|
2017-02-23 11:52:58, csütörtök
|
|
|
|
|
|
Tojás és koleszterin - Fél évszázadig félreértelmezték a hatását
A tojás közismert a magas koleszterintartalmáról. Mivel a koleszterin - pontosabban a vér magas koleszterintartalma - bizonyítottan kulcsszerepet játszik az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában, jogosan merült fel a gyanú, hogy a tojás fogyasztása növelheti ezeknek a betegségeknek a kockázatát. De vajon csakugyan így van?
A tojásfogyasztás története az elmúlt fél évszázad talán legnagyobb táplálkozástudományi balfogása.
A kutatási eredmények félreértelmezése A főleg kardiológusokat tömörítő, tekintélyes American Heart Association (AHA) 1968-ban kiadott ajánlása szerint nem javasolt hetente háromnál több tojás, pontosabban tojássárgája elfogyasztása. Ez azokban az időkben egy könnyen megfogadható javaslat volt, könnyű volt a fogyasztók tömegeinek elmagyarázni, és megindokolni: a magas tojásfogyasztás magas koleszterinbevitelt jelent, az pedig rossz az ereknek.
Hasonló értelmű ajánlásokat fogalmazott meg az összes, táplálkozástudománnyal foglalkozó szakmai szervezet. Az üzenetet a média és az egészségkommunikáció is felkapta, és a fejenkénti tojásfogyasztás évről évre csökkenni kezdett a fejlett világban. Az egyedüli vesztesek a tojástermelők voltak. Aztán egyre több kutató tette fel a kérdést, hogy ez a gyakorlatba sikeresen átültetett ajánlás vajon gyakorolt-e bármilyen hatást a szív- és éreredetű halálozásra.
Egy ideig úgy gondolták, hogy legalábbis nem ártalmas, azonban lassacskán kiderült, hogy az ajánlás a kutatási eredmények teljes félreértelmezésén alapult, és nemcsak teljesen hatástalan volt, de hosszú évtizedekre hibás irányba terelte a nagyközönség táplálkozási megfontolásait és szokásait.
A tojásellenes felfogás kéz a kézben járt a koleszterin-ellenességgel, amelynek az alapja egy súlyos félreértés volt, nevezetesen az elfogyasztott koleszterin és a vérben lévő koleszterin összemosása. A koleszterinnel és tojásfogyasztással kapcsolatos szakmai ajánlások háromféle kutatáson alapultak. Állatkísérletekből kiderült, hogy a magas koleszterintartalmú étrenden tartott állatoknál megemelkedett a vér koleszterintartalma és gyakoribbá vált az érelmeszesedés; járványtani tanulmányok bizonyították, hogy az ételek magas koleszterintartalma és a magas szív-érrendszeri halandóság között összefüggés van, végül pedig klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a magas koleszterinfogyasztás magas szérumkoleszterin-szintet okoz.
A hatvanas-hetvenes évek járványtani vizsgálatai egyszerűen csak az adatok egybeesését tárták fel, az egyes tényezők gondos statisztikai elemzését nem végezték el. A fejlettebb statisztikai módszerek (a többváltozós elemzések) azt mutatták, hogy nem a magas koleszterinbevitel növeli a szív-érrendszeri halálozást, és az egybeesés mögött nincs ok-okozati összefüggés. A magas koleszterintartalmú étrend általában együtt jár az alacsony zöldség és gyümölcsfogyasztással, ami viszont valóban káros.
A klinikai vizsgálatokkal két probléma is volt: egyrészt szélsőséges tojásadagokat használtak (hat tojás hat héten keresztül minden nap), másrészt nem tettek különbséget a jó és a rossz (LDL) koleszterin között. A tojásfogyasztás növelte a vér összkoleszterin-tartalmát, azonban a jó és rossz koleszterin arányát nem befolyásolta, márpedig elsősorban ez a fontos az érelmeszesedés kockázata szempontjából.
A tojás igenis fontos:
Az évek során lassan gyűltek a tojásfogyasztást támogató tudományos adatok. Az korábban is ismert volt, hogy a tojás rendkívül tápláló, fehérjetartalma magas minőségű, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. E tulajdonságok különösen fontosak a gyermekek, várandósok és az idősek táplálása szempontjából.
Az is kiderült, hogy a tojásban lévő fehérje fogyasztása sokkal hamarabb vezet a jóllakottság érzéséhez, mint más fehérjeforrások. Ahogy az elmúlt fél évszázadban számos kultúrkörben a reggelire elfogyasztott tojás átadta a helyét a szénhidrátokban gazdag gabonaféléknek, az hozzájárulhatott az elhízás járványszerű terjedéséhez. A tojássárgája magas koncentrációban tartalmaz karotinoidokat - főleg luteint és zeaxantint - amelyek az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog megelőzésében bizonyítottan hatékonyak. Ezen kívül csökkenthetik egyes rosszindulatú daganatok és a nyaki artériák elmeszesedésének kockázatát. A tojás az egyik leggazdagabb kolinforrás. A kolin a B-vitaminok közé tartozó anyag, amely fontos szerepet játszik a magzati és újszülöttkori agyfejlődésben, hiánya növeli a velőcsőzáródási rendellenességek (nyitott gerinc) előfordulási veszélyét.
Felnőtteknél az elégtelen kolinbevitel csökkenti a vér homociszteinszintjét és gyulladásos faktorok termelődését indítja be - ezek növelik a szív-érrendszeri betegségek kockázatát. Közelmúltban megjelent tanulmányok pedig azt derítették ki, hogy az elégtelen kolinbevitel mellett gyakoribb az emlőrák kialakulása. A fejlett országokban a lakosság 90 százaléka kolinhiányosan táplálkozik. A tojássárgája zsírtartalmának közel fele olajsav, amely egy egyszeresen telítetlen zsírsav. A zsírtartalom fennmaradó része telített és többszörösen telítetlen zsírsavakból áll. A tojás omega-6- és omega-3-zsírsavainak arányát a tyúkok tartási módja jelentősen befolyásolja: a kereskedelemben kapható, általában tápokon, illetve magvakon élő tyúkok tojásában kevesebb omega-3-zsírsav található, míg a szabadon tartott, "legelésző" tyúkok tojásának telítetlenzsírsav-tartalma kedvezőbb.
Visszavonták a tévesnek ítélt ajánlást
2002-ben az AHA visszavonta a tojásfogyasztás korlátozásáról szóló ajánlását, azonban továbbra is érvényben maradt az a javaslat, amely szerint napi 300 mg koleszterinnél több fogyasztása nem ajánlott. Mivel egy nagyobb tojás önmagában kb. 213 mg koleszterint tartalmaz, ez nem igazán volt jelentős előrelépés - erre még egy bő évtizedet kellett várni. 2012-ben az AHA kimondta: "Nincs rá bizonyíték, hogy az étkezéssel bevitt koleszterin csökkentése csökkentené az LDL-koleszterin szintjét a vérben". A következő évben aztán más szervezetek ajánlásaiban és táplálkozástudományi irányelvekben is elismerték, hogy az elfogyasztott és a vérben lévő koleszterin szintje közt nincs összefüggés. Elhárult hát az akadály a tojás rehabilitálása elől, azonban a fél évszázados tévedés hatásait nem lesz könnyű helyreállítani a köztudatban és a táplálkozási szokásokban
Forrás: WEBBeteg Orvos szerzőnk: Dr. Reinhardt István
|
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: rendellenességek, hozzájárulhatott, elmeszesedésének, tojásfogyasztást, félreértelmezése, félreértelmezték, tojásfogyasztás, fehérjetartalma, kereskedelemben, kardiológusokat, összkoleszterin, koncentrációban, szénhidrátokban, zsírtartalmának, fehérjeforrások, velőcsőzáródási, agyfejlődésben, koleszterinnél, gabonaféléknek, helyreállítani, érelmeszesedés, kolinhiányosan, koleszterinnel, megfontolásait, megbetegedések, rehabilitálása, korlátozásáról, kialakulásában, karotinoidokat, vizsgálatokkal, megelőzésében, újszülöttkori, elfogyasztása, elfogyasztott, csökkenthetik, rosszindulatú, tojás közismert, tojás fogyasztása, tojásfogyasztás története, kutatási eredmények, főleg kardiológusokat, könnyen megfogadható, fogyasztók tömegeinek, magas tojásfogyasztás, pedig rossz, fejenkénti tojásfogyasztás, fejlett világban, egyedüli vesztesek, tojástermelők voltak, gyakorlatba sikeresen, nagyközönség táplálkozási, tojásellenes felfogás, American Heart Association, WEBBeteg Orvos, Reinhardt István,
|
|
|
|
tojás közismert, tojás fogyasztása, tojásfogyasztás története, kutatási eredmények, főleg kardiológusokat, könnyen megfogadható, fogyasztók tömegeinek, magas tojásfogyasztás, pedig rossz, fejenkénti tojásfogyasztás, fejlett világban, egyedüli vesztesek, tojástermelők voltak, gyakorlatba sikeresen, nagyközönség táplálkozási, tojásellenes felfogás, kézben járt, súlyos félreértés, elfogyasztott koleszterin, vérben lévő, ételek magas, magas szív-érrendszeri, hatvanas-hetvenes évek, adatok egybeesését, egyes tényezők, fejlettebb statisztikai, többváltozós elemzések, szív-érrendszeri halálozást, egybeesés mögött, alacsony zöldség, klinikai vizsgálatokkal, tojásfogyasztás növelte, érelmeszesedés kockázata, tojás igenis, évek során, tojásfogyasztást támogató, tojás rendkívül, idősek táplálása, tojásban lévő, jóllakottság érzéséhez, reggelire elfogyasztott, szénhidrátokban gazdag, elhízás járványszerű, tojássárgája magas, időskori makuladegeneráció, szürkehályog megelőzésében, nyaki artériák, egyik leggazdagabb, velőcsőzáródási rendellenességek, elégtelen kolinbevitel, szív-érrendszeri betegségek, emlőrák kialakulása, fejlett országokban, tojássárgája zsírtartalmának, egyszeresen telítetlen, zsírtartalom fennmaradó, tojás omega-6-, tyúkok tartási, kereskedelemben kapható, szabadon tartott, tévesnek ítélt, tojásfogyasztás korlátozásáról, nagyobb tojás, étkezéssel bevitt, következő évben, tojás rehabilitálása, táplálkozási szokásokban, rendellenességek, hozzájárulhatott, elmeszesedésének, tojásfogyasztást, félreértelmezése, félreértelmezték, tojásfogyasztás, fehérjetartalma, kereskedelemben, kardiológusokat, összkoleszterin, koncentrációban, szénhidrátokban, zsírtartalmának, fehérjeforrások, velőcsőzáródási, agyfejlődésben, koleszterinnél, gabonaféléknek, helyreállítani, érelmeszesedés, kolinhiányosan, koleszterinnel, megfontolásait, megbetegedések, rehabilitálása, korlátozásáról, kialakulásában, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1512
- e Hét: 6357
- e Hónap: 37843
- e Év: 242544
|
|
|