|
2014-10-28 16:02:07, kedd
|
|
|
|
|
|
Elhanyagolt vitaminforrások: a zöld káposzta és a fekete retek
A zöld káposzta és a fekete retek nem tartoznak éppen a legnépszerűbb zöldségek közé, pedig mindkettő igazi őszi vitaminbomba, és ízletesen elkészíthető.
Zöld káposzta
A zöld káposzta tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, leküzdi a gyulladásos folyamatokat, erősíti az immunrendszert, és rák ellen is az egyik legjobb élelmiszer. Magas K-vitamin-tartalma ápolja a vért, az ereket, és - a tejnél kétszer nagyobb kalciumtartalmával együtt - gondoskodik az erős csontokról. Másodlagos növényi anyagaival (pl. lutein, zeaxantin) és magas béta-karotin-értékeivel a zöld káposzta a szemünkkel is törődik. Ha tehát éjszakába nyúlóan ülünk a monitor előtt, akkor a számítógép mellett mindenképp tartsunk egy nagy tál káposztachipset.
A káposztachips a zöld káposzta legjobb, leggyorsabb és legízletesebb elkészítési módja. Nagyon egyszerűen elkészíthetjük a sütőben vagy az aszalógépben. A káposztán kívül olívaolajra és tengeri sóra lesz szükségünk. Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra. Tépjük a káposztaleveleket chips nagyságúra, de vegyük figyelembe, hogy sütés vagy szárítás közben össze fognak menni, így ne legyenek túl kicsik. Az olajat és a sót tegyük egy nagy tálba és jól keverjük össze. A káposztaleveleket forgassuk bele a keverékbe, hogy mindkét oldaluk nedves legyen. Terítsük el a leveleket egy sütőlemezen, és süssük 15 percig, vagy éppen addig, amíg jó ropogósak lesznek, de semmiképp nem égettek. Ha inkább aszalógépben készítjük, akkor szárítsuk 45 fokon 4-5 óra hosszat. Az olajba keverhetünk összenyomott fokhagymagerezdet is.
Fekete retek
Természetesen a retek is gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban. Különösen említésre méltók azonban a benne lévő szekunder növényi anyagok, mégpedig az ún. izotiocianátok, melynek sok kitűnő, egészségünkre gyakorolt hatást tulajdonítanak. Első helyen említendők a rák- és artritisz elleni tulajdonságaik, melyek önmagukban elegendők lennének, hogy a retket rendszeresen fogyasszuk.
Ehhez jön a hormonháztartásra gyakorolt szabályozó hatása, így például változókori problémáknál rendkívül hasznos lehet. Ezen kívül a retek nagymértékben támogatja a szervezet méregtelenítő és salaktalanító képességét.
Egy egyszerű és nagyon finom recept a burgonyás retekleves.
Hozzávalók 2 adaghoz:
300 gramm burgonya - meghámozva és kockára vágva,
150 gramm fekete retek - meghámozva és vékony szeletekre vágva,
fél fokhagymagerezd - finomra aprítva,
1 evőkanál olívaolaj,
fél hagyma - kockára vágva,
400-500 ml zöldségleves,
100 ml biotejszín,
bors és fűszersó ízlés szerint.
Elkészítése:
Az olívaolajat egy edényben felhevítjük. Beletesszük a hagymát és fokhagymát, megpirítjuk. Hozzáadjuk a burgonyát, és kevergetés mellett pároljuk. Felöntjük a zöldséglevessel, és addig főzzük, amíg a burgonya majdnem megpuhul. Most hozzáadjuk a retket, és néhány percig együtt főzzük. Végül belekerül a tejszín is, majd a levest pépesítjük. Ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal, azonnal tálaljuk.
Forrás: gyószernélkül
|
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: zöldséglevessel, káposztachipset, fokhagymagerezd, vitaminforrások, elkészíthetjük, tulajdonságaik, izotiocianátok, tulajdonítanak, immunrendszert, legízletesebb, salaktalanító, méregtelenítő, természetesen, gyószernélkül, legnépszerűbb, nagymértékben, nyomelemekben, káposztachips, egészségünkre, aszalógépben, elkészíthető, vitaminokkal, összenyomott, folyamatokat, problémáknál, vitaminokban, zöldségleves, rendszeresen, vitaminbomba, fűszerezzük, gyulladásos, felhevítjük, beletesszük, elkészítési, keverhetünk, gondoskodik, zöld káposzta, fekete retek, legnépszerűbb zöldségek, gyulladásos folyamatokat, egyik legjobb, tejnél kétszer, erős csontokról, monitor előtt, számítógép mellett, sütőben vagy, káposztán kívül, káposztaleveleket chips, nagy tálba, káposztaleveleket forgassuk, olajba keverhetünk, benne lévő, Magas K-vitamin-tartalma,
|
|
|
|
zöld káposzta, fekete retek, legnépszerűbb zöldségek, gyulladásos folyamatokat, egyik legjobb, tejnél kétszer, erős csontokról, monitor előtt, számítógép mellett, sütőben vagy, káposztán kívül, káposztaleveleket chips, nagy tálba, káposztaleveleket forgassuk, olajba keverhetünk, benne lévő, retket rendszeresen, hormonháztartásra gyakorolt, retek nagymértékben, szervezet méregtelenítő, burgonyás retekleves, edényben felhevítjük, burgonya majdnem, levest pépesítjük, zöldséglevessel, káposztachipset, fokhagymagerezd, vitaminforrások, elkészíthetjük, tulajdonságaik, izotiocianátok, tulajdonítanak, immunrendszert, legízletesebb, salaktalanító, méregtelenítő, természetesen, gyószernélkül, legnépszerűbb, nagymértékben, nyomelemekben, káposztachips, egészségünkre, aszalógépben, elkészíthető, vitaminokkal, összenyomott, folyamatokat, problémáknál, vitaminokban, zöldségleves, rendszeresen, vitaminbomba, fűszerezzük, gyulladásos, felhevítjük, beletesszük, elkészítési, keverhetünk, gondoskodik, olívaolajat, változókori, elkészítése, megpirítjuk, sütőlemezen, elhanyagolt, leggyorsabb, olívaolajra, hozzáadjuk, kevergetés, csontokról, anyagaival, másodlagos, fokhagymát, számítógép, meghámozva, egyszerűen, figyelembe, szükségünk, szeletekre, melegítsük, hozzávalók, retekleves, nagyságúra, szemünkkel, mindenképp, képességét, biotejszín, értékeivel, élelmiszer, pépesítjük, szabályozó, fogyasszuk, anyagokban, önmagukban, anyagokkal, említendők, ízletesen, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4254
- e Hét: 14368
- e Hónap: 28117
- e Év: 232818
|
|
|