Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Csicseri borsó
  2016-05-03 21:29:46, kedd
 
   
 


A csicseriborsó évszaktól függetlenül, bármikor fogyasztható értékes hüvelyes, amely ismertsége hazánkban egyre nő. Ízletes és egészséges borsóféle, egyre többen fedezik fel, ezért hasznos lehet a felhasználásához néhány hasznos tipp és bevált csicseriborsó recept..

Növény
A csicseriborsó (cicer arietinum), vagy szintén ismert bagolyborsóként, a hüvelyesek rendjének pillangósvirágúak családjába tartozik, az egyik legősibb kultúrnövény. Kis-ázsiából terjedt el a Földközi-tenger térségébe és Indiába. Manapság India a legnagyobb termelője, de jelentős termesztése Törökországban, Ausztráliában, Mexikóban és Kanadában is.

Fajták
Két alapfajta létezik:
- Desi (vagy gram) - apró szemű és sötét színű, elsősorban Indiában és a környező országokban, tobábbá Etiópiában és Mexikóban népszerű. Ebből a fajtából készítik a csicseriborsó lisztet.
- Kabuli - magja világos, bézs színű, burka puhább. Ezt a fajtát termesztik leginkább Dél-Európában és Észak-Afrikában, hazánkban is ez a változat az ismertebb. A kabuli csicseriborsó íze kellemes, dióra emlékeztető aromával.

Tápérték
A csicseriborsó rengeteg ásványi anyagot és vitamint biztosít - kiváló folsav, mangán, vas, cink, magnézium, C-vitamin, B6-vitamin forrás. Magas a rost-, fehérje- és szénhidráttartalma, viszont nagyon alacsony a kalória- és zsírtartalma.

Élettani hatások
- Nagyon alacsony a glikémiás indexe, ezért vércukorszint stabilizálására is alkalmas. Cukorbetegek számára különösen ajánlott a rendszeres fogyasztása.
- Mivel sokáig tart a felszívódása (azaz később jelentkezik éhségérzet), és magas a rosttartalma, ideális fogyókúrázók számára is.
- Vastartalma nem csupán növeli az energiánkat, de kimondottan fontos menstruáló és terhes nők, vérszegények, növésben lévő gyerekekek számára.
- Magas rosttartalmának köszönhetően rendszeresen fogyasztva alkalmas székrekedés kezelésére.
- Pektin tartalmának köszönhetően csökkenti a vér koleszterinszintjét.
A csicseriborsó glutén-mentes, így lisztje lisztérzékenyek étrendjében kiváló búzaliszt helyettesítő.
- Magas fehérje és szénhidrát tartalma miatt kiváló alapanyag a szétválasztó diétában - ugyanis lehet kombinálni fehérjével is és szénhidráttal is (a lisztje különösen fontos).
- Magas antioxidáns tartalma miatt a szuperételek egyike.• Kiváló húspótló, a vegán és vegetáriánus étrend egyik legfontosabb alapanyaga.
- Méregtelenítő, különösen a szulfit-származékoktól tisztítja meg a szervezetünket. Méregtelenítés alatt is ajánlott a fogyasztása.

- Figyelem: sokan allergiásak a csicseriborsóra, ha még nem ettünk soha, legyünk óvatosak vele! Továbbá elég sok purint tartalmaz, amely húgysavképző, és köszvényt, epekövet okozhat.


Vásárlás és tárolás:
Megvásárolhatjuk szárítva, azaz száraz hüvelyesként. Választhatjuk azonban a natúr lében tárolt konzerv vagy üveges változatot is. Utóbbi előnye, hogy nem igényel áztatást felhasználás előtt. A szárított változatot lencséhez és babhoz hasonlóan jól záródó dobozban, száraz, hűvös helyen tároljuk. Viszonylag olcsó, sokáig eláll. Mivel sokoldalúan felhasználható, érdemes mindig tartani belőle a kamrában (különösen konzervet). A zsizsik nem támadja meg.

Nemzetközi felhasználása
- Indiai konyha - a csicseriborsó az indiai konyha egyik legfontosabb alapélelmiszere. Nem csupán curry, dhal, raita készül belőle, lisztje (gram vagy besan liszt) az alap gabonalisztjük, így sűrítéshez, panírozáshoz, tészta, kenyér és édességek készítéshez is alkalmazzák. A növény leveleit salátákban hasznosítják. Indiai receptek>>
- Arab konyha - leghíresesebb a humusz és a falafel, míg a leblebi a törökök egyik kedvenc snack-je. Édességeket is készítenek belőle - ilyen pl. a halua. A csicseriborsó Marokkó egyik kedvenc alapanyaga - elsősorban saláták, egytálételek, zöldséges és húsos ételek készítéséhez.
- Mediterrán konyha - az arab hatás a spanyol és a dél-francia konyhákra a legjellemzőbb, a csicseriborsó éppen ezért nagyon népszerű paradicsomos és egyéb mártásos ételekben. A csicseriborsó liszt viszont különösen Szicíliában terjedt el, a híres panelle alapanyaga. Továbbá az olasz ropogós, pizzaszerű palacsintát (farinata) is ebből készítik.

Felhasználási tippek:
- Csicseriborsó főzése: a szárított csicseriborsót 1-2 órán át kell főzni, vigyázva arra, hogy ne essen szét és maradjon kissé harapós. Viszont ha felhasználás előtt beáztatjuk 12-24 órára, akkor a főzési időt 30 percre redukálhatjuk. A főzővízbe nem szabad sót tenni. A főtt csicseriborsót lecsepegtetjük, leöblítjük, majd a recept szerint hasznosítjuk. Érdemes sokat főzni egyszerre, a maradék lefagyasztható.
- Készíthető belőle leves, főzelék, mártogatós, püré vagy krém, fasírt, pörkölve snack is. Felhasználható továbbá salátákhoz, köretként, vagy tartalmas egytálételek készítéséhez.
- Jól társítható az ételekben hagymával, paradicsommal, padlizsánnal, továbbá kecske- és juhsajttal is.
- Mivel semleges ízű, fűszere sokféle lehet, például fokhagyma, szerencsendió, gyömbér, chili, citromlé, római kömény stb.
Forrás: tutitippek
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: felhasználásához, megvásárolhatjuk, alapélelmiszere, rosttartalmának, bagolyborsóként, lisztérzékenyek, stabilizálására, csicseriborsóra, származékoktól, felhasználható, lefagyasztható, csicseriborsót, szervezetünket, méregtelenítés, gabonalisztjük, törökországban, lecsepegtetjük, paradicsommal, felhasználási, csicseriborsó, felhasználása, szerencsendió, ausztráliában, választhatjuk, redukálhatjuk, legjellemzőbb, szénhidráttal, méregtelenítő, leghíresesebb, vércukorszint, felhasználás, fogyókúrázók, vegetáriánus, szuperételek, egytálételek, készítéséhez, csicseriborsó évszaktól, felhasználásához néhány, hüvelyesek rendjének, egyik legősibb, legnagyobb termelője, környező országokban, fajtából készítik, csicseriborsó lisztet, fajtát termesztik, kabuli csicseriborsó, csicseriborsó rengeteg, glikémiás indexe, rendszeres fogyasztása, szétválasztó diétában, lisztje különösen, szuperételek egyike, Manapság India,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Alázat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Akarat  A televizió nem a kultúrát kép...  Julian Brass gondolata  Png rózsa csokor  Az igazi szeretetért rendszeri...  Reggel van  Leonardo da Vinci gondolata  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Mai harmónia kártyám  Sokan azt tartják  Fekete-erdő desszert  Alázat  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  A másik dolog,  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Próbálj meg ...  képre írva  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Rátalálsz  Akarat  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Egy hatékony szolga  Kaffka_Margit  Nem tudhatod  Paul David Tripp Április 20  Leonardo da Vinci gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png férfi  Zilahy Lajos gondolata  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Akarat  Png férfi  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Leonardo da Vinci gondolata  Jónás Tamás – Végtelen b...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Alázat  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Png virág  A Megváltó szolgálatában  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nagyi telefonál  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szép estét  képre írva  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Zilahy Lajos gondolata  Fekete-erdő desszert  Fehér virág  Egy bizonyos határt  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Mai harmónia kártyám  Png ház  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
csicseriborsó évszaktól, felhasználásához néhány, hüvelyesek rendjének, egyik legősibb, legnagyobb termelője, környező országokban, fajtából készítik, csicseriborsó lisztet, fajtát termesztik, kabuli csicseriborsó, csicseriborsó rengeteg, glikémiás indexe, rendszeres fogyasztása, szétválasztó diétában, lisztje különösen, szuperételek egyike, natúr lében, szárított változatot, indiai konyha, alap gabonalisztjük, növény leveleit, törökök egyik, csicseriborsó Marokkó, arab hatás, dél-francia konyhákra, csicseriborsó éppen, csicseriborsó liszt, híres panelle, olasz ropogós, szárított csicseriborsót, főzési időt, főtt csicseriborsót, recept szerint, maradék lefagyasztható, ételekben hagymával, felhasználásához, megvásárolhatjuk, alapélelmiszere, rosttartalmának, bagolyborsóként, lisztérzékenyek, stabilizálására, csicseriborsóra, származékoktól, felhasználható, lefagyasztható, csicseriborsót, szervezetünket, méregtelenítés, gabonalisztjük, törökországban, lecsepegtetjük, paradicsommal, felhasználási, csicseriborsó, felhasználása, szerencsendió, ausztráliában, választhatjuk, redukálhatjuk, legjellemzőbb, szénhidráttal, méregtelenítő, leghíresesebb, vércukorszint, felhasználás, fogyókúrázók, vegetáriánus, szuperételek, egytálételek, készítéséhez, hasznosítják, padlizsánnal, zsírtartalma, cukorbetegek, szétválasztó, felszívódása, legfontosabb, rosttartalma, rendszeresen, köszönhetően, helyettesítő, vérszegények, hüvelyesként, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3937
  • e Hét: 8782
  • e Hónap: 40268
  • e Év: 244969
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.