beütésűig.


Csodás Svábhegyi kalandozásaink és az Ó-Mátyásföldi szecessziós nyaralótelep után a talán leghíresebb villanegyebe indultunk, a Rózsadombra. Ha nagyon szigorúan vesszük, akkor a földrajzi értelemben vett Rózsadomb területéről ugyan el-elkalandoztunk, de a hangulatában és jellegében viszonylag egységes környékbeli hegyvidéken nem igazán tűnt fel, hogy már rég a Szemlőhegyen vagy a Rézmálon sétálgatunk. Érdekesség, hogy az egzotikus hangzású II. kerületi városrész nevéből a mi 21. századi fülünk már csak a réz szót hallja ki, pedig a fémhez vajmi kevés köze van a területnek. Budapest teljes utcanévlexikona szerint amit mi már réznek hallunk, az a rózsa régies elnevezése volt, a 'mál' pedig a mellel azonos finnugor tőről származó szó, ami jelenthette a nyaktól lefelé az alhasig a testrészt, és ezekből a domborulatokból és oldalból áttételesen a hegyoldalt is. Szóval a Rézmál valójában Rózsadomb, ki hitte volna.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest
És hogy került ide a sok rózsa? A legendák szerint a török uralom alatt telepítették be a domboldalakat Gül baba rózsáival. Később aztán inkább a praktikus hasznosítás került előtérbe, az 1880-as évekig szőlőhegy volt itt, ekkoriban indultak meg az első elegáns villaépítkezések. Eleinte főként nyaralóknak, később fokozatosan költözött ki a zöldbe a korabeli elit: gyártulajdonosok, gazdag vállakozók, kereskedők. A második világháború után a kommunista rendszerben az eredeti tulajdonosoktól elkobozták az elegáns villákat, és a saját pártfunkcionáriusaiknak, a jó kádereknek osztották ki, innen ered a pesti népnyelvben az ötletes, gúnyos ,,Káderdűlő" elnevezés.


Szépvölgyi út 88/B / Zentai vagy Hoffmann-villa

A Fischer József tervezte gyönyörű villa a legkülönlegesebb rózsadombi villák egyike, a hazai modern építészet kiemelkedő példája.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest
A Bauhaus befolyása tagadhatatlan, maga Fischer vallotta be, hogy nagy hatással volt rá az iskola és stílusa, ismerte Gropiust is, de hasonlóképp mélyen hatott rá az építészet szociális elköteleződését megtestesítő, korabeli bécsi építkezések is. A modernista építészet hazai szószólója volt, Breuer Marcellal és Molnár Farkassal együtt hozta létre a Modern Építészet Nemzetközi Kongresszusa, a CIAM 1928-as megalapítása után a szervezet magyar szekcióját. Az 1933-34-ben épített villán Fischer feleségével, Pécsi Eszterrel együtt dolgozott, aki az első hazai diplomás mérnöknő volt, a megrendelő dr. Hoffmann Dezső ügyvéd vot.

A kétszintes villaépület nagy nemzetközi visszhangot is kapott, amikor az angol Architectural Review a hónap házaként publikálta. A közelmúltban szerencsére felújították, megszabadítva a 20. századi sufnituning minden ráépítésétől, így szinte az eredeti fenségét kapta vissza az épület.


Baba utca 14. / Járitz-villa

A szintén Fischer József és Pécsi Eszter által tervezett modern luxusvilla történetét a Kép-tér Blog dolgozta fel hihetetlen mélységben, az egykori építtető Járitz István fiával készült interjú keretében. A villa 1943-ra készült el, másfél évre rá már a lángok martaléka lett - Budapest második világháború ostroma alatt bombatalálat érte és kiégett. A család még újjépítette, de öt év múlva már költözhettek is, az államosításkor elvették tőlük a villát.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest
Az épület nagy átalakítása, a hozzáépítés és a tetőterasz lefedése akkor történt, amikor az 50-es évek elején tomboló poliovírus, azaz járványos gyermekbénulás alatt kórházzá alakították át. Ma a János Kórház Légzésrehabilitációs Osztálya működik benne, légzésbénult betegek laknak itt.

Mindkét villa korabeli fotókkal, részletes alaprajzzal és leírással megtalálható Ferkai András Buda építészete a két világháború között című - az Akadémia honlapjáról ingyenesen letölthető - munkájában, és reméljük, az idei, a (sokszor lebauhausozott) magyar modern építészetet a zászlajára tűző Budapest100-on is sokat hallunk majd róluk.


Áfonya utca 3.

Ha a környéken sétálunk, a Vérhalom tér szomszédségában álló modern villa is megér egy-két pillantást. Persze érthető, ha valaki nem rajong (elsőre) a korszak építészetéért, hiszen lehet azt mondani, mennyivel izgalmasabbak vagy szebbek a várnegyed középkori-barokk keverék házai, vagy a Szabadság tér szecessziós bérházai.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest
De ez csak az avatatlan szem számára tűnhet így, a két világháború között épült modern épületek igazi csodája tényleg nem a hű de régi történetükben, vagy a gazdag díszítésükben van, hanem a részletek forradalmi újításaiban. Az anyaghasználatban, hogy a mai napig használható, minőségi mestermunkát végeztek, abban, hogy mennyivel emberbarátibb, humánusabb életteret teremtettek a nagyvárosi ember számára. Az igazi luxus amit nyújtottak a napfény, a teraszok, a praktikus konyha és fűtés, a tágas gyerekszoba vagy fürdőszobák voltak.

Az Áfonya utcai kétszintes, lapostetős, szintenként egy lakással megépülő villát 1935-36-ban tervezte feltehetően id. Janáky István, akinek a margitszigeti Palatinus Strandot is köszönhetjük. A hivatalos papírokon ugyan Pogány Móric neve szerepel, de Janáky ebben az időben mint az ő irodavezetője dolgozott.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Áfonya utca 7/A

Szintén Pogány Móric irodájában készültek a tervei 1934-ben. Kettővel odébbi szomszédjához képest itt lágyabb ívek törik meg a homlokzatot. A villában összesen két lakás kapott helyet, egy földszinti, és egy kétszintes emeleti. A kert felé nagy ablakok és lépcsőzetes teraszok uralják az épület arculatát, jól kihasználva a hegyvidék nyújtotta előnyöket.


Orgona utca 8.

A frissen felújított, szecessziós jegyeket viselő villaépület 1904-ben készült el, Gabinyi Sámuel tervei szerint.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest
Az épület jelenleg helyi védettség alatt áll. Homlokzati jegyeiben, a szétfutó téglaszalagokkal megidézi, igaz sokkal szerényebb keretek között az azonos időben épült, Baumgarten Sándor és Herczegh Zsigmond tervezte Vakok Iskoláját a Hermina úton. Ha szeretnénk szecessziós villákat nézegetni, például a Városliget környékén rengeteget találunk, kezdésként elég, ha végigsétálunk a Városligeti fasoron. Az új stílus, az Art Nouveau, vagy ahogy itthon nevezik, a szecesszió a századfordulón jelent meg itthon is, és az iparművészet után az építészetre is jelentős hatással volt. Legismertebb hazai zsenije Lechner Ödön, akinek amúgy Baumgartenék is a követői közé tartoztak.

Az egykori építtetőről vagy a villa történetéről a Műemlékem.hu sem tud többet, de ott is kiemelik az igencsak jól sikerült felújítást.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Szemlőhegyi út 8.

Szomorúbb sors jutott a még felújítatlanul álló Szemlőhegyi úti klasszikusabb villaépületnek. Még ha kinézetre nem is olyan feltűnő, mint az eddig látott modern vagy szecessziós épületek, stílusában ez idézi meg a környék korai nyaralóépítészetét a leginkább. Érdekessége még egykori lakója, Ungár Imre, aki a leghíresebb magyar vak zongorista volt.


Aranka utca 10.

A soktornyos, sárga villa a környék mesebeli várkastélyaként magasodik a többi épület fölé. A kívülről még inkább eklektikus jegyeket mutató villát belül már szép, szecessziós részletek díszitik, a csempétől a színes üvegablakokig.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest
A tervező és építtető Gerstenberger Ágost Emil építész volt, aki nemcsak saját irodáját költöztette ide, de egész családjával itt is lakott. Úgy tűnik, nem hiába volt a várkastélyszerű külső, egy királyi hercegnek, József Ferencnek is megtetszett a villa. Egy-két vargabetű után - mivel a szokásjog szerint főhercegként nem vásárolhatott egy mezei polgártól, így előbb egy Erdődy gróf kezébe került épület,és onnan a főúrhoz - aki be is költözhetett 1924-ben, újdonsült feleségével, III. Frigyes szász fejedelem lányával, Anna Monikával, akivel 18 éven keresztül éltek itt.

A második világháború után egy ideig a Statisztikai Hivatal költözött be, majd a 1949-től 1964-ig az épület Hóvirág Gyermekotthon néven 120 állami gondozott óvodás otthona volt, később Hetes Otthonként a három műszakban dolgozó szülők gyerekei lakhattak itt hétközben. Jelenleg pedig gyermekvédelmi feladatokat ellátó kollégiumként működik Tapolcsányi Általános Iskolai és Középiskolai Kollégium néven.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Marczibányi tér 6.

A polgári lövöldék régen hozzátartoztak a város mindennapjaihoz, és még ahhoz a nagyon régi hagyományhoz nyúltak vissza, amikor a polgárjoggal rendelkező lakóknak is feladata és kötelessége volt a város megvédése támadás esetén. A 19. században persze már úri passziónak és presztízsnek számított a fegyvergyakorlás.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest
A Budapesti Polgári Lövészegylet által építtetett lövőcsarnok és gyakorlóterep mellett közösségi helyeket - mint díszterem, játékterem és étterem - is kialakítottak, amiket gyakran látogatott a felső tízezer és a jómódú polgárság is.


Nyúl utca 6.

Hosszú séta után le is értünk a Városmajor mellé. A Nyúl utcai 1909-es Gyenes-villa legszebb része a gazdagon faragott, erdélyi népművészeti hatásokat mutató erkély. A tervező, Ágoston Emil nevéhez számos budapesti bérház is kötődik, kedvelte az észak-német építészet jellegzetességeit, a meredek manzárdtetőket, fa oromzatokat és díszes részletmegoldásokat.


Link

Szép estét Budapest, szép estét Magyarország!


 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
Címkék: villaépítkezések, gyártulajdonosok, fegyvergyakorlás, legkülönlegesebb, téglaszalagokkal, szomszédségában, utcanévlexikona, várkastélyszerű, elköteleződését, domborulatokból, várkastélyaként, mindennapjaihoz, tulajdonosoktól, konyhanyelvben, államosításkor, gyermekvédelmi, felújítatlanul, villaépületnek, hozzátartoztak, gyermekbénulás, manzárdtetőket, századfordulón, kalandozásaink, elkalandoztunk, lebauhausozott, kiváltságosok, izgalmasabbak, építészetéért, építkezhettek, photographers, villanegyedbe, díszítésükben, emberbarátibb, történetükben, káderdűlőként, gyermekotthon, budapesti konyhanyelvben, környék elnevezése, luxus szinonimája, kiváltságosok építkezhettek, második világháború, akkor „, pártelit kedvelt, rózsadombi villákat, egyetlen évszak, magas kerítések, buja növényzet, elmúlt évszázad, gyönyörű modern, talán leghíresebb, földrajzi értelemben, egzotikus hangzású, REJTŐZKÖDŐ VILLÁK ÉS TÖRTÉNETEK BUDAI HEGYEKBEN, LEGHÍRESEBB LUXUSKÖRNYÉK, AVAGY SÉTA RÓZSADOMBON, Love Budapest, Márai Sándor, Csodás Svábhegyi, Major Kata, Fischer József, Rockstar Photographers, Breuer Marcellal, Molnár Farkassal, Modern Építészet Nemzetközi Kongresszusa, Pécsi Eszterrel, Hoffmann Dezső, Architectural Review, Pécsi Eszter, Kép-tér Blog, Járitz István, János Kórház Légzésrehabilitációs Osztálya, Ferkai András Buda, Janáky István, Palatinus Strandot, Pogány Móric, Szintén Pogány Móric, Gabinyi Sámuel, Baumgarten Sándor, Herczegh Zsigmond, Vakok Iskoláját, Lechner Ödön, Ungár Imre, Gerstenberger Ágost Emil, József Ferencnek, Anna Monikával, Statisztikai Hivatal, Hóvirág Gyermekotthon, Hetes Otthonként, Tapolcsányi Általános Iskolai, Középiskolai Kollégium, Budapesti Polgári Lövészegylet, Ágoston Emil,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Németország és a pénzoligarchi...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Június első vasárnapján  képre írva  Facebookon kaptam  A szeretet egy madár  Rajki Miklós Biztatlak: örülj!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Jó tanácsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Pécs  A csecsemő lelke tiszta  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Fehér rózsa  Ha vágyaidat kényezteted: párz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó tanácsok  Igazolás  EMLÉKEZZÜNK: Magyar bánat - T...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Június és hétfő, teljesn kedve...  Amikor kergeted  Nagymamám Nagymamám nevelt fel...  Ölelés  képre írva  Facebookon kaptam  Jessica Park idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A csecsemő lelke tiszta  Nyár kezdet  Kellemes ébredést!  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nem attól vagy stresszes  Jó éjszakát  EMLÉKEZZÜNK: Magyar bánat - T...  Facebookon kaptam  Napsugaras szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Június és hétfő, teljesn kedve...  Június és hétfő, teljesn kedve...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Ölelés  Kun Magdolna - Virágzó kövek  Szép napot mindenkinek!  Diéta, amely jó a köszvényre  Tömegközlekedés MÁV módra  A szeretet egy madár  - az, hogy az ember szerethet  Facebookon kaptam  Száguldó évek  Facebookon kaptam  Tanítónknak  Fogaink  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Alan Alda mondta  Képes üzenet !  Facebookon kaptam  LucianBlaga tollából  Máté Rózsika: Ameddig csak éle...  Facebookon kaptam  EMLÉKEZZÜNK: Magyar bánat - T...  Nem attól vagy stresszes  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nagymamám Nagymamám nevelt fel...  Homok animációk, homok képek s...  Facebookon kaptam  LucianBlaga tollából  Pofára esés  Az embereket hagyni kell  Facebookon kaptam  Milyen a jó szó?  Jó tanácsok  Ölelés  Tanítónknak  Erdélyi Ágnes: Áldott vagy nyu...  Az öröm kis  Fura dolog ez a hiányérzet  Fura dolog ez a hiányérzet  Facebookon kaptam Krisztinától  Rosszindulatú csillagjegyek 
Bejegyzés Címkék
budapesti konyhanyelvben, környék elnevezése, luxus szinonimája, kiváltságosok építkezhettek, második világháború, akkor &#8222, pártelit kedvelt, rózsadombi villákat, egyetlen évszak, magas kerítések, buja növényzet, elmúlt évszázad, gyönyörű modern, talán leghíresebb, földrajzi értelemben, egzotikus hangzású, fémhez vajmi, mellel azonos, nyaktól lefelé, legendák szerint, török uralom, praktikus hasznosítás, 1880-as évekig, első elegáns, korabeli elit, kommunista rendszerben, eredeti tulajdonosoktól, elegáns villákat, pesti népnyelvben, legkülönlegesebb rózsadombi, hazai modern, építészet szociális, modernista építészet, szervezet magyar, 1933-34-ben épített, első hazai, kétszintes villaépület, angol Architectural, hónap házaként, közelmúltban szerencsére, eredeti fenségét, szintén Fischer, egykori építtető, villa 1943-ra, államosításkor elvették, épület nagy, tetőterasz lefedése, 50-es évek, zászlajára tűző, környéken sétálunk, korszak építészetéért, várnegyed középkori-barokk, avatatlan szem, gazdag díszítésükben, részletek forradalmi, nagyvárosi ember, igazi luxus, praktikus konyha, tágas gyerekszoba, lakással megépülő, margitszigeti Palatinus, hivatalos papírokon, időben mint, tervei 1934-ben, villában összesen, kétszintes emeleti, kert felé, épület arculatát, hegyvidék nyújtotta, frissen felújított, épület jelenleg, szétfutó téglaszalagokkal, azonos időben, századfordulón jelent, iparművészet után, követői közé, egykori építtetőről, villa történetéről, eddig látott, környék korai, leghíresebb magyar, környék mesebeli, többi épület, színes üvegablakokig, várkastélyszerű külső, királyi hercegnek, szokásjog szerint, mezei polgártól, főúrhoz &#8211, 1949-től 1964-ig, épület Hóvirág, három műszakban, polgári lövöldék, város mindennapjaihoz, nagyon régi, polgárjoggal rendelkező, város megvédése, felső tízezer, jómódú polgárság, gazdagon faragott, észak-német építészet, , ,
2023.05 2023. Június 2023.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 127 db bejegyzés
Összes: 4637 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 626
  • e Hét: 8665
  • e Hónap: 15059
  • e Év: 424890
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2023 TVN.HU Kft.