Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Állati jósok (National Geographic Channel)
  2012-08-09 14:51:41, csütörtök
 
   
  A természeti katasztrófák túlélői évszázadok óta rejtélyes történeteket mesélnek a vadállatokról és háziállatokról, amelyek megérezték a fenyegető katasztrófákat - percekkel, órákkal vagy akár napokkal azok előtt. Vajon ezek a történetek a véletlennek köszönhetőek vagy valamilyen rejtélyes, ember által fel nem fogható párbeszéd zajlik az állatvilág és a természet között?

A 2004 decemberében az Indiai-óceánon bekövetkezett szökőár az emberiség történelmének egyik legborzasztóbb természeti katasztrófája volt. Több mint negyedmillió ember vesztette életét. Amint a világ felmérte a megdöbbentő emberi veszteségeket, rejtélyes történetek láttak napvilágot. Beszámolók az állatvilágban történt lenyűgöző túlélésekről.

Vadőrök állítása szerint az India déli partjainál tartózkodó flamingók megmagyarázhatatlan módon hirtelen biztonságosabb erdők felé menekültek több órával a szökőár előtt. A Sri Lanka-i kutyák megtagadták rendszeres kora reggeli sétájukat. Egy thaiföldi faluban a bivalyok pánikszerűen felrohantak egy dombra és ezzel megmentették a falubeliek életét, akik az utolsó percekben követték őket.

A feldúlt területen történtekről mindenhonnan folyamatosan érkeztek a beszámolók.

Az állatok megmenekültek az embereket ért katasztrófa közepette. Mindez meglepte a helyieket és a kutatókat egyaránt. Az összes elefánt, vaddisznó és más állatok mind messzire menekültek a tengertől. Meg sem álltak. Mentőcsapatok fésülték át a területet holttestek és túlélők nyomai után kutatva. Elpusztult állatot azonban nem találtak. Talán nem véletlenül...

Az állatok megmenekültek az embereket ért katasztrófa közepette. Mindez meglepte a helyieket és a kutatókat egyaránt. Az összes elefánt, vaddisznó és más állatok mind messzire menekültek a tengertől. Meg sem álltak. Mentőcsapatok fésülték át a területet holttestek és túlélők nyomai után kutatva. Elpusztult állatot azonban nem találtak. Talán nem véletlenül...

Árulkodó apróhirdetések:
A kaliforniai Los Gatosban, a hírhedt Szent András-törésvonal árnyékában tucatnyi történet kering olyan esetekről, amikor a háziállatok előre figyelmeztetni próbálták gazdáikat a földrengésekre. James Berkland nyugalmazott geológus állítása szerint létezik olyan megoldás, ami a földrengések pontos előrejelzéséhez az állatok viselkedésére támaszkodik:
,,Valaha csak mosolyogtam az elképzelésen, hogy az állatok többre képesek tudományos eszközeinknél. Tíz éven keresztül az ellenkezőjét tanultam. Az összes szakértő azt mondta, hogy a földrengéseket lehetetlen megjósolni, tehát az állatokkal fölösleges foglalkozni. Egyetlen tanulmányomat sem fogadták el, mert a szakmai bírálat szerint képtelenséget állítok. Azonban 31 éve pontosan jósolom meg a földrengéseket."

James azt állítja, hogy tisztázta a földrengések előrejelzésének rejtélyét, méghozzá igen szokatlan módon. Áttanulmányozza az elveszett állatokról szóló hirdetéseket a kaliforniai újságokban, és azt állítja, hogy hirtelen emelkedést lát a közvetlenül a földrengéseket megelőző napokban az elveszett állatok számában.

,,Három nagyobb újság 1979-től jegyzett napi jelentéseit vizsgálva meg tudom mondani az átlagot. Amikor felfedeztem, hogy a Mercury Newsban keresett elveszett macskák átlaga 10 éven keresztül 3-4 volt, majd 27-re szökött fel, ez igazán felkeltette a figyelmemet."

Leginkább elhíresült kijelentését az 1989-es baseball világkupa alatt tette.

,,Ezen a napon, 1989. szeptember 22-én, az elveszett kutyák száma 57-re ugrott a szokásos 15-ről. Közben San Franciscónál és Santa Cruznál bálnák vetették magukat partra. Postagalambok vesztek el. Nos, mindez az elmúlt 3 év legnagyobb dagályának közeledtével esett egybe, amiről tudtam, hogy október 14-én fog bekövetkezni. Tehát október 13-án felhívtam a Gilroy Postot, hogy bejelentsek egy nagy, Világkupát megrengető földmozgást."

Négy nappal később egy hetes erősségű, óriási földrengés következett be közvetlenül a Világkupa 3. mérkőzése előtt. A földrengés több mint ötmilliárd dolláros kárt okozott.

,,Én a természet üzeneteire figyelek, és megelégedéssel tölt el, hogy gondolataim valószínűleg jóval a halálom után is érvényesek lesznek" - reménykedik a nyugalmazott geológus.

Ősi hagyományok
A katasztrófák pontos előrejelzése, a természet megfigyelése alapján, egyáltalán nem új gondolat. Évszázadok, sőt, évezredek óta az emberek a madarak és más állatok viselkedése alapján jelezték előre a szélsőséges időjárást. Érvényes volt ez más természeti katasztrófákra is.

Kínában és Japánban, az ősi kultúrák és tradíciók az állatok megfigyelésére alapozva, nem csupán szélsőséges viharokat, de vulkánkitöréseket és szökőárakat is megjósoltak.

Ázsiában azonban nemcsak az ősi hagyományok részét képezi mindez.

1975 februárjában a kínai Haicheng városban az állatokat megfigyelő kutatók figyelmeztették a város vezetőit, hogy a kígyók és földigiliszták a kínai tél fagyos hidegében elhagyták telelőhelyeiket. A vezetők cselekedtek és tömeges kitelepítést rendeltek el.

Néhány óra múlva egy óriási földrengés következett be, ami lerombolta a várost... Azonban több ezer életet sikerült megmenteni.

Előrejelző harcsa
Dr. Motoji Iteya geológus professzor jól ismeri az úgynevezett ,,földrengésharcsa" japán legendáját. A híres népmese szerint egy óriás harcsa, általában egy passzív, de kezelhető lény, aki a folyók iszapos fenekén rejtőzik, földrengéseket idéz elő hirtelen és vad vergődésével.
A japán mondavilág bővelkedik a földrengéseket megelőző furcsa állati viselkedések leírásában. A pontyról és az aranyhalról az a hír járja, hogy kiugranak a vízből, a földigiliszta a tél közepén a felszínre jön, a halászok a gyakori halak eltűnéséről és a mélytengeri élőlények felszínre emelkedéséről beszélnek.

Ikeya azonban tudni akarta, hogy van-e igazság ezekben a mesékben és legendákban. És ha igen, a tudomány képes-e a mögöttük rejlő titok feltárására?

1995. Január 17-én Kobe városát Japánban egy 6,9-es erősségű nagy földrengés sújtotta, ami 6400 ember halálát okozta és több ezer épületet rombolt le. Japán történelmében ez volt az egyik legpusztítóbb földrengés, amely során több milliárd dolláros kár keletkezett és tízezrek maradtak fedél nélkül. Ez dr. Motoji Ikeya professzor számára lehetőséget teremtett, hogy választ kapjon kérdéseire. Történeteket mindenhol hallott, így hamarosan 1200, a túlélők által elmondott, az állatok furcsa viselkedésére utaló történetet sikerült lajstromba vennie. Ikeya számára ez bizonyíték volt arra vonatkozóan, hogy az állatok érzékelése és a fenyegető katasztrófa között közvetlen kapcsolat létezik. Ikeya úgy gondolja, hogy a növekvő nyomás a Kobe alatti kvarcrétegekből óriási elektromágneses energiakisugárzást váltott ki.

,,A kalapácsütések által keltett elektromágneses hullámok jelentéktelenek, de ha nagy területet veszünk figyelembe, ott már óriási mennyiségű kőzetszemcséről és nagy nyomásváltozásról beszélhetünk. Teljesen természetes, hogy a nyomásváltozás hatására erős elektromágneses tér keletkezik."

Ha néhány földrengés - Ikeya elmélete szerint - az elektromágneses tér változásaival jár, magyarázatot adhat ez az általa gyűjtött történetekre?

,,Az összes tudományos eljárást először őrültségnek tekintik. Ugyanez érvényes a földrengés-előrejelzésre... Néhány elszánt tudóst kell bevonni, hogy megtudjuk az állatok szokatlan viselkedésének okát. Ha ezt megtaláljuk, a modern tudomány segítségével felhasználjuk."

A válasz érdekében, tudományos hírnevét kockáztatva dr. Ikeya egy harcsával kezdett kísérletezni és azt látta, hogy érzékenyen reagál az elektromos impulzusokra. Egy számítógépes megfigyelőrendszerrel Ikeya rendszeresen ellenőrzi harcsáját, amely figyelmezteti őt a közelgő katasztrófára. Reméli, hogy a harcsaőrszemeket egész Japánban használni fogják.

Liz von Muggenthaler bioakusztikus, aki rengeteg időt tölt az élőlények megfigyelésével és a hangok fürkészésével, úgy gondolja, hogy az állatoknak kivételes képességeik vannak a földrengések észlelésében, az ázsiai mítoszok és hiedelmek nem állnak távol a valóságtól: ,,Hatezer évvel ezelőtt a kínaiak állatokat használtak a földrengések észlelésére. Az emberiség régóta megfigyeli az állatokat. Nem én vagyok az egyetlen kutató, aki úgy véli, hogy az állatok előre érzékelik a természeti katasztrófákat."

A bolygó hangjai

Modern világunkban nem kell különleges érzékelési képességekre támaszkodnunk napi túlélésünk érdekében. Azonban az állatvilág létért való küzdelmében, a kifinomult érzékelés életbevágó. Vajon az állatok mit hallhatnak, amit mi képtelenek vagyunk észlelni?

Az emberi fül csak korlátozott részét képes érzékelni a hangoknak, és az alsó határ mintegy 20-30 rezgés másodpercenként. Az ennél kisebb rezgésszámú hangok olyan hullámhosszúságúak, hogy az emberi fül képtelen érzékelni őket. Az emberi érzékelés e külső határa egy titokzatos birodalom küszöbét is jelenti, amelyet infrahangokként ismerünk. Itt, az emberi fül érzékelési tartománya alatt, észlelhetők magának a bolygónak a hangjai is, a kitörő vulkánok, az összeütköző tektonikus lemezek, a földbecsapódó meteorok hangjai. Vajon az állatok hallják ezeket a morajlásokat, és tudják, hogy mit jelentenek?

Egy magyarázatok után kutató tudós egy különleges helyszínen teszi próbára az állatok hallását. Doktor Caitlin O'Connell-Rodwell, a Stanford Egyetem biológusa, 13 éve jár a namíbiai Etosha Nemzeti Park e távoli részére. Lenyűgöző élővilágával, ez a környezet ideális az állatok viselkedésének és kommunikációjának tanulmányozására. Többször látta, hogy egész csordák hirtelen megdermednek, és úgy tűnik, valami olyanra koncentrálnak, ami az emberi érzékelés határán kívül esik. Éjjel és nappal, minden órában rögzítette már ezt a viselkedést. Az elefántok kővé dermednek, mintha egy olyan hangra figyelnének, amit ő sem hallani, sem rögzíteni nem tud. Caitlin szerint az elefántok hiperérzékeny ormányukat a földre fektetve képesek a nagy távolságból érkező szeizmikus rezgések észlelésére. Feltételezések szerint a több száz kilométerre lévő viharok villámbecsapódásainak észlelésére is képesek. Ha az elefántok nem csupán egymásnak üzengetnek infrahangon keresztül, de abban is jártasak, hogy óriási távolságokból érzékeljenek gyenge infraszonikus jeleket, lehetséges, hogy magát a föld morajlását is észlelik.

Sok állatfaj láthatóan bekapcsolódott a nemcsak egymással, hanem magával a bolygóval folytatott kommunikáció titkos hálózatába. Minél jobban vizsgáljuk ezt a birodalmat, annál világosabbá válik, hogy az állatoknak tudomásuk van ezekről az alapvető és bizalmas jelekről, amelyek észleléséről az ember hiába álmodik. Amikor a föld megdühödik, néhány állat láthatóan az embereket megelőzve szerez tudomást a közelgő veszélyről. Ha utat találunk ebbe a birodalomba, talán mi is képesek leszünk a katasztrófák előrejelzésére és emberi életek megmentésére.

(Forrás: National Geographic Channel)
 
 
0 komment , kategória:  Próféciák, jóslatok  
Címkék: tanulmányozására, harcsaőrszemeket, földrengésharcsa, másodpercenként, előrejelzéséhez, megfigyelésével, előrejelzésének, elektromágneses, kőzetszemcséről, kvarcrétegekből, telelőhelyeiket, figyelmeztették, áttanulmányozza, infrahangokként, jelentéktelenek, megfigyelésére, bekapcsolódott, földigiliszták, viselkedésének, katasztrófákra, földrengéseket, biztonságosabb, katasztrófákat, kalapácsütések, háziállatokról, feltételezések, legborzasztóbb, nyomásváltozás, megelégedéssel, földrengésekre, előrejelzésére, apróhirdetések, figyelmeztetni, történelmében, emelkedéséről, földigiliszta, természeti katasztrófák, fenyegető katasztrófákat, véletlennek köszönhetőek, természet között, 2004 decemberében, emberiség történelmének, világ felmérte, megdöbbentő emberi, állatvilágban történt, szökőár előtt, thaiföldi faluban, bivalyok pánikszerűen, falubeliek életét, utolsó percekben, feldúlt területen, állatok megmenekültek, National Geographic Channel, Szent András-törésvonal, James Berkland, Mercury Newsban, Közben San Franciscónál, Santa Cruznál, Gilroy Postot, Motoji Iteya, Motoji Ikeya, Doktor Caitlin O’, Stanford Egyetem, Etosha Nemzeti Park,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az emésztőrendszer egészségén...  Nagyon szép.......  Facebookon kaptam  Png virág  Tavaszi kép  Tavaszi zsongás  Nem menthetünk meg...  Szép estét kedves látogatóimna...  600 éve született Gutenberg  Mai harmónia kártyám  Jó éjszakát!  Nő rózsa bokornál  Hallgatás  Vers ifjú barátaimnak,áprilisr...  Facebookon kaptam  Harmónia......  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  A Józan Ész halálára  Kerek templomunk  Facebookon kaptam  Szeresd velem Karinthy Frigyes...  Tavaszi kép  Jó éjszakát!  Jó éjszakát!  Kellemes ébredést mindenkinek  Tavaszi csokor  Jó éjszakát!  Szép napot és hetet kívánok  Png virág  600 éve született Gutenberg  Petőfi Sándor: Ki a szabadba!  Vers ifjú barátaimnak,áprilisr...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Tóth Árpád: Április  Tóth Árpád: Április  Egészség - szeretet  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Tánc közben kikapcsolok  Tavaszi kép  Karibi táj  Szép új hetet.......  600 éve született Gutenberg  Nem vagyunk mások  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A szeretet a világ megváltója  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Ne szabjuk meg egymásnak, merr...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi csokor  Szeretem az áprilist,mert akko...  Facebookon kaptam  Nem vagyunk mások  Facebookon kaptam  Csontriltkulás ellen - lúgosít...  Halló Április!  3597 az új fertőzött, elhunyt ...  Png rózsa csokor  Tavaszi kép  A terhesség alatti gyógyszersz...  Kislány virágzó fával  Naplemente  Mint akit agyonvertek  Ibolya csokor  Tóth Árpád: Április  Jó kívánságom !  Tulipànok  Facebookon kaptam  Hallgatás  Facebookon kaptam  Tulipànok tölcsérben  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A terhesség alatti gyógyszersz...  Png nő  Tisztelet-Kedvesség.......  Facebookon kaptam  Mint akit agyonvertek  Angyalok  Csend van bennem és emlékezem  600 éve született Gutenberg  Alvó baby  Tavaszi kép  Kellemes napot kívánok  Tisztelet-Kedvesség.......  Jó éjszakát!  A zene plátói igazságot közvet...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
természeti katasztrófák, fenyegető katasztrófákat, véletlennek köszönhetőek, természet között, 2004 decemberében, emberiség történelmének, világ felmérte, megdöbbentő emberi, állatvilágban történt, szökőár előtt, thaiföldi faluban, bivalyok pánikszerűen, falubeliek életét, utolsó percekben, feldúlt területen, állatok megmenekültek, kutatókat egyaránt, összes elefánt, területet holttestek, hírhedt Szent, háziállatok előre, földrengések pontos, állatok viselkedésére, állatok többre, ellenkezőjét tanultam, összes szakértő, földrengéseket lehetetlen, állatokkal fölösleges, szakmai bírálat, földrengések előrejelzésének, elveszett állatokról, kaliforniai újságokban, földrengéseket megelőző, elveszett állatok, 1989-es baseball, elveszett kutyák, szokásos 15-ről, hetes erősségű, földrengés több, természet üzeneteire, halálom után, nyugalmazott geológus, katasztrófák pontos, természet megfigyelése, szélsőséges időjárást, állatok megfigyelésére, kínai Haicheng, állatokat megfigyelő, város vezetőit, vezetők cselekedtek, óriási földrengés, úgynevezett &#8222, híres népmese, óriás harcsa, folyók iszapos, japán mondavilág, gyakori halak, mélytengeri élőlények, tudomány képes-e, mögöttük rejlő, egyik legpusztítóbb, túlélők által, állatok furcsa, állatok érzékelése, fenyegető katasztrófa, növekvő nyomás, kalapácsütések által, nyomásváltozás hatására, általa gyűjtött, összes tudományos, állatok szokatlan, modern tudomány, válasz érdekében, harcsával kezdett, elektromos impulzusokra, közelgő katasztrófára, harcsaőrszemeket egész, élőlények megfigyelésével, hangok fürkészésével, állatoknak kivételes, földrengések észlelésében, ázsiai mítoszok, kínaiak állatokat, földrengések észlelésére, emberiség régóta, egyetlen kutató, állatok előre, természeti katasztrófákat, bolygó hangjai, állatvilág létért, kifinomult érzékelés, alsó határ, ennél kisebb, emberi érzékelés, titokzatos birodalom, kitörő vulkánok, összeütköző tektonikus, földbecsapódó meteorok, állatok hallják, magyarázatok után, különleges helyszínen, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 1267 db bejegyzés
Összes: 42225 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1250
  • e Hét: 4808
  • e Hónap: 21855
  • e Év: 256379
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.