|
2018-02-23 21:00:16, péntek
|
|
|
A vér viszkozitása elsősorban azt jelenti, hogy a vérünk mennyire sűrű és ragadós. Ez a tulajdonság rendkívül fontos, hiszen minél viszkózusabb a vér, annál nehezebben áramlik az erekben és annál nagyobb annak az esélye, hogy összetapadva veszélyes vérrögöket képezzen.
A kialakult vérrögök könnyen "átutazhatják" az egész testünket, és akár az agyba, a tüdőbe vagy a szívbe is eljuthatnak, és ott akár el is zárhatják az ereket. A vérrögöknek tehát életveszélyes következményei is lehetnek, a tüdőembóliától a stroke-on keresztül a szívrohamig. Minél hígabb valakinek a vére, annál kevesebb a vérrögök kialakulásának az esélye.
Ez a tulajdonság számos tényezőtől függ, és például gyógyszerekkel nagy mértékben befolyásolható. Azonban bizonyos ételeknek is van vérhígító hatása, így ezek rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthetjük a vérrögök kialakulásának esélyét. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy a túl 'híg" vér legalább olyan káros, mint a túl sűrű - a túlságosan híg vér ugyanis véralvadási zavarokkal, fokozott vérzékenységgel jár együtt. Alaposan fontoljuk meg ezeknek az ételeknek a fogyasztását (illetve egyeztessünk ezekről az orvosunkkal), ha vérhígító, vagy a vérrögök kialakulását megakadályozó gyógyszereket szedünk.
A szalicilátokban gazdag ételek a K-vitaminra vannak hatással, ezen keresztül akadályozzák meg a véralvadást. Emellett fokozó hatással vannak a vérkeringésre is. A szalicilátokban gazdag ételek közé tartozik a gyömbér, a cayenne-i bors, a kakukkfű, a kapor, az oregano, a fahéj, és számos gyümölcs, például az áfonya, a narancs, a cseresznye, a szőlő és a mazsola.
Az E-vitamint tartalmazó ételek szintén hatékonyak lehetnek a vérrögök megakadályozása elleni küzdelemben, emellett természetesen egyéb pozitív hatásai is vannak ennek a vitaminnak az egészségünkre. E-vitaminban különösen gazdagok az olajos magvak és a növényi olajok, például az olívaolaj.
Az omega-3 zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szív- és érrendszerünkre és az idegeinkre, segítenek megelőzni és kezelni a szervezetünkben kialakuló gyulladásokat, csökkentik a koleszterinszintet is. Természetesen, az omega-3 zsírsavak a vérrögök kialakulása ellen is a segítségünkre lehetnek. Érdemes több zsíros húsú halat (például lazacot, makrélát, heringet vagy szardíniát) fogyasztani, de omega-3 zsírsavakban gazdagok az olajos magvak is.
Azok az ételek, melyeknek baktériumölő hatásaik is vannak, szintén hígíthatják a vért. Ezt elsősorban úgy érik el, hogy befolyásolják a K-vitamin (vagyis a véralvadásért felelős mikrotápanyag) előállításában szerepet játszó baktériumok szaporodását, élettartamát. Könnyen az étrendünkbe építhető, antibakteriális hatású ételek például a hagyma és a fokhagyma, a méz és a fahéj.
Forrás :Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: szervezetünkben, vérzékenységgel, szalicilátokban, érrendszerünkre, antibakteriális, megakadályozása, fogyasztásával, kialakulásának, előállításában, csökkenthetjük, befolyásolható, tüdőembóliától, következményei, gyógyszerekkel, véralvadásért, vérkeringésre, gyógyszereket, gyulladásokat, természetesen, segítségünkre, életveszélyes, mikrotápanyag, befolyásolják, egészségünkre, megakadályozó, akadályozzák, fogyasztását, átutazhatják, zsírsavakban, baktériumölő, szaporodását, élettartamát, viszkózusabb, viszkozitása, összetapadva, kialakulását, vérünk mennyire, tulajdonság rendkívül, kialakult vérrögök, egész testünket, tüdőbe vagy, vérrögöknek tehát, stroke-on keresztül, vérrögök kialakulásának, tulajdonság számos, vérrögök kialakulását, szalicilátokban gazdag, cayenne-i bors, vérrögök megakadályozása, olajos magvak, növényi olajok, omega-3 zsírsavak,
|
|
|
|
vérünk mennyire, tulajdonság rendkívül, kialakult vérrögök, egész testünket, tüdőbe vagy, vérrögöknek tehát, stroke-on keresztül, vérrögök kialakulásának, tulajdonság számos, vérrögök kialakulását, szalicilátokban gazdag, cayenne-i bors, vérrögök megakadályozása, olajos magvak, növényi olajok, omega-3 zsírsavak, szervezetünkben kialakuló, vérrögök kialakulása, segítségünkre lehetnek, véralvadásért felelős, étrendünkbe építhető, szervezetünkben, vérzékenységgel, szalicilátokban, érrendszerünkre, antibakteriális, megakadályozása, fogyasztásával, kialakulásának, előállításában, csökkenthetjük, befolyásolható, tüdőembóliától, következményei, gyógyszerekkel, véralvadásért, vérkeringésre, gyógyszereket, gyulladásokat, természetesen, segítségünkre, életveszélyes, mikrotápanyag, befolyásolják, egészségünkre, megakadályozó, akadályozzák, fogyasztását, átutazhatják, zsírsavakban, baktériumölő, szaporodását, élettartamát, viszkózusabb, viszkozitása, összetapadva, kialakulását, egyeztessünk, szívrohamig, tulajdonság, véralvadást, eljuthatnak, étrendünkbe, vérrögöknek, orvosunkkal, kialakulása, fogyasztani, baktériumok, küzdelemben, hígíthatják, véralvadási, tartalmazó, tényezőtől, vérrögöket, elsősorban, hatékonyak, zavarokkal, nehezebben, csökkentik, cseresznye, idegeinkre, vitaminnak, ugyanakkor, túlságosan, vitaminban, szardíniát, rendszeres, jelentősen, vérhígító, segítenek, különösen, olívaolaj, ételeknek, zsírsavak, megelőzni, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1344
- e Hét: 6189
- e Hónap: 37675
- e Év: 242376
|
|
|