Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vastagbélrák
  2014-04-18 07:51:43, péntek
 
   
 



A vastag- és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb daganat, egész pontosan a vastagbél nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. A betegség fiatal korban ritka, az esetek döntő többsége 50 éves kor felett jelentkezik, a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb.

A vastagbélrák megelőzése
A vastagbélrák kialakulásában szerepet játszanak genetikai és környezeti tényezők is. A betegség összefüggésbe hozható helytelen életmóddal, egészségtelen táplálkozási szokásokkal, kialakulásáért felelős lehet az elhízás, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a finomított szénhidrátok, és zsírok fogyasztása. A vörös húsokban hő hatására rákkeltő anyagok alakulnak ki, vastartalmuk oxidánsként elősegítheti a daganatok kialakulását. Az iparilag feldolgozott húsok nitriteket és nitrátokat tartalmaznak, melyek sütés-főzés során nitrózaminokká alakulhatnak. A könnyen felszívódó egyszerű szénhidrátok a magas inzulinszint révén emelik a daganatok kialakulásának rizikóját.

A tünetek
A daganatok véreznek, a vérzés viszont szabad szemmel sokszor nem észrevehető mennyiségű. Tulajdonképpen a vastagbél daganatok a korai stádiumban még nem okoznak jól felismerhető, egyértelmű tüneteket, amik rendkívül szerteágazók lehetnek, éppen ezért 50 éve felett még panaszmentesen is indokolt a szűrés.Sőt, gyakori, hogy a daganat eleinte egyáltalán nem okoz tünetet. Évente legalább egyszer vegyünk részt szűrővizsgálaton.
A székletben lévő vér kimutatása tesztek segítségével kimutatható. Biztos diagnózist azonban csakis a teljes vastagbelet áttekintő vastagbéltükrözés adhat. Mivel a tünetek más betegséget is takarhatnak, ezért az okok tisztázása érdekében minél előbb gasztroenterológiai kivizsgálásra van szükség, amit nem célszerű halogatni, mert ha netán daganatos elváltozás áll a háttérben, az magától nem fog elmúlni. És nem csak rosszabbodni fog, hanem a gyógyulási esélyek, az életkilátások hónapról-hónapra csak romlani fognak.
Milyen figyelmeztető béltünetek esetén van szükség kivizsgálásra?
Hasi fájdalmak, puffadás, székelési problémák, nyákos vagy véres széklet illetve hasmenés, székrekedés, vagy ezek váltakozása esetén sürgősen vizsgáltassuk ki magunkat. A kellemetlen tüneteket gyengeség és fáradékonyság is kísérheti valamint étvágytalanság és fogyás.

Vastagbélrák szűrés
A vastagbélrák évekkel korábban már felfedezhető, a polipok eltávolításával pedig megakadályozható a vastagbélrák kialakulása. A vastagbélszűrés elsődleges célja tehát a vastagbél polipok kimutatása és eltávolítása. A kolonoszkópiás szűrővizsgálat előnye, hogy lehetővé teszi a vastagbél polipok felismerését és eltávolítását a vastagbél teljes hosszában és szövettani vizsgálatára is lehetőség nyílik. A vastagbél polipokat kolonoszkópia során el kell távolítani. Vastagbéltükrözéssel és az ennek során talált polipok eltávolításával a vastagbélrákok többnyire megelőzhetők.
A vastagbelet a teljes hosszában át kell vizsgálni, a vastagbéltükrözéshez a belet megfelelően ki kell tisztítani, a vastagbélben lévő polipokat meg kell találni és teljes egészükben el kell távolítani. A vastagbéltükrözéssel végzett szűrővizsgálatot annak eredményétől függően bizonyos időközönként meg kell ismételni.

Vastagbél diéta
A diéta fehérje dús, rost- fűszerszegény, kálium-, magnézium-, vitamindús és könnyen emészthető legyen. Fokozottabb figyelmet kell fordítani az állati eredetű fehérjét tartalmazó étrend kialakítására. Ajánlott a tojás, tej és tejtermékek,valamint a sovány, fiatal húsok, máj, és a hal. A fűszerek közül pedig az édes paprika, köménymag, szerecsendió, fahéj, kapor, majoránna, szegfűszeg, babérlevél, zöldpetrezselyem, zeller, vanília, paradicsompüré, kakukkfű, tárkony, snidling, ecet, koriander, és a gyömbér.

A vörös húsok, a könnyen felszívódó szénhidrátok fogyasztásának csökkentésével, a rostban gazdag ételek, szárnyasok és hal fogyasztásával, rendszeres testmozgással és a dohányzás
elhagyásával hatékonyan csökkenthető a daganatos elváltozások kialakulása.
Forrás:impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: zöldpetrezselyem, szűrővizsgálatot, szűrővizsgálaton, megakadályozható, eltávolításával, impulsermagazin, vastagbélszűrés, vastagbélrákok, kialakulásában, fogyasztásával, paradicsompüré, kialakulásáért, kialakulásának, kolonoszkópiás, szűrővizsgálat, étvágytalanság, nitrózaminokká, fogyasztásának, csökkentésével, panaszmentesen, tulajdonképpen, életkilátások, kivizsgálásra, egészségtelen, eltávolítását, mozgásszegény, összefüggésbe, kolonoszkópia, figyelmeztető, fáradékonyság, vizsgáltassuk, fűszerszegény, testmozgással, rosszindulatú, kialakítására, megelőzhetők, tüdőrákot követően, második leggyakoribb, vastagbél nyálkahártyájából, betegség fiatal, esetek döntő, férfiak esetében, vastagbélrák megelőzése, vastagbélrák kialakulásában, betegség összefüggésbe, mozgásszegény életmód, finomított szénhidrátok, vörös húsokban, daganatok kialakulását, iparilag feldolgozott, könnyen felszívódó, magas inzulinszint,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Az ember  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Mindent de mindent visszakap  József Attila - Kopogtatás nél...  Szabó T. Anna - Pitypang  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Megígért békesség  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  József Attila - Kopogtatás nél...  Müller Péter tollából  Szép álmokat!  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Csend  Hegedüs Géza: Magyar költészet  39 ígéret  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  39 ígéret  Szabó T. Anna - Pitypang  Előfordul, hogy  Különleges  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Esterházy Péterre emlékezünk  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Szívek  különleges  Kertem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Önmaga ellenére  ajándék, mellyel meglepem  Tanácsok egy pszichológustól  A pitypang legendája  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Borzasztó  Bársony székben  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Paul David Tripp Április 13  Zilahy Lajos gondolata  Pitypang szökőkút  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Esterházy Péterre emlékezünk  Borzasztó  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  képre írva  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Ismeretlen: Ikarusz monda  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  A Magyar Költészet napja alkal...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Spenót fasírttal  Horváth Szilvia tollából 
Bejegyzés Címkék
tüdőrákot követően, második leggyakoribb, vastagbél nyálkahártyájából, betegség fiatal, esetek döntő, férfiak esetében, vastagbélrák megelőzése, vastagbélrák kialakulásában, betegség összefüggésbe, mozgásszegény életmód, finomított szénhidrátok, vörös húsokban, daganatok kialakulását, iparilag feldolgozott, könnyen felszívódó, magas inzulinszint, daganatok kialakulásának, daganatok véreznek, vérzés viszont, vastagbél daganatok, korai stádiumban, daganat eleinte, székletben lévő, teljes vastagbelet, okok tisztázása, gyógyulási esélyek, életkilátások hónapról-hónapra, kellemetlen tüneteket, vastagbélrák évekkel, polipok eltávolításával, vastagbélrák kialakulása, vastagbélszűrés elsődleges, vastagbél polipok, kolonoszkópiás szűrővizsgálat, vastagbél teljes, vastagbél polipokat, ennek során, vastagbélrákok többnyire, teljes hosszában, belet megfelelően, vastagbélben lévő, diéta fehérje, állati eredetű, fűszerek közül, édes paprika, vörös húsok, rostban gazdag, daganatos elváltozások, zöldpetrezselyem, szűrővizsgálatot, szűrővizsgálaton, megakadályozható, eltávolításával, impulsermagazin, vastagbélszűrés, vastagbélrákok, kialakulásában, fogyasztásával, paradicsompüré, kialakulásáért, kialakulásának, kolonoszkópiás, szűrővizsgálat, étvágytalanság, nitrózaminokká, fogyasztásának, csökkentésével, panaszmentesen, tulajdonképpen, életkilátások, kivizsgálásra, egészségtelen, eltávolítását, mozgásszegény, összefüggésbe, kolonoszkópia, figyelmeztető, fáradékonyság, vizsgáltassuk, fűszerszegény, testmozgással, rosszindulatú, kialakítására, megelőzhetők, vastagbélben, időközönként, felismerhető, szerteágazók, felismerését, eredményétől, szerecsendió, szénhidrátok, feldolgozott, tartalmaznak, alakulhatnak, kialakulását, elősegítheti, vizsgálatára, inzulinszint, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3717
  • e Hét: 13831
  • e Hónap: 27580
  • e Év: 232281
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.