Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A fahamuról
  2015-10-06 22:12:20, kedd
 
 



A hamu 25 féle felhasználása

A fahamut az emberiség évezredeken át nagy becsben tartotta. Igen sokoldalú felhasználhatósága a háztartásokban nélkülözhetetlen volt.

A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz. Erősen lúgos kémhatású, pH-értéke 10-13 közé esik. A lúg tisztító hatása a káliumtartalomtól függ, ezért az egyes fafajták hamujából eltérő erősségű lúg keletkezik. A gyümölcsfáknál erősebb lúg nyerhető a bükkfa hamujából, de egyes leírások szerint még annál is erősebb az akácfa, és a kukoricaszár hamujából.

Mielőtt kidobnánk a fahamut, érdemes megnézni, hogyan hasznosíthatjuk.

MIRE HASZNÁLHATJUK A HÁZTARTÁSBAN?

1. A fahamuval a bútorról a vízfoltot is eltávolíthatjuk. A foltra szórjunk fahamut, csepegtessünk rá olajat, és a keveréket ruhával dörzsöljük a fába. Végül bútorfényezővel vagy dióolajjal kenjük át.

2. Kiváló tisztítószer. Ha fahamuval tisztítjuk a porcelán tárgyakat, zománcozott edényeket, evőeszközöket, üvegpoharakat, csillogóan tiszták lesznek. A hamuval nedvesen átdörzsölt tárgyakat mindig bő vízben öblítsük, és utána töröljük szárazra.

3. A faházak, kerítések elszürkülésének meggátolására meleg lúggal mossuk, keféljük át a felületet. Szépen visszanyerik eredeti színüket, esetleg antik színárnyalatot kapnak. Ehhez a hamut és a vizet 1:3 arányban egy órán át főzzük, szűrjük át, és már használhatjuk is.

4. Nagyszerű szagtalanító, csak szórjuk be vele az adott helyet (pl. macskaalom).

5. Taszítja a ruhamolyt. Szórjunk egy kevés hamut a tárolandó textíliák közé, használat előtt csak ki kell rázni.

6. Edény súrolószer. Régen homokkal együtt ezzel súroltak, aztán kiöntötték a fűbe. Kültéren, bográcsoknál és grillezőknél kiváló ez a módszer, de beltérben a lefolyócsöveknél óvatosan használjuk.

7. Mosólúgot készíthetünk belőle. 1 rész fahamut 4 rész vízzel forrázzunk le, majd egy éjszakán át hagyjuk ülepedni. Az adagolás a mosandó ruha mennyiségétől és a hamulúg töménységétől függ. A lúgoldat töménységének, fajsúlyának megállapítására tojást használhatunk. 15 %-os lúgban úszó tojásnak a fele emelkedik ki a folyadékból, 8 %-osból az 1/4 része, 4 %-osban pedig a tojás lebeg. A nagyon elszennyeződött ruhákat előzőleg be lehet áztatni hamulúgos vízbe, a nem nagyon piszkos ruháknak elég az 5 kg-os mosógépi mosáshoz körülbelül 4-5 dl lúg, esetleg kombinálhatjuk környezetbarát mosószerekkel.

8. Mosogatószerként is használhatjuk. Az Ördögkonyha blogján olvashatjátok.

9. Hűtő nélkül is frissen tarthatjuk zöldség-gyümölcseinket. Ássunk egy gödröt a földbe, tegyük bele a terméseket és töltsük fel hamuval. Figyeljünk, hogy a gyümölcsök ne érjenek egymáshoz és ne érintkezzenek a földdel. Zárjuk le a gödröt faanyaggal. E megoldás hosszú ideig tartósít. Tojást is tartósíthatunk hasonló módszerrel.

10. Magok tartósítására és rovarok elleni védelemre is hasznosíthatjuk. Egy agyag edénybe tegyük a tárolni való magokat és szórjuk le hamuval.

11 Tüzet olt.

12. Szappant készíthetünk belőle. Erről bővebben itt olvashattok egy részletes anyagot.

HOGYAN HASZNÁLJUK HÁZON KÍVÜL, A KERTBEN?

13. Utak, járdák téli jégmentesítésére. A hamu sót tartalmaz, tehát megolvasztja a jeget.

14. Védi a növényeket a téli fagyoktól, ha egy réteg hamut szórunk a talajra.
15. Kiváló bio-tápszer. Foszfort, káliumot és egy jó adag nyomelemet - magnéziumot, bórt, vasat, - tartalmaz, amely serkenti a növények természetes fejlődését. Mivel nincs benne klór, a hamu a legkiválóbb káliumos trágya.

A legkedvezőbb időszak a talaj behamuzásának a tél. A savas földnek ajánlott, de csak óvatosan. A palántázott növények jobban bírják, de a helybe vetetteknek megárthat a túl lúgos talaj. A hamuval dúsított talajt szereti a paradicsom, szőlő, bab, spenót, borsó, avokádó, fokhagyma, de rózsa ültetése előtt is jót tesz, ha az ültetőgödörbe beszórunk egy ¼ bögre hamut. A burgonya esetében csak óvatosan, itt leginkább csak a burgonyabogár megelőzésére alkalmazzuk a, mikor az már időszerű.

16. Komposztadalékként is hasznosíthatjuk. Érett komposzttal keverjük össze, úgy dolgozzuk a talajba.

17. Csigariasztó, az ágyások körbeszórására alkalmas.

18. Krumplibogár-riasztó. Inkább megelőzésre, erős inváziónál már nem hatékony.

19. Káposztalégy, káposztalepke első nemzedékét is riasztja, vékonyan a növényekre szórva.

20. Levéltetvek és a pajzstetvek ellen igen hatásos szer. Ha lombhullás után a fák törzseit, vastagabb ágait fahamuval jól beszórjuk, eltűnnek a nehezen pusztítható pajzstetvek. Fahamus beszórással fertőtleníthetjük a levéltetvekkel fertőzött lombot és leveleket is.

21. Hangyák ellen is bevethetjük. Ha a hangyabolyra egy kupac hamut teszünk, elköltöznek.

23. Palántaneveléskor enyhébb palántadőlés gombafertőzésnél lehet kevés fahamut szórni a talaj tetejére.
24. Pince, sufni, kietlen zugok sarkaiba érdemes rakni egy-egy kupaccal, elűzi a patkányokat, egereket, csótányokat.

25. Elriasztja a kullancsokat, tetveket, bolhákat házi állatainkból. Ecettel keverjünk ki egy kenhető masszát és dörzsöljük át vele állatainkat.

Milyen típusú hamut ne használjunk?

A szénből származó hamu a fából származó hamuval szemben toxinokat tartalmaz (pl. nehézfémek). Ezt ne használjuk!

A fahamut száraz állapotban tároljuk. Ne hagyjuk a szabadban, mert ha eső, nedvesség éri, veszít hatóanyagából. A kálilúg maró hatású folyadék, ezért jól záródó, felcímkézett üvegben, gyerekektől elzárt helyen kell tartani!
Forrás: http://www.sokszinuvidek.hu Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: jégmentesítésére, nélkülözhetetlen, gombafertőzésnél, lefolyócsöveknél, mosogatószerként, bútorfényezővel, megállapítására, eltávolíthatjuk, elszennyeződött, hasznosíthatjuk, elszürkülésének, környezetbarát, gyümölcsfáknál, kombinálhatjuk, háztartásokban, körbeszórására, színárnyalatot, levéltetvekkel, tartósíthatunk, gyümölcseinket, burgonyabogár, meggátolására, káposztalepke, ültetőgödörbe, használhatjuk, behamuzásának, használhatunk, csepegtessünk, mennyiségétől, töménységének, evőeszközöket, mosószerekkel, üvegpoharakat, töménységétől, érintkezzenek, olvashatjátok, emberiség évezredeken, háztartásokban nélkülözhetetlen, káliumtartalomtól függ, egyes fafajták, gyümölcsfáknál erősebb, bükkfa hamujából, kukoricaszár hamujából, foltra szórjunk, keveréket ruhával, porcelán tárgyakat, hamuval nedvesen, adott helyet, kevés hamut, tárolandó textíliák, lefolyócsöveknél óvatosan, mosandó ruha, MIRE HASZNÁLHATJUK HÁZTARTÁSBAN, HOGYAN HASZNÁLJUK HÁZON KÍVÜL,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Baranyi Ferenc - N i n c s  Otthon  Jó éjszakát  Pitypang szökőkút  Esterházy Péter: Harmonia c...  Ady Endre - Mindegy átka  Ott van  Egy barátság története  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Sorsunk miatt...  Walter Chrysler mondta  Bornyi Veronika haiku verse  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Tanmese  Ismeretlen: Ikarusz monda  Jó éjszakát  A pitypang legendája  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Emlékezz  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Ott van  Anyák napjára  Alvó cica  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Szívek  Erdei gyöngyvirág  A pitypang legendája  Bornyi Veronika haiku verse  "Ez egy csoda"  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Müller Péter tollából  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Tanmese  Vito Giaquinto gondolata  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Jan Twardowski - Siessünk  Otthon  39 ígéret  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  A felvilágosodás...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  39 ígéret  Nem kell hozzá fürdőruhás  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Horváth Szilvia tollából  James Allen  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Egy barátság története  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Eduardo Sacheri gondolata  Nevelőszülőkhöz adták,  Alvó cicák  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam Krisztinától  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Bornyi Veronika haiku verse  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
emberiség évezredeken, háztartásokban nélkülözhetetlen, káliumtartalomtól függ, egyes fafajták, gyümölcsfáknál erősebb, bükkfa hamujából, kukoricaszár hamujából, foltra szórjunk, keveréket ruhával, porcelán tárgyakat, hamuval nedvesen, adott helyet, kevés hamut, tárolandó textíliák, lefolyócsöveknél óvatosan, mosandó ruha, hamulúg töménységétől, lúgoldat töménységének, fele emelkedik, tojás lebeg, nagyon elszennyeződött, gödröt faanyaggal, agyag edénybe, tárolni való, részletes anyagot, téli fagyoktól, réteg hamut, növények természetes, legkiválóbb káliumos, legkedvezőbb időszak, talaj behamuzásának, savas földnek, palántázott növények, helybe vetetteknek, hamuval dúsított, ültetőgödörbe beszórunk, burgonya esetében, burgonyabogár megelőzésére, ágyások körbeszórására, növényekre szórva, pajzstetvek ellen, nehezen pusztítható, levéltetvekkel fertőzött, kupac hamut, talaj tetejére, kenhető masszát, szénből származó, fából származó, fahamut száraz, kálilúg maró, jégmentesítésére, nélkülözhetetlen, gombafertőzésnél, lefolyócsöveknél, mosogatószerként, bútorfényezővel, megállapítására, eltávolíthatjuk, elszennyeződött, hasznosíthatjuk, elszürkülésének, környezetbarát, gyümölcsfáknál, kombinálhatjuk, háztartásokban, körbeszórására, színárnyalatot, levéltetvekkel, tartósíthatunk, gyümölcseinket, burgonyabogár, meggátolására, káposztalepke, ültetőgödörbe, használhatjuk, behamuzásának, használhatunk, csepegtessünk, mennyiségétől, töménységének, evőeszközöket, mosószerekkel, üvegpoharakat, töménységétől, érintkezzenek, olvashatjátok, tartósítására, felhasználása, hatóanyagából, sokszinuvidek, kukoricaszár, kullancsokat, megolvasztja, káposztalégy, grillezőknél, állatainkból, felcímkézett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2040
  • e Hét: 8396
  • e Hónap: 22145
  • e Év: 226846
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.