Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
Látásunk erősítése
  2024-04-17 22:05:02, szerda
 
  Mindenki tudja, hogy az izmokat használni kell, különben elgyengülnek! A szemizmainkra ez ugyanúgy igaz! Ha naphosszat a monitor előtt ülsz, vagy a telefonodat nézed, és csak keveset mozgatod a szemed, a szemizmaid gyengülnek, és a látásod romlik!! Ennek legjobb ellenszere a szemizmok átmozgatása!

Tartsd be ezt a 9 egyszerű alapelvet, és a látásod jobb lesz, mint valaha!:

1. Vigyázzunk a szemeinkre, munka közben is tartsunk egy kis pihenőt, pár óránként csukjuk be a szemeinket egy percre.
2. Mutatunk egy könnyű gyakorlatot, amivel egyszerűen átmozgathatjuk a szemeinket. Haladjunk sorba a számsorokon és mozgassuk a szemeinket, ahogyan a nyilak ábrázolják. Naponta érdemes elvégezni a gyakorlatokat.
3. Aki szemüveget hord, próbálja meg lassan csökkentetni az időtartamot, amíg rajta van.
4. A szemkörnyéket masszírozzuk át rendszeresen, az ábra alapján. Csak finom nyomást gyakoroljunk a pontokra, hogy ne legyen kellemetlen érzés.

5. Amikor a szabadban töltjük az időt, ne a lábunkat nézzük. Próbáljunk meg minél több ideig a távolba nézni.
6. Igyunk rendszeresen répalevet, ha lehet minden nap. Tegyünk bele pár csepp olívaolajat, az ízén nem lesz érezhető, azonban jóval hatékonyabb.
7. Amikor a szemeink fáradtak, langyos vízzel mossuk meg.
8. Lefekvés előtt 2 órával ajánlott kikapcsolni a kütyüket. Ilyenkor már ne nézzük a monitort, hogy a szemeink pihenhessenek.
9. Van egy könnyű kis gyakorlat is, ami javíthat a látáson. Üljünk le és válasszunk egy pontot, ezután kezdjük el nézni. Csupán az adott pontot figyeljük a szemeinkkel, közben ne pislogjunk. Ezután csukjuk be a szemeinket és képzeljük magunk elé azt a pontot, amit néztünk, 10 percig maradjunk így, ezután nyissuk ki a szemeinket. Amilyen egyszerű, olyan hatásos!!

Érdemes elmentened ezt a cikket későbbre ha újra romlani kezdene a látásod.

Ha hasznosnak találod, ne felejtsd el megosztani!
Forrás és az ábra :Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A pitypang gyógyhatásairól
  2024-04-17 15:03:04, szerda
 
 



A pitypangtea védi a májat, erősíti a csontokat és antioxidáns hatása miatt támogatja a sejteket.

A pitypangteának nemcsak az íze nagyon kellemes, de rengeteg gyógyhatással is rendelkezik. A leveléből, a virágából és a gyökeréből is készíthetünk ízletes teát. Ha rendszeresen fogyasztjuk, biztosak lehetünk benne, hogy nagyon sokat teszünk az egészségünk érdekében, hiszen ez a tea tele van értékes tápanyagokkal, azaz vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Nemcsak a máj funkcióit javítja, de még a csontok egészségét is biztosítja. Mutatjuk is, hogy miért fogyasszunk rendszeresen, de legalábbis kúraszerűen pitypangból készült teát!

Ha megiszunk napi egy csésze pitypangteát, már ezzel is fedezzük a szervezetünk kalciumigényének körülbelül tíz százalékát, hiszen a gyógynövény gazdag forrása ennek az ásványi anyagnak. A kalcium nemcsak a fogak, hanem a csontok számára is rendkívül fontos, hiszen hiányában a csontok meggyengülnek, és fokozódik a csontritkulás kockázata is. A pitypangtea magas kalciumtartalmánál fogva csökkenteni tudja az izmokban keletkező feszültséget is.

A csontok és a szív egészségének fenntartásában a K-vitamin is nagy szerepet játszik, márpedig a pitypang K-vitaminban is bővelkedik. A K-vitamin részt vesz a csontok mineralizációjában, illetve a véralvadásban. Ezen kívül segít fenntartani az egészséges agyműködést és anyagcserét is. A K-vitamin nemcsak a csontok egészségét javítja, hanem csökkenti a csonttörések kockázatait is, különösen azoknál a posztmenopauzás nőknél, akiknél nagy a csontritkulás kockázata. A legutóbbi kutatások szerint ennek a vitaminnak a rákmegelőző hatása is kiemelkedő. A kutatási eredmények szerint segíthet a szájüregi, a gyomor-, a vastagbél- és a prosztatarák kockázatainak csökkentésében is.

Többek között az a máj egyik feladata, hogy epét termeljen, amely segít a szervezetben lévő enzimeknek a zsírok zsírsavakká bontásában, illetve a vér szűrésében és megtisztításában, méregtelenítésében. A pitypang olyan vitaminokat tartalmaz, amelyek segítenek a máj megtisztításában is, illetve segítik ennek a szervnek a működését. A pitypang az emésztőrendszerünket is megtámogatja, mégpedig az epe megfelelő áramlásának fenntartásával. A gyógynövény C-vitaminban is bővelkedik, amely segíti az ásványi anyagok felszívódását, csökkenti a gyulladást, és segíthet a betegségek megelőzésében is.

Köztudott, hogy a túl sok koffein nem tesz jót az emberi szervezetnek, ezért is érdemes csökkenteni a napi fogyasztást. A szokásos napi kávénkat kicserélhetjük egy gyógynövényből készült teára, például a pitypangteára, amely egy nagyon jó alternatíva. Sok jele és tünete van annak, ha túl sok koffeint fogyasztunk, ilyen például a szorongás és az alvási nehézségek.

A pitypangtea nagyon jó C-vitamin-forrás, amely segít az immunrendszer normális működésének támogatásában. Fontos, hogy az immunrendszerünk egészséges maradjon, különösen a téli hónapokban, hogy elkerüljön bennünket a szezonális megfázás és influenza.

A pitypang gyökere kiváló antioxidánsforrás, amely segít megvédeni a szervezetünket az oxidatív stressztől és a sejtkárosodásoktól. Ezek az antioxidánsok védő hatást fejtenek ki a májra, így nagyfokú védelmet jelentenek a szabad gyökök által okozott sejtkárosodásokkal szemben. A pitypangban olyan poliszacharidok is vannak, amelyek csökkentik a májra nehezedő stresszt, és támogatják az epe termelését is.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Természet adta hajfestékek – dió, kamilla, hibiszkusz,
  2024-04-17 14:58:02, szerda
 
  Ma már sokkal bővebb a választék a hajfestékek terén is, így a nők számára nagyon sok választási lehetőség létezik. Szerencsére egyre több gyártó figyel a tudatosságra, éppen ezért egyre kevesebb kíméletlen anyag található meg egyes hajfestékekben. Azonban még így is vannak nők, akik ezeket a termékeket sem használhatják, még akkor sem, ha ezek a hajfestékek 90 vagy annál nagyobb százalékban, arányban tartalmaznak természetes anyagokat. A természetben azonban léteznek olyan anyagok és legfőképpen gyógynövények, amelyek szintén alkalmasak hajfestésre, hajszínezésre. Most ezek közül mutatunk be néhányat!

Az egyik legismertebb természetes hajfesték nem más, mint a henna, amelyet egyre több nő alkalmaz, és nagyon sokan elégedettek is vele. Nem mindenkinek válik be és azért a henna is okozhat allergiás reakciót, erre mindenképpen figyeljünk, mielőtt elkezdjük használni. A bőrtesztet a hennánál se hagyjuk ki semmiképpen.

A hennát hagyományosan testfestésre használták, de napjainkban már hajkezelésre és hajfestésre is alkalmazzák. Különféle hennaporok léteznek, amelyeknek nemcsak a színe, hanem a minősége is eltérő. Óvakodjunk azoktól a hajfestékektől, amelyek a henna mellett szintetikus összetevőket is tartalmaznak, mivel a vegyi és a természetes anyag nem fér meg együtt, azaz roncsolhatják is a hajat. A henna tehát nemcsak hajfestésre alkalmas, hanem kondicionálja és erősíti is a hajat, illetve fokozza annak vitalitását és segíthet megakadályozni a haj töredezettségét.

A hajszín felfrissítésére a kávét is használhatjuk. Mivel tanninokban gazdag, így lehetővé teszi, hogy a sötétebb hajat egy-két árnyalattal tovább mélyítse, sötétítse. A feketekávé az ősz haj eltüntetésében, koffeintartalma pedig az alopeciával kapcsolatos hajhullás kezelésében is segíthet.

A fekete dió porrá őrölt változatát is használhatjuk a hajszín felfrissítésére. Ezt a hatását a dióban található tanninoknak és juglonnak köszönhetjük.

A zsályát is használhatjuk az ősz haj kezelésére. Nemcsak sötétíti a hajszínt, de segít megakadályozni a haj további őszülését is.

Ha pedig vörös hajszínnel rendelkezünk, akkor a hibiszkuszra is támaszkodhatunk, hiszen bíbor színűre festi a hajat és sokkal fényesebbé varázsolhatja a hajkoronánkat. A hibiszkusz ezen kívül csökkenti a haj töredezettségét és a fejbőr korpásodását.

A szőke hajjal rendelkező hölgyek számára pedig igazi áldás lehet a kamillatea, mivel világosítja a hajat. Természetes szőkítőszerként is gondolhatunk a kamillára. Ezen kívül a gyógynövény táplálja is a hajat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Goji gyógyhatásairól
  2024-04-17 14:51:08, szerda
 
 



Önnek is ismerősek ezek a tünetek?
Teltségérzet, puffadás;
rendszeres fejfájás;
székrekedés;
sötét színű vizelet;
rejtélyes hátfájás;
ingerlékenység.

Ha Ön is szenved a felsoroltaktól, akkor könnyen lehet, hogy mája túlterhelt!
Tudta, hogy a máj elváltozásai gyakran csendben, feltűnés nélkül zajlanak, viszont minden szervre kihatnak?
Szerencsére a természet megalkotta azt a növényt, amely segíthet ezen, és az egész szervezete nyomban fellélegezhet!

Májunk egy többfunkciós szerv, rendkívül sokféle feladattal. Megfelelően működő máj nélkül például nincs zsíremésztés. A máj szabályozza a koleszterinszintünket, de arról is dönt, hogy a zsír energiává alakuljon, vagy zsírpárnák formájában tárolódjon. Képes tehát azt is irányítani, hogy hízunk vagy fogyunk.

A máj hormonokat és ezernél több enzimrendszert állít elő, melyek gyakorlatilag a szervezet minden tevékenységéért felelősek. A szem, a szív, az ivarmirigyek, az ízületek és a vesék helyes működése mind a jó májfunkció függvénye. Ha a több mint ezerből csak egyetlen enzimrendszer felépítésében akadályozva van a máj, máris az egész szervezet működése szenved zavart.

De ez még nem minden. A máj az első címzettje mindannak, amit megeszünk és megiszunk. Minden étel és ital a vékonybél nyálkahártyáján keresztül a portális vénába, és a vérárammal közvetlenül a májba kerül. A májba azonban bejutnak azok a mérgek is, melyeket a bőrön vagy a légzőrendszeren keresztül vettünk fel. A máj szakadatlan feladata ezért a vérből minden méreganyagot kiszűrni és ártalmatlanná tenni. Csak ezután lehet a semlegesített mérgeket a veséken vagy a bélrendszeren keresztül kiválasztani. Amíg a máj teljesítőképes, jól, aktívnak és egészségesnek érezzük magunkat.

Ha azonban a máj túlterhelődik a szervezetbe beáramló mérgekkel, akkor ez rögtön kihat az egész szervezetre.

Mi minden járulhat hozzá, hogy a máj túlterhelődjön?
Alkoholfogyasztás;
elhízás;
fogamzásgátlók;
májbetegségek;
gyomirtók, rovarirtók;
dohányzás;
környezetszennyezés;
kemoterápiás szerek;
gyógyszerszedés;
mesterséges adalékanyagok.

A máj csökkent erővel dolgozik, és a beáramló mérgeknek csak egy részét képes semlegesíteni. A vér ennek következtében toxinokkal szennyezett, nem tud elegendő oxigént szállítani és minden anyagcsere-mellékterméket elszállítani. A méreg- és salakanyagok a kötőszövetekben rakódnak le. Az elsalakosodott kötőszövet akadályozza minden egyes sejt optimális ellátását. Ezzel mindenféle betegség előfeltétele adott. Ne hagyjuk, hogy idáig fajuljon!
Kicsi a bors, de erős - tartja a mondás.
A megoldást ez esetben egy piciny gyümölcs nyújtja, a természet multivitaminja, melynek egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy javítja a máj működését.

Ez pedig nem más, mint a goji bogyó.

A Tibeti-fennsíkon termő goji cserje 3-4 méter magasra is megnő. Virágaiból augusztustól októberig tojás alakú bogyók nőnek, ezek a goji bogyók. Ázsiában már ősidők óta fogyasztják a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai miatt ezt a narancssárgás-pirosas, enyhén édes és fanyar, leginkább sütőtökre emlékeztető ízű gyümölcsöt.

A hagyományos kínai orvoslásban a goji bogyót a vese, a máj és a szem betegségei ellen alkalmazták. A kínai gyógyászat szerint a máj egészsége befolyásolja a látásunkat is, tehát ha megszabadulunk a máj betegségeitől, a szemünk állapota is javulni fog. A kínaiak immunerősítőként, látásjavítóként, májvédőként és vágyserkentőként is fogyasztják.

A goji alkalmazása felnőttkori cukorbetegség ellen Kínában hagyományosnak mondható, mivel megteremti az egyensúlyt a vércukorszint és az inzulinválasz között. Májvédő hatása kiemelten fontossá teszi ezt a gyümölcsöt a kemoterápiás kezelés alatt álló daganatos betegek számára.
A goji amellett, hogy májunkat védi, gyakorlatilag minden testrészünkre kifejt valamilyen pozitív hatást:
Védi a szívet.
Gyulladáscsökkentő.
Erősíti az immunrendszert.
Megújítja a memóriát.
Csökkenti az izomlázat.
Megóvja szervezetünket a szabad gyököktől.
Megelőzi és javítja a korral járó szemproblémákat.
Kitűnően regenerálja a szervezetet.
Segít megelőzni a daganatos betegségeket.

+ 1 bónuszhatás:
A fizikai teljesítmény növelése mellett a szexuális vágyat is fokozza. Egy régi mondás szerint a goji bogyó (vagy más nevén: farkasbogyó) az öregemberből is kihozza a farkast. Emiatt az ókori Kínában a feleségüktől távol lévő, utazgató férfiaknak nem volt tanácsos goji bogyót enni...
Mitől szupergyümölcs a goji?

A goji feltáplálja a szervezetet vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, fehérjékkel, antioxidáns flavonoidokkal és mindenféle különleges, a természetben ritkán előforduló anyaggal. A goji bogyó a betegségmegelőzés jelenleg ismert egyik leghatékonyabb természetes csúcsfegyvere: erősít, tisztít és táplál.

19 aminosavat tartalmaz, közülük 8 esszenciális, vagyis alapvetően fontos a szervezet működéséhez.
Tele van gomba- és baktériumölő hatóanyagokkal.
22 ásványi anyagot tartalmaz.
Vastartalma 15-ször nagyobb, mint a spenótnak.
A világ második legnagyobb mennyiségű C-vitamint tartalmazó gyümölcse.
A Földön ismert valamennyi növény közül ez tartalmazza a legtöbb karotinoidot.
A sárgarépánál jobb forrása a béta-karotinnak, melynek alapvető szerepe van a szem egészségének megóvásában.
Gazdag E-vitaminban, ami ritkán fordul elő a gyümölcsökben.
Tartalmazza az összes B-vitamint.
500-szor több C-vitamin található benne, mint a narancsban.
Több fehérjét tartalmaz, mint a teljes kiőrlésű gabona.
Esszenciális zsírsavakat is tartalmaz, melyek nélkülözhetetlenek az agy és idegrendszer tökéletes működéséhez.
Az ORAC-skálán a legmagasabb, 3472 egységnyi antioxidáns hatással rendelkező élelmiszer.
A legerősebb fiatalító hatással rendelkező növények közé tartozik.

A goji bogyót a ,,hosszú élet gyümölcsének" is nevezik, mivel fokozza az emberi növekedési hormon termelését, így rendszeres fogyasztásával időskorban is megvan rá az esélyünk, hogy fiatalos külsőnk legyen.

A természetben egyedüliként szinte csak a gojiban találjuk a kutatások során a rák ellen igen hatékonynak bizonyuló anyagot, a germániumot.

Egy 1994-ben, Kínában a ,,Journal of Oncology" által végzett kísérlet bebizonyította, hogy a halálos kórral fertőzött, ám goji bogyót fogyasztó betegeknél a hagyományos kezeléseknél sokkal jobb hatást értek el.
Hosszan lehetne még sorolni a goji fantasztikus hatóanyagait és ecsetelni azok hatásait, de fölösleges szaporítani a szót, egyszerűbb, ha kipróbálja!

Kiknek ajánljuk?
Ülőmunkát végzőknek,
immunerősítési céllal,
daganatos betegeknek,
látásromlás esetén,
szív- és érrendszer javítására,
májbajokkal küzdőknek,
betegségmegelőzési céllal,
rendszeresen sportolóknak,
cukorbetegeknek,
időseknek,
gyerekeknek.

Sokan ismerik és fogyasztják már a gojit szárított formában
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Mi köze az éhségérzetnek az öregedéshez?
  2024-04-16 20:43:01, kedd
 
  Az ember nem mindig érzi rendesen az éhséget, hiszen gyakorta ezt össze is keverhetjük a szomjúsággal, azaz sok esetben amikor eszünk, nem is biztos, hogy éhesek, lehet, hogy csak szomjasak vagyunk. Egy tanulmány azt írta le, hogy minél jobban érezzük az éhséget, annál lassabban zajlanak a szervezetünkben az öregedési folyamatok. Ennek az is lehet a magyarázata, hogy a valódi éhségérzet miatt fogunk csak enni, és ezt nem keverjük össze a szomjúságérzettel, ily módon kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, és nem fogunk elhízni sem.

A fiatalság kulcsa tehát abban is rejlik, hogy odafigyelünk a testünk jelzéseire, és amikor valójában csak vízre vágyik a szervezetünk, akkor nem nassolunk, nem édességeket eszünk két étkezés között, hanem csak a testünk valódi szükségleteit elégítjük ki. Ezzel is fiatalodhat a szervezetünk, és sok más dologgal is. Most ezek közül mutatunk be néhányat.

Sok dolgot tehetünk az egészségünk megőrzése és a hosszabb élettartam érdekében. Az egyik, ha leszokunk a dohányzásról. A dohányzás többek között olyan betegségeket okozhat, mint a szívbetegség vagy a tüdőbetegség.

Az alkoholfogyasztás visszafogását is javasolják a szakértők, hiszen a mértéktelen alkoholfogyasztás következtében a máj gyulladt állapotba kerülhet. Ennek következményeként nem tudja ellátni a méregtelenítő funkcióit, és ez oka lehet a krónikus és egyéb betegségek kialakulásának.

Az időszakos böjt egészségre gyakorolt előnyei vitathatatlanok. Öregedésgátló hatása kiemelkedő, ugyanis jelentősen csökkenteni tudja az anyagcsere-rendellenességek létrejöttét.

Ahogy öregszünk, úgy az immunrendszerünk egészsége hanyatlik, működése és kapacitása pedig csökken. A jó immunrendszer szerepet játszhat a fizikai és a mentális betegségek megelőzésében is.

Az elégtelen alvás közrejátszik a korai öregedés kialakulásában. A kevés és nem jó minőségű alvás olyan problémákhoz vezethet, mint stressz, nappali álmosság, ezzel együtt pedig teljesítménycsökkenés és gyengült immunrendszer.

Az ájurvédikus étrend, amely főleg zöldségekből, gyümölcsökből, jó zsírokból és teljes kiőrlésű gabonákból áll, késlelteti az öregedési folyamatokat. Az ájurvédikus étrend megerősíti az immunrendszert, csökkenti a szívbetegség, a magas vérnyomás és a csontvesztés kockázatait, illetve jobb fókuszt és memóriát tud biztosítani.

A stressz öregítő hatással van az immunrendszerre, éppen ezért nagyon fontos a stressz csökkentése. Ezt megtehetjük azzal, ha nem idegeskedünk minden apróságon, lassítunk egy kicsit, de a jóga és a meditáció gyakorlása is sokat segíthet a stressz oldásában. A jóga és a meditáció a két legjobb öregedésgátló eszköz, amely az egészséges életmód eszköztárában lehet. Emellett a jóga erősíti a csontokat, pozitívan hat az izmokra és az ízületekre.

A rendszeres testmozgás hosszútávú előnyöket nyújthat számunkra: nagyobb rugalmasságot, erősebb izmokat és fokozott anyagcserét biztosít a szervezet számára. Ezek az előnyök csökkentik az ízületi fájdalmat, több energiát biztosítanak, és csökkentik a krónikus betegségek kockázatait.

A kiszáradás és a dehidratáció sokféle egészségi problémához vezethet, az egyik az állandó fáradtság, fókuszhiány és fejfájás. Azonban ha a nap folyamán nem iszunk elegendő vizet, akkor ez krónikus fájdalmat, asztmát és akár még szívbetegséget is okozhat. A vízivás és a hidratáltság lassíthatja az öregedést azáltal, hogy feszesebb, rugalmasabb bőrt biztosít, és csökkenti számtalan betegség kockázatát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A tavasz kedvencei: szamóca, brokkoli, cékla és cukkini
  2024-04-16 20:38:13, kedd
 
  A tavasz kedvencei: szamóca, brokkoli, cékla és cukkini - miért fogyasszunk szezonális gyümölcsöket és zöldségeket?

Már nagyon sokan várták a tavaszt, hiszen ilyenkor kezdenek érni a szezonális gyümölcsök, amelyek nemcsak lédúsak és ízletesek, de rendkívül egészségesek is. Nemcsak egyes gyümölcsök örvendeztetnek meg bennünket, hanem már kora tavasztól ehetünk sok-sok zöldséget is, amelyek szintén segítenek energiához jutni és megtámogatni az egészségünket a hosszú komor telet követően. Mutatjuk is a tavasz néhány kedvenc gyümölcsét és zöldségét!

Miért fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket? A szezonális zöldségek és gyümölcsök sokkal több tápanyagot tartalmaznak, mint a fagyasztott, szezonon kívüli társaik. A zöldségek és a gyümölcsök hosszútávú tárolása csökkenti a termékek tápértékét is. Amellett, hogy táplálóbbak a szezonális termékek, sokkal jobb ízvilággal is rendelkeznek.

A szezonális zöldségek és gyümölcsök sokkal olcsóbbak is, hiszen ilyenkor bőségesebb a kínálat. Ezek fogyasztása nagyszerű módja annak is, hogy csökkentsük a szénlábnyomot, és ez pozitív hatással van a környezetre.

A tavasz egyik nagy kedvence a cseresznye. Kicsik és nagyon is egyaránt kedvelik, legalábbis az emberek többsége imádja ezt a roppanós, zamatos gyümölcsöt. A cseresznye nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is, köszönhető ez a magas rosttartalmának, a benne található C-vitaminnak és a gyümölcsben található antociánoknak, amelyek rákellenes hatásokkal is rendelkeznek. Ha nem tudunk esténként aludni, akkor együnk egy maréknyi cseresznyét, mivel a gyümölcs melatonint tartalmaz, amely segíti az új, egészséges sejtek létrejöttét, és jobb alvást is biztosít.

Gyümölcsök közül az eper is tavasszal érik. Nagyon sokan kedvelik, többek között az édes íze és a magas C-vitamin-tartalma miatt. Jól is tesszük, ha a hosszú tél után sok epret fogyasztunk, hiszen segítséget nyújt az immunrendszer megerősödésében. Az eper gazdag forrása a flavonoid vegyületeknek, amelyek csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladást. Ezen kívül C-vitaminban és káliumban is bővelkedik, amelyek pedig az immunrendszert támogatják meg.

Tavasszal ne feledkezzünk meg a tápanyagokban bővelkedő cékláról sem, amely szintén sok káliumot és más fontos tápanyagot tartalmaz. Olyan tápanyagokat, amelyek segítenek egészségesen tartani az idegeket és az izmokat. A-vitaminban is bővelkedik, amely a szem és a bőr egészségét hivatott fenntartani.

A tavaszi hónapok nagy kedvence a cukkini, amelyet változatosan készíthetünk el. Egy nagyon egészséges zöldségről van szó, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz káliumot és C-vitamint, illetve olyan tápanyagokban is bővelkedik, amelyek biztosítják a csontok egészségét, és megvédenek bennünket a szabad gyökök sejtkárosító hatásai ellen.

A spárgáról se feledkezzünk meg tavasszal. Tele van rostokkal, ily módon az emésztőrendszer egészségét védi. Folátot is tartalmaz, amely az agyat segíti, hiszen az információk gyors feldolgozását támogatja meg.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az arc gőzölése jót tesz a bőrnek
  2024-04-16 20:08:35, kedd
 
  Az arc gőzölése jót tesz a bőrnek - fokozza a bőr rugalmasságát és a vérkeringést

Az arc- és a testgőzölés nem újkeletű dolog. Amióta az emberek rájöttek, hogy a test és az arc gőzölése milyen sok pozitívummal jár, attól kezdve jöttek létre azok a helyek, például a gőzfürdők, majd később a szaunák, ahol az emberek maximálisan kihasználták magának a gőznek a pozitív hatásait. Az arc gőzölése sem mai találmány, hiszen már több száz éve rájöttek arra az emberek, hogy milyen csodálatos hatásai vannak. Az arc gőzölésével nagyon sok bőrápolási előnyhöz juthatunk hozzá, mutatunk is ezek közül néhányat!

Az arc gőzölése segíthet az arcbőr puhításában, a pórusok tágításában, illetve ezzel a módszerrel sokkal könnyebben szabadulhatunk meg a mitesszerektől is. Ha azonban nem tudjuk, hogy milyen módszerekkel tudunk kíméletesen megszabadulni a mitesszerektől, akkor mindenképpen bízzuk magunkat szakemberre, azaz egy megbízható kozmetikusra.

Mire is jó még az arc gőzölése? Sokat segít abban, hogy az arcra használt bőrápolási termékek jobban behatoljanak a bőr mélyebb rétegeibe, így sokkal jobban ki tudják fejteni pozitív hatásaikat. Az arcszérumok, a hidratálók vagy tonikok felvitele előtti arcgőzölés segíthet a termékek jobb felszívódásában. A nedvesség és a hő hatására a pórusok jobban kitágulnak, így a termékek sokkal jobban fel tudnak szívódni és ezáltal hasznosulni.

Igaz, hogy az arcápolási termékekkel a bőrt lehet hidratálni, de igazából amire a bőrnek, pontosabban a bőrsejteknek szüksége van, az a víz. Az arc gőzölése segít a bőrsejtek vízzel való ellátásában is. Ha pedig az arc gőzölése után közvetlenül használjuk az arcszérumot vagy a hidratáló krémet, akkor ez segíthet a bőrsejteknek a víz visszatartásában, megtartásában, ami pedig még hidratáltabbá és puhábbá varázsolja az arcbőrt.

Az arc gőzölése a vér áramlását is fokozza, illetve segíti a bőr kollagén- és elasztinépítését. Minél több kollagén és elasztin termelődik a bőrben, annál üdébb, egészségesebb és fiatalosabb lesz a megjelenése.

A meleg gőz hőszabályozó választ vált ki, és fokozza az izzadást. Ez a bőr ereinek kitágulását eredményezi, ami fokozza az oxigénben és tápanyagban gazdag vér áramlását, vagyis javítja a vérkeringést és táplálja a bőrt.

A bőr folyamatosan ki van téve a szennyezőanyagoknak és a toxinoknak, amelyek befolyásolják az arc színét és a bőr textúráját. A gőzölés egy természetes módja annak, hogy méregtelenítsük az arcbőrünket, lehetővé teszi az elhalt bőr, a toxinok és a baktériumok eltávolítását, ami megújítja a bőrsejteket és elősegíti azok revitalizációját.

Az arc gőzölése egy pihentető és nyugtató tevékenység. Amellett, hogy javítja a bőr egészségét, segít ellazulni is. Hogyha természetes gyógynövényeket vagy illóolajakat adunk a forró vízhez, ezzel javíthatjuk az eredményeket.

Az arc gőzölése fiatalosabbá is varázsolja az arcbőrt. A bőr vegyi anyagoknak és toxinoknak való kitettsége csökkenti annak nedvességmegtartó képességét. Ennek eredményeképpen csökken a bőr rugalmassága, és ráncok jelennek meg az arcon. A gőzölés segít helyreállítani a bőr nedvességtartalmát, fokozza a véráramlást és a kollagéntermelést is.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Sokat köhög? Ezek az illóolajok segíthetnek!
  2024-04-16 20:05:15, kedd
 
  A nátha és az influenza egyik kellemetlen tünete a köhögés. Számos illóolaj létezik azonban, amely nemcsak a köhögést csökkenti, de vírusellenes, antibakteriális és görcsoldó hatásokkal is rendelkezik. Az illóolajok aromaterápiás használata lehetővé teszi, hogy mihamarabb megszabaduljunk a köhögéstől, illetve az influenza és a nátha egyéb kellemetlen tüneteitől.

A köhögés elleni illóolajok kétféleképpen is hasznunkra lehetnek. Egyrészt segítenek a köhögés okának kezelésében, hiszen elpusztítják a szervezetbe került toxinokat, vírusokat és baktériumokat. Másrészt a nyálka lazításával enyhítik a köhögést, illetve segítenek a légzőrendszer izmainak ellazításában, így több oxigén juthat a tüdőbe. Mutatunk is néhány remek illóolajat a köhögés csillapítására!

Az eukaliptusz illóolaja nagyszerű köhögéscsillapító, hiszen köptetőként is működik, illetve segít megszabadulni azoktól az mikroorganizmusoktól, amelyek betegséget okoznak. Mindemellett segít abban is, hogy több oxigén jusson a tüdőbe, és még antimikrobiális hatással is rendelkezik, így nagyon hatékony a gombák, a vírusok és a baktériumok ellen.

Az eukaliptusz-illóolajból egy remek bedörzsölőt is készíthetünk - mellkast kell vele kenegetni -, mégpedig kókuszolaj, olívaolaj, méhviasz, eukaliptusz, borsmenta keverékéből.

Köhögés esetén nagyon hatékony még a borsmenta illóolaja is. A borsmenta gazdag forrása a mentolnak, amely antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A mentol hűsítő hatással van a szervezetre, és segít orvosolni a bedugult orr problémáját is. Az illóolaj görcsoldó és köhögéscsillapító hatásokkal is bír, és sokat enyhíthet a torokirritáción is.

A borsmenta-illóolajat gőzölés során is használhatjuk, az is hatékony, ha csak beleszippantunk az illóolajos üvegcsébe, illetve remek mellkaskenőcsöt is készíthetünk belőle, mégpedig méhviasz, sheavaj, borsmenta-illóolaj és rozmaring-illóolaj keverékéből.

Köhögés és megfázás esetén a teafaolaj is enyhülést hozhat, ugyanis antimikrobiális hatásának köszönhetően nagyon hatékony a légzőszervi betegségek gyors gyógyításában, a tünetek csökkentésében. A teafa-illóolaj ezen kívül természetes fertőtlenítő és élénkítő hatással van az egész szervezetre.

A teafaolaj belélegezve hozza a legjobb eredményeket, illetve kihasználhatjuk az aromaterápiás hatását. Mellkaskenőcsöt is készíthetünk belőle. Keverjünk el tetszőleges mennyiségben kakaóvajat, méhviaszt, adjunk hozzá 3-4 csepp teafa-illóolajat és 2 csepp citromillóolajat, és ezzel dörzsöljük be a mellkasunkat.

A levendula-illóolaj nyugtató hatásairól is ismert, segít enyhíteni a stresszt és a szorongást is. Gyulladáscsökkentő hatásai pedig segítenek enyhíteni a légutak fájdalmát és csökkenteni a köhögést.

A citromillóolaj C-vitaminban és limonénban gazdag, ily módon erős immunrendszer-erősítő hatásokkal bír. A megerősített immunrendszer segíthet a szervezetnek a fertőzés leküzdésében és a megfázás tüneteinek enyhítésében.

Amikor a légutak tisztításáról van szó, akkor mindig gondoljunk a rozmaring-illóolajra is. A rozmaring stimuláló aromája javítja a mentális tisztaságot és elősegíti a koncentrációt. Mivel gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, így enyhíteni tudja a légzőrendszer gyulladását.

A köptető tulajdonságairól ismert kakukkfűolaj segítséget nyújt a köhögés enyhítésében. Antiszeptikus tulajdonságai segítenek a légúti fertőzések elleni küzdelemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az arany tej, azaz a kurkumás tej pozitív hatásai
  2024-04-16 19:58:18, kedd
 
 



Az arany tejet kurkumatejnek is nevezik Indiában. A hagyományos orvoslásban gyakran alkalmazzák különféle betegségek természetes kezelésére. Gyakran használják az immunrendszer erősítésére is. Az indiai emberek más fűszereket is hozzáadnak ehhez a fenséges italhoz. Többek között kardamommal, gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel és fekete borssal teszik még változatosabbá ezt az italt.

A kurkuma segít csökkenteni a nyálkahártya-duzzanatot, illetve hatására kevesebb váladék termelődik a légutakban. Megfázás esetén ez a hatás könnyebbé teszi a légzést, és még a fejfájást is csillapítja.

A vese sejtjei gyakran károsodnak cukorbetegség, egyes gyógyszerek és magas vérnyomás esetén. A kurkuma azonban segíthet a vese sejtjeinek regenerálódásában, és ezzel késleltethető vagy meg is előzhető a veseelégtelenség kialakulása.

Az arany tejben lévő kurkuma méregtelenítő hatásokkal is rendelkezik, illetve védi a májat a károsodásoktól. Ezek a hatások nagyon fontosak a máj egészsége szempontjából.

A kurkuma a fájdalom szabályozásában is a segítségünkre lehet. A tejben lévő tápanyagok segítik a csontok egészségét, ezen kívül a kurkuma gyulladáscsökkentő tulajdonságai enyhítik az ízületi gyulladás okozta kellemetlen tüneteket, többek között a fájdalmat és a merevséget.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a testben kialakult gyulladás és a depresszió között szoros összefüggés van. A kurkumában található kurkumin olyan bioaktív hatóanyag, amely antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, ez pedig segít a depresszió tüneteinek kezelésében és a krónikus gyulladás csökkentésében. A kurkuma növelni tudja az agyban található szerotonin és dopamin nevű neurotranszmitterek számát, amelyek köztudottan növelik a hangulatot.

A kurkuma nem csak egyféle antioxidánst tartalmaz. Ezek az antioxidánsok védik a szervezetet a szabad gyökök és az öregedés által okozott esetleges sejtkárosodásoktól, ezzel pedig számtalan betegség kockázatait csökkentik.

A kurkumát bőrbetegségek kezelésére is használják Indiában. Antioxidáns tulajdonságának köszönhetően fokozza a kollagéntermelést, küzd az öregedés korai jelei és tünetei ellen, illetve támogatja a bőr egészségét.

A kurkumin a vércukorszintet is csökkenteni tudja, ezzel is segítve a cukorbetegség természetes kezelését, de mivel a kurkuma megváltoztathatja egyes gyógyszerek hatását, így a fogyasztása előtt mindenképpen beszéljen a kezelőorvosával!

Az arany tej javítja a reproduktív egészséget is, illetve előnyös lehet azon nők számára, akik endometriózisban vagy hormonális egyensúlyhiányban szenvednek. Az arany tej csökkenti a menstruációs fájdalmat és görcsoldó tulajdonságokkal rendelkezik.

Az arany tej javítja a vérkeringést, illetve a nyirokrendszerre is jó hatással van, hiszen tisztítja azt.

A kurkumás tej javítja az emésztést is. Ha gyömbért is adunk ehhez az italhoz, akkor a krónikus diszpepszia tünetei is jelentősen csökkenhetnek.

Amennyiben szeretnénk lefogyni, akkor is nagyon előnyös lehet a kurkumás tej, ugyanis gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkezik.

Fahéjas-kurkumás arany tej hozzávalói:
3 dl tej,
1 kávéskanál kurkuma,
ízlés szerint méz.
negyed kávéskanálnyi fahéj,
egy csipet szegfűszeg,
egy csipet kardamom,
egy csipet őrölt fekete bors.

Elkészítése:
Forraljunk fel 3 dl tejet. Melegítés közben adjuk hozzá a kurkumát, majd vegyük le a tűzhelyről. Amikor kicsit lehűlt az ital, adjuk hozzá a többi fűszert és édesítsük mézzel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A szag- és ízérzékelés elveszítésének okai
  2024-04-16 19:52:38, kedd
 
  A szag- és ízérzékelés elveszítését sok minden okozhatja. Ezeket a képességeket részben, de akár teljesen is elveszíthetjük. Az ízlelés és a szaglás hiányosságai bizonyos egészségi problémákat is jelezhetnek, amelyek létrejöhetnek valamilyen társbetegség miatt, például ilyen a szklerózis multiplex, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, más idegrendszeri betegségek, tápanyagszegény táplálkozás, magas vérnyomás, cukorbetegség és elhízás.

Nemcsak betegségek, hanem egyéb tényezők is állhatnak a szag- és ízérzékelés elveszítésének hátterében. Ezek a következők lehetnek: a fejet és a nyakat érintő daganatos megbetegedések, dohányzás, fogászati és szájüregi problémák, orrpolip, fejet ért sérülések, hormonváltozások, olyan betegségek, mint influenza, fertőzés vagy megfázás.

A szag- és ízérzékelés elveszítésének sokféle tünete lehet és ezek a tünetek egyénenként nagyon változatosak lehetnek. Valaki egyáltalán nem érez szagokat és ízeket, míg mások részben képesek ezekre a képességekre. Azonban sokan számolnak be arról is, hogy a korábban kellemesnek tartott illatok és ízek kellemetlenné válnak.

A szaglásvesztés neve anozmia. A fantozmia olyan jelenség, amikor valaki érez valamilyen szagot, például füstszagot, de más nem érzi azt. A hipozmia nem más, mint a csökkent szaglás. Amikor pedig megváltozik egyes dolgoknak a szaga az adott személy esetében, ennek a neve a parozmia. Az öregedés azt is magával hozza, hogy a szagló- és az ízlelőképességünk jelentős részét elveszítjük.

A szaglást a levegőben lévő molekulák aktiválják. Ezek a molekulák bekerülnek a száj- és az orrüregbe, ahol különböző receptorsejtekhez kötődnek. A receptorok pedig üzeneteket küldenek az agynak, amelyek jelzik, ha valaminek kellemetlen íze vagy szaga van.

Az ízérzékelést a folyadékokban oldódó molekulák aktiválják. A nyelv ízlelőbimbói olyan receptorokkal rendelkeznek, amelyek reagálnak a különféle anyagokra. A receptorok pedig itt is üzeneteket küldenek az agynak, amelyek jelzik, hogy mely ételek és italok számítanak édesnek, sósnak, keserűnek vagy savanyúnak.

Az ízlelés és a szaglás olyan kémiai érzékek, amelyek együttműködnek. Amennyiben nem érezzük egyes ételek és italok illatát, az befolyásolja az ízérzékelést is. Így tudjuk például megkülönböztetni a tea és a kávé illatát és ízét egymástól. Az evés és az ivás során tehát molekulák szabadulnak fel, ezek a molekulák aztán stimulálják a szájban és az orrban lévő receptorokat. Ezek a receptorok üzeneteket küldenek az agynak, az agyunk pedig kombinálja ezeket az információkat, hogy segítsen felismerni és élvezni az összetett ízeket.

Amennyiben a szaglás és az ízlelés csökken, úgy az ételek is elveszíthetik vonzerejüket. A túl kevés táplálék bevitele pedig okozhat alultápláltságot, kiszáradást és fogyást is. Az ételek ízének megváltozása azt is eredményezheti, hogy túl sok cukrot vagy sót adunk az ételeinkhez, ami pedig növelheti a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatait. A szaglás és az ízlelés elveszítése akár még ételmérgezést is okozhat, hiszen nem érezzük az adott étellel kapcsolatban, hogy rossz az íze vagy a szaga. De életveszélyes is lehet, ha például nem érezzük meg otthonunkban a füstöt, vagy hogy odaégettük az ételt. Az étvágytalanság, a szaglás és ízérzékelés elveszítése akár még depressziót is okozhat.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 306
  • e Hét: 14674
  • e Hónap: 28423
  • e Év: 233124
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.