Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 44 
Mi köze az éhségérzetnek az öregedéshez?
  2024-04-16 20:43:01, kedd
 
  Az ember nem mindig érzi rendesen az éhséget, hiszen gyakorta ezt össze is keverhetjük a szomjúsággal, azaz sok esetben amikor eszünk, nem is biztos, hogy éhesek, lehet, hogy csak szomjasak vagyunk. Egy tanulmány azt írta le, hogy minél jobban érezzük az éhséget, annál lassabban zajlanak a szervezetünkben az öregedési folyamatok. Ennek az is lehet a magyarázata, hogy a valódi éhségérzet miatt fogunk csak enni, és ezt nem keverjük össze a szomjúságérzettel, ily módon kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, és nem fogunk elhízni sem.

A fiatalság kulcsa tehát abban is rejlik, hogy odafigyelünk a testünk jelzéseire, és amikor valójában csak vízre vágyik a szervezetünk, akkor nem nassolunk, nem édességeket eszünk két étkezés között, hanem csak a testünk valódi szükségleteit elégítjük ki. Ezzel is fiatalodhat a szervezetünk, és sok más dologgal is. Most ezek közül mutatunk be néhányat.

Sok dolgot tehetünk az egészségünk megőrzése és a hosszabb élettartam érdekében. Az egyik, ha leszokunk a dohányzásról. A dohányzás többek között olyan betegségeket okozhat, mint a szívbetegség vagy a tüdőbetegség.

Az alkoholfogyasztás visszafogását is javasolják a szakértők, hiszen a mértéktelen alkoholfogyasztás következtében a máj gyulladt állapotba kerülhet. Ennek következményeként nem tudja ellátni a méregtelenítő funkcióit, és ez oka lehet a krónikus és egyéb betegségek kialakulásának.

Az időszakos böjt egészségre gyakorolt előnyei vitathatatlanok. Öregedésgátló hatása kiemelkedő, ugyanis jelentősen csökkenteni tudja az anyagcsere-rendellenességek létrejöttét.

Ahogy öregszünk, úgy az immunrendszerünk egészsége hanyatlik, működése és kapacitása pedig csökken. A jó immunrendszer szerepet játszhat a fizikai és a mentális betegségek megelőzésében is.

Az elégtelen alvás közrejátszik a korai öregedés kialakulásában. A kevés és nem jó minőségű alvás olyan problémákhoz vezethet, mint stressz, nappali álmosság, ezzel együtt pedig teljesítménycsökkenés és gyengült immunrendszer.

Az ájurvédikus étrend, amely főleg zöldségekből, gyümölcsökből, jó zsírokból és teljes kiőrlésű gabonákból áll, késlelteti az öregedési folyamatokat. Az ájurvédikus étrend megerősíti az immunrendszert, csökkenti a szívbetegség, a magas vérnyomás és a csontvesztés kockázatait, illetve jobb fókuszt és memóriát tud biztosítani.

A stressz öregítő hatással van az immunrendszerre, éppen ezért nagyon fontos a stressz csökkentése. Ezt megtehetjük azzal, ha nem idegeskedünk minden apróságon, lassítunk egy kicsit, de a jóga és a meditáció gyakorlása is sokat segíthet a stressz oldásában. A jóga és a meditáció a két legjobb öregedésgátló eszköz, amely az egészséges életmód eszköztárában lehet. Emellett a jóga erősíti a csontokat, pozitívan hat az izmokra és az ízületekre.

A rendszeres testmozgás hosszútávú előnyöket nyújthat számunkra: nagyobb rugalmasságot, erősebb izmokat és fokozott anyagcserét biztosít a szervezet számára. Ezek az előnyök csökkentik az ízületi fájdalmat, több energiát biztosítanak, és csökkentik a krónikus betegségek kockázatait.

A kiszáradás és a dehidratáció sokféle egészségi problémához vezethet, az egyik az állandó fáradtság, fókuszhiány és fejfájás. Azonban ha a nap folyamán nem iszunk elegendő vizet, akkor ez krónikus fájdalmat, asztmát és akár még szívbetegséget is okozhat. A vízivás és a hidratáltság lassíthatja az öregedést azáltal, hogy feszesebb, rugalmasabb bőrt biztosít, és csökkenti számtalan betegség kockázatát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A tavasz kedvencei: szamóca, brokkoli, cékla és cukkini
  2024-04-16 20:38:13, kedd
 
  A tavasz kedvencei: szamóca, brokkoli, cékla és cukkini - miért fogyasszunk szezonális gyümölcsöket és zöldségeket?

Már nagyon sokan várták a tavaszt, hiszen ilyenkor kezdenek érni a szezonális gyümölcsök, amelyek nemcsak lédúsak és ízletesek, de rendkívül egészségesek is. Nemcsak egyes gyümölcsök örvendeztetnek meg bennünket, hanem már kora tavasztól ehetünk sok-sok zöldséget is, amelyek szintén segítenek energiához jutni és megtámogatni az egészségünket a hosszú komor telet követően. Mutatjuk is a tavasz néhány kedvenc gyümölcsét és zöldségét!

Miért fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket? A szezonális zöldségek és gyümölcsök sokkal több tápanyagot tartalmaznak, mint a fagyasztott, szezonon kívüli társaik. A zöldségek és a gyümölcsök hosszútávú tárolása csökkenti a termékek tápértékét is. Amellett, hogy táplálóbbak a szezonális termékek, sokkal jobb ízvilággal is rendelkeznek.

A szezonális zöldségek és gyümölcsök sokkal olcsóbbak is, hiszen ilyenkor bőségesebb a kínálat. Ezek fogyasztása nagyszerű módja annak is, hogy csökkentsük a szénlábnyomot, és ez pozitív hatással van a környezetre.

A tavasz egyik nagy kedvence a cseresznye. Kicsik és nagyon is egyaránt kedvelik, legalábbis az emberek többsége imádja ezt a roppanós, zamatos gyümölcsöt. A cseresznye nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is, köszönhető ez a magas rosttartalmának, a benne található C-vitaminnak és a gyümölcsben található antociánoknak, amelyek rákellenes hatásokkal is rendelkeznek. Ha nem tudunk esténként aludni, akkor együnk egy maréknyi cseresznyét, mivel a gyümölcs melatonint tartalmaz, amely segíti az új, egészséges sejtek létrejöttét, és jobb alvást is biztosít.

Gyümölcsök közül az eper is tavasszal érik. Nagyon sokan kedvelik, többek között az édes íze és a magas C-vitamin-tartalma miatt. Jól is tesszük, ha a hosszú tél után sok epret fogyasztunk, hiszen segítséget nyújt az immunrendszer megerősödésében. Az eper gazdag forrása a flavonoid vegyületeknek, amelyek csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladást. Ezen kívül C-vitaminban és káliumban is bővelkedik, amelyek pedig az immunrendszert támogatják meg.

Tavasszal ne feledkezzünk meg a tápanyagokban bővelkedő cékláról sem, amely szintén sok káliumot és más fontos tápanyagot tartalmaz. Olyan tápanyagokat, amelyek segítenek egészségesen tartani az idegeket és az izmokat. A-vitaminban is bővelkedik, amely a szem és a bőr egészségét hivatott fenntartani.

A tavaszi hónapok nagy kedvence a cukkini, amelyet változatosan készíthetünk el. Egy nagyon egészséges zöldségről van szó, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz káliumot és C-vitamint, illetve olyan tápanyagokban is bővelkedik, amelyek biztosítják a csontok egészségét, és megvédenek bennünket a szabad gyökök sejtkárosító hatásai ellen.

A spárgáról se feledkezzünk meg tavasszal. Tele van rostokkal, ily módon az emésztőrendszer egészségét védi. Folátot is tartalmaz, amely az agyat segíti, hiszen az információk gyors feldolgozását támogatja meg.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az arc gőzölése jót tesz a bőrnek
  2024-04-16 20:08:35, kedd
 
  Az arc gőzölése jót tesz a bőrnek - fokozza a bőr rugalmasságát és a vérkeringést

Az arc- és a testgőzölés nem újkeletű dolog. Amióta az emberek rájöttek, hogy a test és az arc gőzölése milyen sok pozitívummal jár, attól kezdve jöttek létre azok a helyek, például a gőzfürdők, majd később a szaunák, ahol az emberek maximálisan kihasználták magának a gőznek a pozitív hatásait. Az arc gőzölése sem mai találmány, hiszen már több száz éve rájöttek arra az emberek, hogy milyen csodálatos hatásai vannak. Az arc gőzölésével nagyon sok bőrápolási előnyhöz juthatunk hozzá, mutatunk is ezek közül néhányat!

Az arc gőzölése segíthet az arcbőr puhításában, a pórusok tágításában, illetve ezzel a módszerrel sokkal könnyebben szabadulhatunk meg a mitesszerektől is. Ha azonban nem tudjuk, hogy milyen módszerekkel tudunk kíméletesen megszabadulni a mitesszerektől, akkor mindenképpen bízzuk magunkat szakemberre, azaz egy megbízható kozmetikusra.

Mire is jó még az arc gőzölése? Sokat segít abban, hogy az arcra használt bőrápolási termékek jobban behatoljanak a bőr mélyebb rétegeibe, így sokkal jobban ki tudják fejteni pozitív hatásaikat. Az arcszérumok, a hidratálók vagy tonikok felvitele előtti arcgőzölés segíthet a termékek jobb felszívódásában. A nedvesség és a hő hatására a pórusok jobban kitágulnak, így a termékek sokkal jobban fel tudnak szívódni és ezáltal hasznosulni.

Igaz, hogy az arcápolási termékekkel a bőrt lehet hidratálni, de igazából amire a bőrnek, pontosabban a bőrsejteknek szüksége van, az a víz. Az arc gőzölése segít a bőrsejtek vízzel való ellátásában is. Ha pedig az arc gőzölése után közvetlenül használjuk az arcszérumot vagy a hidratáló krémet, akkor ez segíthet a bőrsejteknek a víz visszatartásában, megtartásában, ami pedig még hidratáltabbá és puhábbá varázsolja az arcbőrt.

Az arc gőzölése a vér áramlását is fokozza, illetve segíti a bőr kollagén- és elasztinépítését. Minél több kollagén és elasztin termelődik a bőrben, annál üdébb, egészségesebb és fiatalosabb lesz a megjelenése.

A meleg gőz hőszabályozó választ vált ki, és fokozza az izzadást. Ez a bőr ereinek kitágulását eredményezi, ami fokozza az oxigénben és tápanyagban gazdag vér áramlását, vagyis javítja a vérkeringést és táplálja a bőrt.

A bőr folyamatosan ki van téve a szennyezőanyagoknak és a toxinoknak, amelyek befolyásolják az arc színét és a bőr textúráját. A gőzölés egy természetes módja annak, hogy méregtelenítsük az arcbőrünket, lehetővé teszi az elhalt bőr, a toxinok és a baktériumok eltávolítását, ami megújítja a bőrsejteket és elősegíti azok revitalizációját.

Az arc gőzölése egy pihentető és nyugtató tevékenység. Amellett, hogy javítja a bőr egészségét, segít ellazulni is. Hogyha természetes gyógynövényeket vagy illóolajakat adunk a forró vízhez, ezzel javíthatjuk az eredményeket.

Az arc gőzölése fiatalosabbá is varázsolja az arcbőrt. A bőr vegyi anyagoknak és toxinoknak való kitettsége csökkenti annak nedvességmegtartó képességét. Ennek eredményeképpen csökken a bőr rugalmassága, és ráncok jelennek meg az arcon. A gőzölés segít helyreállítani a bőr nedvességtartalmát, fokozza a véráramlást és a kollagéntermelést is.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Sokat köhög? Ezek az illóolajok segíthetnek!
  2024-04-16 20:05:15, kedd
 
  A nátha és az influenza egyik kellemetlen tünete a köhögés. Számos illóolaj létezik azonban, amely nemcsak a köhögést csökkenti, de vírusellenes, antibakteriális és görcsoldó hatásokkal is rendelkezik. Az illóolajok aromaterápiás használata lehetővé teszi, hogy mihamarabb megszabaduljunk a köhögéstől, illetve az influenza és a nátha egyéb kellemetlen tüneteitől.

A köhögés elleni illóolajok kétféleképpen is hasznunkra lehetnek. Egyrészt segítenek a köhögés okának kezelésében, hiszen elpusztítják a szervezetbe került toxinokat, vírusokat és baktériumokat. Másrészt a nyálka lazításával enyhítik a köhögést, illetve segítenek a légzőrendszer izmainak ellazításában, így több oxigén juthat a tüdőbe. Mutatunk is néhány remek illóolajat a köhögés csillapítására!

Az eukaliptusz illóolaja nagyszerű köhögéscsillapító, hiszen köptetőként is működik, illetve segít megszabadulni azoktól az mikroorganizmusoktól, amelyek betegséget okoznak. Mindemellett segít abban is, hogy több oxigén jusson a tüdőbe, és még antimikrobiális hatással is rendelkezik, így nagyon hatékony a gombák, a vírusok és a baktériumok ellen.

Az eukaliptusz-illóolajból egy remek bedörzsölőt is készíthetünk - mellkast kell vele kenegetni -, mégpedig kókuszolaj, olívaolaj, méhviasz, eukaliptusz, borsmenta keverékéből.

Köhögés esetén nagyon hatékony még a borsmenta illóolaja is. A borsmenta gazdag forrása a mentolnak, amely antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A mentol hűsítő hatással van a szervezetre, és segít orvosolni a bedugult orr problémáját is. Az illóolaj görcsoldó és köhögéscsillapító hatásokkal is bír, és sokat enyhíthet a torokirritáción is.

A borsmenta-illóolajat gőzölés során is használhatjuk, az is hatékony, ha csak beleszippantunk az illóolajos üvegcsébe, illetve remek mellkaskenőcsöt is készíthetünk belőle, mégpedig méhviasz, sheavaj, borsmenta-illóolaj és rozmaring-illóolaj keverékéből.

Köhögés és megfázás esetén a teafaolaj is enyhülést hozhat, ugyanis antimikrobiális hatásának köszönhetően nagyon hatékony a légzőszervi betegségek gyors gyógyításában, a tünetek csökkentésében. A teafa-illóolaj ezen kívül természetes fertőtlenítő és élénkítő hatással van az egész szervezetre.

A teafaolaj belélegezve hozza a legjobb eredményeket, illetve kihasználhatjuk az aromaterápiás hatását. Mellkaskenőcsöt is készíthetünk belőle. Keverjünk el tetszőleges mennyiségben kakaóvajat, méhviaszt, adjunk hozzá 3-4 csepp teafa-illóolajat és 2 csepp citromillóolajat, és ezzel dörzsöljük be a mellkasunkat.

A levendula-illóolaj nyugtató hatásairól is ismert, segít enyhíteni a stresszt és a szorongást is. Gyulladáscsökkentő hatásai pedig segítenek enyhíteni a légutak fájdalmát és csökkenteni a köhögést.

A citromillóolaj C-vitaminban és limonénban gazdag, ily módon erős immunrendszer-erősítő hatásokkal bír. A megerősített immunrendszer segíthet a szervezetnek a fertőzés leküzdésében és a megfázás tüneteinek enyhítésében.

Amikor a légutak tisztításáról van szó, akkor mindig gondoljunk a rozmaring-illóolajra is. A rozmaring stimuláló aromája javítja a mentális tisztaságot és elősegíti a koncentrációt. Mivel gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, így enyhíteni tudja a légzőrendszer gyulladását.

A köptető tulajdonságairól ismert kakukkfűolaj segítséget nyújt a köhögés enyhítésében. Antiszeptikus tulajdonságai segítenek a légúti fertőzések elleni küzdelemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az arany tej, azaz a kurkumás tej pozitív hatásai
  2024-04-16 19:58:18, kedd
 
 



Az arany tejet kurkumatejnek is nevezik Indiában. A hagyományos orvoslásban gyakran alkalmazzák különféle betegségek természetes kezelésére. Gyakran használják az immunrendszer erősítésére is. Az indiai emberek más fűszereket is hozzáadnak ehhez a fenséges italhoz. Többek között kardamommal, gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel és fekete borssal teszik még változatosabbá ezt az italt.

A kurkuma segít csökkenteni a nyálkahártya-duzzanatot, illetve hatására kevesebb váladék termelődik a légutakban. Megfázás esetén ez a hatás könnyebbé teszi a légzést, és még a fejfájást is csillapítja.

A vese sejtjei gyakran károsodnak cukorbetegség, egyes gyógyszerek és magas vérnyomás esetén. A kurkuma azonban segíthet a vese sejtjeinek regenerálódásában, és ezzel késleltethető vagy meg is előzhető a veseelégtelenség kialakulása.

Az arany tejben lévő kurkuma méregtelenítő hatásokkal is rendelkezik, illetve védi a májat a károsodásoktól. Ezek a hatások nagyon fontosak a máj egészsége szempontjából.

A kurkuma a fájdalom szabályozásában is a segítségünkre lehet. A tejben lévő tápanyagok segítik a csontok egészségét, ezen kívül a kurkuma gyulladáscsökkentő tulajdonságai enyhítik az ízületi gyulladás okozta kellemetlen tüneteket, többek között a fájdalmat és a merevséget.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a testben kialakult gyulladás és a depresszió között szoros összefüggés van. A kurkumában található kurkumin olyan bioaktív hatóanyag, amely antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, ez pedig segít a depresszió tüneteinek kezelésében és a krónikus gyulladás csökkentésében. A kurkuma növelni tudja az agyban található szerotonin és dopamin nevű neurotranszmitterek számát, amelyek köztudottan növelik a hangulatot.

A kurkuma nem csak egyféle antioxidánst tartalmaz. Ezek az antioxidánsok védik a szervezetet a szabad gyökök és az öregedés által okozott esetleges sejtkárosodásoktól, ezzel pedig számtalan betegség kockázatait csökkentik.

A kurkumát bőrbetegségek kezelésére is használják Indiában. Antioxidáns tulajdonságának köszönhetően fokozza a kollagéntermelést, küzd az öregedés korai jelei és tünetei ellen, illetve támogatja a bőr egészségét.

A kurkumin a vércukorszintet is csökkenteni tudja, ezzel is segítve a cukorbetegség természetes kezelését, de mivel a kurkuma megváltoztathatja egyes gyógyszerek hatását, így a fogyasztása előtt mindenképpen beszéljen a kezelőorvosával!

Az arany tej javítja a reproduktív egészséget is, illetve előnyös lehet azon nők számára, akik endometriózisban vagy hormonális egyensúlyhiányban szenvednek. Az arany tej csökkenti a menstruációs fájdalmat és görcsoldó tulajdonságokkal rendelkezik.

Az arany tej javítja a vérkeringést, illetve a nyirokrendszerre is jó hatással van, hiszen tisztítja azt.

A kurkumás tej javítja az emésztést is. Ha gyömbért is adunk ehhez az italhoz, akkor a krónikus diszpepszia tünetei is jelentősen csökkenhetnek.

Amennyiben szeretnénk lefogyni, akkor is nagyon előnyös lehet a kurkumás tej, ugyanis gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkezik.

Fahéjas-kurkumás arany tej hozzávalói:
3 dl tej,
1 kávéskanál kurkuma,
ízlés szerint méz.
negyed kávéskanálnyi fahéj,
egy csipet szegfűszeg,
egy csipet kardamom,
egy csipet őrölt fekete bors.

Elkészítése:
Forraljunk fel 3 dl tejet. Melegítés közben adjuk hozzá a kurkumát, majd vegyük le a tűzhelyről. Amikor kicsit lehűlt az ital, adjuk hozzá a többi fűszert és édesítsük mézzel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A szag- és ízérzékelés elveszítésének okai
  2024-04-16 19:52:38, kedd
 
  A szag- és ízérzékelés elveszítését sok minden okozhatja. Ezeket a képességeket részben, de akár teljesen is elveszíthetjük. Az ízlelés és a szaglás hiányosságai bizonyos egészségi problémákat is jelezhetnek, amelyek létrejöhetnek valamilyen társbetegség miatt, például ilyen a szklerózis multiplex, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, más idegrendszeri betegségek, tápanyagszegény táplálkozás, magas vérnyomás, cukorbetegség és elhízás.

Nemcsak betegségek, hanem egyéb tényezők is állhatnak a szag- és ízérzékelés elveszítésének hátterében. Ezek a következők lehetnek: a fejet és a nyakat érintő daganatos megbetegedések, dohányzás, fogászati és szájüregi problémák, orrpolip, fejet ért sérülések, hormonváltozások, olyan betegségek, mint influenza, fertőzés vagy megfázás.

A szag- és ízérzékelés elveszítésének sokféle tünete lehet és ezek a tünetek egyénenként nagyon változatosak lehetnek. Valaki egyáltalán nem érez szagokat és ízeket, míg mások részben képesek ezekre a képességekre. Azonban sokan számolnak be arról is, hogy a korábban kellemesnek tartott illatok és ízek kellemetlenné válnak.

A szaglásvesztés neve anozmia. A fantozmia olyan jelenség, amikor valaki érez valamilyen szagot, például füstszagot, de más nem érzi azt. A hipozmia nem más, mint a csökkent szaglás. Amikor pedig megváltozik egyes dolgoknak a szaga az adott személy esetében, ennek a neve a parozmia. Az öregedés azt is magával hozza, hogy a szagló- és az ízlelőképességünk jelentős részét elveszítjük.

A szaglást a levegőben lévő molekulák aktiválják. Ezek a molekulák bekerülnek a száj- és az orrüregbe, ahol különböző receptorsejtekhez kötődnek. A receptorok pedig üzeneteket küldenek az agynak, amelyek jelzik, ha valaminek kellemetlen íze vagy szaga van.

Az ízérzékelést a folyadékokban oldódó molekulák aktiválják. A nyelv ízlelőbimbói olyan receptorokkal rendelkeznek, amelyek reagálnak a különféle anyagokra. A receptorok pedig itt is üzeneteket küldenek az agynak, amelyek jelzik, hogy mely ételek és italok számítanak édesnek, sósnak, keserűnek vagy savanyúnak.

Az ízlelés és a szaglás olyan kémiai érzékek, amelyek együttműködnek. Amennyiben nem érezzük egyes ételek és italok illatát, az befolyásolja az ízérzékelést is. Így tudjuk például megkülönböztetni a tea és a kávé illatát és ízét egymástól. Az evés és az ivás során tehát molekulák szabadulnak fel, ezek a molekulák aztán stimulálják a szájban és az orrban lévő receptorokat. Ezek a receptorok üzeneteket küldenek az agynak, az agyunk pedig kombinálja ezeket az információkat, hogy segítsen felismerni és élvezni az összetett ízeket.

Amennyiben a szaglás és az ízlelés csökken, úgy az ételek is elveszíthetik vonzerejüket. A túl kevés táplálék bevitele pedig okozhat alultápláltságot, kiszáradást és fogyást is. Az ételek ízének megváltozása azt is eredményezheti, hogy túl sok cukrot vagy sót adunk az ételeinkhez, ami pedig növelheti a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatait. A szaglás és az ízlelés elveszítése akár még ételmérgezést is okozhat, hiszen nem érezzük az adott étellel kapcsolatban, hogy rossz az íze vagy a szaga. De életveszélyes is lehet, ha például nem érezzük meg otthonunkban a füstöt, vagy hogy odaégettük az ételt. Az étvágytalanság, a szaglás és ízérzékelés elveszítése akár még depressziót is okozhat.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Ezek a tápanyagok jót tesznek a szemnek
  2024-04-16 19:23:19, kedd
 
  Vitaminokra, ásványi anyagokra és mikrotápanyagokra az egész szervezetünknek szüksége van, hogy megfelelően tudjon működni és funkcionálni. Amennyiben vitaminhiány lép fel, az nagyon sok egészségi problémát okozhat, így csökkentheti a szem védelmét is, illetve ronthatja annak működését.

Melyek a leggyakoribb szembetegségek?
A makuladegeneráció a látásvesztés leggyakoribb életkorral összefüggő oka. Ez befolyásolja a makulát, és idővel lassan látásvesztést okoz. A szürkehályog egy másik degeneratív szembetegség, amikor is a szem tiszta lencséjén zavarosság, zavar jelentkezik. Ez pedig homályos látást eredményez. A glaukóma is egy életkorral összefüggő szembetegség. Folyadék és nyomás halmozódik fel a szemben, ami károsítja a látóideget. Ha a látóidegben lévő rostok megsérülnek, vakság léphet fel.

Vannak olyan vitaminok, amelyek kiemelkedő fontossággal bírnak, ha a szem egészségéről van szó. Ebbe a csoportba tartozik a C-vitamin, az E-vitamin, a lutein és a zeaxantin is. Ezek a tápanyagok segíthetnek a makuladegeneráció és a glaukóma megelőzésében is.

A lutein egy olyan gyulladáscsökkentő karotinoid vegyület, amely elsősorban a narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben található meg nagyobb mennyiségben. Mivel a lutein antioxidánsként hat a szemben, így megakadályozhatja a makuladegeneráció kialakulását is.

A C-vitamin egy általános, immunrendszert támogató vitamin, amely a szem egészségének is jót tesz, mivel csökkenti a szemben kialakult gyulladást. Ez a vitamin a kollagén termelését is fokozza, ami elengedhetetlenül fontos a károsodott szemszövetek helyreállításához.

Az A-vitamin valamilyen sérülés vagy műtét után a szem gyógyulási folyamatait is fel tudja gyorsítani.

A cink szintén nagy koncentrációban van jelen a szem szöveteiben. Ez a tápanyag csökkenti a szemben kialakult gyulladást, illetve eltávolítja a szemből azokat a toxikus anyagokat, amelyek látási problémákat is okozhatnak.

A vitaminok és ásványi anyagok egyik legfontosabb előnye a makuladegeneráció, a glaukóma és a szürkehályog megelőzése. A szürkehályog kialakulásának kockázata alacsonyabb, és még a látás is sokat javulhat, amennyiben a megfelelő szemvitaminok is szerepelnek az étrendben.

Néhány szemvitamin még a szem hidratációjában is részt vesz, míg más vitaminok megvédik a szemet a károsodástól, amelyek mindegyike elősegíti a jobb látást.

Az életkor előrehaladtával fényérzékenység is kialakulhat, amelyre a szemvitaminok is jó hatással vannak.

Szupertáplálékokkal is segíthetjük a szem egészségét. A fekete áfonya tele van antioxidánsokkal és antociánokkal, amelyek segítenek megvédeni a szemet az UV-fénytől. A fekete áfonya javíthatja a galukómában szenvedő betegek látását.

Az étcsokoládé olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek javítják a látás tisztaságát, és csökkentik a krónikus szembetegségek kockázatait.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az ananász bromelainja
  2024-04-16 19:20:20, kedd
 
 



Az ananász bromelainja jó ízületi gyulladásra és hörghurutra is

Az ananászt ma már minden évszakban lehet kapni. Ez a trópusi gyümölcs egyszerre édes és fanyar ízvilággal rendelkezik. Sokan kedvelik, sokan viszont nem szeretik az ízét, sőt egyesek még allergiásak is erre a déligyümölcsre.

Régebben csak a nagyon tehetősek engedhették meg maguknak ennek a gyümölcsnek a megvásárlását. A tehetős, gazdag emberek gyakran tartottak vacsorapartikat, ahol mindig volt az asztalon ebből a különös ízvilággal rendelkező gyümölcsből is. A vendégek ebből is láthatták, hogy a házigazda tehetős, és ezt szerették is érzékeltetni a vendégekkel.

Az ananász olyan tápanyagokat, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek lerövidíteni a vírusos és bakteriális fertőzések időtartamát. Ezek a tápanyagok a csontjaink megerősítésében is a segítségünkre lehetnek.

Az ananásszal kapcsolatban végeztek kutatásokat, az eredmények pedig azt mutatják, hogy az ananász segít javítani a spermiumok minőségét, és a termékenységet is fokozza.

Az ananász egy bromelain nevű enzimet is tartalmaz, ez adja a gyümölcs gyógyító tulajdonságait is. Milyen betegségek esetén lehet hasznos ez a déligyümölcs? Például ilyen a mellkasi fájdalom, a hörghurut, az ízületi gyulladás, a vérrög, a hasmenés, az izomfájdalom, a köszvény.

Műtétet és intenzív edzést követően segít a szervezet regenerálódásában is ez a rendkívül finom déligyümölcs.

Az ananász gazdag forrása a C-vitaminnak, amely támogatja az immunrendszer működését és egészségét, illetve megnöveli a szervezet baktériumokkal szembeni védekezőképességét. Az ananász további tápanyagai: A-vitamin, B6-vitamin, K-vitamin, E-vitamin, kalcium, vas, folát, magnézium, foszfor, kálium és cink.

Az ananász nem pusztán egy gyümölcs, gyógynövényként is funkcionál, hiszen a bromelain nevű enzimje remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Napjainkban már bromelainkiegészítők is a rendelkezésünkre állnak, ha ki szeretnénk használni az előnyeit.

Ritkán, de előfordulhatnak mellékhatásai is az ananásznak. Az ananász elfogyasztását követően viszkethet a bőr, kiütés is megjelenhet azon. Sokaknál gyomorfájdalmat okoz, illetve hasmenést és hányás is tapasztalhatnak egyesek. Súlyosabb esetben légzési nehézség is előfordulhat.

A bromelain gátolja a vérlemezkék alvadási képességét, ami segíthet a szívbetegségek, a magas vérnyomás, az erek betegségei és a stroke kezelésében.

Ez az enzim gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ami segíthet az asztma és az allergiák kezelésében.

A bromelain segít csökkenteni a gyulladást, így előnyös lehet akkor is, ha vastagbélgyulladásban szenvedünk, illetve a nyálkahártya-fekélyeket is segíthet meggyógyítani.

Egy tanulmány szerint a bromelain bölcsességfog eltávolítását követően nagyon eredményes volt a duzzanat és a fájdalom csökkentésében. Arról számoltak be a páciensek, akik bromelaint fogyasztottak műtétet követően, hogy sokkal könnyebben tudtak enni, és jobban tudtak aludni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A lábfájdalom okairól
  2024-04-16 19:14:07, kedd
 
  A lábfájdalom hátterében banális, de súlyos okok is meghúzódhatnak - 3 lábáztató recept fáradt, gyulladt, duzzadt és hideg lábakra

Nincs is annál rosszabb, mint amikor a nyaraláson nem tudunk elmenni várost nézni vagy kirándulni, mert fáj, húzódik és görcsöl a lábunk. Tudnunk kell, hogy a lábfájdalom hátterében sok minden meghúzódhat. Lehet, hogy csak megerőltettük, vagy amiatt fáj, hogy újra elővettük a szobabiciklit és azonnal le akartunk tekerni több tíz kilométert. Sajnos azonban ahogy idősödünk, úgy egyre komolyabb betegségek, egészségi problémák is állhatnak a lábfájdalom hátterében.

Az egyik leggyakoribb panasz - és nemcsak az idősebb lakosság körében - az izomgörcs, amely napszaktól függetlenül, hosszabb séta során is jelentkezhet, de sokan panaszkodnak az éjszaka jelentkező izomgörcsre is.

Ha a lábgörcs edzés után vagy nyáron jelentkezik, akkor gyanakodhatunk dehidratációra, vagyis arra, hogy nem ittunk elegendő folyadékot a nap folyamán, ugyanis az izmok összehúzódásához és pihenéséhez nemcsak vízre, hanem elektrolitokra is szükség van. Ha a szervezet nem jut elegendő vízhez és ezzel együtt elektrolitokhoz, az befolyással lesz az izmokat szabályozó idegekre, ami az izmok rendellenes görcsét, illetve összehúzódását okozhatja.

Ha aktivitás közben érzünk fájdalmat a lábunkban, különösen a vádlinkban, az az ateroszklerózis, azaz az érszűkület egyik jele, tünete is lehet.

A lábakban kialakulhat perifériás artériás betegség vagy más néven PAD, amely több tünetet is magába foglal. A lábak színe megváltozik, sápadttá válik, sebek, fekélyek jelenhetnek meg rajta, illetve a bokákon mért pulzus sem megfelelő. Érelmeszesedés is kialakulhat, amelyet az erek, artériák szűkülete, megkeményedése okoz, ami elsősorban a koleszterin és zsírlerakódások miatt következik be.

Amennyiben valakinek a lábában nem megfelelő a véráramlás, úgy ez fokozza a szívbetegségek kialakulásának az esélyeit is. A betegség kockázatait tovább növeli, ha valaki dohányzik, magas a koleszterinszintje, cukorbetegségben szenved, illetve magas a vérnyomása.

Amennyiben más tüneteink jelentkeznek, például égő érzés és fájdalom a végtagokban, illetve zsibbadás és bizsergés, úgy ezek a cukorbetegség jelei, tünetei is lehetnek. Ezt nevezik diabéteszes neuropátiának is, mivel a tartósan magas vércukorszint idegkárosodást okozhat. A magas vércukorszint tehát nemcsak a kis ereket, de az idegeket is károsítja, így az agyba nem megfelelő jelek továbbítódnak.

Ha a láb megduzzad, az oka lehet vesebetegségnek, májbetegségnek, illetve szívbetegségnek is. Ha ezt tapasztaljuk, azonnal mentőt kell hívni, mert a láb duzzanatát egy elakadt vérrög is okozhatja, amely trombózist és halált is előidézhet.

Remek lábáztató receptek segíthetnek bennünket, amelyekkel nemcsak a láb duzzanata csökkenhet, hanem az izomfájdalmak is enyhülhetnek, és az elnehezült láb is sokkal kevésbé fog fájni. Ezek a lábáztatók csökkentik a gyulladást és a fájdalmat is. Csak annyi a dolgunk, hogy a hozzávalókat lábáztató vízben elkeverjük, 20 percig áztatjuk benne a lábunkat, majd szárazra töröljük azt.

Cédrusos lábáztató fájó és fáradt lábakhoz hozzávalói:
fél csésze Epsom-só,
negyed csésze szódabikarbóna,
30 csepp cédrusillóolaj.

Ecetes lábáztató gyulladt, duzzadt lábakra hozzávalói:
1 csésze Epsom-só,
2 csésze fehér ecet,
2 evőkanál zsályából elkészített tea.

Gyömbéres lábáztató hideg, fáradt lábakra hozzávalói:
2 gyömbérteafilterből készített 1 liter tea,
1 csésze szódabikarbóna,
15 csepp boróka-illóolaj
10 csepp gyömbérillóolaj.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Bármilyen színű is, nagyon egészséges: lencse
  2024-04-16 19:07:23, kedd
 
 



A lencse a hüvelyesek családjába tartozik, többféle méretben és színben is elérhető. Akármelyiket is választjuk, mindenképpen jól döntünk, ha a lencsét is beillesztjük a mindennapjainkba, hiszen olyan sok értékes és hasznos tápanyagot tartalmaz, amely nagyon pozitívan hat az egészségre. Prevenciós jellege is kiemelkedő, hiszen minél rendszeresebben kerül az asztalra lencse, annál kisebb az esélye az egyes betegségek kialakulásának. Mutatjuk is, hogy milyen áldásos hatásai vannak ennek a hüvelyesnek!

A lencse fehérjékben, rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik. Többek között megtalálható benne a folát, a szelén és a vas is.

A lencse bizonyos krónikus betegségek kockázatait tudja nagyon hatékonyan csökkenteni, ilyen krónikus betegség a rákos megbetegedés, a cukorbetegség, a szívbetegség és az elhízás. A lencse gazdag forrása a fenoloknak, a fenolos vegyületeknek, amelyeknek védőhatást tulajdonítanak, mégpedig a fent említett krónikus betegségekkel szemben. A lencsének ezen kívül kiemelkedő az antioxidáns, a szívvédő, az antibakteriális, a vírusellenes és a gyulladáscsökkentő hatása is.

A lencse továbbá tele van prebiotikus rostokkal is, amelyek rendkívül pozitívan hatnak az emésztésre, ugyanis elősegítik a bélflóra egyensúlyát. Márpedig ha a bélflóra egyensúlyban van, akkor nem kell attól tartanunk, hogy az emésztésünkkel vagy az immunrendszerünkkel gondok lesznek. A rostban bővelkedő étrend ezen kívül a vastagbélrákkal és a végbélrákkal szemben nyújthat hathatós védelmet.

A lencse tehát gazdag forrása a káliumnak, a folátnak és a rostoknak is. Ezek a tápanyagok pozitívan hatnak a vérnyomásra, a koleszterinszintre és összességében a szív egészségére. B1-vitaminban is bővelkedik, amely a normál szívritmust támogatja meg.

A hüvelyesek, így a lencse is, alacsony glikémiás indexszel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy nem emelik meg drasztikusan a vércukorszintet. Ez a vércukorszint szabályozásában lehet nagy segítségünkre.

A lencse nagyszerű fehérjeforrás, így aki nem fogyaszt állati fehérjét, ezzel a növénnyel pótolni tudja a fehérjét. Hüvelyesek közül a lencse tartalmazza a legtöbb fehérjét, amire szükségünk is van, többek között az izomerő fejlesztéséhez.

A lencséből sokan készítenek levest, főzeléket, de salátaként is remekül megállja a helyét. Most egy ilyen recept következik.

Paprikás lencsesaláta hozzávalói:
20 dkg lencse,
egy kis üveg csemegeuborka,
1 kis fej vöröshagyma,
3 db újhagyma,
1 zöld paprika,
1 sárga paprika,
1 kisebb csokor petrezselyem,
ízlés szerint só és bors,
1 evőkanál méz,
1 evőkanál borecet.

Elkészítése:
A lencsét puhára főzzük, majd lehűtjük és hozzákeverjük a felaprított hagymákat és paprikákat, illetve a csemegeuborkát. Fűszervágó ollóval felaprított petrezselyemlevéllel gazdagítjuk. Végül összekeverjük a borecetet, a sót, a borsot a mézzel, és hozzáadjuk a salátánkhoz.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 44 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 16 db bejegyzés
e hónap: 44 db bejegyzés
e év: 525 db bejegyzés
Összes: 49318 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1710
  • e Hét: 3693
  • e Hónap: 17442
  • e Év: 222143
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.