Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kóros vérzsírok
  2018-01-21 03:56:37, vasárnap
 
  Kockázati tényezők:
A szívkoszorúér-betegséget előidéző betegségeket és állapotokat kockázati tényezőknek hívjuk. Ezeknek a tényezőknek az összessége határozza meg, hogy milyen esélyünk van arra, hogy koszorúérbetegek legyünk. A koszorúér-betegség angina vagy súlyos esetben szívinfarktus képében jelentkezhet. Az egyik legfontosabb kockázati tényező a kóros vérzsírszint, ezen belül az emelkedett koleszterinszint is kockázatnövelő hatású. Szakorvosi segítséggel bárki kiszámíthatja, hogy milyen esélye van koszorúér-betegség kifejlődésére. Azt is lemérhetjük, hogy életmódváltással és megfelelő kezeléssel ez a kockázat hogyan csökkenthető.

Kóros vérzsírszint:
A koleszterin zsírban oldódó vegyület, a szervezet normális működéséhez nélkülözhetetlen anyag. A legtöbb táplálékban kevés koleszterin van, kivétel a tojássárgája és a máj. Az emberi szervezetben a koleszterint a máj építi fel telített zsírokból. Az összes koleszterinszintet a különböző koleszterinfrakciók együttesen adják. Ezek közül az úgynevezett LDL koleszterin káros, az érelmeszesedést fokozó összetevő. A HDL koleszterin, az ún. védő koleszterin pedig előnyös, mert hozzásegít a káros koleszterinrészecskék eltávolításához a véráramból. A koleszterin mellett a trigliceridszint emelkedése is elősegíti a szívkoszorúér-betegség kialakulását. Fontos tudnivaló, hogy a táplálkozásban leginkább a telített zsírok korlátozására kell figyelni.

Normál vérzsírszint:

Vérzsír összetevő - kívánatos szint:

összes koleszterin 5,2 mmol/l alatt
LDL-koleszterin 2,6 mmol/l alatt
HDL-koleszterin (,,védő") 1.1 mmol/l felett
triglicerid 1,7 mmol/l alatt


A fenti értékek átlagos kockázatú, egészséges emberekre vonatkoznak. Azoknak, akiknek már kimutatott koszorúér-betegségük, cukorbetegségük van, vagy a kockázatuk egyéb ok miatt emelkedett, a fenti beosztásnál még szigorúbb értékeket írnak elő. Magyarországon az átlagos koleszterinszint 5.6 mmol/l (minden felnőttre számítva) - ami már kórosan emelkedett érték. Ennek fő oka a telített zsírokban gazdag étrend. Nagyrészt ez magyarázza, hogy miért van hazánkban jóval több szívinfarktus, mint a legtöbb országban.

Mi okozza a kóros vérzsír-emelkedést?
A vérzsírok emelkedését okozó tényezők közül legfontosabb a helytelen életmód, a nem megfelelő étkezés. Örökletes okok és egyes anyagcsere betegségek, elsősorban a cukorbetegség is magas vérzsírszinthez vezethetnek. A dohányzás, az elhízás, a testmozgás hiánya, a túlzott alkoholfogyasztás szintén magas vérzsírszinttel társul. A táplálékokban a magas telített zsírtartalmú, állati eredetű zsírok vezetnek leginkább kóros koleszterin szinthez. A megemelkedett koleszterin előbb-utóbb lerakódik az erek falában és érszűkületet okoz. A telítetlen zsírsavak viszont - például a növényi olajok, halak - a kóros koleszterinszint (főleg az LDL koleszterin) csökkenését segítik elő. Ezért kell a táplálkozásban a telítetlen zsírok arányát emelni.

Családban halmozódó koleszterin emelkedés (Familiaris hypercholesterinaemia - FH):
Minden ötszázadik ember ebben a betegségben szenved, ami egyúttal az egyik leggyakoribb örökletes betegség. Jellemzője, hogy egy kóros génváltozás miatt a koleszterinszint rendkívül magas, 8 és 12 mmol/l közötti, de előfordulhat 20 mmol/l-t meghaladó érték is. A triglicerid szint általában normális. Az ilyen emberek koleszterinszintje már születésüktől kezdve magas. A korai - harmincas, negyvenes életkorban bekövetkező - szívinfarktus veszélye igen magas az FH-ban szenvedők között. A szakorvosi kezelés megindítása ezért nagyon fontos. A családi halmozódás miatt érdemes a 8 mmol/l koleszterinszint feletti betegek közvetlen vérrokonait leszűrni még tünetmentes állapotban is. A szív és egyéb érrendszeri betegségek igen magas kockázata miatt az ilyen betegek kezelése sokszor egyetlen szerrel nem oldható meg, csak kombinált gyógyszeres terápiával.

Tanácsunk tehát: ha az Ön koleszterinszintje 8 feletti, de a triglicerid nem magas, gondolni kell FH kiszűrésére a családtagokban is! Az idejében megkezdett kezeléssel a betegségmentes élettartam évtizedekkel kitolható.

A betegség kezelése
A vérzsíreltérések kezelésére ma már sok hatékony gyógyszer érhető el hazánkban is. A vérzsírbetegségek nagy része azonban környezeti-életmódi okokra vezethető vissza, ezért még fontosabb az életmódváltás.

Az életmódváltás elemei

megfelelő táplálkozás
rendszeres testmozgás
a túlzott alkoholfogyasztás kerülése
a dohányzás teljes kerülése
Mennyi mozgás szükséges?

naponta 30 percig vagy tovább (esetleg 2x15 perc is jó)
ajánlott a hét minden napján
közepes intenzitású mozgás
A mozgás nemcsak a vérzsír problémák esetén hasznos, hanem ezen kívül

csökkenti a halálozást
csökkenti a vérnyomást
csökkenti a cukorbetegség kialakulását
csökkenti a csontritkulás kialakulását
csökkenti a stresszt és a depressziót
Azok, akik korábban nem mozogtak rendszeresen, kérjék ki orvosuk tanácsát a fokozott mozgás megkezdése előtt. Az edzettségi állapottól függetlenül mindenkinek ajánlatos az első hetekben enyhébben növelni a terhelést és csak hosszabb idő alatt fokozatosan növelni a tempót.

A vérzsíreltérések és a szívbetegségek kivédésére jobb az olyan mozgás, amely az izmok megnyúlásával-rövidülésével jár, mint például az erős séta, kocogás, úszás. Hasonlóképpen jó a biciklizés, a táncolás. Nem tanácsoljuk viszont az izmok fokozott feszülésével járó mozgásokat, mint például a súlyemelés. A napi életritmus részét is képezheti a testmozgás. Autónkat parkoljuk le távolabb, a buszról szálljunk le 1-2 megállóval korábban és a maradék távot tegyük meg gyalog. Munkahelyünkön vagy otthon lépcsőzzünk többet, ha tehetjük. Használjuk a kerékpárt többet.

Étrendi tanácsok
Alacsony zsírtartalmú, rostokban gazdag étrend segít a koleszterinszintet csökkenteni. Elsősorban az állati zsiradékok veszélyesek, a magas telített zsírsavtartalmú élelmiszerek. Az étkezésben a mértékletesség a fő szabály, különösen az alkoholfogyasztásban. Egy-egy nap 1 pohár bornál ne fogyasszon többet. A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás mindenképp kerülendő.

Olajok és zsiradékok
A táplálékban három fajta zsiradék található: telített, telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak. A telített zsírsavak erősen emelik a koleszterinszintet. Vannak kifejezetten egészséges zsírok is: ilyenek az olajos halakban található omega-3 zsírsavak vagy az olívaolaj. Az omega-3 zsírsavak felvételének legjobb módja a hetenkénti halfogyasztás. Abban az esetben, ha ez nem oldható meg, segíthet omega-3 halolajtartalmú kapszulák szedése is. Amit ajánlunk: zöldség, gyümölcs, rostos anyagok. Nem tudjuk pontosan, hogy milyen módon csökkenti a friss zöldség és gyümölcs a szív- és érrendszeri kockázatot. Leginkább az antioxidánsok védő szerepét emelik ki. Mindenesetre csak a természetes formájában elfogyasztott gyümölcs és zöldség védő szerepe bizonyított, ezzel ellentétben a vitamintablettáknak nem igazolódott ilyen hatása.

Gyógyszeres kezelés
A lipidcsökkentő kezelés megindítása nagy szakértelmet igénylő orvosi feladat, ahol fel kell mérni a beteg többi kockázati tényezőjének súlyát, illetve figyelembe kell venni meglévő egyéb betegségeit. Ezért tanácsos szakorvos (lipidologus, cardiologus, esetleg belgyógyász) véleményét kikérni.

Statinok
Az összkoleszterin-szintet, a káros LDL-szintet és a trigliceridet csökkentik, a védő HDL-szintet emelik. Egyes statinok bizonyítottan javítják a koszorúérbetegek életkilátásait. Statinszedőknél kialakulhatnak enyhébb hasi panaszok, teltségérzet, gázosság, de emiatt a kezelést ritkán kell megszakítani. Szerencsére nagyon ritka, de súlyos állapottal is fenyegető mellékhatás az izombántalom, amire általános izomlázszerű fájdalom hívja fel a figyelmet. Ilyenkor mielőbbi orvosi vizsgálattal kell kizárni a háttérben a gyógyszer mellékhatást. Terhesekben, súlyos máj- és vesebetegségben szenvedőknél nem ajánlott statin szedése.

Fibrátok
Legjobban növelik a (védő) HDL-szintet és csökkentik a trigliceridszintet. Az LDL koleszterint is csökkentik A fibrátokat általában jól tolerálják a betegek, kevés mellékhatás jelentkezik. Terhességben nem szabad szedni, vese- és májbetegség esetén nagyon vigyázni kell.

Nikotinsav-származékok
A zsírsavak átalakulását gátolják a májban.

Epesavkötő gyanták
Ezek a gyógyszerek meggátolják az epesavak felszívódását a bélrendszerből, ezáltal a szervezet több koleszterint használ el az epesavak pótlására. Szedésük biztonságos, mert nem szívódnak fel, csak a bélben fejtik ki a hatásukat. Alkalmazásuknak sokszor gátat szab, hogy a betegekben jelentős részben erős puffadás, gázosság vagy szorulás jelentkezik.

Halolajok:
Csökkentik az LDL-szintet. A halfogyasztás egészséges, különösen a magas omega-3 zsírsavtartalmú olajos halaké.

Kölcsönhatás:
Ha a beteg a vérzsírcsökkentő szerekkel együtt más gyógyszereket is szed, mindenképpen tájékoztassa kezelőorvosát. Ha egyfajta vérzsírcsökkentő szerrel nem lehet a kívánt hatást elérni, akkor mindenképpen ajánlott specialista (lipidologus) tanácsának kikérése, mert többféle vérzsírcsökkentő kombinált szedése mellett a mellékhatások gyakorisága és súlyossága jelentősen megnő. A véralvadásgátló szerek (Syncumar) adagját sokszor módosítani kell, különösen fibrátok szedése esetén.
Forrás : Dr Nagy András Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: koleszterinszint, trigliceridszint, vérzsírcsökkentő, nélkülözhetetlen, életmódváltással, koszorúérbetegek, vérzsíreltérések, vérzsírszinttel, zsírsavtartalmú, alkalmazásuknak, véralvadásgátló, cukorbetegségük, statinszedőknél, összkoleszterin, eltávolításához, vesebetegségben, érelmeszesedést, vérzsírszinthez, halolajtartalmú, mértékletesség, kockázatnövelő, családtagokban, szívbetegségek, munkahelyünkön, táplálkozásban, bélrendszerből, életkilátásait, magyarországon, kialakulhatnak, betegségmentes, lipidcsökkentő, cukorbetegség, életmódváltás, megnyúlásával, szívkoszorúér, hasonlóképpen, összessége határozza, egyik legfontosabb, kóros vérzsírszint, emelkedett koleszterinszint, kockázat hogyan, koleszterin zsírban, szervezet normális, legtöbb táplálékban, emberi szervezetben, érelmeszesedést fokozó, koleszterin mellett, trigliceridszint emelkedése, táplálkozásban leginkább, telített zsírok, fenti értékek, kockázatuk egyéb, Nagy András,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hiányzik  Akarat  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Gonosz démon-álarc  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png csokor  Sose bánj semmit  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Hogy lehet megtartani  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Egy hatékony szolga  Julian Brass gondolata  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Éretlen vers  Png cica  Németh László tollából  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Neked tudnod kell  Nem méltó hozzád  Irgalom és ítélet  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Az engedelmesség miért nem vál...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kövesd a cowboyt!  Png virág  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szívem  Neked tudnod kell  Albert Einstein gondolata  Boldog születésnapot a ma ünne...  Alázat  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Éretlen vers  Png virág  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Mi lenne ha  képre írva  Szabolcska Mihály – Ákác...  Alázat  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Nem tudhatod  Mindig jusson idő nevetni  Kaffka_Margit  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Alázat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nagyi telefonál  Akarat  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Rátalálsz  Reménység és erő Krisztustól e...  Leonardo da Vinci gondolata  Zsolnay Vilmos világhírű kera... 
Bejegyzés Címkék
összessége határozza, egyik legfontosabb, kóros vérzsírszint, emelkedett koleszterinszint, kockázat hogyan, koleszterin zsírban, szervezet normális, legtöbb táplálékban, emberi szervezetben, érelmeszesedést fokozó, koleszterin mellett, trigliceridszint emelkedése, táplálkozásban leginkább, telített zsírok, fenti értékek, kockázatuk egyéb, fenti beosztásnál, átlagos koleszterinszint, telített zsírokban, legtöbb országban, vérzsírok emelkedését, helytelen életmód, testmozgás hiánya, túlzott alkoholfogyasztás, magas telített, megemelkedett koleszterin, erek falában, telítetlen zsírsavak, növényi olajok, kóros koleszterinszint, telítetlen zsírok, betegségben szenved, egyik leggyakoribb, kóros génváltozás, koleszterinszint rendkívül, triglicerid szint, ilyen emberek, korai &#8211, szakorvosi kezelés, családi halmozódás, ilyen betegek, idejében megkezdett, betegségmentes élettartam, betegség kezelése, vérzsíreltérések kezelésére, vérzsírbetegségek nagy, életmódváltás elemei, dohányzás teljes, mozgás nemcsak, vérzsír problémák, cukorbetegség kialakulását, csontritkulás kialakulását, fokozott mozgás, edzettségi állapottól, első hetekben, szívbetegségek kivédésére, olyan mozgás, erős séta, izmok fokozott, napi életritmus, buszról szálljunk, maradék távot, kerékpárt többet, állati zsiradékok, táplálékban három, telített zsírsavak, olajos halakban, omega-3 zsírsavak, hetenkénti halfogyasztás, friss zöldség, antioxidánsok védő, természetes formájában, lipidcsökkentő kezelés, beteg többi, káros LDL-szintet, trigliceridet csökkentik, védő HDL-szintet, koszorúérbetegek életkilátásait, kezelést ritkán, gyógyszer mellékhatást, fibrátokat általában, zsírsavak átalakulását, gyógyszerek meggátolják, epesavak felszívódását, szervezet több, epesavak pótlására, bélben fejtik, betegekben jelentős, halfogyasztás egészséges, magas omega-3, vérzsírcsökkentő szerekkel, kívánt hatást, mellékhatások gyakorisága, véralvadásgátló szerek, koleszterinszint, trigliceridszint, vérzsírcsökkentő, nélkülözhetetlen, életmódváltással, koszorúérbetegek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 408
  • e Hét: 17075
  • e Hónap: 48561
  • e Év: 253262
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.