|
2014-02-25 16:28:44, kedd
|
|
|
|
|
|
A transz zsírsavak kedvezőtlenül befolyásolják a koleszterinszintet, csökkentik a HDL és növelik az LDL szintjét.
Szép kis káosz alakult ki mára a fejekben arról, milyen zsírok és olajok hasznosak, illetve károsak. Ebben a zavaros képben könnyen rendet tehetünk, csak egy kis figyelem kell hozzá.
A zsíroknak (olajok) alapvetően 4 fő típusát különböztetjük meg.
1, Telített zsírok (SAFA) pl.: kókuszzsír, marhafaggyú, birkafaggyú, pálmamag olaj.
2, Egyszeresen telített zsírok (MUFA), pl.: olíva olaj, avokadó olaj, mandulavaj, kesudió olaj.
Itt máris húzunk képzeletben egy vörös vonalat. Ezekből a zsírsavakból soha semmilyen körülmények közt nem képződhetnek transz zsírsavak!
3, Többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA): az omega-6 és omega-3 esszenciális zsírsavak tartoznak ide, pl. napraforgó olaj, sáfrányos szeklice olaj, kukorica csíra olaj, halolajok, szója olaj.
4, Nagymértékben telítetlen zsírsavak (HUFA): legalább 4db kettős kötést tartalmaznak, és az omega-6, illetve az omega-3 zsírokból keletkeznek.
A 3-as, 4-es típusú zsírsavakból viszont nagy mennyiségben képződhetnek transzzsírsavak a szervezetünkben vagy az élelmiszer feldolgozása során.
A 3-as csoport tagjaiból nem kell sok a szervezetünknek, elég, ha az összes kalóriabevitel 1-2 %-át biztosítják. Ezen belül is az a jó, ha az omega-3 aránya háromszorosa az omega-6-nak. Ennek az az oka, hogy előbbiből gyulladás csökkentő HUFA-k keletkeznek, míg utóbbiból gyulladást fokozó HUFA-k szintetizálódnak. Ezt a folyamatot gátolja az aszpirin például.
Ha túl sok PUFA kerül a szervezetünkbe (mint napjainkban), akkor sok transzzsírsav képződik belőlük, ami az érelmeszesedés legfőbb rizikófaktora. Sokkal veszélyesebb, mint a koleszterin! A szervezet megpróbál védekezni ellene. A sok omega-6 és omega-3-ból kevésbé veszélyes koleszterint gyárt, hogy ezzel is megelőzze a transzzsírsavak felhalmozódását.
Ma kb. hússzor annyi omega-6 zsírsavat fogyasztunk, mint az kívánatos lenne, fele annyi omega-3-at, mint amennyit kellene. Az omega-3-ból sem kell azonban sok, hiszen az összes kalóriabevitel 1%-a felett ez is már károsnak mondható.
Mind a négy zsírsavféleség energia tartalma egyformán magas, de az 1-es és a 2-es típusból soha nem lesz transzzsírsav, vagyis a telített vagy csak egyszeres telítetlen zsírok a korábbi felfogással ellentétben sokkal egészségesebbek, mint a többszörösen telítetlen zsírok!
Az már csak hab a tortán, hogy a kókuszzsír ráadásul, közepes és rövid szénláncú telített zsírsavakból áll, amik még hasznosabbak, mert könnyen emészthetőek, illetve a bélbaktériumaink egyensúlyát is biztosítják. Emellett elpusztítják a bélben élő patogén mikroorganizmusokat, növelik a HDL koleszterin szintjét (ez a "jó" koleszterin), és támogatják a szív működését: nagyon hatékonyan képes a szívizomzat a rövid, közepes zsírsavakat hasznosítani (még a cukroknál is hatékonyabban!).
Forrás: drtihanyi |
|
|
0 komment
, kategória: Betegségekről |
|
Címkék: bélbaktériumaink, szintetizálódnak, transzzsírsavak, felhalmozódását, szervezetünknek, szervezetünkben, egészségesebbek, különböztetjük, kalóriabevitel, zsírsavféleség, szervezetünkbe, érelmeszesedés, rizikófaktora, befolyásolják, transzzsírsav, kedvezőtlenül, hatékonyabban, nagymértékben, mennyiségben, zsírsavakból, hasznosabbak, többszörösen, esszenciális, képződhetnek, tartalmaznak, elpusztítják, háromszorosa, feldolgozása, veszélyesebb, hasznosítani, emészthetőek, koleszterint, biztosítják, fogyasztunk, szívizomzat, napjainkban, transz zsírsavak, fejekben arról, zavaros képben, vörös vonalat, zsírsavakból soha, omega-3 zsírokból, szervezetünkben vagy, élelmiszer feldolgozása, 3-as csoport, összes kalóriabevitel, omega-3 aránya, folyamatot gátolja, aszpirin például, érelmeszesedés legfőbb, szervezet megpróbál, transzzsírsavak felhalmozódását,
|
|
|
|
Mai harmónia kártyám Leonardo da Vinci gondolata Az engedelmesség miért nem vál... Osváth Erzsébet - Gólya a réte... Mit beszél, nem értem, hogy m... Facebookon kaptam Őrizkednünk kell... A másik dolog, Facebookon kaptam Facebookon kaptam A televizió nem a kultúrát kép... Szép napot kívánok Az engedelmesség miért nem vál... Hogyan lehet Jézust szenvedély... Soha ne kedvezz... Soha ne kedvezz... Png nő Akarat Amikor Jézus rátapos a lábadra Facebookon kaptam Szép estét kedves látogatóimna... Jó éjszakát Hiányzik A tömeg, a Mester, a módszer, ... Az a nap, amelyik nevetés nélk... Facebookon kaptam Annuska bar... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Annuska bar... Kellemes vasárnapi kikapcsolód... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Egy maradéktalanul uralt világ A tömeg, a Mester, a módszer, ... Garai Gábor - Takarítás Szívem tiéd Az a nap, amelyik nevetés nélk... Szabolcska Mihály – Ákác... Png férfi képre írva Nem tudhatod Szép estét kedves látogatóimna... Facebookon kaptam Gyerekként sokat küzdöttünk az... Amikor Jézus rátapos a lábadra Facebookon kaptam Az engedelmesség miért nem vál... Facebookon kaptam Alázat Egy hatékony szolga Facebookon kaptam Cs Ildikótó... Szabolcska Mihály – Ákác... Szép estét kedves látogatóimna... Az a nap, amelyik nevetés nélk... Idő Neked tudnod kell Facebookon kaptam Próbálj meg ... Facebookon kaptam Mindig jusson idő nevetni Png csokor A nemzeti hovatartozás kulturá... Az a nap, amelyik nevetés nélk... Facebookon kaptam Mírjam barát... Szép álmokat! Facebookon kaptam Szép álmokat! Facebookon kaptam Facebookon kaptam Albert Einsteinről Egy maradéktalanul uralt világ Facebookon kaptam Alvó cicák Szép estét kedves látogatóimna... Erdőn Lóhere Nem számIt Png kislány Facebookon kaptam Cs Ildikótó... Leonardo da Vinci gondolata Facebookon kaptam Ami embereknek lehetetlen, az... Nagyon különös Facebookon kaptam Ne kapaszkodj magasabbra, Facebookon kaptam Mírjam barát... Aki nem dolgozik, ne is egyék Lóhere Kerüld el az evangélium örömén... A másik dolog, Próbálj meg ... Kaffka_Margit Nagyi telefonál Zsolnay Vilmos világhírű kera... A kételkedés kezelése Németh László tollából Facebookon kaptam Facebookon kaptam Csak a fogyatkozás látható Kaffka_Margit Facebookon kaptam
|
|
|
|
transz zsírsavak, fejekben arról, zavaros képben, vörös vonalat, zsírsavakból soha, omega-3 zsírokból, szervezetünkben vagy, élelmiszer feldolgozása, 3-as csoport, összes kalóriabevitel, omega-3 aránya, folyamatot gátolja, aszpirin például, érelmeszesedés legfőbb, szervezet megpróbál, transzzsírsavak felhalmozódását, kívánatos lenne, négy zsírsavféleség, 2-es típusból, telített vagy, korábbi felfogással, többszörösen telítetlen, kókuszzsír ráadásul, bélbaktériumaink egyensúlyát, szív működését, bélbaktériumaink, szintetizálódnak, transzzsírsavak, felhalmozódását, szervezetünknek, szervezetünkben, egészségesebbek, különböztetjük, kalóriabevitel, zsírsavféleség, szervezetünkbe, érelmeszesedés, rizikófaktora, befolyásolják, transzzsírsav, kedvezőtlenül, hatékonyabban, nagymértékben, mennyiségben, zsírsavakból, hasznosabbak, többszörösen, esszenciális, képződhetnek, tartalmaznak, elpusztítják, háromszorosa, feldolgozása, veszélyesebb, hasznosítani, emészthetőek, koleszterint, biztosítják, fogyasztunk, szívizomzat, napjainkban, birkafaggyú, marhafaggyú, körülmények, zsírsavakat, egyszeresen, egyensúlyát, koleszterin, keletkeznek, felfogással, ellentétben, képzeletben, mandulavaj, folyamatot, élelmiszer, telítetlen, gyulladást, kókuszzsír, napraforgó, hatékonyan, csökkentik, támogatják, alapvetően, zsírsavat, halolajok, utóbbiból, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4775
- e Hét: 13557
- e Hónap: 45043
- e Év: 249744
|
|
|