Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Májfunkció - Milyen laborértékek informálnak a májműködésről
  2018-03-18 12:50:12, vasárnap
 
  A máj működéséről a laborértékek közül bizonyos enzimek, illetve a bilirubin vérben mért koncentrációja szolgáltat információkat. Sokan azt gondolják, hogy ezek eltérései a normál tartománytól kizárólag az alkoholfogyasztással állhatnak összefüggésben, valójában azonban számos olyan betegség is okozhat emelkedett értékeket, amelyek nem állnak összefüggésben az alkoholfogyasztással.

A májfunkció laboratóriumi vizsgálatára nagyon gyakran kerül sor. Az orvos elsősorban a következő négy enzim vérben mért koncentrációja alapján tud következtetni a máj működésére:
GOT (AST) és GPT (ALT), gyűjtőnéven transzaminázoknak nevezik őket
Gamma-GT Alkalikus foszfatáz (AP, ALP)

A GOT, a gamma-GT és az AP majdnem minden szervben előfordul, nem kizárólag a májban.
A GPT ellenben elsősorban a májban található meg. A máj megbetegedése sok esetben ezeknek az értékeknek az emelkedését okozza. Az orvosok azért rendelik el a vérvételt (laborvizsgálat), hogy az ily módon meghatározott adatokból, laboreredményekből következtetni tudjanak arra, hogy mely szerv érintett és milyen jellegű zavar állhat fenn a szervezetben. A májfunkciós vizsgálat az említett négy enzim koncentrációjának meghatározását jelenti, melyek eltérései a referenciatartománytól a máj megbetegedésére utalnak.

A májenzimértékek meghatározása céljából egy vénából vesznek vért (többnyire a könyökhajlatból). A normál tartománytól magasabb értékek mérése esetén az eltérés mértékétől függ, hogy szükség van-e további vizsgálatokra:
Ha a májenzimértékek csak enyhén emelkedettek, és ezenkívül semmi egyéb jel nem utal betegségre, akkor előfordulhat, hogy az orvos csak a vizsgálat megismétlését írja elő egy bizonyos idő elteltével kontroll céljából.
Ha a májenzimértékek jelentősen magasabbak a normálértéknél vagy ha bármilyen egyéb jel alapján betegség gyanúja merül fel, feltétlenül szükség van további vizsgálatokra, hogy felderítsék a háttérben álló oko(ka)t.

A páciens részletes kikérdezése fontos része a diagnosztikának:
Vannak-e panaszai vagy valamilyen ismert betegsége (pl. hepatitis)?
Előfordult-e a családjában májprobléma?
Mennyi alkoholt fogyaszt, mit és milyen időközönként? Szed-e gyógyszer(eke)t, ha igen, milye(neke)t?
Fogyaszt-e drogot? Ezek és további kérdések lehetővé teszik az orvos számára, hogy felderítse a páciens májbetegségének okait és rizikófaktorait. Emellett fontos a fizikális vizsgálat is, melynek során az orvos megtapintja a páciens hasát, illetve kitapintja a máj formáját és méretét, így a szerv állapotáról is nagyjából képet kap.

Továbbá megvizsgálja, hogy a bőrön találhatóak-e májbetegségre utaló jelek. Ilyenek például bizonyos érelváltozások: pók alakú értágulat (póknaevus), tenyéren látható vörös foltok (plantaris erythema) vagy sima, fényes-piros ajkak (lakkajkak) és nyelv (lakknyelv) is a májbetegségek bőrtünetei közé tartoznak.
Továbbá májkárosodás esetén a bőr sárgás elszíneződése, azaz sárgaság (icterus) alakulhat ki. A bőrviszketés is lehet májbetegség jele, erre a bőrön látható csikarás-, kaparásnyomok hívhatják fel az orvos figyelmét. Férfiaknál a májkárosodás gyakori kísérő tünete a hasi szőrzet kihullása, valamint az emlőmirigyek növekedése (gynecomastia).

Májbetegségek első tünetei :
A máj és más hasi szervek ultrahangos vizsgálata további információkat szolgáltat az emelkedett májenzimértékek lehetséges okait illetően. Végül a pontos diagnózis érdekében májszövetből történő mintavételre (májbiopszia) kerülhet sor. Minden esetben egyedileg határozza meg az orvos és a páciens, hogy melyik eljárásra kerül sor. A májenzimértékek azoknál az embereknél is lehetnek magasak, akiknek nincs panaszuk. Az emelkedett értékek nem feltétlenül betegség következményei, ám ilyesmi csak igen ritkán fordul elő, ezért a betegségek kizárása érdekében minden esetben el kell végezni a szükséges vizsgálatokat.
Mit takarnak a rövidítések?
GPT: glutamát-piruvát-transzamináz, alanin-aminotranszferáznak (ALT, ALAT) is nevezik GOT: glutamát-oxálacetát-transzamináz, aszpartát-aminotranszferáznak (AST, ASAT) is nevezik
Gamma-GT: gamma-glutamil-transzferáz (GGT) Alkalikus foszfatáz (AP, ALP) A négy enzim referenciatartománya a vérszérumban felnőtt emberek esetében (az adatok csak tájékoztató jellegűek, a különböző laborok esetében lehetnek kisebb eltérések a referenciatartományokat illetően, mivel minden labor saját referenciatartományokat határoz meg a vizsgáló készülékek és mérési eljárások függvényében):

Enzim neve ------------------Mértékegység------------------- Nők----------- Férfiak
GOT---------------------------- U/l (nemzetközi egység/liter) <35 -----------<50
GPT---------------------------- U/l -----------------"-----------------<35------------ <50
Gamma-GT------------------- U/l ----------------"-----------------<40 ------------<60
Alkalikus foszfatáz ----------U/l ----------------"-----------------35-105 --------40-130

( GOTés GPT - A laborban piridoxál-foszfát hozzáadása után mért értékek.)


További laborértékek, melyek a máj működéséről adnak információkat A GOT, GPT, gamma-GT és alkalikus foszfatáz mellett vannak még egyéb enzimek is, amelyeket a máj termel, és a szerv működéséről adnak információt, a májfunkciós vizsgálat során ezek eredményeit is értékelik.
Ilyenek például az: alvadási (véralvadási) faktorok (mindenekelőtt a II-es, VII-es, IX-es, X-es faktor, valamint a protein C és a protein S), albumin, cholineszteráz enzim (CHE).

A májfunkció zavara esetén ezeknek a fehérjéknek a vérben mérhető koncentrációja csökken, és ez panaszokat okozhat. Ha az alvadási faktorokból kevés van, akkor például nagyobb a vérzések veszélye. Egy további, májfunkcióról informáló laborérték az epefestéknek, azaz a bilirubinnak a vérben mérhető koncentrációja. A bilirubin a vér vörös színét adó vérfesték, vagyis a hemoglobin lebomlása során keletkezik, annak egyik bomlásterméke. A máj, az epeutak és a vér különféle megbetegedéseiben a vér bilirubinszintje emelkedik. Egy bizonyos koncentráció fölött a bilirubin elkezd felhalmozódni a szövetekben. Ennek lehetséges következménye a sárgaság (icterus), melyben a bőr és a nyálkahártyák sárgásan elszíneződnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: bilirubinszintje, megbetegedésére, májbetegségének, májenzimértékek, könyökhajlatból, diagnosztikának, rizikófaktorait, normálértéknél, laborvizsgálat, cholineszteráz, koncentrációja, összefüggésben, következményei, meghatározását, érelváltozások, meghatározása, következtetni, elszíneződnek, nyálkahártyák, meghatározott, megbetegedése, májbetegségre, felhalmozódni, következménye, információkat, mindenekelőtt, bomlásterméke, májfunkcióról, vizsgálatokat, vizsgálatokra, megismétlését, májbetegségek, kaparásnyomok, elszíneződése, laboratóriumi, tartománytól, laborértékek közül, bilirubin vérben, normál tartománytól, májfunkció laboratóriumi, orvos elsősorban, következő négy, májban található, emelkedését okozza, orvosok azért, májfunkciós vizsgálat, említett négy, májenzimértékek meghatározása, vénából vesznek, eltérés mértékétől, májenzimértékek csak, orvos csak, Gamma-GT Alkalikus, Nők----------- Férfiak, GOT----------------------------, GPT----------------------------, Gamma-GT-------------------, GOTés GPT,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Boldog születésnapot a ma ünne...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png csokor  Akarat  képre írva  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png cica  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Akarat  Png csokor  Minden harmadik...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Nem tudhatod  Ágai Ágnes – Csendélet  képre írva  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png csokor  Szép napot kívánok  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png rózsa csokor  Sokan azt tartják  Alázat  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Soha ne kedvezz...  Kövesd a cowboyt!  Szép estét kedves látogatóimna...  Tavaszi kép  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Nagyi telefonál  Elköszönt  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Png lepke  A másik dolog,  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Irgalom és ítélet  Alázat  Jónás Tamás – Végtelen b...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Régi emberek, akikre máig büsz...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Lóhere  Reggel van  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam Annuska bar...  Adakozás  Nem méltó hozzád  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Szép álmokat!  Fekete-erdő desszert  Kerüld el az evangélium örömén...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Varga János Veniam - Fontos sz...  Csak a fogyatkozás látható  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Rátalálsz 
Bejegyzés Címkék
laborértékek közül, bilirubin vérben, normál tartománytól, májfunkció laboratóriumi, orvos elsősorban, következő négy, májban található, emelkedését okozza, orvosok azért, májfunkciós vizsgálat, említett négy, májenzimértékek meghatározása, vénából vesznek, eltérés mértékétől, májenzimértékek csak, orvos csak, vizsgálat megismétlését, májenzimértékek jelentősen, normálértéknél vagy, háttérben álló, páciens részletes, családjában májprobléma, orvos számára, páciens májbetegségének, fizikális vizsgálat, orvos megtapintja, páciens hasát, szerv állapotáról, bőrön találhatóak-e, májbetegségek bőrtünetei, bőrön látható, orvos figyelmét, májkárosodás gyakori, hasi szőrzet, emlőmirigyek növekedése, emelkedett májenzimértékek, pontos diagnózis, májenzimértékek azoknál, emelkedett értékek, betegségek kizárása, szükséges vizsgálatokat, négy enzim, vérszérumban felnőtt, adatok csak, különböző laborok, vizsgáló készülékek, laborban piridoxál-foszfát, szerv működéséről, májfunkció zavara, vérben mérhető, alvadási faktorokból, vérzések veszélye, hemoglobin lebomlása, bizonyos koncentráció, bilirubin elkezd, nyálkahártyák sárgásan, bilirubinszintje, megbetegedésére, májbetegségének, májenzimértékek, könyökhajlatból, diagnosztikának, rizikófaktorait, normálértéknél, laborvizsgálat, cholineszteráz, koncentrációja, összefüggésben, következményei, meghatározását, érelváltozások, meghatározása, következtetni, elszíneződnek, nyálkahártyák, meghatározott, megbetegedése, májbetegségre, felhalmozódni, következménye, információkat, mindenekelőtt, bomlásterméke, májfunkcióról, vizsgálatokat, vizsgálatokra, megismétlését, májbetegségek, kaparásnyomok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2804
  • e Hét: 7649
  • e Hónap: 39135
  • e Év: 243836
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.