|
2016-05-03 21:29:46, kedd
|
|
|
|
|
|
A csicseriborsó évszaktól függetlenül, bármikor fogyasztható értékes hüvelyes, amely ismertsége hazánkban egyre nő. Ízletes és egészséges borsóféle, egyre többen fedezik fel, ezért hasznos lehet a felhasználásához néhány hasznos tipp és bevált csicseriborsó recept..
Növény
A csicseriborsó (cicer arietinum), vagy szintén ismert bagolyborsóként, a hüvelyesek rendjének pillangósvirágúak családjába tartozik, az egyik legősibb kultúrnövény. Kis-ázsiából terjedt el a Földközi-tenger térségébe és Indiába. Manapság India a legnagyobb termelője, de jelentős termesztése Törökországban, Ausztráliában, Mexikóban és Kanadában is.
Fajták
Két alapfajta létezik:
- Desi (vagy gram) - apró szemű és sötét színű, elsősorban Indiában és a környező országokban, tobábbá Etiópiában és Mexikóban népszerű. Ebből a fajtából készítik a csicseriborsó lisztet.
- Kabuli - magja világos, bézs színű, burka puhább. Ezt a fajtát termesztik leginkább Dél-Európában és Észak-Afrikában, hazánkban is ez a változat az ismertebb. A kabuli csicseriborsó íze kellemes, dióra emlékeztető aromával.
Tápérték
A csicseriborsó rengeteg ásványi anyagot és vitamint biztosít - kiváló folsav, mangán, vas, cink, magnézium, C-vitamin, B6-vitamin forrás. Magas a rost-, fehérje- és szénhidráttartalma, viszont nagyon alacsony a kalória- és zsírtartalma.
Élettani hatások
- Nagyon alacsony a glikémiás indexe, ezért vércukorszint stabilizálására is alkalmas. Cukorbetegek számára különösen ajánlott a rendszeres fogyasztása.
- Mivel sokáig tart a felszívódása (azaz később jelentkezik éhségérzet), és magas a rosttartalma, ideális fogyókúrázók számára is.
- Vastartalma nem csupán növeli az energiánkat, de kimondottan fontos menstruáló és terhes nők, vérszegények, növésben lévő gyerekekek számára.
- Magas rosttartalmának köszönhetően rendszeresen fogyasztva alkalmas székrekedés kezelésére.
- Pektin tartalmának köszönhetően csökkenti a vér koleszterinszintjét.
A csicseriborsó glutén-mentes, így lisztje lisztérzékenyek étrendjében kiváló búzaliszt helyettesítő.
- Magas fehérje és szénhidrát tartalma miatt kiváló alapanyag a szétválasztó diétában - ugyanis lehet kombinálni fehérjével is és szénhidráttal is (a lisztje különösen fontos).
- Magas antioxidáns tartalma miatt a szuperételek egyike.• Kiváló húspótló, a vegán és vegetáriánus étrend egyik legfontosabb alapanyaga.
- Méregtelenítő, különösen a szulfit-származékoktól tisztítja meg a szervezetünket. Méregtelenítés alatt is ajánlott a fogyasztása.
- Figyelem: sokan allergiásak a csicseriborsóra, ha még nem ettünk soha, legyünk óvatosak vele! Továbbá elég sok purint tartalmaz, amely húgysavképző, és köszvényt, epekövet okozhat.
Vásárlás és tárolás:
Megvásárolhatjuk szárítva, azaz száraz hüvelyesként. Választhatjuk azonban a natúr lében tárolt konzerv vagy üveges változatot is. Utóbbi előnye, hogy nem igényel áztatást felhasználás előtt. A szárított változatot lencséhez és babhoz hasonlóan jól záródó dobozban, száraz, hűvös helyen tároljuk. Viszonylag olcsó, sokáig eláll. Mivel sokoldalúan felhasználható, érdemes mindig tartani belőle a kamrában (különösen konzervet). A zsizsik nem támadja meg.
Nemzetközi felhasználása
- Indiai konyha - a csicseriborsó az indiai konyha egyik legfontosabb alapélelmiszere. Nem csupán curry, dhal, raita készül belőle, lisztje (gram vagy besan liszt) az alap gabonalisztjük, így sűrítéshez, panírozáshoz, tészta, kenyér és édességek készítéshez is alkalmazzák. A növény leveleit salátákban hasznosítják. Indiai receptek>>
- Arab konyha - leghíresesebb a humusz és a falafel, míg a leblebi a törökök egyik kedvenc snack-je. Édességeket is készítenek belőle - ilyen pl. a halua. A csicseriborsó Marokkó egyik kedvenc alapanyaga - elsősorban saláták, egytálételek, zöldséges és húsos ételek készítéséhez.
- Mediterrán konyha - az arab hatás a spanyol és a dél-francia konyhákra a legjellemzőbb, a csicseriborsó éppen ezért nagyon népszerű paradicsomos és egyéb mártásos ételekben. A csicseriborsó liszt viszont különösen Szicíliában terjedt el, a híres panelle alapanyaga. Továbbá az olasz ropogós, pizzaszerű palacsintát (farinata) is ebből készítik.
Felhasználási tippek:
- Csicseriborsó főzése: a szárított csicseriborsót 1-2 órán át kell főzni, vigyázva arra, hogy ne essen szét és maradjon kissé harapós. Viszont ha felhasználás előtt beáztatjuk 12-24 órára, akkor a főzési időt 30 percre redukálhatjuk. A főzővízbe nem szabad sót tenni. A főtt csicseriborsót lecsepegtetjük, leöblítjük, majd a recept szerint hasznosítjuk. Érdemes sokat főzni egyszerre, a maradék lefagyasztható.
- Készíthető belőle leves, főzelék, mártogatós, püré vagy krém, fasírt, pörkölve snack is. Felhasználható továbbá salátákhoz, köretként, vagy tartalmas egytálételek készítéséhez.
- Jól társítható az ételekben hagymával, paradicsommal, padlizsánnal, továbbá kecske- és juhsajttal is.
- Mivel semleges ízű, fűszere sokféle lehet, például fokhagyma, szerencsendió, gyömbér, chili, citromlé, római kömény stb.
Forrás: tutitippek
|
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: felhasználásához, megvásárolhatjuk, alapélelmiszere, rosttartalmának, bagolyborsóként, lisztérzékenyek, stabilizálására, csicseriborsóra, származékoktól, felhasználható, lefagyasztható, csicseriborsót, szervezetünket, méregtelenítés, gabonalisztjük, törökországban, lecsepegtetjük, paradicsommal, felhasználási, csicseriborsó, felhasználása, szerencsendió, ausztráliában, választhatjuk, redukálhatjuk, legjellemzőbb, szénhidráttal, méregtelenítő, leghíresesebb, vércukorszint, felhasználás, fogyókúrázók, vegetáriánus, szuperételek, egytálételek, készítéséhez, csicseriborsó évszaktól, felhasználásához néhány, hüvelyesek rendjének, egyik legősibb, legnagyobb termelője, környező országokban, fajtából készítik, csicseriborsó lisztet, fajtát termesztik, kabuli csicseriborsó, csicseriborsó rengeteg, glikémiás indexe, rendszeres fogyasztása, szétválasztó diétában, lisztje különösen, szuperételek egyike, Manapság India,
|
|
|
|
Akarat A tömeg, a Mester, a módszer, ... Alázat Aki nem dolgozik, ne is egyék Akarat A televizió nem a kultúrát kép... Julian Brass gondolata Png rózsa csokor Az igazi szeretetért rendszeri... Reggel van Leonardo da Vinci gondolata Gonosz démon-álarc Facebookon kaptam Facebookon kaptam Mírjam barát... Ami embereknek lehetetlen, az... Mai harmónia kártyám Sokan azt tartják Fekete-erdő desszert Alázat Egy lelki imádság Facebookon kaptam Facebookon kaptam Cs Ildikótó... Facebookon kaptam Ne kapaszkodj magasabbra, Facebookon kaptam Csak a fogyatkozás látható A másik dolog, Kellemes vasárnapi kikapcsolód... Gyökössy Endre - Virágok virág... Az a nap, amelyik nevetés nélk... Miért nem menti meg Jézus a jó... Próbálj meg ... képre írva 210 éve született a SZÓZAT meg... Facebookon kaptam Jó reggelt, jó napot mindenkin... Miért nem menti meg Jézus a jó... Miért kiabálunk amikor dühösek... Facebookon kaptam Ne kapaszkodj magasabbra, Rátalálsz Akarat Facebookon kaptam Nem tudhatod Egy hatékony szolga Kaffka_Margit Nem tudhatod Paul David Tripp Április 20 Leonardo da Vinci gondolata Szép estét kedves látogatóimna... Ne kapaszkodj magasabbra, Png férfi Zilahy Lajos gondolata Régi emberek, akikre máig büsz... Facebookon kaptam Mírjam barát... Akik bántanak téged Facebookon kaptam Facebookon kaptam Akarat Facebookon kaptam Png kislány Facebookon kaptam Albert Einsteinről Akarat Png férfi Aki nem dolgozik, ne is egyék Leonardo da Vinci gondolata Jónás Tamás – Végtelen b... Boldog születésnapot a ma ünne... Alázat Facebookon kaptam Osváth Erzsébet - Gólya a réte... Régi emberek, akikre máig büsz... Elköszönt Facebookon kaptam Png virág A Megváltó szolgálatában George Byron - Ahogy itt jár -... Nagyi telefonál Az a nap, amelyik nevetés nélk... Szép estét képre írva Az a nap, amelyik nevetés nélk... Kellemes vasárnapi kikapcsolód... Zilahy Lajos gondolata Facebookon kaptam Cs Ildikótó... Facebookon kaptam Cs Ildikótól Zilahy Lajos gondolata Fekete-erdő desszert Fehér virág Egy bizonyos határt Kellemes vasárnapi kikapcsolód... Mai harmónia kártyám Png ház 69 éve hunyt el Albert Einstei... Egy bizonyos határt Facebookon kaptam Paul David Tripp Április 19 Facebookon kaptam Facebookon kaptam
|
|
|
|
csicseriborsó évszaktól, felhasználásához néhány, hüvelyesek rendjének, egyik legősibb, legnagyobb termelője, környező országokban, fajtából készítik, csicseriborsó lisztet, fajtát termesztik, kabuli csicseriborsó, csicseriborsó rengeteg, glikémiás indexe, rendszeres fogyasztása, szétválasztó diétában, lisztje különösen, szuperételek egyike, natúr lében, szárított változatot, indiai konyha, alap gabonalisztjük, növény leveleit, törökök egyik, csicseriborsó Marokkó, arab hatás, dél-francia konyhákra, csicseriborsó éppen, csicseriborsó liszt, híres panelle, olasz ropogós, szárított csicseriborsót, főzési időt, főtt csicseriborsót, recept szerint, maradék lefagyasztható, ételekben hagymával, felhasználásához, megvásárolhatjuk, alapélelmiszere, rosttartalmának, bagolyborsóként, lisztérzékenyek, stabilizálására, csicseriborsóra, származékoktól, felhasználható, lefagyasztható, csicseriborsót, szervezetünket, méregtelenítés, gabonalisztjük, törökországban, lecsepegtetjük, paradicsommal, felhasználási, csicseriborsó, felhasználása, szerencsendió, ausztráliában, választhatjuk, redukálhatjuk, legjellemzőbb, szénhidráttal, méregtelenítő, leghíresesebb, vércukorszint, felhasználás, fogyókúrázók, vegetáriánus, szuperételek, egytálételek, készítéséhez, hasznosítják, padlizsánnal, zsírtartalma, cukorbetegek, szétválasztó, felszívódása, legfontosabb, rosttartalma, rendszeresen, köszönhetően, helyettesítő, vérszegények, hüvelyesként, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3937
- e Hét: 8782
- e Hónap: 40268
- e Év: 244969
|
|
|