Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Csicseriborsóról
  2017-03-02 20:58:58, csütörtök
 
 



A legújabb kutatási eredmények szerint a csicseriborsó természetes módon és nagy mennyiségben tartalmazza a triptofán nevű aminosavat, mely hatással van alváskészségünkre, hangulatunkra, és segít leküzdeni a mindennapos stresszt.

Lehetséges, hogy ti még csak a népszerű kis gyerekdalocskából ismeritek a csicseriborsót? Ha igen, akkor itt az ideje, hogy szorosabb ismeretséget kössetek!
A csicseriborsó az egyik legkorábban termesztett hüvelyes növény. A közel-keleti régészeti kutatások során tízezer éves magvakat is találtak már a leletek közt. A száz éve még Magyarországon is nagy területen termesztett, népszerű étel titka nem más, minthogy laktató, finom és javítja a hangulatot.
A hüvelyesekhez tartozó növény termésének fehérjetartalma 20, szénhidrát tartalma 40 százalék körüli. Sok benne a vas, a B1 és B6-vitamin, a magnézium és a cink.

Depresszió ellen:
Napjainkban leginkább triptofán tartalma teszi aktuálissá − hívta fel a figyelmet Bajor Zsuzsanna dietetikus, egészségfejlesztő. Ez egy esszenciális aminosav − többek között néhány antidepresszáns gyógyszernek is hatóanyaga −, melyet a szervezet nem termel meg, vagyis a táplálékkal kell bevinni, és a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin elsődleges alapanyaga.
Természetesen a triptofán más élelmiszerekben is előfordul, de a csicseriborsóból különösen hatékonyan szívódik fel. Ezért kismamáknak a folsavtartalom miatt, szülés utáni depresszióban szenvedőknek, vagy éppen a fáradtságtól jobbra-balra dőlő anyáknak pedig a triptofán tartalom miatt is melegen ajánljuk! Persze a gyerek is kaphat belőle már tíz hónapos korától fogva.

Fogyókúrázóknak is szuper!
Nem véletlen, hogy a nyugati világban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a közel-keleti finomság, a hummus, vagy csicseriborsókrém − mondta el Hajnal Kata, a keleti ételek hazai gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Bezula Kft. kereskedelmi igazgatója. A hummus előnyös tulajdonságai közé sorolta egyedi, kiváló íze, mellett magas rosttartalmát, valamint hogy alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek is fogyaszthatják. A gluténérzékenyek számára a csicseriborsó liszt kiválóan helyettesítheti a búzalisztet. A hummus azonban nemcsak csicseriborsóból áll.
Másik lényeges összetevője a tahini, magyarul szezámmagkrém, mely a korszerű, egészségmegőrző táplálkozásnak alapvető alkotóeleme, mivel forrása a réznek, magnéziumnak, kalciumnak és cinknek, ugyanakkor gazdag B1-vitaminban és fitoösztrogénekben. Mindkét összetevő kiválóan hasznosítható fogyókúrákban, mivel a magas rosttartalom hosszú időre jóllakottságérzést biztosít.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: csicseriborsóból, gluténérzékenyek, helyettesítheti, fogyókúrázóknak, fehérjetartalma, élelmiszerekben, antidepresszáns, forgalmazásával, egészségmegőrző, fogyaszthatják, magyarországon, folsavtartalom, táplálkozásnak, népszerűségnek, csicseriborsót, csicseriborsó, hasznosítható, hüvelyesekhez, fogyókúrákban, természetesen, rosttartalmát, tulajdonságai, depresszióban, szezámmagkrém, hangulatunkra, fáradtságtól, kereskedelmi, esszenciális, gyógyszernek, rosttartalom, szenvedőknek, ismeretséget, cukorbetegek, magnéziumnak, mennyiségben, gyártásával, legújabb kutatási, csicseriborsó természetes, triptofán nevű, mindennapos stresszt, egyik legkorábban, közel-keleti régészeti, leletek közt, hüvelyesekhez tartozó, figyelmet Bajor, esszenciális aminosav, táplálékkal kell, csicseriborsóból különösen, folsavtartalom miatt, fáradtságtól jobbra-balra, triptofán tartalom, nyugati világban, Bajor Zsuzsanna, Hajnal Kata, Bezula Kft,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy hatékony szolga  Bertolt Brecht -től idézet  Csak a fogyatkozás látható  Nem számIt  A televizió nem a kultúrát kép...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akik bántanak téged  Fekete István - Akác  Neked tudnod kell  Tavaszi kép  Jó éjszakát  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  A jó emberek mindig szépek mar...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Jó éjszakát  Bertolt Brecht -től idézet  Akarat  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A boldog családok mind hasonló...  Makszim Gorkij gondolata  Régi emberek, akikre máig büsz...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Még csak most kezdődik a nap  Png ház  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Csak a fogyatkozás látható  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam Krisztinától  Jónás Tamás – Végtelen b...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  s immár én is felragyogva, ért...  Fekete István - Akác  210 éve született a SZÓZAT meg...  Elköszönt  képre írva  Irgalom és ítélet  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Paul David Tripp Április 21  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png telefon  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Mai harmónia kártyám  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Erdőn  Facebookon kaptam  Png csokor  Szép estét  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Png fotel  Png virág  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Nem számIt  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Bertolt Brecht -től idézet  Reménység és erő Krisztustól e...  Paul David Tripp Április 19  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szívem  Az igazi szeretetért rendszeri...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
legújabb kutatási, csicseriborsó természetes, triptofán nevű, mindennapos stresszt, egyik legkorábban, közel-keleti régészeti, leletek közt, hüvelyesekhez tartozó, figyelmet Bajor, esszenciális aminosav, táplálékkal kell, csicseriborsóból különösen, folsavtartalom miatt, fáradtságtól jobbra-balra, triptofán tartalom, nyugati világban, közel-keleti finomság, keleti ételek, hummus előnyös, gluténérzékenyek számára, csicseriborsó liszt, hummus azonban, magas rosttartalom, csicseriborsóból, gluténérzékenyek, helyettesítheti, fogyókúrázóknak, fehérjetartalma, élelmiszerekben, antidepresszáns, forgalmazásával, egészségmegőrző, fogyaszthatják, magyarországon, folsavtartalom, táplálkozásnak, népszerűségnek, csicseriborsót, csicseriborsó, hasznosítható, hüvelyesekhez, fogyókúrákban, természetesen, rosttartalmát, tulajdonságai, depresszióban, szezámmagkrém, hangulatunkra, fáradtságtól, kereskedelmi, esszenciális, gyógyszernek, rosttartalom, szenvedőknek, ismeretséget, cukorbetegek, magnéziumnak, mennyiségben, gyártásával, összetevője, termesztett, tartalmazza, napjainkban, alkotóeleme, legkorábban, búzalisztet, kismamáknak, táplálékkal, természetes, mindennapos, hatékonyan, foglalkozó, kalciumnak, dietetikus, eredmények, igazgatója, aktuálissá, vitaminban, hatóanyaga, szerotonin, hangulatot, termésének, lehetséges, depresszió, elsődleges, szénhidrát, alapanyaga, ugyanakkor, aminosavat, magnézium, összetevő, triptofán, leginkább, szervezet, területen, régészeti, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 4845
  • e Hónap: 36331
  • e Év: 241032
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.