Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hasi elhízás és a máj terheltsége
  2016-07-29 11:12:16, péntek
 
  Az elhízás jelentős egészségügyi probléma az egész világon. Nem egyszerűen esztétikai hiba. Még csak nem is az a legnagyobb baj, hogy a nagy súly miatt tönkremennek az alsó végtagok nagy ízületei, illetve degeneratív gerincbetegség jelenik meg, bár ezek is megkeserítik a beteg életét. A kövérség egyfajta anyagcserezavart jelent.

A szív- és érrendszeri betegségek rizikója nő, legtöbbször magas vérnyomás alakul ki. A nagy mennyiségű zsír a cukoranyagcsere legfontosabb hormonjának, az inzulinnak a hatásvesztéséhez vezet. Ez nem minden estben jelenti, hogy a cukorbetegség megjelenik, de mindenképpen olyan anyagcsere változásokat okoz, melynek komoly következményei vannak. Az inzulin szükséges ahhoz, hogy a sejtek fel tudják venni a cukrot a vérből (kivéve az idegsejtek, mert azok cukorfelvételéhez nem kell az inzulin).

Az elhízás során a zsírlerakódást annak helye szerint szokták csoportosítani. Ezek bár a megjelenésükben is mások, a legfontosabb különbséget mégis a bennük zajló zsíranyagcsere eltérései, a szabályozásuk, szabályozhatóságuk változatossága jelenti.

Hasi elhízás esetén a zsír nem csak a hasfal bőre alatt halmozódik, de a belek és a zsigeri szervek körül is. A felső és alsó testfél bőre alatt elhelyezkedő zsírsejtek jól reagálnak az inzulin szabályozó hatására. Normálisan a zsírszövetből nem lép ki zsírsav étkezéseket követően, valamint inzulin emelkedést követően. A hasüregben elhelyezkedő zsírsejtek működését kevésbé befolyásolják ezek a tényezők, a zsírsav felszabadulás folyamatos.

Hogyan hat a májra a hasüregi zsír?
Normális testsúly esetén a kis mennyiségű hasüregi zsírból felszabaduló zsírsav feldolgozása a máj számára nem jelent problémát. Nagy mennyiségű hasűri zsírtartalom mellett azonban a vérben folyamatosan magas a zsírsav szintje.

A belszervek felől ez elsőként a májba vezetődik. Ha meghaladja a máj feldolgozó képességét, zsírcseppek formájában a máj sejtjeiben rakódik le. A zsírraktározás az esteknek egy részében a májsejtek károsodásához vezet. Szerencsére ez nem gyakori jelenség, de van olyan beteg, akiben súlyos májzsugor alakul ki az elhízás következtében.
A kóros zsíranyagcsere másik következménye, hogy a vér magas zsírsavtartalma miatt romlik a szervezet az inzulinnal szembeni érzékenysége. Az inzulin nem kellő erejű hatékonysága arra érzékenyekben a cukorbetegség kialakulását provokálja.

Az anyagcserezavar hosszú távon szív-érrendszeri betegségek kialakulásához vezet. Ezért az elhízás, különösen annak hasi formája és a cukorbetegség, a máj fokozott zsírraktározása révén májkárosodáshoz vezethet. Mégsem ez a legfontosabb szövődmény. A zsírmáj kialakulása inkább indikátora a várható érbetegségeknek. Magát a zsírmájat nem kell, sőt nem is lehet kezelni. A cél a hasi elhízás, a túlsúly megszüntetése, és ezzel az érbetegségek kialakulásának megelőzése. Siker esetén párhuzamosan a májeltérések is javulnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: hatásvesztéséhez, anyagcserezavart, cukoranyagcsere, anyagcserezavar, megjelenésükben, zsírraktározása, zsírsavtartalma, érbetegségeknek, májkárosodáshoz, következményei, zsírraktározás, zsíranyagcsere, zsírlerakódást, változatossága, kialakulásához, gerincbetegség, csoportosítani, kialakulásának, zsírszövetből, szabályozásuk, befolyásolják, felszabadulás, károsodásához, cukorbetegség, megszüntetése, érzékenyekben, következménye, következtében, mindenképpen, legfontosabb, változásokat, folyamatosan, érbetegségek, párhuzamosan, májeltérések, kialakulását, elhízás jelentős, egész világon, nagy súly, alsó végtagok, beteg életét, kövérség egyfajta, nagy mennyiségű, cukoranyagcsere legfontosabb, hatásvesztéséhez vezet, cukorbetegség megjelenik, inzulin szükséges, elhízás során, zsírlerakódást annak, legfontosabb különbséget, bennük zajló, hasfal bőre,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png lepke  Erdőn  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szép napot kívánok  Kellemes délutánt kívánok  Jó éjszakát  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Png férfi  Még csak most kezdődik a nap  Németh László tollából  Akarat  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Sokan azt tartják  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Örülök, hogy látlak!  Sose bánj semmit  Julian Brass gondolata  Nagyi telefonál  Jó éjszakát  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Leonardo da Vinci gondolata  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  képre írva  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Png virág  Nagyon különös  Tavaszi kép  Irgalom és ítélet  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png fotel  Szép napot kívánok  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Idő  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Reggel van  Szép estét  A televizió nem a kultúrát kép...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Szép estét kedves látogatóimna...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  A televizió nem a kultúrát kép...  Mai harmónia kártyám  210 éve született a SZÓZAT meg...  Egy bizonyos határt  Fehér virág  Jó éjszakát  Nem számIt  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Popper Péter szavai  Alázat  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Soha ne kedvezz...  Alázat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Garai Gábor - Takarítás  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Akarat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Akarat  Esti kép 
Bejegyzés Címkék
elhízás jelentős, egész világon, nagy súly, alsó végtagok, beteg életét, kövérség egyfajta, nagy mennyiségű, cukoranyagcsere legfontosabb, hatásvesztéséhez vezet, cukorbetegség megjelenik, inzulin szükséges, elhízás során, zsírlerakódást annak, legfontosabb különbséget, bennük zajló, hasfal bőre, zsigeri szervek, inzulin szabályozó, hasüregben elhelyezkedő, zsírsav felszabadulás, hasüregi zsír, vérben folyamatosan, zsírsav szintje, belszervek felől, májba vezetődik, májsejtek károsodásához, elhízás következtében, kóros zsíranyagcsere, inzulinnal szembeni, cukorbetegség kialakulását, anyagcserezavar hosszú, legfontosabb szövődmény, zsírmáj kialakulása, várható érbetegségeknek, hasi elhízás, túlsúly megszüntetése, érbetegségek kialakulásának, hatásvesztéséhez, anyagcserezavart, cukoranyagcsere, anyagcserezavar, megjelenésükben, zsírraktározása, zsírsavtartalma, érbetegségeknek, májkárosodáshoz, következményei, zsírraktározás, zsíranyagcsere, zsírlerakódást, változatossága, kialakulásához, gerincbetegség, csoportosítani, kialakulásának, zsírszövetből, szabályozásuk, befolyásolják, felszabadulás, károsodásához, cukorbetegség, megszüntetése, érzékenyekben, következménye, következtében, mindenképpen, legfontosabb, változásokat, folyamatosan, érbetegségek, párhuzamosan, májeltérések, kialakulását, hatékonysága, felszabaduló, feldolgozása, zsírtartalom, érzékenysége, elhelyezkedő, egészségügyi, megkeserítik, tönkremennek, hormonjának, érrendszeri, zsírcseppek, kialakulása, degeneratív, étkezéseket, különbséget, legtöbbször, szerencsére, megjelenik, esztétikai, hasüregben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3245
  • e Hét: 12027
  • e Hónap: 43513
  • e Év: 248214
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.