Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Miklós püspök ünnepe
  2017-12-06 10:28:02, szerda
 
 



A katolikus egyház december 6-án emlékezik meg Szent Miklós püspökről, aki nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke. Ez a nap egyben a gyermekek által annyira várt Mikulás-ünnep is.

Szent Miklós (Nikolaosz) a keleti egyházak legtiszteltebb szentje, ünnepét nyugaton a 10. század óta tartják. A hagyomány szerint a 3. században született a kis-ázsiai Patarában, gazdag kereskedőcsaládban. Szüleit kiskorában elvesztette, egyik rokona nevelte, s ő ismertette meg a kereszténységgel. Megtérése után Miklós jótékony célokra szétosztogatta örökségét, a hívők pedig égi jelre megválasztották Müra püspökévé. Diocletianus és Galerius császár keresztényüldözése (303-311) idején börtönbe került, de életben maradt, és részt vett a 325-ben tartott niceai zsinaton. Az emberek tiszteletét és szeretetét jótékonykodásával vívta ki, s tettei miatt már életében szentnek tartották. 343. december 6-án halt meg püspöki székhelyén, sírja ezután zarándokhellyé vált. Amikor Mürát 1087-ben elfoglalták a szeldzsuk törökök, tetemét tisztelői az itáliai Bariba vitték, ahol bazilikát építettek a tiszteletére, s ereklyéit Orbán pápa helyezte el a főoltáron.

Miklós kultusza nem sokkal halála után kezdődött, már a 6. században templomot emelt neki Konstantinápolyban I. Justinianus császár. Csodatettei között tartják számon, hogy vihar idején megmentette egy vízbe esett tengerész életét, ezért ő az utazók, a kereskedők, a zarándokok, a tengerészek és a révkalauzok védőszentje. Amikor városát éhínség sújtotta és egy gonosz hentes három kisgyermeket megölt, hogy húsukat kimérje, Miklós leleplezte bűnét és a fiúkat is feltámasztotta, ezért ő a gyermekek és a diákok védőszentje is.

A nevéhez fűződő leghíresebb legenda szerint élt Mürában egy szegény ember, aki nem tudta férjhez adni három lányát, mert nem volt pénze hozományra. A dolog Miklós fülébe is eljutott, ám a püspök túl szerény volt ahhoz, hogy nyíltan segítsen. Az éjszaka leple alatt három erszényt dobott be az apának, így a lányok megmenekedtek attól, hogy örömlánynak adják őket. Miklós e tettéért a hajadonok és az aggszüzek védőszentje, s oltalmazója a házasságnak és az anyaságnak. Védőszentje továbbá Oroszországnak, Görögországnak, Szicíliának, Lotaringiának és Apuliának, a zálogházak tulajdonosainak, az illatszerészeknek, a gyógyszerészeknek, a pálinkafőzőknek és Magyarországon Kecskemét városának.

Szent Miklós ünnepe mintegy a karácsony vigíliája, bevezetése, hagyományai összemosódtak a karácsonyi ünnepkörrel. A középkor óta a tizennégy segítő szent közé sorolják őt, a legnagyobb tiszteletet a régi Oroszországban tanúsították iránta. Magyarországon a bizánci kapcsolatok alapozták meg tiszteletét, mintegy hatvan községet neveztek el róla, többek között Kunszentmiklóst és Szigetszentmiklóst. Szent Miklós "ökumenikus" szent, amennyiben segített zsidókon is, amikor a keresztények igaztalanul vádolták őket.

A Szent Miklós nagylelkűségéhez és kedvességéhez fűződő történetek nyomán alakult ki a Mikulás-kultusz, mint népszokás. (A Mikulás a Miklós név cseh és szlovák alakja.) A különböző népek kultúrájában szinte mindenütt feltűnik hosszú, prémes, vörös köpenyben járó, deres szakállú, nagycsizmás alakja, személyéhez kapcsolódik a Mikulás-napi ajándékozás szokása. A német nyelvterületen a Mikulásnak fenyegető külsejű "kísérői" is vannak, akik veréssel vagy éppen megevéssel fenyegették a rossz gyermekeket: ilyen Németországban a gólyalábon közlekedő Knecht Ruprecht, Svájcban Schmutzli, Ausztriában a nálunk is ismert krampuszok. Az ajándékozás szokása hazánkban a városi értelmiség révén terjedt el valószínűleg német-osztrák hatásra, falura ez csak a múlt században jutott el, jóllehet a magyar parasztságnál korábban is voltak Miklós-napi alakoskodások.

A püspök legendája a különböző népek ajkán más és más változatban élt tovább, ennek megfelelően neve is hol Szent Miklós, Heiliger Nikolaus, Mikulás, hol meg Télapó, Karácsony apó. Az Amerikában ismert Santa Claus a holland Sinterklaas alak torzult változata. A Télapó elnevezés a második világháború után szovjet-orosz hatásra terjedt el Közép- és Kelet-Európában: az orosz hagyomány szerint Gyed Moroz (Fagy apó) a jóságos Sznyegurocskával (Hópelyhecske) hozza a fenyőfát az ajándékokkal, de Szilveszter napján.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Címkék: sznyegurocskával, nagylelkűségéhez, kereszténységgel, tulajdonosainak, megválasztották, kunszentmiklóst, pálinkafőzőknek, németországban, zarándokhellyé, magyarországon, nyelvterületen, legtiszteltebb, oroszországban, szétosztogatta, oroszországnak, görögországnak, feltámasztotta, alakoskodások, parasztságnál, kedvességéhez, lotaringiának, megmenekedtek, összemosódtak, tanúsították, diocletianus, ajándékokkal, hópelyhecske, valószínűleg, kisgyermeket, kultúrájában, keresztények, szeretetével, tiszteletére, justinianus, elfoglalták, szicíliának, katolikus egyház, karácsony előhírnöke, gyermekek által, keleti egyházak, hagyomány szerint, kis-ázsiai Patarában, hívők pedig, 325-ben tartott, emberek tiszteletét, szeldzsuk törökök, itáliai Bariba, vízbe esett, révkalauzok védőszentje, gonosz hentes, diákok védőszentje, nevéhez fűződő, Szent Miklós, Amikor Mürát, Konstantinápolyban, Magyarországon Kecskemét, Knecht Ruprecht, Svájcban Schmutzli, Heiliger Nikolaus, Santa Claus, Gyed Moroz,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Minden harmadik...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Hiányzik  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Tanuld meg ezt a versemet  A Megváltó szolgálatában  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png ház  Akarat  Szép álmokat!  Alázat  Gonosz démon-álarc  Lóhere  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Régi emberek, akikre máig büsz...  Irgalom és ítélet  Zilahy Lajos gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Png telefon  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A sors  Akik bántanak téged  Esti kép  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Alvó cicák  A boldog családok mind hasonló...  Őrizkednünk kell...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Fekete István - Akác  Alázat  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Krisztinától  Png virág  képre írva  Png cica  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Png virág  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Éretlen vers  Png nő  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szívem  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  képre írva  Fekete István - Akác  Németh László tollából  Sokan azt tartják  Próbálj meg ...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Őrizkednünk kell...  Nem méltó hozzád  Png kislány  Sose bánj semmit  Akik bántanak téged  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Szabolcska Mihály – Ákác...  Reménység és erő Krisztustól e...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Régi emberek, akikre máig büsz...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Akarat  Sose bánj semmit  Akarat  Facebookon kaptam  Rátalálsz 
Bejegyzés Címkék
katolikus egyház, karácsony előhírnöke, gyermekek által, keleti egyházak, hagyomány szerint, kis-ázsiai Patarában, hívők pedig, 325-ben tartott, emberek tiszteletét, szeldzsuk törökök, itáliai Bariba, vízbe esett, révkalauzok védőszentje, gonosz hentes, diákok védőszentje, nevéhez fűződő, szegény ember, dolog Miklós, éjszaka leple, lányok megmenekedtek, aggszüzek védőszentje, zálogházak tulajdonosainak, karácsony vigíliája, karácsonyi ünnepkörrel, tizennégy segítő, legnagyobb tiszteletet, régi Oroszországban, bizánci kapcsolatok, keresztények igaztalanul, különböző népek, német nyelvterületen, rossz gyermekeket, gólyalábon közlekedő, ajándékozás szokása, városi értelmiség, múlt században, magyar parasztságnál, püspök legendája, holland Sinterklaas, második világháború, orosz hagyomány, jóságos Sznyegurocskával, sznyegurocskával, nagylelkűségéhez, kereszténységgel, tulajdonosainak, megválasztották, kunszentmiklóst, pálinkafőzőknek, németországban, zarándokhellyé, magyarországon, nyelvterületen, legtiszteltebb, oroszországban, szétosztogatta, oroszországnak, görögországnak, feltámasztotta, alakoskodások, parasztságnál, kedvességéhez, lotaringiának, megmenekedtek, összemosódtak, tanúsították, diocletianus, ajándékokkal, hópelyhecske, valószínűleg, kisgyermeket, kultúrájában, keresztények, szeretetével, tiszteletére, justinianus, elfoglalták, szicíliának, sinterklaas, leghíresebb, védőszentje, fenyegették, megmentette, igaztalanul, tiszteletét, hagyományai, ausztriában, kapcsolódik, csodatettei, ünnepkörrel, nagycsizmás, személyéhez, ajándékozás, gyermekeket, megfelelően, tiszteletet, révkalauzok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2247
  • e Hét: 4385
  • e Hónap: 35871
  • e Év: 240572
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.