Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért “gyógyítjuk” levessel a betegeket?
  2013-06-30 16:33:18, vasárnap
 
   
 



Hiába a gyógyászati újdonságok, az újabb és újabb táplálkozási divatok, a lábadozó betegek táplálása nem sokat változott az elmúlt évszázadok során: az egyik kedvelt "gyógyír" a mai napig a leves. Az okokat vizsgálva egy amerikai tudós meglepő eredményre jutott: azt állítja, hogy a leves a bébiételekhez való hasonlóságának köszönheti lankadatlan népszerűségét.

Az elmúlt évszázadok hatalmas változásokat hoztak a táplálkozás- és az orvostudományban, a lábadozó betegeknél alkalmazott diéta azonban rendkívüli állandóságot mutat -állapította meg Ken Albala, a kaliforniai University of the Pacific ételtörténésze, akinek ereményeiről a BBC hírportálja közölt cikket.

A tyúkhúslevest már a 12. században ajánlották az orvosok a megfázás gyógyítására. A betegek számára a népi bölcsesség is tápláló, erősítő és könnyen emészthető ételt, főleg leveseket és kásákat ajánlott. Azóta modern tudományos kutatások is igazolták, hogy a tyúkhúslevesnek nyugtató és gyulladáscsökkentő hatása is lehet. Az egészséges levesek haszna pedig nyilvánvaló: könnyen emészthető formában kínálnak az ember számára szükséges tápanyagokat.

Ken Albala legfrissebb kutatásai szerint azonban a levesek választása főleg ösztönös, és tudományosan igazolt hasznuk helyett leginkább a bébiételekhez való hasonlóságuk adja vonzerejüket. Mindkét "célcsoportnál" ugyanazok a követelmények: az ételnek táplálónak és könnyen emészthetőnek kell lennie.

Az emberek ételhez fűződő lélektani kapcsolata a gyermekkorba nyúlik vissza, tudat alatt fejlődik, ahogy felnövekednek. "Így amikor vigaszt keresünk, azokhoz az ételekhez fordulunk, amelyeket édesanyáink főztek nekünk, amelyeket az otthonnal kapcsolunk össze" - magyarázza az étel pszichológiájával foglalkozó Christy Fergusson.

Ken Albala kutatásai szerint ráadásul a levesek receptjei nem sokat változtak az évszázadok során: a hozzávalók és az elkészítési módok is generációról generációra "öröklődnek".

Diana Henry szakács és gasztronómiai szakíró ezt kifejezetten a levesek “gyógyír" státusával magyarázza. Úgy véli, hogy a hagyományos elkészítés megőrzésének részben érzelmi okai vannak, hiszen sokszor olyannak főzik, aki nehéz időszakon megy keresztül.
Forrás: twice
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: orvostudományban, tyúkhúslevesnek, hasonlóságának, ételtörténésze, célcsoportnál, bébiételekhez, követelmények, gasztronómiai, tyúkhúslevest, emészthetőnek, népszerűségét, felnövekednek, kifejezetten, gyermekkorba, állandóságot, gyógyítására, generációról, tudományosan, táplálkozási, hasonlóságuk, tápanyagokat, megőrzésének, vonzerejüket, változásokat, ereményeiről, lankadatlan, állapította, hírportálja, legfrissebb, kaliforniai, alkalmazott, táplálkozás, édesanyáink, generációra, elkészítési, hagyományos, gyógyászati újdonságok, lábadozó betegek, elmúlt évszázadok, egyik kedvelt, okokat vizsgálva, amerikai tudós, bébiételekhez való, lábadozó betegeknél, kaliforniai University, megfázás gyógyítására, betegek számára, népi bölcsesség, tyúkhúslevesnek nyugtató, egészséges levesek, ember számára, levesek választása, Christy Fergusson, Diana Henry,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.20. 16:52 NAV: fennakadások az elektronikus szolgáltatásokban
01.20. 16:22 Új Mercedes buszok állnak forgalomba Budapesten
01.20. 16:12 MITEM - Tizenöt ország előadásai a színházi fesztiválon
01.20. 16:12 Elítélték azt a párt, amely láncra verve tartott a pincéjében egy idős nőt
01.20. 16:02 Londoni elemzők: "finomhangolási üzemmódban" a magyar monetáris és költségv...
01.20. 16:02 Vízilabda Eb - Montenegró a nyolc között
01.20. 15:53 Brókerbotrány - Újabb 130 tárgyalási napot tűzött ki a Fővárosi Törvényszék
01.20. 15:53 Lázár Balázs költő, színművész kapta a Bella István-díjat
01.20. 15:52 Szijjártó: az Észak-Afrikában jelentkező instabilitás a migrációs nyomás er...
01.20. 15:52 Líbia - Erdogan: Törökország jelenléte növelte a reményt a béke iránt
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Szeretlek benneteket - mondja ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Profi munka........  A hamis próféták  Létem  Facebookon kaptam Krisztina...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Katica  Moldova György: Lefelé a lejtő...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Szeresd felebarátodat, mint ö...  Képes üzenet !  A hamis próféták  Mondd nekem is: „Legyen ...  Facebookon kaptam  Sexy nők  Hi hi hi  Hmmm  Facebookon kaptam  Mikor elcsüggeszt  Facebookon kaptam  A jó viszonyt, elsősorban önma...  Belém torony Portugáliában  A nap képe.......  Jó éjt kívánok ezzel a gyönyör...  Egy 120 éves nagymama elmondta...  Jó éjt kívánok ezzel a gyönyör...  Moldova György: Lefelé a lejtő...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin. Odakint most ...  Vonaton  Nő virággal  Az emberi szív . . .  Szèp napot kívánok!  Sexy nők  Jégcsapok  Az emberi szív . . .  Mikor elcsüggeszt  Facebookon kaptam  Chillon vára Svájcban  Posertube  Kék rózsa  Téli este  A fahéj gyógyhatásairól  Téli kép  Téli kép  Facebookon kaptam  Stop a gondolatnak  Aprórózsás torta  Szeresd felebarátodat, mint ö...  Macika  Png virág  Van egy gyógyszer  Szeretlek benneteket - mondja ...  5 táplálék, amely felgyorsítja...  Nemes Nagy Ágnes : Félelem  Katica  Rózsaszín rózsa  Rózsa almával  A mérgező emberek  Facebookon kaptam Krisztina...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Rózsaszín rózsa  Téli kép  Facebookon kaptam Cs Ildikót...  Gyógyítás mézzel  Png virág  Moldova György: Lefelé a lejtő...  Minyon  Egy 120 éves nagymama elmondta...  Fehér rózsák  Virágos torta  Haiku  Nesze neked facebook  Profi munka........  Kókusz  9. parancsról szóló elmélkedés...  Képes üzenet !  Női vízilabda E.B. mérkőzése...  Semmi nem a miénk, csak a láts...  Macika  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A reménység nem szégyenít meg  Téli kép  Esti képek  Tündérkés torta  Png nő  Évközi 2. vasárnap 01.19 Csíks...  Csendéletek  Facebookon kaptam Krisztina...  EGY NŐNEK KELL, HOGY LEGYEN...  Apám árnyéka  A reménység nem szégyenít meg  Athena Pronania templom Görögo...  A jós azt felelte  Facebookon kaptam  Bereményi Géza kapta idén a Kö... 
Bejegyzés Címkék
gyógyászati újdonságok, lábadozó betegek, elmúlt évszázadok, egyik kedvelt, okokat vizsgálva, amerikai tudós, bébiételekhez való, lábadozó betegeknél, kaliforniai University, megfázás gyógyítására, betegek számára, népi bölcsesség, tyúkhúslevesnek nyugtató, egészséges levesek, ember számára, levesek választása, ételnek táplálónak, emberek ételhez, gyermekkorba nyúlik, ételekhez fordulunk, otthonnal kapcsolunk, étel pszichológiájával, levesek receptjei, évszázadok során, elkészítési módok, levesek &#8220, hagyományos elkészítés, orvostudományban, tyúkhúslevesnek, hasonlóságának, ételtörténésze, célcsoportnál, bébiételekhez, követelmények, gasztronómiai, tyúkhúslevest, emészthetőnek, népszerűségét, felnövekednek, kifejezetten, gyermekkorba, állandóságot, gyógyítására, generációról, tudományosan, táplálkozási, hasonlóságuk, tápanyagokat, megőrzésének, vonzerejüket, változásokat, ereményeiről, lankadatlan, állapította, hírportálja, legfrissebb, kaliforniai, alkalmazott, táplálkozás, édesanyáink, generációra, elkészítési, hagyományos, nyilvánvaló, gyógyászati, rendkívüli, kapcsolata, évszázadok, öröklődnek, bölcsesség, betegeknél, választása, university, státusával, elkészítés, egészséges, ajánlották, emészthető, hozzávalók, újdonságok, magyarázza, táplálónak, tudományos, foglalkozó, kapcsolunk, köszönheti, eredményre, táplálása, vizsgálva, ételekhez, szükséges, otthonnal, ugyanazok, leginkább, kutatásai, keresztül, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 70 db bejegyzés
e év: 70 db bejegyzés
Összes: 37425 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2306
  • e Hét: 5514
  • e Hónap: 55726
  • e Év: 55726
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.