Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lisztérzékenység
  2014-10-06 21:51:20, hétfő
 
   
 



A glutén intolerancia vagy lisztérzékenység egy krónikus felszívódási zavar, mely az összes hasonló típusú betegség közül a legrosszabb. Ha valakinél a letargia, testsúly csökkenés, étvágytalanság, világos színű, rendkívül kellemetlen szagú széklet, gyengeség, hasi fájdalom vagy anémia (vérszegénység) tünetei jelentkeznek, érdemes felvetni a lisztérzékenység lehetőségét.

A glutén intolerancia sokszor drámai tünetekkel jelentkezik, melynek során alultápláltság, általános egészségromlás, a vitalitás elvesztése jellemezhet az évek során.

A lisztérzékenység klasszikus formái már a beteg életének korai szakaszában jelentkeznek, amint a glutén bekerül a táplálkozásba. Ilyenkor a gyermek növekedése lelassul, izomzata nem fejlődik megfelelően. A zsír felszívódása károsodik, gyakori a zsíroldékony vitaminok hiánya és ezzel párhuzamosa sok más fontos tápanyag is kiürülhet a szervezetből.

A lisztérzékenységet gyakran csak felnőttkorban diagnosztizálják, ami valójában már gyermekkorban kezdődik, az enyhe és szinte észrevétlen tünetek csak lassan, fokozatosan alakulnak ki.

A glutén a búzában, árpában, zabban, rozsban és más gabonákban található fehérje. Ha lisztérzékeny beteg ezeket a gabonaféléket fogyasztja, súlyos emésztőrendszeri zavarok alakulhatnak ki.

A kalászos gabonafélék (búza, rozs, árpa, zab, tritikálé) egy összetett, nagy fehérje molekulát tartalmaznak, amit gluténnek nevezünk. A glutén hatására a betegek immunrendszere ellenanyagot állít elő, de nem a gluténnal szemben, hanem a vékonybélhámsejtekben lévő transzglutamináz enzim ellen! Ezért tehát nem egyszerű étel allergiáról, hanem egy glutén által aktivált autoimmun betegségről van szó.

Tehát egy olyan autoimmun betegségről van szó, amit a glutén ,,robbant be", és ez gyakorlatilag bármely életkorban jelentkezhet, bár kétségtelen, hogy az idő múlásával egyre kisebb valószínűséggel.

Gyerekeknél általában 4 hónapos korban alakul ki a betegség, amit tovább súlyosbíthat más ételallergia (pl. laktóz érzékenység). A szoptatás csökkenti az ételallergiák kialakulásának rizikóját.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy lisztérzékenyeknél szignifikánsan megnő a skizofrénia a szklerózis multiplex, valamint a Non-Hodgkin limfómák kialakulásának esélye.

A lisztérzékenység egyetlen jelenlegi gyógymódja a teljes egészében gluténmentes diéta. Ez csöppet sem egyszerű feladat. Nagyon alaposan oda kell figyelni arra, hogy pl. főzés során az ételek ne érintkezzenek búzával vagy búzaliszttel, mert már minimális glutén is kiválthatja a súlyos tüneteket. A glutén pedig rengeteg ételben megtalálható: fagylaltok, levesek, saláta dresszingek, szószok, sütemények, stb.

A lisztérzékenyeknek ezért nagyon résen kell lenniük akkor is, ha étterembe mennek, hiszen az ételek könnyen ,,szennyeződhetnek" liszttel vagy más, glutén tartalmú étellel. Ha pedig a tünetek kialakulnak, 5 napig is eltarthatnak egy vétlen éttermi vacsora után.

A legjobb megoldás, ha a glutén intoleranciában szenvedő beteg olyan ételeket iktat be étrendjébe, melyek egyáltalán nem tartalmaznak glutént (burgonya, kukorica, rizs, köles), ezen kívül figyel arra, hogy biztosítsa a szervezete számára szükséges vitaminokat, esszenciális zsírsavakat, zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat.

Gondoljuk át ezt az egész ,,lisztérzékenység kérdést" az evolúció szemszögéből. Egy növénynek az az érdeke, hogy az ember vagy az állat elfogyassza a gyümölcsét, lehetőleg a maggal együtt, hiszen ennek következtében az ,,trágyázva" kerül a talajba, biztosítva ezzel az adott növényfaj hosszú távú túlélését. A növény tehát tulajdonképpen jutalmazza azt, aki biztosítja számára a túlélést: finom, egészséges gyümölcsöt ad érte.

A növény szempontjából a legrosszabb, ami vele történhet, ha a magját összetörik, összerágják. Ezt a magatartást keményen megtorolja. Ezért tartalmaz sok növény magja ciánt vagy más, olyan vegyületet, mely egyáltalán nem egészséges az őt elfogyasztó állatnak. A búza ugyan ezt teszi, amikor összetörjük, finom porrá őröljük a túlélését biztosító magját.
Forrás : drtihanyi

 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: szennyeződhetnek, diagnosztizálják, lisztérzékenység, transzglutamináz, emésztőrendszeri, intoleranciában, valószínűséggel, étvágytalanság, szignifikánsan, tulajdonképpen, egészségromlás, alultápláltság, kialakulásának, immunrendszere, gyermekkorban, gyakorlatilag, következtében, táplálkozásba, ételallergiák, felnőttkorban, vérszegénység, érintkezzenek, lisztérzékeny, szempontjából, gabonaféléket, esszenciális, eltarthatnak, intolerancia, gluténmentes, jelentkeznek, megtalálható, zsíroldékony, búzaliszttel, tartalmaznak, súlyosbíthat, ételallergia, glutén intolerancia, krónikus felszívódási, összes hasonló, lisztérzékenység lehetőségét, vitalitás elvesztése, évek során, lisztérzékenység klasszikus, beteg életének, glutén bekerül, gyermek növekedése, zsír felszívódása, zsíroldékony vitaminok, gabonaféléket fogyasztja, kalászos gabonafélék, glutén hatására, betegek immunrendszere,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Szép estét kedves látogatóimn...  Egy tavasz  Sorsunk miatt...  Jó éjszakát  Jó nap volt  Szívek  James Allen  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Önmaga ellenére  Reményik Sándor: Pierrot &...  Szép estét  különleges  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Jó éjszakát  Alvó kislány  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  39 ígéret  Ma van a magyar költészet napj...  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Otthon  Megígért békesség  Sík Sándor - Ha jő a perc  jó reggelt  Dóró Sándor: Embernek maradni  Az ember  Jázmin  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  James Allen  Jázmin  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Előfordul, hogy  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Jó éjszakát  Jánosházy György: Fogd a kezem  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam Krisztinától  Emlékezz  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Alvó kislány  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Emlékezz  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Otthon  Zilahy Lajos gondolata  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  József Attila – Keresek ...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  különleges  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Alvó cicák  Nagy és kis csodák  Tanmese  "Ez egy csoda"  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Magamnak  Különleges  Pitypang szökőkút  ajándék, mellyel meglepem  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci... 
Bejegyzés Címkék
glutén intolerancia, krónikus felszívódási, összes hasonló, lisztérzékenység lehetőségét, vitalitás elvesztése, évek során, lisztérzékenység klasszikus, beteg életének, glutén bekerül, gyermek növekedése, zsír felszívódása, zsíroldékony vitaminok, gabonaféléket fogyasztja, kalászos gabonafélék, glutén hatására, betegek immunrendszere, gluténnal szemben, glutén által, olyan autoimmun, glutén &#8222, szoptatás csökkenti, ételallergiák kialakulásának, szklerózis multiplex, lisztérzékenység egyetlen, teljes egészében, súlyos tüneteket, glutén pedig, ételek könnyen, tünetek kialakulnak, vétlen éttermi, legjobb megoldás, glutén intoleranciában, szervezete számára, egész &#8222, evolúció szemszögéből, ember vagy, állat elfogyassza, maggal együtt, adott növényfaj, növény tehát, növény szempontjából, magját összetörik, magatartást keményen, búza ugyan, túlélését biztosító, szennyeződhetnek, diagnosztizálják, lisztérzékenység, transzglutamináz, emésztőrendszeri, intoleranciában, valószínűséggel, étvágytalanság, szignifikánsan, tulajdonképpen, egészségromlás, alultápláltság, kialakulásának, immunrendszere, gyermekkorban, gyakorlatilag, következtében, táplálkozásba, ételallergiák, felnőttkorban, vérszegénység, érintkezzenek, lisztérzékeny, szempontjából, gabonaféléket, esszenciális, eltarthatnak, intolerancia, gluténmentes, jelentkeznek, megtalálható, zsíroldékony, búzaliszttel, tartalmaznak, súlyosbíthat, ételallergia, szervezetből, gyümölcsöket, szemszögéből, alakulhatnak, ellenanyagot, felszívódási, jelentkezhet, felszívódása, legrosszabb, összerágják, szakaszában, fokozatosan, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3717
  • e Hét: 13831
  • e Hónap: 27580
  • e Év: 232281
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.