Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fűszernövények melyek gyógynövények is egyben
  2016-10-20 23:15:42, csütörtök
 
  Tudta, hogy valamennyi fűszernövényünk egyben értékes gyógynövényünk is?

Tudta, hogy a petrezselyemben több C-vitamin van, mint a citromban? És azt, hogy a metélőhagyma vastartalma nagyon magas? Azt hogy a kakukkfű télen is megtartja lombját, illatát és ízét is? Hogy a zsálya, az izsóp télen is zöldül és ekkor is megőrzi ízét, zamatát? A petrezselyem vízhajtó hatású, de a babhéj tea még erősebb vízhajtó hatással bír. A kerti zsázsa erős antibiotikus hatása mellett igen sok C-vitamint is tartalmaz. Az endivia és a cikória minden epebetegnek ajánlott kis mennyiségben minden nap. Az uborkalé csökkenti a lázat, kiváló enyhe vízhajtó, a kalória tartalma minimális, így fogyókúrákban nélkülözhetetlen.

Ha borecettel meglocsoljuk az uborkát, sokkal könnyebben emészthető, mint nyersen.

Mindenféle retek a máj és epebajok gyógyszere, főleg a besűrűsödött epe okozta bántalmak kezelésére ajánlott. Az epekövességben szenvedők azonban már kerüljék a használatát, mert epegörcsöt provokálhat.

A nyers céklát lereszelve és reszelt zöldalmával keverve (dupla mennyiségű almával) kiváló immunrendszerünket támogató koktélhoz jutunk. A céklalé még jól keverhető sárgarépa lével, és kimerültség, fáradtság esetén minden ,,energia italt" messze felülmúl és roppant egészséges is.

A két rész alma és egy rész reszelt vöröskáposzta szintén kiváló.

A sárgarépa a főzés során nem veszti el A-vitamin tartalmát, sőt, ez a vitamin sokkal jobban hozzáférhető lesz számunkra, mint nyers állapotában.

A céklát soha ne keverjük zöld fűszernövényekkel.

A burgonya főzőlevét soha ne öntsük ki, mert telis tele van vassal, káliummal, mésszel és foszforral.

A spenót A vitamin tartalma kiemelkedő, és vasat is tartalmaz, de koránt sem olyan sokat, mint azt még pár évtizede gondolták.

A hagymafélék a sütés és a párolás során sem vesztik el értékes hatóanyagaikat.

Negyven év felett minden nap egy csésze zöldséglé elfogyasztása erősen ajánlott.

Ugyancsak negyven év feletti férfiaknak ajánlott naponta 3dl paradicsomlé, egy evőkanálnyi tökmagolaj rendszeres fogyasztása is. Ha a paradicsomlébe kerül 3-4 aprított bazsalikom levél, úgy még jobb lesz az íze és a hatása is.

A kisvirágú füzike teából hatvan év feletti férfiaknak napi egy csészényi ajánlott.

A mángold még értékesebb, mint a spenót és az íze is jobb. Kár hogy nem nagyon használjuk ételeinkbe.

Minden kertben nélkülözhetetlen a kapor. Egynyári növény, minden évben újra kell ültetni, de friss kaporral készült kovászos uborkánál, semmi nem jobb a kánikulában. Az uborka levét is meg kell inni.

A citromfű szinte egész évben fogyasztható. Naponta 3-4 frissen tépett levelet célszerű elrágcsálni.

A friss rozmaring ágat a tenyerek közt dörzsölve kiváló illatú és hatású olajat nyerhetünk amit egy két percig célszerű belélegezni.

A lestyán önmagában nem jó ízű, de húslevesben nélkülözhetetlen.

A zöld paradicsom nyersen mérgező, erre figyelmeztetni kell a gyerekeket.

A levendula olaja vetekszik a rozmaring olajával, a tenyéren szétmorzsolni és szagolgatva tisztítja a légutakat. A közhiedelemmel ellentétben a levendula íze egyáltalán nem jó, tele van szaponinokkal ezért szappan ízű. Tehát italba, ételbe csak nagyon kevés kerüljön. A levendula fesztiválokon sokszor megszegik ezt a szabályt, és rémes ízű levendula szörppel kínálgatják a vendégeket.

Az áztatott csipkebogyó tea (egy marék egy liter vízben fél napig áztatva) és kevés citrommal ízesítve a világ egyik legegészségesebb itala. Ne gyűjtsük a csipkebogyót út menti ágakról, mert a kipufogó gázok, ártalmas anyagok lerakódnak rajta. Ez igaz a bodzára is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: nélkülözhetetlen, legegészségesebb, petrezselyemben, fűszernövényünk, figyelmeztetni, epekövességben, hatóanyagaikat, paradicsomlébe, közhiedelemmel, gyógynövényünk, elfogyasztása, szétmorzsolni, vöröskáposzta, fogyókúrákban, szaponinokkal, fesztiválokon, csipkebogyót, meglocsoljuk, hozzáférhető, besűrűsödött, paradicsomlé, mennyiségben, petrezselyem, fogyasztható, metélőhagyma, antibiotikus, használatát, csipkebogyó, provokálhat, ellentétben, epebetegnek, húslevesben, belélegezni, elrágcsálni, evőkanálnyi, fogyasztása, petrezselyemben több, metélőhagyma vastartalma, kakukkfű télen, izsóp télen, petrezselyem vízhajtó, kerti zsázsa, cikória minden, uborkalé csökkenti, kalória tartalma, epekövességben szenvedők, nyers céklát, rész reszelt, főzés során, vitamin sokkal, céklát soha, burgonya főzőlevét,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  Nevelőszülőkhöz adták,  Erdei gyöngyvirág  képre írva  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Jázmin  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  ajándék, mellyel meglepem  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Isten hűségének mértéke  Tavaszi este  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  képre írva  Andrássy Réka - A bolond Böske  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Alvó cica  Szabó T. Anna - Pitypang  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Szép estét  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Mindent de mindent visszakap  Sok ember olyan, mint a kaméle...  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  képre írva  Hogyan válunk hűségesekké?  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jázmin  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Nevelőszülőkhöz adták,  Különleges  Alvó kislány  képre írva  Ott van  Borzasztó  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  képre írva  Töröld le  Szép estét kedves látogatóimna...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Martin Buber, A haszidim meséi  Tanácsok egy pszichológustól  Vannak emberek  Az ember  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Nevelőszülőkhöz adták,  Pitypang szökőkút  "Ez egy csoda"  Vannak emberek  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Különleges  Különleges  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Alvó cica  Alvó cicák  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Különleges  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  különleges  Spenót fasírttal 
Bejegyzés Címkék
petrezselyemben több, metélőhagyma vastartalma, kakukkfű télen, izsóp télen, petrezselyem vízhajtó, kerti zsázsa, cikória minden, uborkalé csökkenti, kalória tartalma, epekövességben szenvedők, nyers céklát, rész reszelt, főzés során, vitamin sokkal, céklát soha, burgonya főzőlevét, vitamin tartalma, párolás során, csésze zöldséglé, evőkanálnyi tökmagolaj, paradicsomlébe kerül, kisvirágú füzike, csészényi ajánlott, uborka levét, citromfű szinte, friss rozmaring, tenyerek közt, lestyán önmagában, zöld paradicsom, levendula olaja, rozmaring olajával, tenyéren szétmorzsolni, közhiedelemmel ellentétben, levendula fesztiválokon, áztatott csipkebogyó, liter vízben, világ egyik, kipufogó gázok, nélkülözhetetlen, legegészségesebb, petrezselyemben, fűszernövényünk, figyelmeztetni, epekövességben, hatóanyagaikat, paradicsomlébe, közhiedelemmel, gyógynövényünk, elfogyasztása, szétmorzsolni, vöröskáposzta, fogyókúrákban, szaponinokkal, fesztiválokon, csipkebogyót, meglocsoljuk, hozzáférhető, besűrűsödött, paradicsomlé, mennyiségben, petrezselyem, fogyasztható, metélőhagyma, antibiotikus, használatát, csipkebogyó, provokálhat, ellentétben, epebetegnek, húslevesben, belélegezni, elrágcsálni, evőkanálnyi, fogyasztása, szagolgatva, állapotában, kínálgatják, kimerültség, kánikulában, zöldalmával, hagymafélék, vastartalma, férfiaknak, egyáltalán, bazsalikom, borecettel, kiemelkedő, tökmagolaj, kezelésére, nyerhetünk, paradicsom, rendszeres, értékesebb, gyerekeket, gyógyszere, epegörcsöt, emészthető, könnyebben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2687
  • e Hét: 12801
  • e Hónap: 26550
  • e Év: 231251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.