Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyermekbalesetek és megelőzésük(szakanyag)
  2012-12-30 16:04:33, vasárnap
 
  Valódi veszély: gyermekbalesetek - fulladás, félrenyelés: ételek, játékok, műanyagok, vezetékek

Gyermekeknél a légutak még olyan kisméretűek, hogy az étel, vagy egyéb apró tárgy, amit hajlamosak a szájukba tenni, könnyebben fulladást okozhat. Számos, a gyermekek számára vonzó és ezáltal veszélyes tárgyat tartunk a házban és a ház körül. Vegyük hát sorra, hogy milyen óvintézkedések betartásával előzhetőek meg a félrenyeléses és fulladásos balesetek, illetve mi a teendő vészhelyzet esetén.

Ahhoz, hogy megvédhessük gyermekünket a fulladástól tudnunk kell először is, hogy mi okozhatja azt.

Ételek:

A gyermekek fogazata csak 3-4 éves koruk körül lesz olyan fejlett, hogy képesek legyenek az ételt megfelelően megrágni. Ezért etetésnél a következőkre kell figyelni:
 Ne adjunk olyan élelmiszert a gyermeknek, amelyet nem tud alaposan megrágni. A nagyobb darabokat könnyen félrenyelhetik.
 A hús és virsliféléket vágjuk egészen apró darabokra, és távolítsuk el a bőrt.
 Az olyan kemény állagú zöldségeket, gyümölcsöket, mint a répa, alma, zeller lehetőleg reszeljük le, pürésítsük, de semmiképpen ne adjuk nyersen felszeletelve. A cseresznyét, meggyet, sárgadinnyét mindig magozzuk ki.
 Nagyon kis gyermekeknek ne adjunk diót és egyéb olajos magvakat, legfeljebb megdarálva.
 5 év alatti gyermekek ne kapjanak pattogatott kukoricát, chipset, ropit.
 A csontokat, halszálkát mindig távolítsuk el a gyermek ételéből.
 Vegyük rá a kicsiket, hogy nyugodtan ülve egyenek és igyanak, rohangálás közben ugyanis nagyobb a félrenyelés esélye.
 Soha ne hagyjuk a gyermeket felügyelet nélkül miközben eszik.
 Ne kényszerítsük a gyermeket arra, hogy megegyen olyasmit, amit nem szeretne.
 Nagyobb gyermekeknek tanítsuk meg, hogy ne adjanak kekszet, magokat, kemény cukorkát a kicsiknek.
Játékok és egyéb apró tárgyak

Figyeljünk rá, hogy a gyermek ne tudja elérni az apró tárgyakat, mint a pénzérmék, gombok, gyöngyök, golyók, elemek, növényi levelek.
 Ne vegyünk olyan játékot, amely babszemekkel, vagy polisztirol gyöngyökkel van kitömve, ezeket a gyermekek előszeretettel nyelik le, vagy dugják az orrukba.
 A játékok apró alkatrészei (lásd csokitojás) könnyen lenyelhetőek, 3 év alatti gyermekeknek sose adjunk ilyeneket. Nézzük meg a játék címkéjén, hogy mekkora gyermekeknek ajánlják, a balesetveszélyes apróbb részek ugyanis nem mindig feltűnőek.
 Ha a játékról letörik egy alkatrész, dobjuk ki, időnként vizsgáljuk át a gyermek játékait, hogy nem lötyög-e rajta valami.
 A lufi is veszélyes lehet, mert ha harapdálják könnyen kidurran, és lenyelhetik a darabjait. Felügyelet nélkül ne játszanak a lufival.
Műanyagok

 A nejlonzacskók különösen veszélyesek, ha a gyermek a fejére húzza fulladást okozhat. Mindig kössünk csomót a nejlonzacskóra mielőtt eltesszük, illetve ügyeljünk rá, hogy a gyermek ne érhesse el.
 Mindenféle műanyag csomagolást azonnal dobjunk ki miután eltávolítottuk.
Zsinórok, vezetékek, egyéb veszélyek

 Mielőtt lefektetjük a kicsit, távolítsuk el a madzagokat, szalagokat a ruhájából. A laza vállpánt is veszélyes lehet.
 A függöny- és redőnyzsinórt, vezetékeket mindig úgy helyezzük el, hogy a gyermek ne érhesse el.
 A kisbabáknak általában szükségtelen a párna, ha mégis használunk, akkor az legyen lapos és kemény.
 Óvatosan használjuk a hintőport, a finom port ugyanis a baba belélegezheti.
 A babakocsit mindig fedjük le, mert állatok mászhatnak bele, és ráfekhetnek a baba arcára.
 Az ágy rácsai közti rés akkora legyen, hogy a gyermek ne tudja kidugni rajta a fejét.
Elsősegélynyújtás
 Ne essünk pánikba, ha a gyermek képes lélegezni, beindul nála a köhögési reflex és a kiáramló levegő általában eltávolítja az idegentestet a légútból.

 Ne ütögessük a gyermek hátát ha ül, ugyanis lehet, hogy pont ezáltal kerül a tárgy olyan helyre, hogy elzárja a levegő útját.

 Ne próbáljuk eltávolítani a tárgyat az ujjainkkal, így még beljebb kerülhet a légutakban.

 A kisbabákat fektessük hassal az alkarunkra, a mellkast támasszuk meg a tenyerünkkel, úgy, hogy a fej enyhén lógjon. Ezután üssünk 4-szer a hátára a lapockák közé.

 A kisgyermeket hasaltassuk a térdünkre és járjunk el hasonlóképpen.

 Nagyobb (6 éves kor feletti) gyermekeknél alkalmazható a Heimlich-féle műfogás.Ekkor hátulról átkaroljuk a gyermeket, a bal kezünket ökölbe szorítjuk, és a szegycsont alá helyezzük, a jobbal pedig átfogjuk az öklünket, majd határozottan nyomást gyakorlunk befelé és felfelé. Szükség esetén ismételjük meg a mozdulatot.

 Ha a légutak ismét szabaddá váltak, figyeljük, hogy stabilizálódik-e a gyermek légzése, ha nem azonnal hívjunk mentőt.

 Ha a gyermek gyaníthatóan lenyelt, vagy az orrába, fülébe dugott valamit, azonnal forduljunk orvoshoz. Gondoljunk arra, hogy a gyermek esetleg lenyelt valamit, ha erősen köhög, zihál, kapkodja a levegőt.


Forrás: egészségkalauz (Szerző: Ehardt Andrea)

 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: gyermekbalesetek, balesetveszélyes, előszeretettel, óvintézkedések, stabilizálódik, eltávolítottuk, nejlonzacskóra, félrenyelhetik, egészségkalauz, redőnyzsinórt, félrenyeléses, kényszerítsük, felszeletelve, belélegezheti, virsliféléket, nejlonzacskók, hasonlóképpen, betartásával, szükségtelen, megvédhessük, gyermekeknek, sárgadinnyét, gyümölcsöket, babszemekkel, lenyelhetőek, következőkre, gyaníthatóan, gyermekünket, eltávolítani, gyermekeknél, tenyerünkkel, kisgyermeket, idegentestet, alkalmazható, határozottan, vészhelyzet, szájukba tenni, gyermekek számára, teendő vészhelyzet, fulladástól tudnunk, gyermekek fogazata, ételt megfelelően, következőkre kell, nagyobb darabokat, olyan kemény, gyermek ételéből, félrenyelés esélye, gyermeket felügyelet, gyermeket arra, apró tárgyakat, gyermekek előszeretettel, játékok apró, Ehardt Andrea,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Virág lány  Virág vasárnap  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A víz abszolút súlya nem számí...  Tudd, hogy magától az élet soh...  Galaktikus kapcsolat  Nem látom őket  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy hét kihagyás  Havazás  Öröknek hinni . . .  Nárciszok  J. Donald Walters  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Szép estét  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Sok ember olyan,  Víz! Se ízed nincs, se színed,...  Görgess  Humor is meg nem is szerinted?  képre írva  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Soli Deo gloria  képre írva  Virágvasárnap a húsvét előtti  képre írva  Szép estét  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Havasi gyopár  Nárciszok  Nagyhétfő:  Kinyílni egy beteg világban: v...  Harang ( gif )  Tudd, hogy magától az élet soh...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Figyeld meg az "én"-t  Tudd, hogy magától az élet soh...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét  Alvó baby  Fülpontok  Görgess  Nem látom őket  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Havasi gyopár  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Boldog virágvasárnapot minden...  Öreg nő sóhajt  Alvó kutya  Devecsery László - Húsvét  Szimbólumok  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Jó éjszakát  Szép estét  Facebookon kaptam  képre írva  Esti kép  Facebookon kaptam  Virág vasárnap  Haja van  Facebookon kaptam  képre írva  Mire jók ?  Havazás  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  Ködvirágok  Alvó baby  Szép estét kedves látogatóimna...  Galaktikus kapcsolat  A nagyhét eseményei  Harang ( gif )  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  képre írva  Halhatatlan boldog percek . ....  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Sokszor  A máj egészségét biztosító és ...  virágvasárnap  Tudd, hogy magától az élet soh...  Manna OWell tollából  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
szájukba tenni, gyermekek számára, teendő vészhelyzet, fulladástól tudnunk, gyermekek fogazata, ételt megfelelően, következőkre kell, nagyobb darabokat, olyan kemény, gyermek ételéből, félrenyelés esélye, gyermeket felügyelet, gyermeket arra, apró tárgyakat, gyermekek előszeretettel, játékok apró, játék címkéjén, balesetveszélyes apróbb, játékról letörik, gyermek játékait, nejlonzacskók különösen, fejére húzza, nejlonzacskóra mielőtt, laza vállpánt, kisbabáknak általában, legyen lapos, finom port, baba belélegezheti, babakocsit mindig, baba arcára, gyermek képes, köhögési reflex, kiáramló levegő, gyermek hátát, tárgy olyan, levegő útját, kisbabákat fektessük, mellkast támasszuk, lapockák közé, kisgyermeket hasaltassuk, jobbal pedig, légutak ismét, gyermek légzése, gyermek gyaníthatóan, gyermek esetleg, gyermekbalesetek, balesetveszélyes, előszeretettel, óvintézkedések, stabilizálódik, eltávolítottuk, nejlonzacskóra, félrenyelhetik, egészségkalauz, redőnyzsinórt, félrenyeléses, kényszerítsük, felszeletelve, belélegezheti, virsliféléket, nejlonzacskók, hasonlóképpen, betartásával, szükségtelen, megvédhessük, gyermekeknek, sárgadinnyét, gyümölcsöket, babszemekkel, lenyelhetőek, következőkre, gyaníthatóan, gyermekünket, eltávolítani, gyermekeknél, tenyerünkkel, kisgyermeket, idegentestet, alkalmazható, határozottan, vészhelyzet, kisméretűek, csomagolást, fulladástól, lenyelhetik, veszélyesek, megfelelően, gyöngyökkel, félrenyelés, cseresznyét, semmiképpen, zöldségeket, pattogatott, hasaltassuk, lefektetjük, polisztirol, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1472
  • e Hét: 5050
  • e Hónap: 24912
  • e Év: 200787
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.