|
2017-10-02 16:10:57, hétfő
|
|
|
A dió az egyik legegészségesebb táplálékunk. Többek között védi a szív, a csontok és az agy egészségét. Ma már kutatások is igazolják, hogy naponta félmaréknyi dió elfogyasztása nagyon jó hatással van az egészségre.
A dió csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Egy kutatásban a kísérleti személyeknek harminc napon keresztül minden nap 30 gramm diót kellett elfogyasztaniuk. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy ezeknek a személyeknek csökkent a vérzsírszintje és az endothel funkcióik is javultak. Hosszabb időintervallumban vizsgálódva az is bebizonyosodott, hogy a dió a normál testsúly fenntartásában is szerepet játszik, sőt csökkenti az össz- és az LDL-koleszterin szintjét is.
Egy vizsgálatba nőket vontak be. A hölgyeket két csoportra osztották. Egy hónapon keresztül mindkét csoport ugyanazokat a táplálékokat fogyasztotta, azonban az egyik csoport alanyainak minden reggel olyan turmixitalt kellett fogyasztania, amelyben dió is volt. A másik csoport tagjai nem voltak ilyen kivételes helyzetben. A diós turmixot fogyasztók arról számoltak be, hogy sokkal kevésbé voltak éhesek, mint korábban, és a kísérlet ideje alatt nem is tudták mindig a kiporciózott adagokat elfogyasztani, így a testsúlyunk is valamelyest csökkenő tendenciát mutatott.
Egy másik kutatásba 50 túlsúlyos, cukorbeteg személyt vontak be. Az egyéves vizsgálat során az alanyoknak naponta 30 gramm diót kellett elfogyasztaniuk. Ezeknek a személyeknek már az első három hónapban szignifikánsan csökkent a koleszterinszintjük és jelentősen javult a cukorbeteg személyek ereinek állapota, amely pozitív hatásokat az elfogyasztott dió hatásaként írtak le.
A dió a férfiaknak is örömet okozhat, hiszen megállapításra került, hogy a dió növeli a termékenységet azáltal, hogy javítja a spermiumok életképességét, mozgékonyságát és minőségét.
A dió a gondolkodási képességet is javítja. Egyetemistákkal végeztek kísérletet, akiknek diót kellett fogyasztaniuk. A vizsgálatot vezetők úgy vélték, hogy a dió növelte a diákok verbális érvelési képességét, de a kognitív és a motoros funkciók esetében is javulást írtak le. A dióban lévő omega-3 zsírsavak pozitívan hatnak az idegrendszer működésére, és az emlékezőképességet is javítják.
A dió egy antioxidánsban gazdag táplálék. A diókivonatról megállapították, hogy egy csontépítő folyamatot képes beindítani. Ezt a benne lévő omega-3 zsírsavnak köszönheti, amelynek számtalan előnye létezik a csontok egészségére nézve. Segít a csonttörések megelőzésében és hozzájárul a folyamatos és szabályos csontképződéshez, mindemellett gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
Mivel sok zsírt és kalóriát tartalmaz, ezért napi 30-40 grammnál ne fogyasszon többet belőle.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: csontképződéshez, legegészségesebb, egyetemistákkal, elfogyasztaniuk, megállapították, bebizonyosodott, életképességét, mozgékonyságát, szignifikánsan, vérzsírszintje, fenntartásában, antioxidánsban, kialakulásának, megbetegedések, megállapításra, termékenységet, fogyasztaniuk, elfogyasztott, diókivonatról, elfogyasztani, elfogyasztása, megelőzésében, mindemellett, személyeknek, idegrendszer, kiporciózott, fogyasztania, táplálékokat, fogyasztotta, csonttörések, gondolkodási, ugyanazokat, turmixitalt, vizsgálatba, valamelyest, táplálékunk, egyik legegészségesebb, kísérleti személyeknek, vizsgálati eredmények, személyeknek csökkent, endothel funkcióik, normál testsúly, vizsgálatba nőket, hónapon keresztül, táplálékokat fogyasztotta, egyik csoport, másik csoport, diós turmixot, kísérlet ideje, kiporciózott adagokat, másik kutatásba, egyéves vizsgálat,
|
|
|
|
egyik legegészségesebb, kísérleti személyeknek, vizsgálati eredmények, személyeknek csökkent, endothel funkcióik, normál testsúly, vizsgálatba nőket, hónapon keresztül, táplálékokat fogyasztotta, egyik csoport, másik csoport, diós turmixot, kísérlet ideje, kiporciózott adagokat, másik kutatásba, egyéves vizsgálat, alanyoknak naponta, első három, cukorbeteg személyek, termékenységet azáltal, spermiumok életképességét, gondolkodási képességet, vizsgálatot vezetők, diákok verbális, motoros funkciók, dióban lévő, idegrendszer működésére, antioxidánsban gazdag, diókivonatról megállapították, csontépítő folyamatot, benne lévő, csontok egészségére, csonttörések megelőzésében, csontképződéshez, legegészségesebb, egyetemistákkal, elfogyasztaniuk, megállapították, bebizonyosodott, életképességét, mozgékonyságát, szignifikánsan, vérzsírszintje, fenntartásában, antioxidánsban, kialakulásának, megbetegedések, megállapításra, termékenységet, fogyasztaniuk, elfogyasztott, diókivonatról, elfogyasztani, elfogyasztása, megelőzésében, mindemellett, személyeknek, idegrendszer, kiporciózott, fogyasztania, táplálékokat, fogyasztotta, csonttörések, gondolkodási, ugyanazokat, turmixitalt, vizsgálatba, valamelyest, táplálékunk, vizsgálódva, rendelkezik, koleszterin, vizsgálatot, testsúlyunk, egészségére, félmaréknyi, érrendszeri, képességét, kísérletet, alanyainak, csontépítő, zsírsavnak, férfiaknak, fogyasszon, cukorbeteg, hatásaként, képességet, tendenciát, spermiumok, alanyoknak, folyamatos, beindítani, köszönheti, működésére, helyzetben, fogyasztók, jelentősen, folyamatot, , ,
|
|
|
|
2024. Március
| | |
|
|
ma: |
8 db bejegyzés |
e hónap: |
137 db bejegyzés |
e év: |
472 db bejegyzés |
Összes: |
49264 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1663
- e Hét: 5241
- e Hónap: 25103
- e Év: 200978
|
|
|