Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A manipulációról érdemes tudni...
  2018-04-13 21:16:49, péntek
 
  Egyre többször találkozni a gaslighting manipulációval - 5 jel, hogy azonnal felismerd:

"Néhányan úgy próbálnak kitűnni a tömegből, hogy mások fejét veszik." ( Paramahansa Yogananda.)

Mostanában egyre többször találkozhatunk a gaslighting (beetetés) terminussal. De mit is takar ez? Ez az angol kifejezés egy olyan manipulatív viselkedést takar, mely során valaki valótlan dolgokat kezd elhitetni egy másik személlyel, és addig bizonygatja ezeket az előbb említett valótlan dolgokat, míg a másik személy el nem kezd kételkedni önmagában.

Hasonlíthatjuk egyfajta hatalmi játékhoz is, de gaslighting eltorzult változata felérhet akár egy agymosással is. Hogy tetőzzük ezt az amúgy is szörnyű dolgot, a nagyfokú manipuláció mellé gyakran pszichés bántalmazás is társul, amelyet a szenvedő felek nem sokáig képesek tűrni és sok esetben akár bele is bolondulhatnak.

A gaslighting manipuláció 5 jele, melyet ha tapasztalsz a párodon, rögtön próbáld meg visszaszerezni az irányítást!

1. Hazudozás
A hazugságok kiszűrése kulcsfontosságú a gaslighting manipuláció felismerésében. Olyan dolgokról szoktak leginkább hazudni, amelyek ellentmondásosak azzal, amit te hiszel, vagy tettél. Például ha azt mondod a párosnak, hogy ,,most éppen zavarsz" és később ő ezt úgy adja elő, hogy te azt mondtad, hogy ,,most úgy utállak".

2. Érzelmeit kivetíti rád
Az érzelemkivetítés lényege az, hogy az ,,áldozat" azt érezze, amit te akarsz, hogy érezzen, annak ellenére, hogy ő ezt nem szeretné. A gaslighting módszerrel manipulálóknak szükségük van arra, hogy hatalmuk legyen feletted. Például, ha semleges választ adsz egyik kérdésére ,,Nem tudom" akkor ő pontosan tudni fogja, hogyan érje el azt, hogy megváltoztassa a véleményedet és addig fog így manipulálni, amíg el nem hiszed, hogy úgy kell gondolkodj, ahogy ő akarja.

3. Szembefordít az egész világgal
Ezek a típusú emberek el akarják hitetni veled azt, hogy ,,ti ketten vagytok a világ ellen". Eléri, hogy azt gondold mindenki más hazudik neked rajta kívül, és ő az egyetlen, akiben megbízhatsz. Ha azt veszed észre, hogy már a családtagjaidról és barátaidról is azt állítja, hogy hazudnak neked, az már régen rossz jel.

4. Mond egy dolgot, és csinál egy teljesen mást
A legnagyszerűbb eszköz, ami a kezükbe kerülhet, az az elbizonytalanítás és összezavarás. Ha mond egyféle dolgot és teljesen az ellenkezőjét teszi, akkor azon munkálkodik, hogy összezavarjon. Például ha azt mondja neked, hogy teljes mértékben megbízik benned, mégis azon kapod, hogy feltörte a telefonod és a dolgaid után kutakodik, fel kell ismerned, hogy nem hihetsz neki.

5. Folyton tagad
Egy ismét igencsak beszédes tulajdonságuk a tagadás, melyet főleg viták során alkalmaznak. Például ha tudod, hogy valami rosszat tett és szembesíted ezzel, ő egyből tagadni kezdi, hiába van neked számtalan bizonyítékod arra, hogy megtette, ő mégis olyan mesterkélten képes tagadni és elbizonytalanítani, hogy a végén tényleg kételkedni kezdesz abban, hogy tényleg megtette-e.

A gaslighting típusú manipulációt elszenvedő felek igen keserves perceket élhetnek meg, hiszen egy idő után már abban is kételkedni kezdenek, ami nyilvánvaló. A legfontosabb, hogy ne hagyd magad megingatni és igazadat mindig légy képes alátámasztani valamivel. Ha súlyosabb a helyzet, viszont sikerül felismerned ne szégyellj segítséget kérni másoktól.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: érzelemkivetítés, családtagjaidról, ellentmondásosak, kulcsfontosságú, manipulálóknak, legnagyszerűbb, felismerésében, visszaszerezni, hasonlíthatjuk, bolondulhatnak, manipulációval, megváltoztassa, találkozhatunk, összezavarjon, alátámasztani, tulajdonságuk, véleményedet, ellenkezőjét, manipulációt, legfontosabb, bizonyítékod, összezavarás, szembefordít, mesterkélten, gaslighting, agymosással, barátaidról, bizonygatja, megbízhatsz, manipulatív, viselkedést, nyilvánvaló, szembesíted, munkálkodik, felismerned, manipuláció, gaslighting manipulációval, angol kifejezés, olyan manipulatív, másik személlyel, előbb említett, másik személy, nagyfokú manipuláció, szenvedő felek, gaslighting manipuláció, hazugságok kiszűrése, érzelemkivetítés lényege, gaslighting módszerrel, egész világgal, típusú emberek, világ ellen”, teljesen mást, Paramahansa Yogananda,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az ember  Segíts neki dicsérni Téged  jó reggelt  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Megígért békesség  jó reggelt  Magyar költészet napja  Szép estét  Borzasztó  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Erdei gyöngyvirág  Esterházy Péterre emlékezünk  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Esterházy Péter: Harmonia c...  József Attila - Kopogtatás nél...  Szép estét  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Különleges  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Márai Sándor tollából  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Az ember  Zilahy Lajos mondta  Vannak emberek  képre írva  40 felett  Nagy és kis csodák  Szívek  Robert Merle tollából  Márai Sándor tollából  Az ember emlékekből áll  Szeretem ujjad karcsuságait,  Szép álmokat!  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  képre írva  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Töröld le  Baranyi Ferenc - N i n c s  Paul David Tripp Április 14  Robert Merle tollából  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Az ember emlékekből áll  Minden tavaszból őrizz..  Müller Péter tollából  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Egyszerű  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Dóró Sándor: Embernek maradni  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  József Attila - Kopogtatás nél...  Pitypang szökőkút  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Esterházy Péterre emlékezünk  Jázmin  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s... 
Bejegyzés Címkék
gaslighting manipulációval, angol kifejezés, olyan manipulatív, másik személlyel, előbb említett, másik személy, nagyfokú manipuláció, szenvedő felek, gaslighting manipuláció, hazugságok kiszűrése, érzelemkivetítés lényege, gaslighting módszerrel, egész világgal, típusú emberek, világ ellen&#8221, teljesen mást, legnagyszerűbb eszköz, kezükbe kerülhet, ellenkezőjét teszi, dolgaid után, ismét igencsak, végén tényleg, gaslighting típusú, érzelemkivetítés, családtagjaidról, ellentmondásosak, kulcsfontosságú, manipulálóknak, legnagyszerűbb, felismerésében, visszaszerezni, hasonlíthatjuk, bolondulhatnak, manipulációval, megváltoztassa, találkozhatunk, összezavarjon, alátámasztani, tulajdonságuk, véleményedet, ellenkezőjét, manipulációt, legfontosabb, bizonyítékod, összezavarás, szembefordít, mesterkélten, gaslighting, agymosással, barátaidról, bizonygatja, megbízhatsz, manipulatív, viselkedést, nyilvánvaló, szembesíted, munkálkodik, felismerned, manipuláció, tapasztalsz, manipulálni, alkalmaznak, terminussal, bántalmazás, paramahansa, elszenvedő, kételkedni, módszerrel, irányítást, hazugságok, gondolkodj, mostanában, találkozni, személlyel, megingatni, segítséget, eltorzult, szégyellj, próbálnak, mértékben, szükségük, yogananda, valamivel, kérdésére, számtalan, súlyosabb, hazudozás, érzelmeit, kifejezés, változata, önmagában, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2513
  • e Hét: 16881
  • e Hónap: 30630
  • e Év: 235331
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.