Belépés
nagyuska.blog.xfree.hu
"Idegen nyelveket tudni szép, a hazait pedig lehetségig mívelni kötelesség. "- Kölcsey Ferenc Parainessis Kölcsey Kálmánhoz Juhászné Szunyogh Mária Marika
1947.09.09
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Rusz Sándor élete
  2009-12-14 17:47:22, hétfő
 
   
  RUSZ SÁNDOR -...... ..........Link -Született:Debrecen, 1972 február 2.
Meghalt : 2010 április 5.

Apja neve:Dr. Rusz Sándor
Anyja neve:Dr. Nagy Klára

Link -Díjak, kitüntetések
 
 
41 komment , kategória:  1.Magyar-versek  
Címkék: kitüntetések, született, debrecen, meghalt, április, február, sándor, anyja, díjak, klára, Rusz Sándor, RUSZ SÁNDOR, Nagy Klára,
Juhász Lászlóné Marika (#1)   2009-12-14 18:02:34
Életpályája
Debrecenben született orvos szülők egyetlen gyermekeként. 1980-ban a család Szegeden telepedett le. Közben családtagjai, a nagymama, az édesapa, majd az édesanya is szoros érzelmi szálakkal kötődött ehhez a városhoz, különösen érvényes ez a költőre, aki szinte minden iskoláját itt végezte, beleértve az egyetemet is. 2004 januárjában szerzett diplomát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán történelem és komparatisztika (általános- és összehasonlító irodalomtudomány) szakokon.

Költői munkássága
Verseket 1988 óta ír - első olvasója és verseinek gépelője édesanyja volt -, de költővé válása 1996-tól datálható: addig sem tekinthető részéről a versírás csupán kamaszos fellángolásnak, ám a spontán önkifejezéstől talán ekkor mozdult el az egyre határozottabban megszerkesztett, tudatosan megkomponált, racionálisan is átgondolt szövegek felé. Költészetének korai szakaszában a gimnáziumban végletekig elemzett Ady Endre és József Attila versei mellett Tóth Bálint[2] költészete volt rá hatással, ez utóbbi jól ötvözi magában a pogány-panteista és a keresztény-vallásos elemeket, s amely éppen közvetlen élményszerűségével, ugyanakkor bravúros formakezelésével, az irodalmi reminiszcenciák gyakorlott kezelésével ragadta meg.

Természetesen egyetemi tanulmányai is nagy hatással voltak rá, hiszen minden ott szerzett elméleti és szövegtani ismerete valamilyen módon visszaköszön verseiben. Itt a Martin Heidegger és Hans-Georg Gadamer nevével fémjelzett hermeneutikára kell a legnagyobb nyomatékkal hivatkozni, mint ami mind világszemléletére, mind szövegszerkesztési elveire a legnagyobb hatással volt. Sokáig írt szabad verseket, amelyekről úgy 2000-2001 tájékán tért át az egyre kötöttebb formákra, részben Mészöly Dezső intése nyomán, miszerint csak az térjen el a szabályoktól, csak az hághatja át őket, aki ismeri is azokat, vagyis a szabályok megszegése csak abban az esetben érték, ha azok ismeretéből fakad.

2004-ben került be a Szegedtől Szegedig antológia alkotói közé, a Három koncert című verssel. Azóta is rendszeresen, évről évre jelennek meg benne versei. 2006-ban lett tagja a Szegedi Írók Társaságának, Szabó Pál barátja, akkori írótársasági titkár, most már alelnök ajánlására.

2005 óta ugyancsak éves rendszerességgel jelenik meg hosszabb-rövidebb verseivel a Soproni Füzetek antológiában is, ahova Sarkady Sándor jóvoltából nyert bebocsátást. Ezt annál is inkább nagy megtiszteltetésnek tartja, mivel Sopronhoz semmilyen személyes kötelék nem fűzi.

Ugyancsak 2005-ben kötött szorosabb ismeretséget Térey Jánossal, amely csupán a szövegeire korlátozódik, és egyáltalán nem vonatkozik a személyére. Csak remélni lehet, hogy közben nem vált észrevétlenül és akárcsak akarata ellenére is Térey epigonná. Ugyanakkor alakuló, formálódó formakultúrájára a legnagyobb hatással atyai jóbarátja és egyben kezelőorvosa, Julesz János, valamint a már többször is hivatkozott Szabó Pál voltak és vannak.

2007-ben Rusz Sándor Falstaff utolsó éjszakája és Stabat mater c. költeményei megjelentek a Szép írások 2007 c. antológiában, majd Emberré válni c. szonettje a Napút 2007/5. számában.

Forrás:Wikipédia
PATAKI Márta (#2)   2010-04-08 16:19:44
Rusz Sándor 1972-ben született Debrecenben, 1980-ban költözött a család Szegedre.
Juhász Lászlóné Marika (#3)   2010-04-09 06:33:50
MÁSOLAT

PATaki Márta ............................... 2010-04-08 15:05:43

Rusz Sándor meghalt 2010 április 4-én természetes hirtelen halállal otthonában, utolsó sorai:

"Nem szenvedek


Nem szenvedek: ma már sorom a sorsom
- szavakba ölöm a kort, ahol élhetek.
Értékelem is nagyon. Végső fokon
alliterációként még átevickélhetek
egy végső illuminációba. Monoton? -
Nem szenvedek: ma már a sorom a sorsom.
Farvizeken, szavaimban élvezkedek."

Pataki Márta világhíres online enciklopédista


Juhász Lászlóné Marika (#4)   2010-04-09 06:34:53
Kedves Pataki Márta!
Megrendülten olvastam levelét. Nagyon sajnálom Rusz Sándort, hogy ilyen fiatalon elhalálozott.
Ha módjában áll, kérem tolmácsolja ószinte részvétemet a családjának!
Köszönöm az értesítést!
Üdvözlettel:Juhászné Szunyogh Mária
Pataki Márta (#5)   2010-04-10 23:26:03
Rusz Sándor: Gaudeamus (Részlet)

Felzeng a kórus, zeng az ének,
részeként az ég kékjének,
de múltból új jelent nem teremt,
ma minden szó már mást jelent
- új akkordjai vannak a létnek.

Felzeng a kórus, zeng az ének,
búcsúzni jöttek mind az évek,
de integetni nekik mégsem tudunk,
mert nem tudjuk, hova jutunk
- csak zeng, zeng az ének.

Közzéteszi Pataki Márta, a Szegedi Szilánkok krónikása
Pásty Júlia (#6)   2010-04-11 17:50:20

In memoriam Rusz Sándor

Sanyi etalon volt, és marad is, mert betegen alkotott, szervezett, részt vett irodalmi rendezvényeken. Nádas Péter könyvbemutatóján egymás mellett ültünk, azt mondta, majd ő is elolvassa a Párhuzamos történeteket. Sajnos már nem. Igazságtalanul rövid életet kapott a sorstól, hiszen még első verses kötete sem jelent meg.
Nemrégen írt levelében beszámolt arról, hogy jól van. ,,A hírtelen jött meleg ugyan bezavar a magas vérnyomásomba, de alapjában örülök, hogy végre itt a tavasz. Sokkal energikusabbnak, szinte már hiperaktívnak érzem magam."
Sanyi nagyon fogsz hiányozni.

Írta Pásty Júlia Bródy Sándor díjas írónő.


Juhászné Szunyogh Mária Marika (#7)   2010-04-11 18:13:05
Kedves Pásty Júlia!

A magam, és a blogomat olvasók nevében köszönöm, hogy megemlékezést írt Rusz Sádor lapjára!

Szívélyes üdvözlettel :Juhászné Szunyogh Mária

Juhászné Szunyogh Mária Marika (#8)   2010-04-13 11:46:46
MÁSOLAT

Pataki Márta ...........................................2010-04-11 15:13:42

A Szegedi Szilánkok egy szabadegyetemi színvonalon működő irodalmi csoportosulás,
2007 februártól Rusz Sándor és Diószegi Szabó Pál költő tartotta egyben, ezen írói csoportnak eddig 22 rendezvénye volt, már az áprilisi és a májusi összejövetelt is megszervezte Rusz Sándor. A csoportról bővebben tájékozódni lehet a következő linken:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szegedi_Szil%C3%A1nkok

Persze a wikiből minden adat szabadon átvehető.
Turi Tímea író, kritikus (#9)   2010-04-14 00:14:54
A Kálvária sugárúti könyvtár általa szervezett és általa élt estjein mindig az az érzésem volt, hogy Rusz Sanyi otthon van. Aki otthon van, az megtalálta önmagát, aki otthon van, az: kiteljesedik. Hihetetlenül figyelmes volt. Úgy tudott a másikra figyelni, olyan teljes odafordulással, hogy a tűpontos észrevételei által a másik is sokat megtudhatott önmagáról. Így nem csak őt veszítettük el, de önmagunkat is, azt a pontos képet, ahogy ő látott bennünket. Nem csak az hiányzik, hogy ránézhessünk, hanem az is, hogy az ő tekintete által megismerhessük önmagunkat.

Bene Zoltán (#10)   2010-04-14 13:51:47
Az ember (legalábbis én) nem szeret nekrológot írni. Kettőt ugyanarról az emberről különösen nem. Ezért azokat a - Sanyi haláláról hallván föltörő, keresetlen és kontrollál(hat)atlan - mondatokat másolom ide is, amelyek a Spanyolnáthában olvashatók:
Emlékszem egy hosszú hajú, elcsukló hangú fiúra az egyetemről. Bőrkabátban járt, különös fejtartással. Zavarba ejtőn tudott kérdezni. Válaszolni is. Aztán évekig nem emlékszem semmire, ami ő volna. Hosszú esztendők telnek fölöttünk. És egyszerre hallom, ahogy Pesten, a Pataky Művelődési Központban ugyanazon a régi elcsukló hangon olvassa saját sorait. Megint évek múlnak, mígnem Szegeden látom ismét, ahogy a Kálvária sugárúti könyvtárban, a nádfonatú székben ül, és mielőtt felolvasná, még belejavít egy versébe. És utána már csak hetek, hónapok közölik az emlékeimet.
A legutolsó emlékem márciusi. Az is a Kálvária sugárútról, a nádfonatú székről. De mégsem. A legutolsó emlékem tegnapi. Az utcán futottam össze egy ismerősömmel, hozzám lépett, kérdezte, hallottam-e a hírt. Nem tudom, feleltem. Rusz Sándor meghalt, mondta. Nem, nem hallottam. Csak ott, az utcán. Tegnap.
Akik ismertük, mindannyian tudtuk, hogy nem egészséges, hogy egész életében küzdött a betegséggel. Ezt viszont nem...
2010. április 4-én halt meg Rusz Sanyi. 2009. április 4-én, pontosan egy évvel korábban a szegedi Millenniumi Kávéházban olvasta föl egy versét a Spanyolnátha Szeged-számának lapszámbemutatóján. Gyerekkoromban április 4-én piros nyakkendőt kötöttem. Kísértenek ezek az április negyedikék...
Le kellene zárnom ezt a pár sort. Nem akarom lezárni. Ha már le kell, hát zárja le Sanyi. Zárja le az utolsó sorokkal, amiket leírt, íme:

Nem szenvedek: ma már sorom a sorsom
szavakba ölöm a kort, ahol élhetek.
Értékelem is nagyon. Végső fokon
alliterációként még átevickélhetek
egy végső illuminációba. Monoton? -
Nem szenvedek: ma már a sorom a sorsom.
Farvizeken, szavaimban élvezkedek.
Juhászné Szunyogh Mária Marika (#11)   2010-04-14 14:11:53
Kedves Turi Tímea!

Megrendülten olvastam emlékező sorait a költőről.
Köszönöm, hogy megemlékezést írt Rusz Sándorról a blogomban!

Szívélyes üdvözlettel : Juhászné Szunyogh Mária
Pataki Márta (#12)   2010-04-15 09:40:26
Bene Zoltán, az egyik fenti nekrológ szerzője, Fehér Klára díjas író
Juhászné Szunyogh Mária Marika (#13)   2010-04-15 10:51:44
Tisztelettel köszöntöm Bene Zoltán, Fehér Klára díjas írót a blogomban!

Köszönöm, hogy nekrológot írt Rusz Sándorról!

Szívélyes üdvözlettel :Juhászné Szunyogh Mária
Juhászné Szunyogh Mária Marika (#14)   2010-04-15 11:28:26
Kedves Pataki Márta!

Köszönöm, hogy ilyen mindenre és mindenkire kiterjedő figyelemmel olvassa a bejegyzéseket a blogomban!

Külön köszönöm, hogy Bene Zoltánról beírta a kiigazítást!

Köszönöm a sok információt , amit Rusz Sándorról küldött!

Mindent nagyon köszönök! Nagyon értékes segítségeket kaptam Öntől!
Kérem, ha van kedve s ideje továbbra is látogassa a blogomat.

Szívélyes üdvözlettel Juhászné Szunyogh Mária
Árpás Károly (#15)   2010-04-15 13:04:03
Bár az első kézfogások után kiderült, hogy komoly betegség árnyékolta ifjúságát, soha nem gondoltam, hogy beteg lett volna. Sándor úgy tudott figyelni, érdeklődni, szervezni, dolgozni, hogy mozgását öröknek véltem. Játékosságát őrizze az alábbi versezet; magamnak írtam ugyan húsz éve, de neki ajánlom.

Üzenet az itt maradókhoz


Ha elmegyek közületek,
tudom, hogy fájni fog.
Vigasztalódjon szívetek:
amíg vagytok - vagyok.

Megőriz annyi minden: szó,
film, fénykép és írás -
emlékezettek rezgő tó
(fakító rím:sírás).

Adjátok tovább azt, amit
csak tőlem kaptatok —
,,ebben" maradok meg, amíg
lesz, aki adni fog.

Vigasztalódjon szívetek:
amíg vagytok, vagyok.
Ha elmegyek közületek,
ne szomorkodjatok!
Pataki Márta (#16)   2010-04-15 14:12:19
Köszönjük Árpás Károly író, költő, tudós tanár búcsúztató és vigasztaló verssorait

Pataki Márta világhíres online enciklopédista
Juhászné Szunyogh Mária Marika (#17)   2010-04-16 14:59:59
Kedves Árpás Károly!

Köszönöm, hogy megemlékezést írt Rusz Sándorról a blogomban!

Külön megköszönöm a gyönyörű verset!

Szívélyes üdvözlettel : Juhászné Szunyogh Mária

Pál József (#18)   2010-04-19 11:06:06
Kedves Pataki Márta, szomorúan olvastam a hírt Sándor barátunk haláláról. Egyetemi hallgatói pályafutását kezdettől fogva figyeltem, követtem, nagyon értékeltem szorgalmát, tehetségét. Emlékszem, első vagy másodéves lehetett a BTK-n, amikor olyan színvonalú referátumot készített az antik egyiptomi szimbólumokról, amely akkori formájában publikálásra érett volt. Meggyőződéssel bíztattam, folytassa az irodalomtörténészi tevékenységét, mert remek adottságokkal rendelkezik ezen a területen is. Persze a szépirodalom még fontosabb volt számára.
Többször találkoztunk azután is, hogy befejezte tanulmányait. Úgy éreztem nem találta a helyét, tiszta lelke nehezen viselte az igazságtalanságokat.
Jóllehet rendszeres szakmai kapcsolat a későbbiek során, sajnos, nem alakult ki közöttünk, mégis úgy emlékszem rá, mint az egyik legtehetségesebb és legmelegszívűbb tanítványomra-barátomra. Pál József egyetemi tanár
Pataki Márta (#19)   2010-04-19 14:03:45
Kedves Pál József professzor úr! Tisztelettel köszönöm megemlékező sorait Rusz Sándor költőről. Bizony Rusz Sándor irodalmi esteken megnyilvánuló irodalmi felvezetései, kritikái, interjú-kérdései árulkodtak arról, hogy olyan kiváló tanára volt az egyetemen összehasonlító irodalomtörténetből, mint éppen Pál József.

Szívélyes üdvözlettel Rusz Sándor költő-, íróbarátai és tisztelői nevében:

Pataki Márta világhíres online enciklopédista
Pataki Márta (#20)   2010-04-23 14:33:33
Rusz Sándortól végső búcsút vesznek barátai, ismerősei április 26-án, hétfőn este 18 órakor a Dél-Alföldi Bibliotekában, Kálvária sgt. 14. sz. alatt.

Közzéteszi Pataki Márta, a Szegedi Szilánkok krónikása
Pataki Márta (#21)   2010-04-26 00:14:49
2010. április 26-án még mindig csak megbeszéljük, hogy mikor és hogyan temetjük Rusz Sándor barátunkat.

Pataki Márta, a Szegedi Szilánkok krónikása
Pataki Márta (#22)   2010-04-26 23:39:19
Végső búcsút vettünk Rusz Sándortól 2010. április 26.-án 18 órakor, a Délalföldi Bibliotéka Könyvtárban, Kálvária sgt. 14. sz. alatt. Költő- és íróbarátai, szomszédai, ismerősei búcsúztatták meghitt, bensőséges légkörben. Számos Rusz Sándor vers, köztük Nem szenvedek, Gaudeamus, Falstaff utolsó éjszakája, hangzott el az összejövetelen. Hamvai a búcsúztatón nem voltak jelen, köztemetéséről Szeged városa intézkedik.

Pataki Márta, a Szegedi Szilánkok krónikása
Juhászné Szunyogh Mária Marika (#23)   2010-04-27 21:44:22
Pontosítás:
A hivatalos adatok szerint Rusz Sándor 2010. 04. 05-én hunyt el.
Dr. Mayer János (#24)   2010-04-30 19:55:25
"Szókratész" halálára

Mi, az egyetemi évfolyamtársai csak Szókratésznek hívtuk, Sanyinak legfeljebb azok szólították, akik már a gimnáziumból ismerték. Hogy miért kapta ezt a nevet? Alighanem két okból. Egyrészt mert elsőre talán kevésbé megnyerő külseje éles ellentétben állt azzal a retorikus stílussal, amellyel már 18 évesen is rendelkezett. Másrészt meg azért mert egy filozófia szemináriumon éles szenvedéllyel vitatkozott mindannyiunkkal, holott - mint azt már az óra elején elárulta - a művet nem is olvasta. De hát a vitatkozás eleve a szenvedélye volt.

Első egyetemi napomat szinte végig az ő társaságában töltöttem annak köszönhetően, hogy mindketten lekéstünk az első csoportmegbeszélésről. Így tanúja lettem annak is, amint megvásárolta a fél jegyzetboltot, és a másik felét is áttanulmányozta, mielőtt fájó szívvel lemondott róla.

Nem volt könnyű vele egy szemináriumra járni, és nem volt könnyű a barátjának lenni sem. A szemináriumokon ugyanis szinte állandóan kötelességének érezte, hogy hozzászóljon, a többieket szembesítse hibáikkal és hiányosságaikkal. Ez időnként rosszul viseltük, mert úgy éreztük szereplési kényszere van, de azért is, mert kicsit szégyenkeztünk amiatt, hogy Sanyi olyanokat is tud, amiről mi legfeljebb csak hallottunk, ő pedig elég jól ismerte a műveket. Ezzel együtt büszke voltam arra, mert velem szeretett vitatkozni, és tényleg sok kérdésről beszélgettünk: olvasmányélményekről, a keményebb rockzene iránti szeretetről, nagy filozófiai kérdésekrekről (ebben én inkább csak hallgató voltam), politikáról (amiben akkor nem nagyon értettünk egyet), a zsidóságáról. Bár néha nagyon nehéz volt ezeket a vitákat lefolytatni, de tanultam belőle. De a heves vitákban is jószívű maradt, és a jó vitapartnert meg is becsülte.

Valószínűleg az elsők egyike lehettem, akinek a verseit megmutatta. Akkor egy kopott füzetbe írta őket. Bevallom, akkor csak átfutottam őket, és nem is nagyon tudtam velük mit kezdeni. (Pedig magam is szoktam olykor verselgetni.) Nem mintha rosszak lettek volna, de annyira távolinak éreztem magamtól azt, hogy valaki Parsifalról verset írjon vagy éppen ősei istenét Adonájt szólongassa. Akkor persze még nem érthettem, hogy ha valaki állandóan tragédiák árnyékában él, a gyógyíthatatlan betegség tudata mindvégig ott van a tudat alatt, az egészen másképp gondolkozik, mint egy magamfajta, aki teljes családban, egészségesen nőtt fel, és bízhatott abban, hogy teljes életet élhet.

Nagyon kereste a barátokat közöttünk, és nagyon nehezen találta őket. Ragaszkodása egyfelől kedves volt, másfelől azonban zavaró is, mert akit barátjának tekintett, azzal szinte minden pillanatban együtt akart lenni, mintha elszalaszthatna valamit. Hogy engem barátjának tekintett-e, azt nem tudom, de voltak jelek, amelyek ezt sugallják. Ma azt hiszem, jobban tudnánk vitatkozni, talán türelmesebb is lennék vele. Sokat megéltünk együtt, aztán több szempontból is messzire sodródtunk egymástól: többször hallottunk egymásról, időnként leveleket váltottunk, de - ha jól emlékszem - egyetemi diplomám megszerzése óta nem találkoztunk.

Kedves "Szókratész"! Remélem, megtalálod nyugalmadat. Hiányozni fogsz, nyugodj békében!

Dr. Tóth Sándor László (#25)   2010-05-01 17:04:24
Nehéz szívvel, s szomorúan írom ide rövid hozzászólásomat. Nem szeretem, sőt kifejezetten gyűlölöm a nekrológokat. Mert ezek azt jelentik, hogy valaki elment örökre. Már nem lehet itt, már befejezetté vált minden vele kapcsolatban. Sanyi az egyetemen tanítványom volt, szakdolgozatát történelemből nálam írta, pontosabban Lele Jóska kollégámnál kezdte, de végül nálam fejezte be. Szerémi Györgyről írt egy igen kiváló, okos dolgozatot, amelybe beépítette nemcsak történelemről szerzett tudását, ismereteit, hanem az irodalomból, összehasoníltó irodalomból (másik szakjából) építkező gondolatait is. Önálló, szuverén egyéniség volt, ugyanakkor rendkívül tisztelettudó, kedves hallgató és ember. Kétségkívül más volt, mint az átlag, eltért tőlük, amit az emberek biztosan eltérő módon fogadtak. Én tehetséges embernek láttam, aki egészségi gondokkal küzd, majd végzése után egzisztenciális gondokkal is. Édesanyja halála után lényegében magára maradt. Igaz, voltak barátai, költőtársai, akikről beszélt nekem. Orvosát, Julesz professzort gyógyítóként, barátként és költőként is nagyra értékelte. Szeretett volna álláshoz jutni, tanítani, de ez nem sikerült minden erőfeszítése ellenére sem. Egyedüli öröme az irodalom, a költészet, az irodalmi élet szervezése volt. Ebben maradéktalan örömét látta. Verseit (pl. a nevezetes Rubophen verseny alkalmával) nekem is megküldte, jónéhány tetszett közülük, de sajnos nem nyert semmiféle díjat velük, nem sikerült "befutnia", még ha jelent is meg néhány verse nyomtatásban.Talán a siker, elismerés lehetett volna nagyobb, még ha többen voltak is, akik biztatták, segítették. Talán még több kellett volna. De most már sajnos, mindegy. Hátra maradt, fellelhető műveit, ha lehet, ki lehetne, kellene adni. Őérte és miatta is, magunk miatt is. Igaz, ezzel teljesen nem pótolhatjuk neki, amit életében nem kapott meg.
Requiscas in pace, Sándor.
Juhászné Szunyogh Mária Marika (#26)   2010-05-01 18:04:54
Kedves Dr. Mayer János!

Meghatódva olvastam megemlékező sorait "Szokratész"-ről!
A blog olvasói és a magam nevében köszönöm a Rusz Sándorról írt nekrológot!

Szívélyes üdvözlettel :Juhászné Szunyogh Mária
Pataki Márta (#27)   2010-05-01 22:48:40
Köszönjük Dr. Tóth Sándor László, a Szegedi Tudományegyetem Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszéke egyetemi docensének megemlékezését Rusz Sándor költőről.

Pataki Márta online enciklopédista


Dr. Fantoly Zsanett (#28)   2010-05-02 15:42:56
Tizennyolc évesen ismerkedtünk meg, osztálytársak lettünk a gimnáziumban. Különc, kicsit magának-való fiú volt, akit nem csak azért zártunk a szívünkbe, mert rendszeresen megmentette az osztály becsületét történelem órán, hanem rendkívüli embersége, nagy szíve miatt. Leginkább ezért.
Emlékszem, egyszer heccből kinéztünk egy régi történelmi enciklopédiából egy jelentéktelennek tűnő kis csata évszámát és megkérdeztük tőle, tudja-e mikor volt. Tudta. Tulajdonképpen nem is lepődtünk meg rajta igazán.
Aztán évekkel később az édesanyjával keresett meg, szerződést írtunk. Majd egyedül jött, jogi problémája volt. Megoldottuk. Én megírtam az ügyvédi felszólító levelet, ő feladta. Pontosan iktatott mindent és soha egy percet sem késett a megbeszéléseinkről.
Aztán e-mailt küldött, többet is. Invitált költői estekre, ahol maga is előadott. Soha nem mentem.
Illetve későn. Egyszer voltam abban a kis könyvtárban, a búcsúztatóján. Ahogyan ott ültem és hallgattam a búcsúbeszédeket (Te jó Isten, mennyi értékes, gazdag lelkivilággal megáldott ember!), arra gondoltam, mégis elhozott ide. Engem, aki örökké rohanok a tanszékem, az ügyvédi irodám, a gyermekeim, az anyám és az aktuális tárgyalásaim között, mégis megállított egy órára.
Persze az ember mindig azt hiszi, lesz még erre ideje. Hogy Sanyi, mint minden kedves és jó dolog az életben - elnézést a hasonlatért -, olyan mint a nagymamám karosszéke, örök, elnyűhetetlen és mindig képes biztonságot nyújtani. Hogy bármikor felhívható, ha valakivel mégis a francia romantikáról szeretnék beszélgetni vagy el szeretnék vonulni az élet zajos csatateréről.
Most már tudom, hogy nem így van. Hogy mindennek ideje van és a hívásra menni kell. Sajnálom, hogy elkéstem, Sanyi. Ígérem, legközelebb jobban odafigyelek...
Pataki Márta (#29)   2010-05-02 17:11:58
Köszönjük Dr. Fantoly Zsanett, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszéke egyetemi docensének megemlékezését Rusz Sándor költőről.

Pataki Márta online enciklopédista
Pataki Márta (#30)   2010-05-02 17:38:50
Pesti Gáborné Punk Mária költőnő megemlékezése: Bár én csak fél évig ismertem Sándort, mégis olyan volt nekem ez a barátság, mintha gyerekkorunk óta létezett volna. Hihetetlenül mélyen megérintette a másikat emberségével, bölcsességével és őszinteségével. Úgy tudott válaszolni a kérdéseimre, hogy ami mástól rosszul esett volna, az tőle nem fájt, mert hiteles volt, amit adott.
Minden szándéka a másik emberért született - önzetlenül.
Karvaly Gellért (#31)   2010-05-05 18:10:32
Sanyi volt a tükrünk. A tükör, amely/aki úgy mutatta erényeinket és hiányosságainkat, hogy értékelte őket, közben megszeretett minket értük, és általuk önmaga is fejlődött, hogy azután egy versben, filmkritikában, vagy esszében tág fogalommá és rendszerré formálja ezeket, a műfajra hangolódva, annak saját zeneiségével. Igen, kellett sokszor a türelem és a mély odafigyelés - de nem azért, mert lassú és nehézkes lett volna; ez csak a látszat volt a felületes beszélgetőpartner számára. Azért kellett, mert meg tudta fogalmazni és rendszerbe tudta foglalni azt, amit nagyon nehéz: az emberi entitást, a társadalmat mint egészet, és magunkat mint részt és mint egyént. Ehhez kellett az idő és az együtt gondolkodás. Személyiségének sokszor felrótt vonása az volt, hogy nem tudott és nem akart az élmények és feladatok szisztematikus feldolgozásától elszakadni. Nem tudta és nem akarta magát alárendelni az értelmetlen, beidegződött időkorlátoknak, az értelmetlen és beidegződött kompromisszumkészségnek (-szenvedélynek? -kényszernek?). Sokszor voltam én is türelmetlen vele ezért - de nem kell annyira sokat megélnie az embernek, hogy nyilvánvalóvá váljon, milyen nevetséges emiatt elítélni, netalán egzisztenciálisan hátrányba hozni valakit. Hogy vitathatóak voltak olykor a nézetei? Igen, hiszen ezért volt jó vele vitatkozni. Hogy voltak hiányosságai? Voltak, különben nem lehetett volna mit adni neki. A hála és az odafigyelés, amit az ember cserébe kapott, viszont mindenért kárpótolt. Nem a tükör a hibás azért, amiért megalkották - a hibát az követi el, aki látja a tükröt, mégis mást akar a helyébe képzelni. Amikor Sanyi elveszítését fájlalom, magamat sajnálom, mert elveszítettem a tükrömet - és soha nem válhatok azzá, akivé válhattam volna.
Juhászné Szunyogh Mária Marika (#32)   2010-05-06 07:48:02
Kedves Dr. Tóth Sándor László !

Meghatódva olvastam emlékező sorait Rusz Sándorról .
Magam és a blogot látogatók nevében megköszönöm , hogy elénk idézte a tehetséges tanítványt, a sok gonddal küzdő fiatal embert!
Szívélyes üdvözlettel :Juhászné Szunyogh Mária
Juhászné Szunyogh Mária Marika (#33)   2010-05-06 08:01:27
Kedves Dr. Fantoly Zsanett!

Kegyetlen dolog az élettől, hogy fiatal emberek is meghalnak.
Szomorúan olvastam megemlékező sorait Rusz Sándorról az osztálytársról...
Köszönöm a nekrológot, a magam és blogot látogatók nevében is!

Szívélyes üdvözlettel : Juhászné Szunyogh Mária
Juhászné Szunyogh Mária Marika (#34)   2010-05-06 08:10:02
Kedves Karvaly Gellért!

Köszönöm a magam és az olvasók nevében, hogy olyan sok szeretettel emlékezett meg a fiatal költőről a blogomban!

Szívélyes üdvözlettel :Juhászné Szunyogh Mária
Juhászné Szunyogh Mária Marika (#35)   2010-05-06 08:11:42
KEGYELETTEL EMLÉKEZZÜNK RUSZ SÁNDOR FIATAL KÖLTŐRE!

Link


Született : 1972 február 2.
Meghalt : .2010 április 5.

Rusz Sándor: Gaudeamus (Részlet)

Felzeng a kórus, zeng az ének,
részeként az ég kékjének,
de múltból új jelent nem teremt,
ma minden szó már mást jelent
- új akkordjai vannak a létnek.

Felzeng a kórus, zeng az ének,
búcsúzni jöttek mind az évek,
de integetni nekik mégsem tudunk,
mert nem tudjuk, hova jutunk
- csak zeng, zeng az ének.
Karvaly Gellért (#36)   2011-04-06 22:50:20
Tegnap volt egy éve, hogy Sanyi eltávozott közülünk. A világ elmúlt egy évben tapasztalt alakulása azt az érzést kelti bennem, hogy nem sajnálná. A költő, a spirituális kibontakozást kereső ember élete azóta nehezebb lett. A leképezhető valóság pedig szomorúbb. Bízom abban (nem alaptalanul), hogy ennek ellenére a következő évfordulón beteljesülve látom reményemet, hogy kötete megjelenik. Nem fog veszíteni az aktualitásából. Ismerőit és barátait üdvözölve azt kívánom, hogy tartsa őket és minket össze egy számunkra kiemelkedő, kedves ember, gondolkodó és művész szép emléke.
KLAJKÓ KÁLMÁN (#37)   2012-02-02 18:52:52
Ma lenne 40 éves Sanyi.... Amit Karvaly Gellért tavaly irt,most még aktuálisabb... A világ egyre kegyetlenebb,felszinesebb,celebek uralják a médiát, a lélek nem számit,csak az egzisztencia...
Sanyi sokat hangoztatta,ha 40 éves koráig nem sikerül álláshoz jutnia,rendeznie az életét,inkább önkezével vet véget az életének... A sors
végül "megoldotta", nem kényszerült erre... Nagyon sokan hitegették,hogy segitenek neki,halála után pedig nem győzik méltatni az érdemeit,milyen értékes ember volt... Erről az ismert dal sorai jutnak eszembe:"nem a sirjára kell néki száz virág...."
Ma lenne 40 éves Sanyi... BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT!!! R.I.P.
Van, ki vándor, s hazaér. (#38)   2012-04-14 00:23:53
Már 2 éve....Remélem megtaláltad az Excaliburt (alapos kézmosás után).
KLAJKÓ KÁLMÁN (#39)   2012-05-26 22:09:42
A test esendő,csak a lélek halhatatlan.....
Szerintem megtalálta az Excaliburt.... Ki,ha Ő nem?!
Karvaly Gellért (#40)   2017-12-01 00:48:05
Az utolsó bejegyzés óta több, mint 5 év telt el. 2 év kellett ahhoz, hogy Sanyi eltűnjön a hétköznapokból...Látszólag. Azt hitted, hogy költőként van rád szükség, pedig a valóság ennél sokkal drámaibb volt: igazmondóként, a kívülálló-orákulumként lenne rád szükség. A hozzád hasonlók nélkül elveszünk.
Klajkó Kálmán (#41)   2017-12-21 22:19:17
Kedves Gellért!
Amit irtál,teljesen igaz... Ahogy telik az idő,egyre jobban hiányzik Sanyi,és mindaz,amit képviselt... Talán tényleg elveszünk Nélküle....😕
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.17. 22:02 Hangáék drámai csata után nyerték a Spanyol Kupát
02.17. 21:52 Hungarian Ladies Open - Arn Gréta a selejtező második fordulójában egyesben
02.17. 20:52 Trump tanácsadója: az elnök kész megvétózni a szövetségi parlament határoza...
02.17. 20:52 Férfi kézilabda EHF Kupa - Tíz góllal győzött a Tatabánya
02.17. 20:52 Takács Krisztián lett Korlát új polgármestere
02.17. 20:32 Osztrák jégkorongliga - Kikapott a Fehérvár
02.17. 20:32 Schild Róbertet választották Mekényes polgármesterének
02.17. 20:14 Szlovák jégkorongliga - Nyert a MAC Újbuda
02.17. 20:02 Kerékpárost gázolt halálra egy autó Nyírmadánál
02.17. 20:02 Labdarúgó NB II - Hazai győzelmével újra élen a Gyirmót
Tudjátok ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
Kívánhatok kellemes ünnepeket?
Szerintetek lesznek jó karácsonyi filmek a TV-ben?
Lesz eredménye a tüntetésnek ?
még több kérdés
Blog Címkék
Ha szeretünk valakit, azt egés...  * Randevú egy életen át * Kett...  Gif kutya  Szeretet  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Ikerszülések  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülj  Szeretet és szenvedés  A szenvedő Isten  Magyar népmesék  Az emberi lélek értéke  Szeretet  Tűzben égve  Valentin nap  Szeretet  Szeretet és szenvedés  Éhség  Szeretet és szenvedés  Teokrácia  Romantika  Szeretet  Szép orchideák  Virágok, csoki, vacsora kettes...  Tagok  Valentin nap  Isten nem azért szeretett benn...  Egyenlősdi  Isten nem azért szeretett benn...  Gyakran érezzük úgy...  Facebookon kaptam  Mely viszont nem szeretett  Ani barátnőmtől facebookon  Love  Megtévesztés  Most  Gondolat........  Szèp csokor  Valentin napi kérdés? Hogyan p...  Immunrendszerünk működése és z...  Egyedüllét  Facebookon kaptam  Constructicons: Scrapper  Hubai Patrícia Valentin-napra!...  Most  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Love  Maci rózsákkal  A szenvedő Isten  Gif kutya  Facebookon kaptam  Február 14  Valentin nap  Dr. Kéri Katalin: Halk szonáta...  Valentin nap  Most  Ha szeretünk valakit, azt egés...  A szenvedő Isten  Mindig megveri  Platoon (1986)  Demokrácia  A házasság szövetsége (1)  Az öröm szélesebb körben való ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Constructicons: Scrapper  Facebookon kaptam  Szeretet  * Randevú egy életen át * Kett...  Keresztyén ember  Beszéd - Hetvenedik nap  Szeretet  Szèp napot kívánok  Valentin nap  Valentin nap  Facebookon kaptam  Isten nem azért halt meg az em...  Ani barátnőmtől facebookon  Aranyosi Ervin: Családtag  Szép orchideák  Az engedelmesség...  Szerelmesek napja  Szeretet  Ani barátnőmtől facebookon  Ikerszülések  Facebookon kaptam  Február 14  Isten  Magyar népmesék  Valentin nap  Isten nem azért halt meg az em...  Szeretet és szenvedés  Esti kép  Ne szeressétek...  Facebookon kaptam  Valentin nap  Emberi tevékenység  Facebookon kaptam  Virágok, csoki, vacsora kettes... 
Bejegyzés Címkék
kitüntetések, született, debrecen, meghalt, április, február, sándor, anyja, díjak, klára, Rusz Sándor, RUSZ SÁNDOR, Nagy Klára, , ,
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 68305 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 363
  • e Hét: 2008
  • e Hónap: 17647
  • e Év: 51043
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.