|
2018-02-16 20:43:25, péntek
|
|
|
A zöldségek rendkívül fontos ,,fegyverek" a szívbetegségek, a daganatos megbetegedések, az agyvérzés, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és még sok más betegség elleni küzdelemben. Ezért naponta érdemes több adagot is elfogyasztani ezekből a táplálékokból. A zöldségek tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek jó hatással vannak az egészségünkre. De mi történik akkor, ha hő hatásának tesszük ki ezeket a táplálékokat?
Egyes hozzáértők szerint ilyenkor ezek a táplálékok, pontosabban a bennük lévő tápanyagok egyes zöldségekben megsemmisülnek, azonban vannak olyan zöldségek, amelyeket ha megfőzünk, akkor a benne lévő tápanyagok jobban fel tudnak az emberi szervezetben szívódni, és így logikus, hogy hasznosulni is sokkal jobban fognak. Az sem mindegy, hogy milyen konyhatechnikai eljárásokat alkalmazunk. A gőzölés segít megőrizni a zöldségekben lévő antioxidáns tápanyagokat, azonban a sütés, a grillezés és a főzés során a tápanyagok jelentős része kioldódik ezekből az egészséges élelmiszerekből.
A spárga magas antioxidáns tartalommal bír, nagyon gazdag folátban - a folasav biológiailag aktív formája - és káliumban. A folát nagyon érzékeny a hőre, ezért a spárgánál a gőzölést részesítsük előnyben.
Az articsóka szívbarát rostokat és antioxidánsokat tartalmaz. Ez a zöldség bármilyen főzési módot kibír, akkor is megőrzi tápanyagtartalmát.
A brokkoli a keresztesvirágúak családjába tartozik és nagyon érzékeny a hőre, ezért csak roppanósan puhára pároljuk, hogy megőrizze tápanyagtartalmát. Ha túl sokáig főzzük ezt a zöldséget, megsemmisítjük azokat az enzimeket, amelyek rákellenes anyagokká bontják le a glükozinolátokat.
A sárgarépa béta-karotinban gazdag, de folsavat is tartalmaz, amely szintén nagyon érzékeny a hőre. A sárgarépát jobb, ha nyersen fogyasztja, azonban az igaz, hogy az enyhén megpárolt sárgarépa tápanyagai sokkal jobban képesek felszívódni.
A zöldbab antioxidánsai akkor is érvényesülnek, ha megpároljuk vagy megfőzzük azt.
A spenót és más leveles zöldségek káliumban gazdagok és a folsavtartalmuk is magas. Főzés során C-vitamin-tartalmát elveszíti, ezért érdemes nyersen, salátaként fogyasztani.
A paradicsom tele van antioxidánssal. Ilyen a likopin, amely védelmet nyújt egyes daganatos megbetegedésekkel szemben. A főzés előnyös a paradicsom számára, hiszen így sokkal több likopin képes a szervezetünkben felszívódni. Ha nyersen is szereti fogyasztani, akkor egye azt egy kevés olívaolajjal, mivel ez egy hatékony módja a likopin felszívódásának elősegítésére.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: glükozinolátokat, antioxidánsokat, szervezetünkben, felszívódásának, konyhatechnikai, élelmiszerekből, folsavtartalmuk, antioxidánssal, megsemmisítjük, megbetegedések, megsemmisülnek, szívbetegségek, táplálékokból, érvényesülnek, antioxidánsai, elfogyasztani, elősegítésére, cukorbetegség, egészségünkre, vitaminokkal, zöldségekben, szervezetben, tápanyagokat, táplálékokat, biológiailag, olívaolajjal, részesítsük, pontosabban, eljárásokat, felszívódni, megpároljuk, tartalommal, fogyasztani, antioxidáns, alkalmazunk, küzdelemben, zöldségek rendkívül, daganatos megbetegedések, magas vérnyomás, zöldségek tele, bennük lévő, benne lévő, emberi szervezetben, gőzölés segít, zöldségekben lévő, főzés során, tápanyagok jelentős, egészséges élelmiszerekből, spárga magas, folasav biológiailag, folát nagyon, gőzölést részesítsük,
|
|
|
|
zöldségek rendkívül, daganatos megbetegedések, magas vérnyomás, zöldségek tele, bennük lévő, benne lévő, emberi szervezetben, gőzölés segít, zöldségekben lévő, főzés során, tápanyagok jelentős, egészséges élelmiszerekből, spárga magas, folasav biológiailag, folát nagyon, gőzölést részesítsük, articsóka szívbarát, zöldség bármilyen, keresztesvirágúak családjába, sárgarépa béta-karotinban, sárgarépát jobb, enyhén megpárolt, zöldbab antioxidánsai, paradicsom tele, főzés előnyös, paradicsom számára, szervezetünkben felszívódni, kevés olívaolajjal, hatékony módja, likopin felszívódásának, glükozinolátokat, antioxidánsokat, szervezetünkben, felszívódásának, konyhatechnikai, élelmiszerekből, folsavtartalmuk, antioxidánssal, megsemmisítjük, megbetegedések, megsemmisülnek, szívbetegségek, táplálékokból, érvényesülnek, antioxidánsai, elfogyasztani, elősegítésére, cukorbetegség, egészségünkre, vitaminokkal, zöldségekben, szervezetben, tápanyagokat, táplálékokat, biológiailag, olívaolajjal, részesítsük, pontosabban, eljárásokat, felszívódni, megpároljuk, tartalommal, fogyasztani, antioxidáns, alkalmazunk, küzdelemben, hasznosulni, rákellenes, salátaként, tápanyagok, egészséges, hozzáértők, táplálékok, anyagokkal, paradicsom, sárgarépát, fogyasztja, tápanyagai, karotinban, családjába, roppanósan, bármilyen, megőrizni, kioldódik, articsóka, spárgánál, káliumban, szívbarát, megfőzünk, zöldségek, grillezés, amelyeket, tartalmaz, anyagokká, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4254
- e Hét: 14368
- e Hónap: 28117
- e Év: 232818
|
|
|