Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pajzsmirigy betegségeiről
  2015-04-14 06:31:06, kedd
 
   
 



Az ádámcsutka alatt helyezkedik el a pillangó alakú pajzsmirigy.
A pajzsmirigy betegségei nem tűnhetnek annyira ijesztőnek, mint például a daganatos betegségek, mégis érdemes figyelni e szervünk működésére. Mind az alul-, mind a túlműködés káros a testi egyensúlyra nézve. Előfordulhat, hogy “csak" fáradékonynak, lehangoltnak, lassúnak érezzük magunkat. Ám ezek a tünetek akár a pajzsmirigy rendellenes működésére is utalhatnak.

A pajzsmirigy egy pillangó alakú mirigy, amely az ádámcsutka alatt helyezkedik el. Három hormont termel, a tiroxint (T4), trijód-tironint (T3) és kalcitonint. A kalcitonin a kalcium-anyagcserében játszik szerepet. Ezek a hormonok szinte valamennyi szervünk működéséhez szükségesek. A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy hormonja, a TSH serkenti. Ha elegendő a hormonok száma a vérben, akkor a pajzsmirigy jelez, aminek hatására csökken a TSH termelése - ez az úgynevezett "negatív feedback" szabályozás. Tehát a hormonok összjátékaként jön létre egy finom egyensúly a szervezetben. Ez az egyensúly bomlik meg a pajzsmirigy betegségei során.

A pajzsmirigy gyakori betegségei

A pajzsmirigyhormonok termelődése lehet elégtelen mennyiségű, vagy túlzott mértékű. Mindkét esetben anyagcsere-elváltozások következnek be. A pajzsmirigy-duzzanat, vagyis a golyva közös tünet lehet.

Hipertireózisról beszélünk, ha pajzsmirigy túlműködésről van szó, ekkor fokozott hormonfelszabadulás történik. Hátterében általában egy krónikus betegség, a Graves-kór áll, amelyre jellemző, hogy a beteg immunrendszere pajzsmirigy-ellenes antitesteket termel. Ilyenkor gyulladásos folyamatok indulnak el. Leginkább a nőket érinti a túltermelődéses állapot. Tünetei: duzzanat, lüktető érzés, a szem kidülledése, nagyon heves szívdobogás, fokozott izzadás. Az anyagcsere felgyorsulása miatt ugyanolyan étvágy mellett fogyás észlelhető.

A hipotireózis a pajzsmirigy alulműködését jelenti. Gyakran autoimmun folyamatok állnak a háttérben. A tünetek sokrétűek lehetnek, nehezebb diagnosztizálni, mint a túlműködést. A szellemi és fizikai teljesítőképesség csökken. Erős fáradtságrohamok, vagy hosszan tartó fáradékonyság vesz erőt a betegen. A haj elvékonyodik, a bőr fakó és száraz lesz. Lassul a szívverés, gyakran fordul elő székrekedés. A meddőség és menstruációs zavarok hátterében is állhat a pajzsmirigy alulműködése.

A pajzsmirigy alulműködésére szinte azonnal hormonpótló gyógyszereket ír fel az orvos. Tudni kell azonban, hogy ha a betegséget a korai stádiumban diagnosztizálták, nem ajánlott rögtön műhormonokkal terhelni a szervezetet. Ugyan ez kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hisz ha a mirigy nem termel elég hormont, akkor azt pótolni kell. Sokkal többet tehetünk azonban az egészségünkért, ha nem a szervezet helyett dolgozunk gyógyszerekkel, pusztán a tüneteket orvosolva, hanem megpróbáljuk visszaállítani a szerv működésének egyensúlyát. A műhormonok az egész hormonrendszer működését felboríthatják, olyan folyamatokat indítanak el, melyeken később már nehéz lesz változtatni. Helyes táplálkozással ismét rá tudjuk kényszeríteni a pajzsmirigyet, hogy elegendő hormont termeljen. A gyökeres életmódváltás már sok esetben hozott sikert a pajzsmirigy működésének optimalizálásában.

Amitől a pajzsmirigy megbetegszik

A stressz az egyik fenyegető tényező. A hosszan tartó stresszes állapot kibillenti a helyes működésből a pajzsmirigyet. Nem véletlen, hogy serdülőkorban, családalapítás környékén és változókorban bukkan fel leggyakrabban a megbetegedés.

A pszichés tényezőkön kívül a helytelen táplálkozás intenzív hatással van nemcsak a pajzsmirigy hormontermelésére, hanem szinte az összes hormontermelő szerv működésére.

A cukor erre a szervre is méregként hat, iktassuk ki teljesen az étkezésből. Figyeljünk a rejtett formában lévő cukrok kizárására is, a bolti pékáruk mindegyike tartalmaz cukrot kisebb-nagyobb mennyiségben - hiszen az élesztőgombák szaporodásához szükséges a cukor. A mártások, szószok, majonézek mind tartalmaznak hozzáadott cukrot. Olvassuk a címkéket!

A finomított élelmiszereket is teljesen zárjuk ki: a finomlisztet, finomított olajokat tartalmazó ételeket ne vásároljuk meg. A maglisztekből készült lepényeket bátran használhatjuk kenyérpótlóként, így megfelelő mennyiségű rost is kerül a szervezetbe.

Kerüljük a tejtermékek túlzott fogyasztását is, főképp a nagyüzemből származó tejtermékeket hanyagoljuk. Ezeknek ugyanis sokkal nagyobb az állatok gyógyszerezéséből származó hormontartalma, mint a házi tejtermékeknek. Hosszú távú fogyasztásukkal drasztikusan kibillentjük a hormonrendszert a helyes működésből.

Az immunrendszer stimulálása és a szervek egyensúlyának visszaállítása érdekében hasznosak a béta-glükánt tartalmazó készítmények. A gyógygombák (cordyceps, ganoderma) és az algák is optimalizáló hatásúak, a maca pedig intenzíven hat a hipotalamusz és hipofízis (agyalapi mirigy) működésére, ezáltal pedig a pajzsmirigy működésére is.

Pozitívan hatnak a következő tápanyagok a pajzsmirigy alulműködésre: omega-3 zsírsavak, szelén, algák. A finomított olajok helyett használjunk kókuszolajat. Ne használjunk jódozott sót! Pajzsmirigy-alulműködés esetén kerüljük a sok sót, kizárólag adalékmentes, tiszta formában (pl. himalája só) használjuk kis mennyiségben. A jódbevitelt pedig szerves kötéseket tartalmazó étrend-kiegészítőkkel, illetve a táplálékkal (tengeri halak, rákok, algák, hagyma) pótoljuk.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: hipertireózisról, diagnosztizálták, fáradtságrohamok, túltermelődéses, hormonrendszert, gyógyszernélkül, diagnosztizálni, kenyérpótlóként, fogyasztásukkal, élelmiszereket, gyógyszerekkel, egészségünkért, családalapítás, visszaállítása, hormontartalma, kiegészítőkkel, felboríthatják, tejtermékeknek, szaporodásához, immunrendszere, táplálkozással, összjátékaként, visszaállítani, alulműködésére, hormonrendszer, változókorban, maglisztekből, tejtermékeket, kényszeríteni, pajzsmirigyet, életmódváltás, anyagcserében, használhatjuk, műhormonokkal, leggyakrabban, serdülőkorban, ádámcsutka alatt, pillangó alakú, pajzsmirigy betegségei, daganatos betegségek, túlműködés káros, testi egyensúlyra, tünetek akár, pajzsmirigy rendellenes, hormonok szinte, pajzsmirigy működését, agyalapi mirigy, hormonok száma, pajzsmirigy jelez, hormonok összjátékaként, finom egyensúly, egyensúly bomlik,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Egy párkányon  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Előfordul, hogy  Egyszerű  Facebookon kaptam  A sorsod  Esterházy Péterre emlékezünk  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Különleges  Jan Twardowski - Siessünk  Tanmese  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Megígért békesség  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Szívek  Az ember emlékekből áll  Az ember  Paul Éluard - És egy mosoly  Alvó cicák  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Szívek  Vidámság  Walter Chrysler mondta  képre írva  Vidámság  Facebookon kaptam  különleges  Tavaszi este  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Előfordul, hogy  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  képre írva  Esterházy Péter: Harmonia c...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Egyszerű  Pitypang szökőkút  Pitypang szökőkút  Tanácsok egy pszichológustól  Paul David Tripp Április 13  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Otthon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Paul David Tripp Április 15  Egy tavasz  Van néhány kérdés, amin gondol...  ajándék, mellyel meglepem  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Tanácsok egy pszichológustól  Megígért békesség  James Allen  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  képre írva  Tavaszi este  Erdei gyöngyvirág  Nevelőszülőkhöz adták,  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Egyszerű  Hamvas Béla  jó reggelt  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Ady Endre - Mindegy átka  Segíts neki dicsérni Téged  Jan Twardowski - Siessünk  Pitypang szökőkút  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Emlékezz  A zsálya az Alzheimer-kórban s... 
Bejegyzés Címkék
ádámcsutka alatt, pillangó alakú, pajzsmirigy betegségei, daganatos betegségek, túlműködés káros, testi egyensúlyra, tünetek akár, pajzsmirigy rendellenes, hormonok szinte, pajzsmirigy működését, agyalapi mirigy, hormonok száma, pajzsmirigy jelez, hormonok összjátékaként, finom egyensúly, egyensúly bomlik, pajzsmirigy gyakori, golyva közös, krónikus betegség, beteg immunrendszere, nőket érinti, túltermelődéses állapot, szem kidülledése, anyagcsere felgyorsulása, pajzsmirigy alulműködését, tünetek sokrétűek, pajzsmirigy alulműködése, pajzsmirigy alulműködésére, korai stádiumban, szervezet helyett, tüneteket orvosolva, szerv működésének, egész hormonrendszer, gyökeres életmódváltás, pajzsmirigy működésének, pajzsmirigy megbetegszik, egyik fenyegető, hosszan tartó, helyes működésből, pszichés tényezőkön, helytelen táplálkozás, pajzsmirigy hormontermelésére, összes hormontermelő, cukor erre, rejtett formában, bolti pékáruk, élesztőgombák szaporodásához, finomított élelmiszereket, maglisztekből készült, tejtermékek túlzott, nagyüzemből származó, állatok gyógyszerezéséből, házi tejtermékeknek, immunrendszer stimulálása, szervek egyensúlyának, béta-glükánt tartalmazó, maca pedig, pajzsmirigy működésére, következő tápanyagok, pajzsmirigy alulműködésre, finomított olajok, jódbevitelt pedig, hipertireózisról, diagnosztizálták, fáradtságrohamok, túltermelődéses, hormonrendszert, gyógyszernélkül, diagnosztizálni, kenyérpótlóként, fogyasztásukkal, élelmiszereket, gyógyszerekkel, egészségünkért, családalapítás, visszaállítása, hormontartalma, kiegészítőkkel, felboríthatják, tejtermékeknek, szaporodásához, immunrendszere, táplálkozással, összjátékaként, visszaállítani, alulműködésére, hormonrendszer, változókorban, maglisztekből, tejtermékeket, kényszeríteni, pajzsmirigyet, életmódváltás, anyagcserében, használhatjuk, műhormonokkal, leggyakrabban, serdülőkorban, gyógyszereket, hormontermelő, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3318
  • e Hét: 13432
  • e Hónap: 27181
  • e Év: 231882
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.