Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fertőző szúnyogok
  2014-06-23 05:12:00, hétfő
 
   
  Sokáig azt tartottuk, hogy az Európában, így hazánkban is honos szúnyogok csípése csupán múló kellemetlenséggel jár.

Ezzel szemben, mostanában egyre többet hallunk arról, hogy a körülöttünk zümmögő vérszívók között akadnak olyanok, amelyek marása egészségkárosító, sőt akár életveszélyes is lehet mind a kutyákra, mind pedig ránk, emberekre nézve is.

Amikor a kutyabajt is komolyan kell venni
Ez a komolyan veendő, a szúnyogok csípésével közvetített betegség a bőr- és szívférgesség. Egy élősködő fonalféreg lárváit a vérszívó rovarok továbbítják állatról állatra (elsősorban kutyáról kutyára), de olykor emberre is. A szúnyog a féreg lárváit ,,viszi be" a bőrbe, amelynek kötőszövetében 6-8 hónap alatt féreggé fejlődnek.
A bőrférgességre - a csípés(ek) helyén - nem lappadó, kemény bőrdudor utal, ám az sem ritka, hogy a féreg a felhám alól a szervezet létfontosságú szerveibe (tüdő, szív) is eljut, károsítva e szervek szöveteit, így működését, sőt az egész keringési rendszert is. Ha túl sok féreg telepszik meg, illetve kezd vándorolni a szervezetben, azok elzárhatják a létfontosságú szervekhez vezető nagy artériákat, illetve súlyosan rongálhatják magát a szívet is.
A bőrférgességre kutyáknál a csípés helyén keletkező bőrduzzanaton látható szőrhullás, a terület korpázása, a szívférgességre pedig a hirtelen jelentkező, súlyos gyengeségérzet, nehézlégzés, illetve az állat lesoványodása, esetleg véres vizelet utalhat. Ha a férgek a szívben telepedtek meg, az az állat hirtelen elhullásához vezethet.

Figyelmet érdemlő csípésnyomok
Emberek fertőződése esetén nem a szívet ,,eszi" a féreg, hanem a tüdőt, az ahhoz vezető ereket, illetve a szervezet más artériáit roncsolja, zavart okozva nemcsak a légzőszerv működésében, hanem a vérkeringésben is. Szerencsére azonban ez ritka, mert az emberi szervezetben - általában - a lassú mozgású lárvákból nehezebben alakulnak ki férgek.
Elsősorban a lárvák vándorlása okoz az állatoknál jelentkezőnél enyhébb, ám valamelyest hasonló (fáradékonyság, testsúlyvesztés, köhögési inger stb.) tüneteket.
A bőrférgességre az arcon és a szem környékén megjelenő viszkető csomók utalnak. Minthogy a féreg csak igen kis távolságokat képes megtenni az ember szervezetében, általában az eredeti behatolás (szúnyogcsípés) közelében okoz kisebb-nagyobb bőrelváltozást. Azon kivételes és szerencsétlen esetekben, ha mégis kifejlődnek a férgek az emberi szervezetben, elsősorban a tüdőben, illetve a tüdőartériában tesznek kárt. Ottlétüket fáradékonyság, köhécselés, időnkénti nehézlégzés, testsúlycsökkenés jelezheti.
A légzőszervben daganatszerű elváltozást is okozhatnak, előfordulhat, hogy a szem ereit károsítják, ami látáscsökkenéshez vezethet.
A bőrben vándorló lárvákra már a kemény, viszkető csomók is utalnak. A betegség diagnosztizálása így a tünetek alapján, valamint vérvizsgálattal történik. Terápiáját pedig - a diagnózis alapján - a kezelőorvos határozza meg.

Jobb félni, mint megijedni!
Négylábú barátainknál a fertőzés megelőzésére kell fokozott figyelmet fordítani, mind az állat, mind a saját egészségünk védelme érdekében. A bőr- és szívférgesség elleni védelem akkor hatékony, ha már a ,,szúnyogszezon" előtt gondoskodunk az állat nyakára cseppenthető, ún. spot-on-kezelésről. Ezek közvetlenül a férgeket pusztítják el (havonta kell az állatra cseppenteni). Ma már kaphatók olyan nyakörvek is, amelyeknek szúnyogriasztó hatásuk is van.
Ha feltámad a bőr- és szívférgesség gyanúja, mielőbb vigyük állatorvoshoz kedvencünket. A mi gondozásunkra és gondoskodásunkra szoruló lény esetében ugyanis fokozottan igaz: a betegség korai felismerésével (majd az orvosi kezeléssel) az életét is megmenthetjük. Ma már létezik olyan tablettás féreghajtó készítmény, amely képes megakadályozni a szúnyogcsípéssel az állat szervezetébe jutott lárvák elszaporodását, így a férgek kifejlődését is. A kifejlett bőrférgeket (amelyek akár 10-15 centire is megnőhetnek) sebészeti úton távolítja el az állatorvos.

Szúnyogűző tanácsok
A lakásod, nyaralód, házad közelében ne legyenek a szúnyoglárvák elszaporodásának kedvező helyek, vagyis ne álljon a teraszon, az udvaron, a kertben a csap alatt vízzel teli öntözőkanna, vödör; olykor ellenőrizd az esőcsatornát, nem dugult-e el, nem pang-e benne víz. Az esővízgyűjtő tartályt mindig tartsd lefedve.
Mivel a vérszívók tömegesen sötétedéskor válnak aktívvá, amennyiben este, éjjel a szabadban tartózkodsz, viselj (világos anyagból készült) hosszú ujjú ruhát, hosszúszárú nadrágot, sőt zoknit is.
Ha szabadvíz közelében van a nyaralód, védd az ablakokat és ajtókat szúnyoghálóval.
Mivel a szúnyogok nem kedvelik a hűvös, száraz levegőt, a klímaberendezést ne kapcsold ki este a lakásodban, a szállodai szobádban.
A legtöbb fogyasztói teszten a szúnyogriasztó UV-lámpák vagy elektromos szúnyogriasztók nem egészen feleltek meg a velük szemben támasztott elvárásoknak, vagyis csak esetleges védelmet remélhetsz ezektől a termékektől, így olyan helyen is érdemes a ruházatoddal védened magad, ahol ilyenek működnek
A testre kenhető, fújható rovarriasztók használatakor mindig figyelj a csomagoláson feltüntetett felhasználási javaslatokra.
A csecsemőken és a kétéves kor alatti gyermekeken kifejezetten tilos rovarriasztó szereket használni. Az ő védelmük érdekében legjobb a mechanikai védekezés, azaz a minél nagyobb testfelületet védő ruházat, illetve a szobájuk ablakaira felszerelt szúnyogháló.
Sokan nem tudják, hogy a rovarölő szerek (insekticidek) nem alkalmasak a rovarok elriasztására. Ezek a kemikáliák károsak az egészségre, ingerelhetik a légutakat, és akár allergiát is okozhatnak.
Forrás:ötvenentúl
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: egészségkárosító, szúnyogcsípéssel, klímaberendezést, elszaporodásának, gondoskodásunkra, diagnosztizálása, vérvizsgálattal, szúnyogriasztók, testsúlyvesztés, szívférgességre, tüdőartériában, szúnyogriasztó, megakadályozni, szúnyoghálóval, gyengeségérzet, kötőszövetében, bőrférgességre, felismerésével, bőrelváltozást, elszaporodását, vérkeringésben, létfontosságú, felhasználási, szívférgesség, rovarriasztók, gondozásunkra, megmenthetjük, állatorvoshoz, használatakor, szúnyogszezon, jelentkezőnél, szerencsétlen, szúnyoglárvák, elriasztására, szúnyogcsípés, szervezetében, körülöttünk zümmögő, komolyan veendő, szúnyogok csípésével, élősködő fonalféreg, vérszívó rovarok, féreg lárváit, bőrférgességre –, felhám alól, szervezet létfontosságú, egész keringési, létfontosságú szervekhez, bőrférgességre kutyáknál, csípés helyén, terület korpázása, szívférgességre pedig, hirtelen jelentkező,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  képre írva  Különleges  Borzasztó  Otthon  jó reggelt  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Martin Buber, A haszidim meséi  Robert Merle tollából  Egy gondolat  Töröld le  Szép álmokat!  Bársony székben  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Egy párkányon  Baranyi Ferenc - N i n c s  Otthon  Sorsunk miatt...  Gebhardt Nóra versei II.  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Horváth Szilvia tollából  Erdei gyöngyvirág  képre írva  Nem kell hozzá fürdőruhás  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Hogyan válunk hűségesekké?  Nevelőszülőkhöz adták,  Paul David Tripp Április 15  Töröld le  Magamnak  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Különleges  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Pitypang szökőkút  Megígért békesség  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Müller Péter tollából  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Segíts neki dicsérni Téged  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Minden tavaszból őrizz..  Tanácsok egy pszichológustól  Jan Twardowski - Siessünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Bársony székben  Egy barátság története 
Bejegyzés Címkék
körülöttünk zümmögő, komolyan veendő, szúnyogok csípésével, élősködő fonalféreg, vérszívó rovarok, féreg lárváit, bőrférgességre &#8211, felhám alól, szervezet létfontosságú, egész keringési, létfontosságú szervekhez, bőrférgességre kutyáknál, csípés helyén, terület korpázása, szívférgességre pedig, hirtelen jelentkező, állat lesoványodása, szívben telepedtek, szívet &#8222, ahhoz vezető, légzőszerv működésében, emberi szervezetben, lassú mozgású, lárvák vándorlása, állatoknál jelentkezőnél, szem környékén, féreg csak, ember szervezetében, eredeti behatolás, tüdőartériában tesznek, légzőszervben daganatszerű, szem ereit, bőrben vándorló, betegség diagnosztizálása, tünetek alapján, diagnózis alapján, kezelőorvos határozza, fertőzés megelőzésére, saját egészségünk, állat nyakára, férgeket pusztítják, állatra cseppenteni, betegség korai, orvosi kezeléssel, állat szervezetébe, férgek kifejlődését, kifejlett bőrférgeket, szúnyoglárvák elszaporodásának, csap alatt, esővízgyűjtő tartályt, vérszívók tömegesen, szabadban tartózkodsz, szállodai szobádban, legtöbb fogyasztói, szúnyogriasztó UV-lámpák, velük szemben, ruházatoddal védened, testre kenhető, csomagoláson feltüntetett, mechanikai védekezés, minél nagyobb, szobájuk ablakaira, rovarölő szerek, rovarok elriasztására, kemikáliák károsak, egészségkárosító, szúnyogcsípéssel, klímaberendezést, elszaporodásának, gondoskodásunkra, diagnosztizálása, vérvizsgálattal, szúnyogriasztók, testsúlyvesztés, szívférgességre, tüdőartériában, szúnyogriasztó, megakadályozni, szúnyoghálóval, gyengeségérzet, kötőszövetében, bőrférgességre, felismerésével, bőrelváltozást, elszaporodását, vérkeringésben, létfontosságú, felhasználási, szívférgesség, rovarriasztók, gondozásunkra, megmenthetjük, állatorvoshoz, használatakor, szúnyogszezon, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1821
  • e Hét: 16189
  • e Hónap: 29938
  • e Év: 234639
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.